Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Viva La Liga – ett Clásico som redan känns klassiskt

4v

Med drygt tolv timmars distans till händelserna på Estadio Alfredo Di Stéfano – första och möjligen också sista gången ett El Clásico spelades på den arenan – känns matchen redan klassisk.

ANNONS

För i ärlighetens namn har den match som ska agera skyltfönster för den spanska fotbollen inte alls levt upp till förväntningarna de senaste åren. Många ingredienser har saknats. 0-0-matchen på Camp Nou i december 2019 blev kanske den negativa kulmen.

I går upplevde vi ett El Clásico som det ska vara. Med känslor. Med intensitet. Med passion. Med hög dramatik och där precis allt står på spel.

Karim Benzema gjorde ett enastående klackmål. Toni Kroos gjorde sitt första frisparksmål i Real Madrid (på 316 matcher). Ramträff hit, ramträff dit. Leo Messi nära ett “gol olimpico”. Vinícius sprang och sprang. El Clásico-debutanten Óscar Mingueza – i Barcelonas organisation sedan 2007 – gjorde mål. En annan debutant i sammanhanget, Ilaix Moriba, var nära att göra detsamma. Och så ett rött kort. Lite tjafs efter slutsignal. Lite problem med domarens attiraljer.

ANNONS

El Clásico agerade skyltfönster på bästa möjliga sätt för den spanska fotbollen och för den fortsatta titelstriden.

Trots att Barça gjorde en klart bättre andra halvlek jämfört med första och hade en boll i virket på tilläggstid tycker jag Real Madrid vann gårdagens El Clásico välförtjänt. Zinedine Zidane hade gjort läxan. Det var ett genidrag att starta Fede Valverde på högerkanten (vilket spelare för övrigt, alltid bra i de stora matcherna) och låta honom sjunka ned som en extra spelare i backlinjen när Real Madrid försvarade. Det ströp Barcelonas hot på vänsterkanten med Jordi Alba helt och hållet i den första halvleken.

Och den offensiven taktiken var lika välfungerande. Låta Barcelona ha boll, såra lagets höga backlinje med bollar bakom densamma på en vindsnabb Vinícius Júnior. Han behöver inte ens ha sin bästa dag för att göra stor skillnad. Det är det som gör en stor spelare. Nu gäller det bara att han hittar kontinuitet i sina prestationer. Då blir Vini svår att flytta på framöver.

ANNONS

Just nu leder Real Madrid ligan igen. På samma antal poäng som Atlético, men bättre inbördes. Senare i kväll har Atleti chansen att återta ledningen. Poäng krävs på Benito Villamarín mot Real Betis.

Helt och fullt ska nog inte Barça avskrivas. Det vore dumdristigt och direkt märkligt. Det skiljer trots allt bara en poäng. Och Barcelona-Atlético spelas i omgång 35.

Men att ha förlorat båda El Clásico-mötena över en säsong brukar sällan leda till ligatriumf. Senast Real Madrid vann båda ligamatcherna mot Barça var säsongen 2007/08, då Bernd Schuster tränade laget. Då vann Madrid till slut också ligan.

Att inbördes går före målskillnad i La Liga kan bli en helt avgörande faktor i slutändan. Precis som det blev vitalt för slutspurten säsongen 2013/14.

Det är så här en toppstrid ska vara. Det är så här ett El Clásico ska vara.

ANNONS

Viva La Liga!

Publicerad 2021-04-11 kl 12:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto