Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Största matchen i klubbens historia

Pinthorp

Det har gått ett halvt årtionde sedan Pozzo-familjen och Granada CF gick skilda vägar. Sedan dess har den kinesiske affärsmannen Jiang Lizhang köpt majoritetsandelen i Granada, klubben har varit nere och vänt i den spanska andradivisionen, byggts upp med en lokal förankring, haft ett långsiktigt tänk med tränaren Diego Martínez och i april väntar Manchester United i en Europa League-kvartsfinal.


Sedan Granada kom loss från Pozzo-greppet har mycket positivt hänt. På den tiden var det väldigt få spelare i A-truppen som Granada ägde. Majoriteten av inlånade. Främst de som inte platsade i Udinese och Watford – Pozzo-familjens tydliga prioriteringar.


Det kanske låter klyschigt, men Granada-supportrarna håller med om att identiteten sakta men säkert kommit tillbaka. En trupp bestående av spelare som vill representera Granada. Som kan klubben, som fått sin fotbollsfostran runt om i Andalusien.


Men störst del i framgången har trots allt Diego Martínez. Han är bara 40 år, Granadas huvudtränare. Han är ett Monchi-fynd och kunde inte fått en bättre praktikplats än i Sevilla. Han ansvarade för ungdomslag, tränade Sevilla B och hann även vara assisterande i A-laget. Martínez hann med det mesta. En perfekt utbildning.

Annons


Alla vet att det är dit han ska en dag. Kanske är det inte slutdestinationen. Men att Diego Martínez kommer hamna i Sevilla är snarare ett när än ett om.


Det jag imponeras mest av med Martínez Granada är hans variation som tränare. Han är motsatsen till förutsägbar. En cyniker emellanåt. Possession-fotboll ibland. Formationsbyten kan ske match från match, eller för all del mitt under match.


För två år sedan lirade Granada i Segunda División. Sommaren 2019 säkrades avancemanget till La Liga. Och förra sommaren löstes en smått sensationell Europa-plats i sista omgången. Det har varit en lång väg till kvartsfinal. Förbi kvalmotstånd, en klurig grupp och ett Napoli i första slutspelsrundan. I går brottades Molde ner, även om det inte var en enkel uppgift. 3-2 till Granadas fördel över 180 minuter.

Annons


I klubbens första framträdande i en europeisk turnering väntar nu kvartsfinal. Granada blir den sjunde spanska klubb som når kvartsfinal i turneringen sedan den ändrade namn 2009. Atlético, Valencia, Villarreal, Sevilla, Athletic, Celta och nu Granada. En fin skara.


Att det nu är Manchester United som väntar gör så klart inte saker mindre proportionerligt. Det här blir Granadas största match i historien. Allt press är på motståndarlaget. Det är bara njuta av stunden.

Publicerad 2021-03-19 15:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto