Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Analys Hammarby - varför spela 4-5-1?

Sundbergs blogg

Efter 16 omgångar ligger Hammarby sexa i superettan. Sex poäng upp till allsvensk kvalplats och åtta poäng ner till division 1-kval. Efter 2-2 hemma mot Jönköping har Bajen en seger på de tio senaste matcherna – den kom mot Degerfors, den 9 juni.

Nu är det på sin plats att analysera varför det går så trögt för Hammarby.

Hammarby försöker spela 4-2-3-1 – utan att lyckas. Ett lag som spelar 4-2-3-1 måste ha högre ytterforwards som är villiga att underlätta för den centrala anfallaren och den offensiva innermittfältaren genom att hota med djupledslöpningar.

På Hammarbys kanter spelar Christophe Lallet och Mikael Rynell. Hur ofta tar någon av dem en djupledslöpning bakom Sinan Ayranci? Ni vet hur det borde se ut. Ett uppspel på Sinan som lägger tillbaka till Sebastian Castro-Tello som i sin tur måste få djupledsalternativ från Lallet eller Rynell – han kan inte gärna dribbla av sju spelare varje gång. Men både Lallet och Rynell går alldeles för sällan på djupet, visst händer det ibland men de söker sig ofta ner i banan för att hämta boll, de vill ha bollen på fötterna och utmana sin motståndare.

Annons

För mig blir det 4-5-1. Men, hur som helst så förstår jag inte varför Bajen vill spela på det här sättet. Jag tycker inte att man har material till det.

Nu vill man ha två “sittande” mittfältare. Mot Jönköping var det ”Baggio” och Sebastian Bojassen. ”Baggio” klarar inte av sin roll som borde vara bollvinnare och krigare som banar väg för sina medspelare. Om han kan passa en spelare med bättre fötter borde han göra det. Men amerikanen är för bollkär och använder alldeles för många touch. Därmed bromsar han upp spelet.

Bojassen är bättre på att förstå sin roll i laget och inse sina begränsningar. Han vinner boll och tittar snabbt efter Castro-Tello.

Jag tycker att Hammarby borde spela 4-4-2. Det skulle inte betyda så mycket defensivt, men offensivt skulle det bli bättre. Sinan skulle komma mer till sin rätt med en djupledslöpande anfallspartner och det skulle bli mycket enklare att pressa tillbaka motståndarna. Kanske är Mattias Adelstam svaret på hela det här inlägget?

Annons

Mot Jönköping krävdes det ett underläge och en spelare utvisad för att Bajen skulle våga trycka upp laget. Jag har tidigare varit hård mot vänsterbacken Erik Figueroa – mot Jönköping var han dock väldigt bra, speciellt offensivt. Han och Max von Schlebrügge var bäst i hemmalaget. Jag gillade även Christoffer Hansebjers inhopp.

Efter matchen skämtade tränaren Gregg Berhalter och frågade om jag kan förstärka lagets mittfält. Även om det var ett skämt så säger nog det en del om att han inte är nöjd med sitt centrala mittfält. Jag svarade att jag kunde ha gjort det för fem år sedan och att jag dessutom är för dyr.

***

Jag kollade även på gårdagens U21-match mot Assyriska. Där fick jag veta att AIK:s chefsscout Björn Wesström tipsat Hammarby om Lilleströms Erik Midtgarden. Wesström ringde Bajens sportchef Gustaf Grauers och sade att norrmannen inte var någon som AIK letade efter, men att han ändå var ganska bra. Fint gjort, tycker jag.

Annons

Hur var Midtgarden då?

Han har en del bra egenskaper, bland annat en fin högerfot och bra spelförståelse. Däremot såg han lite loj ut och det har jag svårt att förstå mig på eftersom han är ute efter ett kontrakt. Men det kanske berodde på trötthet – han spelade ju med AIK:s U21-lag på måndagen.

Jag blir inte förvånad om Hammarby vill se mer av honom. Han kan spela både högerback och central mittfältare. Inte helt fel för Bajen.

Nik Ledgerwood gjorde inget speciellt intryck. Ganska medioker. Då tycker jag att Robin Tranberg var minst lika bra.

Oscar Sorto såg jag för lite av. Han gick ut i den första halvleken.

Bäst i Hammarby var målskyttarna Nicklas Lindqvist och Billy Schuler.

Bäst på planen var Assyriskas testspelare Andrew Michael. Efter matchen pratade Gustaf Grauers med Michaels agent. Blir Michael Bajens nästa nyförvärv?

Annons

Kennedy Bakircioglü då?

Gustaf Grauers säger att Hammarby givetvis vill ha Kennedy, men att det förmodligen inte är aktuellt just nu. Kennedy vill göra några år till utanför Sverige innan han vänder tillbaka till Bajen. Grauers hoppas dock på Kennedy och väntar på mittfältaren. Blir han inte klar för någon annan klubb så blir det Hammarby.

Jag tror inte att det är färdigvärvat i Bajen. Även om Grauers vägrar prata för mycket om eventuella nyförvärv så förstår jag mellan raderna att man vill ha in fler spelare. Enligt Sportchefen finns det pengar till nyförvärv.

***

Här kan ni följa mig på Twitter: https://twitter.com/A_Sundberg

Och på Instagram: andreas_sundberg

 

Publicerad 2012-07-25 15:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto