Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter MFF–Lugano 2–1: MFF:s europacheck växte till minst 61 miljoner kronor

Statistikbloggen

Inför kvällens Europa League-omgång (3 av 6 för höstens gruppspel) hade Malmö FF gjort sig förtjänt av minst cirka 55 miljoner kronor. En segermatch i gruppspelsfasen i Europa League ger 570 tusen Euro i prispeng, motsvarande grovt räknat 6 miljoner kronor, som går till klubbkassan.

Segermatch blev det. 2–1 till Malmö FF mot gästande Lugano som av många tippas bli gruppens jumbolag. De tidigare minst cirka 55 miljoner kronorna kryddas nu med ytterligare cirka 6 miljoner och därmed är europachecken uppe i minst cirka 61 miljoner kronor. Det är en rejäl slant – men “bara” cirka 37 procent av grundplåten på nästan 164 miljoner kronor (15,25 miljoner Euro) som alla CL-klubbar får denna höst.

När det handlar om – minst – cirka 61 miljoner kronor till Malmö FF handlar den största osäkerheten om hur stor slant från marknadspoolen (“Market Pool”) som MFF får. Här räknar vi med en försiktighetsprincip där vi inte antar eller hoppas på för mycket i uträkningarna.

ANNONS

Beträffande segermatcher är prischecken 570 tusen Euro inte hela sanningen. Alla lag som vinner gruppspelsmatcher är med och delar på summan från “kryssmatch-potten”. Varje gruppspelsmatch har 570 tusen Euro i potten. Om matchen slutar med seger–förlust går samtliga 570 tusen Euro till segraren. Om matchen slutar med kryss går 2/3 (190 + 190 tusen Euro) till de två kryssande lagen – och resterande 190 tusen Euro till “kryssmatch-potten”. När hela gruppspelet är färdigspelat den 12:e december vet vi hur mycket pengar som finns i den potten och pengarna fördelas därefter till de lag som vunnit matcher. Ju fler vinstmatcher för ett lag, desto mer pengar från kryssmatch-poolen.

Så här ser Malmö FF:s “europacheck” ut nu efter 3 av 6 gruppspelsmatcher:

EL-gruppspelet: 3,68 miljoner Euro (grundplåt + prispengar)

ANNONS
Rankingandelar: 857 160 Euro (12 andelar x 71 430 Euro/andel)
Europa League-kval: 780 tusen Euro (100% säkert)
Market Pool-pengar: 365 tusen Euro (antagande, LÅGT räknat)
Kryssmatch-potten: ännu oklart – stor osäkerhet

Summa för posterna ovan: minst 5 682 160 Euro.

Antaget Euro-växlingskursen 10,73 kronor ger det 60 969 577 kronor, eller avrundat 61 miljoner kronor. Minst 61 miljoner kronor.

***

Hur mycket pengar det blir i slutändan för Malmö FF:s insatser i europacup-säsongen 2019–20 återstår att se.

***

För er som är nyfikna kring exempelvis Malmö FF:s och Allsvenskans ranking – ta en titt på bloggen Uefaranken (här på Fotbollskanalen) med den insatte Lennart Hedstigen.

Publicerad 2019-10-24 23:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto