Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lärdomar från El Clásico

Pinthorp

Twitter: @pinthorp

Det påminde lite om situationen för Zinedine Zidanes Real Madrid i februari 2018. Då inför ett dubbelmöte med Paris Saint-Germain i Champions League. Efter en svag ligahöst och en rad upprepande negativa resultat satt Zidane själv på en presskonferens och tillkännagav att han snart kunde var arbetslös.

Det var pressat läge. Men det är då Zidanes Madrid har visat karaktärsdrag likt ett mästerlag. Det skedde mot PSG (3-1 hemma följdes upp med 2-1-seger i Paris några veckor därpå). I går skedde det på Camp Nou.

Det går att prata hur mycket som helst om enskilda situationer och hur de påverkade matchbilden. Men ingen kan ifrågasätta det riskfyllda försvarsspelet när Sergio Ramos gick omkull i straffområdet. Tröjdragningen finns där. Bilderna ljuger inte. Straffen blir dömd.

ANNONS

Efter timmen på klockan hade vi upplevt ett av de bättre och framför allt mer underhållande El Clásico-mötena på mycket länge. Det böljade fram och tillbaka, skapades en hel del chanser. Kanske liten fördel Barcelona, som också spelmässigt hade mest boll.

Men vid slutsignalen och 1-3 på resultattavlan kändes det varken ologiskt eller orättvist. Real Madrid fick sitt ledningsmål i rätt läge och stängde sedan igen. Sista halvtimmen var symbolisk för det lag som vann ligan förra säsongen. Alla Madridistas krävde en reaktion efter en blytunga veckan. Zidane gav svar på tal. Igen.


Mer specifikt finns det en del lärdomar att ta med sig in i framtiden från gårdagens El Clásico.

  • Fede Valverde ska alltid spela i de stora matcherna. Erbjuder någonting som varken Luka Modric eller Toni Kroos har i varken defensiv riktning med förmågan att täcka ytor eller för all del i offensiv där han sliter upp försvar med sitt löpvilliga spel. En så oerhört smart spelare.
ANNONS
  • Lucas Vázquez borde bara användas som högerback. Jag fick lite Jesús Navas-vibbar av Lucas i går. Och kanske vore det precis rätt väg för Real Madrid-canteranon att gå om han ska ha en ännu längre karriär i den spanska huvudstadsklubben? Som ytterforward kommer han aldrig komma närmare en startplats, snarare tvärtom. Men i går, på den halvleken han fick, imponerade han oerhört i rollen som högerback. Jag kan mycket väl tänka mig att han blir mer tydlig backup till Dani Carvajal på den positionen framöver.
  • Ansu Fati är Barças nia. Det klart att klubben måste ge sig ut på jakt efter fler anfallsalternativ – alltså en mer tydlig central anfallare – men Ansu Fati är sannerligen svaret på många frågor. I går fick han för första gången spela på sin naturliga position. Där han allt som oftast spelat under tiden i La Masía. Även om han imponerat ute till vänster bevisade 17-åringen att han har allt för att hantera rollen som central anfallare. Smart inne i boxen, erbjuder alltid ett djupledshot och har den där killerinstinkten. Är det 11 ligamål på totalt 17 avslut på mål nu? Siffrorna talar sitt tydliga.
ANNONS
  • Ronald Koeman kan klaga hur mycket han vill på straffsituationen. Varför agerade han inte själv under matchen? Det tog 82 minuter innan han gjorde ett första byte. Sedan tre på samma gång. Jag sätter ett stort frågetecken kring Koemans förmåga att förändra under matcherna. Hans byten fick ingen effekt mot Getafe. Och mot Real Madrid var det kanske snarare den knappa tiden som låg till grund för att spelarna som äntrade banan inte hann sätta sin prägel. Klart underkänt i matchcoachandet.

Jag tror Bayern-Atlético 4-0 från Champions League berättade mer om Bayern än något annat.

Förvisso var Atleti utspelat i första halvlek mot Real Betis i går, men där kan man å andra sidan snacka om en reaktion i paus och byten som gav effekt. Nu har Atlético 10-1 i målskillnad, fyra raka nollor och Luis Suárez som toppar skytteligan.

ANNONS

Det är en styrka i sig att resultaten är bra samtidigt som spelet lämnar en del att önska.


Real Sociedad jaguar serieledning i afton. Jag sätter mig i kommentatorsbåset 21:00 och hälsar er välkomna till Anoeta när nykomlingen Huesca är på besök.

Redan 19:30 drar Fotbollssöndag Europa igång på C More. Mycket El Clásico, Juventus och säkerligen något om Ajax som stört nog vann en ligamatch med 13-0 i går.

Publicerad 2020-10-25 11:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto