POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

AIK:s offensiv, Bajens flopp - och alla lag har släppt fram spelare födda på 00-talet

AIK skulle bli bättre offensivt
När AIK berättade att man ändrat spelsätt så sa man att det till stor del berodde på att offensiven skulle bli bättre. Det har den ännu inte blivit. Mot IFK Göteborg hade laget oerhört svårt att etablera anfall och skapa chanser. Mot Falkenberg hemma hade man mer boll än mot Göteborg, men hade fortfarande svårt att hota och skapa chanser.

Känslan är att det är mycket fokus på det defensiva, och om du ska vara framgångsrik med det här spelsättet med man-man-markering så får ingen falla ur ramen. För då kan du bli rejält straffad.

Mot IFK Göteborg tog det kanske tio minuter innan alla spelare visste vilken motståndare man skulle följa. Och när Stefan Silva skulle in fick han flera gånger höra att det var nummer 89 han skulle ha (Tobias Sana). Även efter han kommit in fick han flera gånger höra, fokus på nummer 89. Silva har fina offensiva egenskaper och styrkorna ligger inte i defensiven, och det var tydligt att det fanns en osäkerhet för hur det skulle gå för honom med det här man-man-försvaret. Kanske inte de bästa signalerna för en spelare som ska in och spela?

Det blir ett defensivt tänk. Fall inte ur ramen, fuska inte i markeringsspelet, för annars är det ditt fel. Vem vågar då sticka iväg på offensiva utflykter?

Det blir intressant att se om spelarna orkar det här spelsättet som är krävande och sliter mycket, både fysiskt och mentalt. Speciellt nu när spelschemat är tufft. Och också om resultaten inte går vägen. Och också om det inte blir så som man sa inför säsongen, att offensiven skulle bli bättre.

I flera matcher har spelare tröttnat i slutet av matcherna och laget tappade 2-0 mot Malmö FF och släppte in ett sent mål mot IFK Göteborg så att det blev 0-1.

Efter slutsignalen mot Falkenberg var nog de flesta i AIK nöjda över att det inte var några fans på läktaren, för då hade man fått höra deras missnöje.

Att det var Paulos Abraham som räddade AIK förvånar inte. Han är på riktigt och borde med sina 17 år intressera utländska klubbar. Samma med 18-årige Robin Tihi.

Det är klart att det kan ta tid att få ordning på saker när man byter spelsätt, och det har bara gått sex matcher. Men frågan är om det i en klubb som AIK finns tålamod för att utveckla ett nytt spelsätt om det blir så att resultaten inte är tillräckligt bra?

Nu väntar Sirius och Varberg. Då måste AIK dels leverera resultat, dels visa att det nya spelsättet fungerar bättre.

Tur för Tomasson att han har ”AC”
Väntar fortfarande på att Jon Dahl Tomasson ska sätta sin prägel på Malmö FF. Hittills känns det som att han har förlitat sig på sin lagkapten Anders Christiansen, att han hoppas att ”AC” ska hitta på något på egen hand. Och det är han ju bra på. Men när han inte är med så har det blivit problem.

I premiären mot Mjällby klev ”AC” fram och avgjorde med två fina mål. Mot Djurgården gjorde han matchens enda mål. I cupen gjorde han tre mål i 4-1-segern mot AIK.

Utan ”AC” har anfallsspelet varit svagt och då har det blivit 2-2 mot AIK och 0-1 mot Elfsborg. I den oavgjorda matchen mot AIK låg man under med 0-2 och slog ofta långt på Isaac Kiese Thelin. Det är flera matcher som MFF har haft svårt att skapa chanser.

I ett 4-3-3-system vill man gärna ha ytteranfallare som kan slå ut sin motståndare, ta sig runt på kanten, kanske hota i djupled. Sören Rieks är bra, men de andra har ännu inte hittat rätt i spelsättet. Marcus Antonsson har ofta fått förtroende, men han är van vid att spela mer centralt.

Oscar Lewicki och Fouad Bachirou har fått stort förtroende på det centrala mittfältet. Det är två bra spelare som är vassa i defensiven med ett starkt duellspel och som är duktiga på att vinna andrabollar.

Att man har två sittande mittfältare med defensiva styrkor mot allsvenska nykomlingar… ja det har inte varit helt optimalt för anfallsspelet, speciellt inte när ”AC” har saknats framför.

Om man jämför med andra lag så har till exempel IFK Norrköping Simon Thern, Eric Smith och Andreas Blomqvist på sitt centrala mittfält (Alexander Fransson har varit skadad), och trion har varit bra i omställningsspelet och ofta hittat raka passningar framåt som har hotat.

Samma med Häcken som har Erik Friberg, Daleho Irandust och Gustav Berggren, där framför allt Friberg och Irandust är skickliga i passningsspel och på att öppna upp.

Hammarby har Darijan Bojanic, Abbe Khalili och Jeppe Andersen.

MFF besegrade nykomlingen Mjällby hemma med 2-0, uddamålsseger hemma mot Djurgården, oavgjort hemma mot nykomlingen Varberg, oavgjort borta mot Häcken, oavgjort borta mot AIK, och förlust borta mot Elfsborg.

Starten imponerar inte. Men det har bara gått sex matcher, och med tanke på kvalitet och bredd så finns det fortfarande chans att ta guld, men det måste bli bättre. Nu väntar en fruktansvärt viktig match mot hemma mot IFK Norrköping.

Tre obesegrade lag som har imponerat
IFK Norrköping, Häcken och Elfsborg har inte förlorat. ”Peking” har spelat fem matcher och har fyra segrar och en oavgjord och är det laget som har varit bäst hittills. Häcken och Elfsborg har spelat sex matcher och har två segrar och fyra oavgjorda. Häcken och Elfsborg har varit bäst bakåt och bara släppt in fyra mål.

Många spelare i de obesegrade lagen har imponerat. I IFK Norrköping har Rasmus Lauritsen, Sead Haksabanovic, Simon Thern och Christoffer Nyman stuckit ut allra mest, även om Nyman borde ha gjort mål mot Elfsborg.

I Elfsborg har mittbacken Joseph Okumu tagit kliv och är en spännande spelare, mittfältstrion med Simon Olsson, Frederik Holst och Robert Gojani har också varit viktiga, och det har även liraren Jesper Karlsson varit.

Daleho Irandust var vass i segern mot Hammarby, framför allt i omställningsspelet. Irandust hare ju varit bra i flera år, men man har ändå väntat på att han ska få ett riktigt jäkla genombrott och dominera i match efter match. Kanske kommer det nu?

Intressant med IFK Norrköping och Elfsborg där Jens Gustafsson och Jimmy Thelin inte har vilat spelare och roterat i startelvan på samma sätt som många andra tränare har gjort.

Sirius flipp – Hammarby flopp
Sett till inspelade poäng går det inte att komma ifrån att Sirius har gjort det väldigt bra. Tre segrar, två oavgjorda och en förlust gör att laget ligger tvåa i allsvenskan. Axel Björnström och Stefano Vecchia är en duo som har imponerat. Segrarna har kommit mot Östersund, Örebro och Falkenberg. Oavgjort mot Häcken och IFK Göteborg. Förlust mot Djurgården. Nu blir spelschemat lite tuffare och i de kommande omgångarna väntar: Hammarby och AIK på bortaplan, IFK Norrköping hemma, Kalmar FF borta och Malmö FF hemma.

Hammarby då. Med tanke på att laget är en av de stora guldfavoriterna så har man inte levt upp till förväntningarna. Två segrar, en oavgjord och tre förluster, och minus tre i målskillnad.

Segrar mot Varberg och Östersund, oavgjort mot Elfsborg och förluster mot Häcken, AIK och Mjällby.

Stefan Billborn har inte klarat av att få igång sina spelare.

Det har bara gått sex matcher, men visst hade man förväntat sig mer av Paulinho. Inte bara för att det endast har blivit ett mål från spelaren som de senaste säsongerna har öst in poäng, utan också för hur svag han har varit rent spelmässigt. I Häcken var Paulinho som allra bäst när han fick spela till vänster i anfallet och komma rättvänd och utmana. Men i Hammarby är den platsen upptagen av Muamer Tankovic.

Men allt faller så klart inte på Paulinho. Förväntningarna är även högre på Abbe Khalili som också var en tung värvning, och Darijan Bojanic och Jeppe Andersen har inte dominerat lika mycket som förra säsongen.

Hammarby släppte in 38 mål förra säsongen (sjunde bäst i serien) och försvaret var inte jättevasst, utan laget slutade trea mycket tack vare en fantastisk offensiv.

Men offensiven är inte lika bra nu, och då blir bristerna i defensiven tydligare.

Bajen saknar Nikola Djurdjic. Han var alltid jobbig att möta och var med sin inställning och attityd viktig för sitt lag, och att han samtidigt levererade poäng. Svårt att ersätta det.

Väntar på att Paulinho och Aron Johannsson ska börja leverera. Har höga förväntningar på Aron Johannsson som Billborn har sagt är ruskigt vass och kanske för bra för allsvenskan.

Alla lag har släppt fram spelare födda på 00-talet
Kollade på de fem första omgångarna förra året och vilka som fick speltid då, och jämförde med hur det har sett ut efter de fem första omgångarna den här säsongen.

Efter de fem första omgångarna den här säsongen går det att konstatera att samtliga lag har släppt fram spelare som är födda på 00-talet.

Och alla lag utom nykomlingarna Mjällby och Varberg har släppt fram någon eller några spelare som är yngre än den yngste som fick speltid efter de fem första omgångarna förra året.

I vissa fall handlar det säkert om att de yngre spelarna är tillräckligt bra, i andra fall handlar det kanske om ekonomin i samband med corona och att klubbar inte har värvat in spelare som har gått före de här unga, och i några fall kanske det handlar om att på sikt göra försäljningar då många utländska klubbar intresserar sig för unga spelare.

Så här har det sett ut efter de fem första omgångarna:

AIK
2019
Jack Lahne, 2001
Saku Ylätupa, 1999
Oscar Linnér, 1997
Anton Saletros, 1996

2020
Robin Tihi, 2002
Tom Strannegård, 2002
Paulos Abraham, 2002
Eric Kahl, 2001
Bilal Hussein, 2000
Saku Ylätupa, 1999

Djurgården
2019
Adam Bergmark-Wiberg, 1999
Per Kristian Bråtveit, 1996
Axel Witry, 1996
Jonathan Augustinsson, 1996
Jesper Karlström, 1995
Jacob Une Larsson, 1994

2000
Oscar Pettersson, 2000
Edward Chilufya, 1999
Per Kristian Bråtveit, 1996
Axel Witry, 1996
Jonathan Augustinsson, 1996

Elfsborg
2019
Marokhy Ndione, 1999
Gustav Henriksson, 1998
Jesper Karlsson, 1998
Rami Kaib, 1997
Simon Olsson, 1997
Jonathan Levi, 1996
Deniz Hümmet, 1996

2020
Jacob Ondrejka, 2002
Isaac Prince Kouame, 2000
Tim Rönning, 1999
Marokhy Ndione, 1999
Jesper Karlsson, 1998

Falkenberg
2019
Edi Sylisufaj, 2000
John Björkengren, 1998
Marcus Mathisen, 1996
Johan Brattberg, 1996
Carl Johansson, 1994
Jacob Eriksson, 1993

2000
Matthew Garbet, 2002
Lorek Ademi, 2001
Gabriel Johansson, 2000
Edi Sylisufaj, 2000
Melker Nilsson, 2000
John Björkengren, 1998

Hammarby
2019
Kossounou Odilon, 2001
Leo Bengtsson, 1998
Jean Carlos de Brito, 1995
Muamer Tankovic, 1995
Simon Sandberg, 1994
Dennis Widgren, 1994
Tim Söderström, 1994
Darijan Bojanic, 1994

2000
Aimar Sher, 2002
Kalle Björklund, 1999
Jean Carlos de Brito, 1995
Muamer Tankovic, 1995

Helsingborg
2019
Kalle Joelsson, 1998
Max Svensson, 1998
Charlie Weberg, 1998
Kundai Benyu, 1997
Mamudo Moro, 1995

2020
Casper Widell, 2003
Armin Gigovic, 2002
Emil Hellman, 2001
Alex Timossi Andersson, 2001
Filip Sjöberg, 2000
Jakob Voelkerling-Persson, 2000
Noel Mbo, 1999

Häcken
2019
Daleho Irandust, 1998
Gustav Berggren, 1997
Adam Andersson, 1996
Godswill Ekpolo, 1995
Nasiru Mohammed, 1994

2020
Patrik Wålemark, 2001
Ali Youssef, 2000
Daleho Irandust, 1998
Leo Bengtsson, 1998
Gustav Berggren, 1997
Gustaf Nilsson, 1997
Adnan Maric, 1997

IFK Göteborg
2019
Benjamin Nygren, 2001
Alhassan Yusuf, 2000
August Erlingmark, 1998
Kristoffer Da Graca, 1998
Patrik Karlsson Lagemyr, 1996
Giorgi Kharaishvili, 1996
Carl Starfelt, 1995
Victor Wernersson, 1995

2020
Jesper Tolinsson, 2003
Noah Alexandersson, 2001
Emil Holm, 2000
Alhassan Yusuf, 2000
Adil Titi, 1999
Alexander Jallow, 1998
August Erlingmark, 1998
Kristoffer Da Graca, 1998

IFK Norrköping
2019
Sead Haksabanovic, 1999
Ian Smith, 1998
Jordan Larsson, 1997
Isak Pettersson, 1997
Filip Dagerstål, 1997

2020
Isak Bergmann Johannesson, 2003
Ishaq Abdulrazak, 2002
Manasse Kusu, 2001
Carl Björk, 2000
Pontus Almqvist, 1999
Sead Haksabanovic, 1999

Kalmar FF
2019
Nils Fröling, 2000
Adrian Edqvist, 1999
Isak Magnusson, 1998
Herman Hallberg, 1997
Henrik Löfkvist, 1995
Piotr Johansson, 1995
Maxwell, 1995

2000
Isak Jansson, 2002
Nils Fröling, 2000
Carl Gustafsson, 2000
Edvin Crona, 2000
York Rafael, 1999
Alexander Ahl-Holmström, 1999
Svante Ingelsson, 1998
Isak Magnusson, 1998

Malmö FF
2019
Carlos Strandberg, 1996
Erdal Rakip, 1996
Bonke Innocent, 1996
Franz Brorsson, 1996
Andreas Vindheim, 1995
Romain Gall, 1995

2020
Tim Prica, 2002
Anel Ahmedhodzic, 1999
Adi Nalic, 1997
Erdal Rakip, 1996
Bonke Innocent, 1996

Mjällby
2019
Taylor Silverholt, 2001
Pavle Vagic, 2000
Jakob Ottosson, 1999
Felix Konstandeliasz, 1999
Mohanad Jeahze, 1997
Ottar Magnus Karlsson, 1997
Adi Terzic, 1997
Max Watson, 1996

2000
Taylor Silverholt, 2001
Adam Pettersson, 2000
Marko Johansson, 1998
Besard Sabovic, 1998
Mohanad Jeahze, 1997
Adi Terzic, 1997

Sirius
2019
Elias Andersson, 1996
Axel Björnström, 1995
Adam Ståhl, 1994
Sam Lundholm, 1994

2020
Joakim Persson, 2002
Johan Karlsson, 2001
Laorent Shabani, 1999
Hjalmar Ekdal, 1998
Adam Hellborg, 1998
Elias Andersson, 1996

Varberg
2019
Erion Sadiku, 2002
Keanin Ayer, 2000
Astrit Selmani, 1997
Philip Ljung, 1997
Erik Zetterberg, 1997
Daniel Krezic, 1996
Perparim Beqaj, 1995
Tobias Carlsson, 1995

2020
Rasmus Cronvall, 2002
Erion Sadiku, 2002
Sebastian Nanasi, 2002
Luke Le Roux, 2000
Tashreeq Matthews, 2000
Keanin Ayer, 2000
Adama Fofana, 1999

Örebro
2019
Arvid Brorsson, 1999
Jake Larsson, 1999
Carlos Strandberg, 1996
Kevin Wright, 1995
Filip Rogic, 1993
Daniel Björkman, 1993

2000
Hussein Ali, 2002
Dennis Collander, 2002
Jack Lahne, 2001
Jake Larsson, 1999
David Seger, 1999
Arvid Brorsson, 1999

Östersund
2019
Thomas Isherwood, 1998
Tesfaldet Tekie, 1997
Isak Ssewankambo, 1996
Charlie Colkett, 1996
Rewan Amin, 1996

2000
Jordan Attah Kadiri, 2000
Felix Hörberg, 1999
Nebiyou Perry, 1999
Kalpi Ouattara, 1998
Thomas Isherwood, 1998

Andreas Sundberg

Asbaghis facit i Blåvitt – fler förluster än segrar i ligan och svårt mot topplag

IFK Göteborg möter AIK. Efter fyra omgångar har Blåvitt besegrat Varberg, spelat oavgjort mot Mjällby och Sirius, samt förlorat mot Elfsborg. Laget har gjort sex mål och släppt in lika många.

Har kollat på IFK Göteborgs matcher när Poya Asbaghi, Alf Westerberg och Jörgen Lennartsson varit huvudtränare.

Vi börjar med Asbaghi (Westerberg och Lennartsson kommer en bit ned).

Antal matcher: 95.
Facit: 40 segrar, 21 oavgjorda och 34 förluster.
Målskillnad: 146-122.
Snittpoäng: 1,48 poäng.

I tävlingsmatcher: 30 segrar, 19 oavgjorda och 27 förluster.
Målskillnad: 115-99.
Snittpoäng: 1,43.

I allsvenskan har det blivit: 23 segrar, 15 oavgjorda och 26 förluster.
Målskillnad: 90-90.
Snittpoäng i allsvenskan: 1,31 poäng.

Låt oss räkna dessa klubbar som topplag: AIK, Hammarby, Häcken, Djurgården, IFK Norrköping, Malmö FF.

Mot de sex lagen har det gått så här för Poya Asbaghis IFK Göteborg:
27 matcher (24 allsvenskan, 2 svenska cupen, 1 träningsmatch):
Facit: 6 segrar, 4 oavgjorda, 17 förluster.
Målskillnad: 22-44.
Snittpoäng mot de sex topplagen: 0,81.

Segrarna var två stycken mot Häcken (båda med 2-1), en mot IFK Norrköping (2-1), en mot Malmö FF (2-1), en mot AIK (3-0), en mot Hammarby (3-1).

Oavgjorda: Häcken (0-0), IFK Norrköping (0-0), Hammarby (0-0), Malmö FF (0-0).

Förlusterna: Fem mot Djurgården (0-1, 1-2, 0-2, 1-2, 1-3), tre mot Malmö FF (0-3, 0-1, 0-1), tre mot AIK (0-2, 0-2, 0-1), tre mot Hammarby (2-6, 0-3, 1-2), två mot IFK Norrköping (0-2, 1-2), en mot Häcken (1-4).

Här är alla matcherna:

2020
Spelade matcher: 12.
Facit: 4 segrar, 4 oavgjorda, 4 förluster.
Målskillnad: 19-16.
Allsvenskan: Ligger nia efter fyra omgångar.
Svenska cupen: Ska spela semifinal.

Segrar
Hammarby b 3-1 Svenska cupen
Varberg b 2-1 allsvenskan
Sollentuna b 2-0 Svenska cupen
Västerås SK h 2-0 Svenska cupen

Oavgjorda
Sirius b 2-2 allsvenskan
Mjällby h 2-2 allsvenskan
Sirius h 1-1 Svenska cupen
Helsingborg 2-2 h träningsmatch

Förluster
Elfsborg h 0-1 allsvenskan
Louletano 1-2 träningsmatch
Sarpsborg b 0-1 träningsmatch
Ålborg h 2-3 träningsmatch

2019
Spelade matcher: 40.
Facit: 19 segrar, 11 oavgjorda, 10 förluster.
Målskillnad: 63-39.
Allsvenskan: Sjua. 25 poäng ner till kval. 17 poäng upp till trean och tvåan, och 18 upp till ettan.
Svenska cupen: Trea i gruppen.

Segrar
Östersund h 7-1 allsvenskan
Sirius h 2-1 allsvenskan
Gif Sundsvall b 2-0 allsvenskan
Kalmar FF h 4-0 allsvenskan
Astrio b 4-0 Svenska cupen
Helsingborg b 2-1 allsvenskan
AFC Eskilstuna h 1-0 allsvenskan
Gif Sundsvall h 2-1 allsvenskan
Häcken b 2-1 allsvenskan
IFK Norrköping b 2-1 allsvenskan
Helsingborg b 2-0 träningsmatch
Sirius b 4-2 allsvenskan
AIK h 3-0 allsvenskan
Helsingborg h 3-1 allsvenskan
Elfsborg h 3-0 allsvenskan
Örgryte h 1-0 träningsmatch
Nyköping b 2-0 Svenska cupen
Odd h 2-1 träningsmatch
Stabaek h 2-0 träningsmatch

Oavgjorda
Häcken h 0-0 allsvenskan
Falkenberg h 1-1 allsvenskan
Örebro b 2-2 allsvenskan
IFK Norrköping h 0-0 allsvenskan
Falkenberg b 1-1 allsvenskan
Östersund b 0-0 allsvenskan
Hammarby h 0-0 allsvenskan
Malmö FF h 0-0 allsvenskan
Kalmar FF b 1-1 allsvenskan
Varberg b 1-1 träningsmatch
Örebro b 3-3 Svenska cupen

Förluster
Elfsborg b 0-2 allsvenskan
Djurgården h 0-1 allsvenskan
Malmö FF b 0-1 allsvenskan
AIK b 0-1 allsvenskan
Hammarby b 2-6 allsvenskan
Örebro h 0-1 allsvenskan
Djurgården b 1-2 allsvenskan
AFC Eskilstuna 1-3 allsvenskan
Falkenberg h 0-2 träningsmatch
Jeonnam Dragons 0-1 träningsmatch

2018
Spelade matcher: 43 matcher.
Facit: 17 segrar, 6 oavgjorda, 20 förluster.
Målskillnad: 64-67.
Allsvenskan: Elva. Fem poäng ner till kval, sju ner under strecket. 27 poäng upp till trean, 34 upp till tvåan och 36 till ettan.
Svenska cupen: Kvartsfinal.

Segrar
Örebro b 3-1 allsvenskan
BP b 2-0 allsvenskan
Torn b 4-0 Svenska cupen
Östersund h 2-1 allsvenskan
BP h 3-0 allsvenskan
Örebro h 2-0 allsvenskan
Boden h 4-1 träningsmatch
Malmö FF b 2-1 allsvenskan
Häcken h 2-1 allsvenskan
Brommapojkarna h 3-0 träningsmatch
Dalkurd h 1-0 allsvenskan
Trelleborg b 3-1 allsvenskan
Örgryte h 1-0 träningsmatch
Varberg h 1-0 Svenska cupen
Guangdong South Tigers 3-1 träningsmatch
Odense 2-1 träningsmatch
Stabaek 3-2 träningsmatch

Oavgjorda
Trelleborg h 2-2 allsvenskan
Elfsborg h 2-2 allsvenskan
Dalkurd b 1-1 allsvenskan
Elfsborg b 1-1 allsvenskan
Sirius b 2-2 Svenska cupen
Öster h 1-1 Svenska cupen

Förluster
Malmö FF h 0-3 allsvenskan
Djurgården b 0-2 allsvenskan
Gif Sundsvall h 1-2 allsvenskan
Hammarby b 0-3 allsvenskan
AIK h 0-2 allsvenskan
Häcken b 1-4 allsvenskan
IFK Norrköping b 1-2 allsvenskan
Sirius h 2-3 allsvenskan
Kalmar FF b 1-2 allsvenskan
Sirius b 2-3 allsvenskan
Kalmar FF h 1-3 allsvenskan
Djurgården h 1-2 träningsmatch
Gif Sundsvall b 0-2 allsvenskan
Djurgården h 1-3 allsvenskan
IFK Norrköping h 0-2 allsvenskan
AIK b 0-2 allsvenskan
Östersund b 1-2 allsvenskan
Hammarby h 1-2 allsvenskan
Malmö FF b 0-1 Svenska cupen
Ålborg h 1-3 träningsmatch

Alf Westerberg ledde IFK Göteborg från juli 2017, då Jörgen Lennartsson sparkades, och året ut, då Poya Asbaghi tog över.

Spelade matcher: 17.
Facit: 6 segrar, 4 oavgjorda och 7 förluster.
Målskillnad: 28-23.
Snittpoäng: 1,29.
Allsvenskan: Tog över efter 15 omgångar och då låg laget tia. Fick 15 omgångar som huvudtränare och laget slutade tia. Sju poäng ner till kval. 16 poäng upp till trean, 20 upp till tvåan och 27 upp till ettan.

Segrar
Halmstad b 2-1 allsvenskan
Sirius h 4-0 allsvenskan
Landvetter b 5-0 Svenska cupen
Elfsborg b 2-1 allsvenskan
AIK h 2-1 allsvenskan
IFK Norrköping h 4-1 allsvenskan

Oavgjorda
Örebro h 2-2 allsvenskan
Häcken h 1-1 allsvenskan
Malmö FF b 2-2 allsvenskan
Jönköping h 1-1 allsvenskan

Förluster
Gif Sundsvall h 3-0 allsvenskan
AIK b 2-1 allsvenskan
Östersund h 1-0 allsvenskan
AFC Eskilstuna b 1-0 allsvenskan
Hammarby b 2-1 allsvenskan
Djurgården h 3-1 allsvenskan
Kalmar FF b 1-0 allsvenskan

Jörgen Lennartsson tränade IFK Göteborg från 2015 till juli 2017.
Under hans tid i klubben var han tränare i 124 matcher.
Det blev 62 segrar, 38 oavgjorda och 24 förluster.
Målskillnad: 225-134.
Det ger 1,81 i snittpoäng.

I tävlingsmatcher blev det: 52 segrar, 31 oavgjorda och 19 förluster.
Målskillnad: 193-109.
Snittpoäng: 1,83.

2017
Spelade matcher: 25.
Facit: 9 segrar, 9 oavgjorda och 7 förluster.
Målskillnad: 41-32.
(Tävlingsmatcher: 6 segrar, 7 oavgjorda, 5 förluster – målskillnad: 31-23)
Allsvenskan: Gjorde 15 omgångar. Då låg laget tia, fem poäng upp till trean, sex upp till tvåan och tretton till ettan.
Svenska cupen: Kvartsfinal.

Segrar
Jönköping b 2-0 allsvenskan
Gif Sundsvall b 4-0 allsvenskan
Kalmar FF h 3-0 allsvenskan
Sirius b 2-0 allsvenskan
Falkenberg h 1-0 träningsmatch
Armeiska/Syrianska h 6-0 Svenska cupen
Ljungskile h 3-2 Svenska cupen
AIK h 2-1 träningsmatch
Sandefjord h 3-1 träningsmatch

Oavgjorda
Halmstad h 1-1 allsvenskan
Elfsborg h 1-1 allsvenskan
Hammarby h 1-1 allsvenskan
Östersund b 1-1 allsvenskan
AFC Eskilstuna h 1-1 allsvenskan
Malmö FF 1-1 h allsvenskan
Kalmar FF h 1-1 träningsmatch
Sirius h 2-2 Svenska cupen
Bröndby h 2-2 träningsmatch

Förluster
Örebro b 4-2 allsvenskan
Zalgiris b 3-1 träningsmatch
IFK Norrköping b 2-0 allsvenskan
Djurgården b 1-0 allsvenskan
Häcken b 4-0 allsvenskan
Norrköping h 2-1 Svenska cupen
Sarpsborg b 1-0 träningsmatch

2016
Spelade matcher: 50.
Facit: 25 segrar, 15 oavgjorda och 10 förluster.
Målskillnad: 94-62.
(Tävlingsmatcher: 21 segrar, 12 oavgjorda och 9 förluster – målskillnad: 81- 52)
Allsvenskan: Fyra, tio poäng efter tvåan och trean, och sexton poäng efter ettan.
Svenska cupen: Tvåa i gruppen.
Playoff Europa League.

Segrar
Gif Sundsvall b 3-1 allsvenskan
AIK h 1-0 allsvenskan
Oskarshamn b 6-0 Svenska cupen
Östersund h 2-0 allsvenskan
Örebro h 3-2 allsvenskan
Helsingborg h 2-0 allsvenskan
Qarabag h 1-0 Europa League
Falkenberg h 2-0 allsvenskan
HJK b 2-0 Europa League
Jönköping h 2-1 allsvenskan
Piast Gliwice b 3-0 Europa League
Gif Sundsvall h 4-1 allsvenskan
Llandudno b 2-1 Europa League
Llandudno h 5-0 Europa League
Helsingborg b 3-1 allsvenskan
Hammarby h 2-1 allsvenskan
Djurgården h 2-1 allsvenskan
Gefle b 6-2 allsvenskan
Häcken h 1-0 allsvenskan
Falkenberg b 2-0 allsvenskan
Halmstad h 3-0 Svenska cupen
Jönköping h 3-1 träningsmatch
Stabaek h 2-0 träningsmatch
Molde b 2-1 träningsmatch
Sarpsborg h 1-0 träningsmatch

Oavgjorda
Midtjylland b 2-2 träningsmatch
Elfsborg h 2-2 allsvenskan
Gefle h 3-3 allsvenskan
Häcken b 2-2 allsvenskan
Jönköping b 1-1 allsvenskan
Piast Gliwice h 0-0 Europa League
Elfsborg b 1-1 allsvenskan
IFK Norrköping h 1-1 allsvenskan
Malmö FF h 0-0 allsvenskan
Kalmar FF h 1-1 allsvenskan
AIK b 3-3 allsvenskan
Strömsgodset h 2-2 träningsmatch
Djurgården h 1-1 träningsmatch
Frej b 1-1 Svenska cupen
Degerfors h 1-1 Svenska cupen

Förluster
IFK Norrköping b 3-1 allsvenskan
Kalmar FF b 4-2 allsvenskan
Malmö FF b 3-1 allsvenskan
Qrabag b 3-0 Europa League
Hammarby b 2-0 allsvenskan
Djurgården b 3-1 allsvenskan
HJK h 2-1 Europa League
Östersund b 2-0 allsvenskan
Örebro b 3-2 allsvenskan
Randers h 3-0 träningsmatch

2015
Spelade matcher: 49.
Facit: 28 segrar, 14 oavgjorda och 7 förluster.
Målskillnad: 90-40.
(Tävlingsmatcher: 25 segrar, 12 oavgjorda och 5 förluster – målskillnad: 81-34)
Allsvenskan: Slutade tvåa, tre poäng efter ettan IFK Norrköping.
Svenska cupen: Etta.
Tredje kvalomgången i Europa League.

Segrar
AIK h 2-1 allsvenskan
Gif Sundsvall h 3-2 allsvenskan
Hammarby h 1-0 allsvenskan
Helsingborg b 2-1 allsvenskan
Gefle h 3-0 allsvenskan
Åtvidaberg b 1-0 allsvenskan
Kristianstad b 6-1 Svenska cupen
Häcken h 4-0 allsvenskan
Örebro h 6-0 allsvenskan
Slask Wroclaw h 2-0 Europa League
Hammarby b 1-0 allsvenskan
Elfsborg h 1-0 allsvenskan
Halmstad b 2-1 allsvenskan
AIK h 3-0 allsvenskan
Örebro h 2-1 Svenska cupen
Kalmar FF b 2-1 allsvenskan
Falkenberg h 2-1 allsvenskan
Helsingborg h 3-1 allsvenskan
Häcken b 2-1 allsvenskan
Örebro b 2-0 allsvenskan
Åtvidaberg h 1-0 allsvenskan
Sarpsborg h 2-1 träningsmatch
Häcken h 3-1 Svenska cupen
Helsingborg h 2-0 Svenska cupen
Ljungskile h 5-0 Svenska cupen
Myresjö/Vetlanda b 6-0 Svenska cupen
Jablonec 3-1 träningsmatch
Gefle b 2-0 träningsmatch

Oavgjorda
Kalmar FF h 2-2 allsvenskan
Djurgården b 2-2 allsvenskan
Halmstad h 1-1 allsvenskan
Elfsborg b 1-1 allsvenskan
Belenenses h 0-0 Europa League
IFK Norrköping b 2-2 allsvenskan
Slask Wroclaw b 0-0 Europa League
IFK Norrköping h 0-0 allsvenskan
Gif Sundsvall b 2-2 allsvenskan
Djurgården h 0-0 allsvenskan
Gefle b 0-0 allsvenskan
Trollhättan b 2-2 Svenska cupen
FC Köpenhamn b 1-1 träningsmatch
Nordsjälland b 1-1 träningsmatch

Förluster
IFK Norrköping b 3-0 Supercupen
Malmö FF b 2-1 allsvenskan
Belenenses b 2-1 Europa League
Falkenberg b 1-0 allsvenskan
Malmö FF h 1-0 allsvenskan
Bröndby 1-0 träningsmatch
Dinamo Moskva 2-0 träningsmatch

Andreas Sundberg

Spelarna som varit bäst i allsvenskan - och har aldrig varit fler bortasegrar

Efter årets fyra första omgångar har det på 32 matcher bara blivit nio hemmasegrar.

Vi får gå tillbaka till 2006 för att hitta ett sämre hemmaresultat och den säsongen var det bara sex hemmasegrar efter de fyra första omgångarna (men då var det 14 lag i serien, nu är det 16).

Ser man till bortasegrar har det efter årets fyra första omgångar blivit hela tolv bortasegrar. Det har aldrig tidigare, så långt jag kunde se, varit någon säsong där det har blivit fler än tolv bortasegrar efter de fyra första omgångarna.

Den första säsongen av allsvenskan spelades 1924. Kollade tillbaka till 1936/37. Där hade det inte delats in i riktiga omgångar utan ett lag kunde ha spelat sex matcher när ett annat bara hade hunnit med tre.

Senast det var fler segrar borta än hemma var säsongen 2006, då var det sex hemmasegrar och nio borta.

Det här är tredje gången under 2000-talet som det efter de fyra första omgångarna har blivit flest bortasegrar.

Från säsongen 1938/39 har allsvenskan spelats 82 gånger. Efter de fyra första omgångarna har det blivit fler hemmasegrar än bortasegrar 64 gånger, och fler segrar borta än hemma 15 gånger.

Det kan ju tänkas att vissa lag saknar sina fans och att ett tryck på hemmaplan kan ge fördel.

Förra säsongen var Hammarby allsvenskans bästa hemmalag och förlorade inte en match på Tele2 Arena. Efter årets två hemmamatcher har laget redan förlorat en match på hemmaplan, mot AIK, medan man besegrade Östersund.

AIK var seriens tredje bästa hemmalag under 2019 och förlorade bara två matcher på Friends Arena. Efter årets två första hemmamatcher har man inte vunnit (en oavgjord och en stor förlust).

IFK Göteborg hade också bara två hemmaförluster förra året. Den här säsongen har man inte vunnit på Gamla Ullevi.

***

Flera spelare har stuckit ut efter de fyra första omgångarna.

IFK Norrköping har fyra raka segrar och leder allsvenskan. Flera spelare har varit bra, men det är fyra stycken som har imponerat lite extra.

Simon Thern, Sead Haksabanovic, Christoffer Nyman och Rasmus Lauritsen.

Thern med spelförståelse, vilja, driv och kombinationsspel. Har gjort två mål och två assist.

Haksabanovic har gjort två mål och tre assist och har imponerat med sin fysik och det kvicka drivet och genombrottskraften.

Nyman toppar skytteligan på fyra mål och har sett bättre ut än på länge. Nu börjar man känna igen honom från formen han hade när han stack till Tyskland och var en landslagsspelare.

Mittbacken Lauritsen har varit urstark i både defensiven och offensiven. Två mål och två assist av en mittback, efter fyra matcher, är bra.

Tvåa i allsvenskan är Varberg. Nykomlingen har startat piggt och allra bäst har Gustaf Norlin varit. Väldigt löpstark anfallare som gjorde ett mål mot Malmö FF och ett i premiären mot Helsingborg. I derbyt mot Falkenberg svarade han för en väldigt läcker framspelning.

AIK är trea och där har tre mittfältare varit bäst. Sebastian Larsson och Ebenezer Ofori har varit ovärdeliga för laget med rutin och hög kvalitet. Extra viktiga har båda varit med tanke på att laget har släppt fram många unga spelare. Utropstecknet i AIK har ändå varit Bilal Hussein. Bra tvåvägsspelare med hög löpkapacitet som varit klok och bra med bollen. Gjorde ett mål mot Hammarby och ett mot AIK.

I Djurgården har Fredrik Ulvestad varit bäst. Bra tvåvägsspelare som redan är på väg att göra fler mål än förra säsongens fem fullträffar. Tre har det blivit och alla kom mot Kalmar FF. Insatsen mot Kalmar var hög klass och han lyfte sig rejält från matchen mot IFK Norrköping.

Anders Christiansen har haft en egen nivå i Malmö FF. Explosivitet, driv, spelförståelse, teknik och avslut har varit på toppnivå. Tycker också att Anel Ahmedhodzic har stuckit ut. Gillar framför allt hans följsamhet och brytningar, och också hur han flera gånger har drivit bollen framåt och igenom motståndarnas lagdelar.

Jesper Karlsson, Joseph Okumu och Johan Larsson får plus i Elfsborg. Okumu har sett riktigt intressant ut och mittbacken kan bli väldigt bra. Han måste bara bli lite säkrare i passningsspelet. Karlsson har varit kvick och teknisk och visat upp ett fint tillslag, och har varit viktig för lagets offensiv. Johan Larsson har inte spelat alla matcher, men när han varit med har han visat hög kvalitet, framför allt i inläggsspelet.

I Kalmar FF är Svante Ingelsson den som har stuckit ut allra mest och laget lär vara oerhört glada över att avtalet nu har förlängts.

Axel Björnström har varit bäst i Sirius. Björnström har varit jämn i sina prestationer och inte gjort en enda svag insats. Bra inspel från kant och har gjort ett mål och två assist. Låg bakom segern mot Östersund.

Häcken har inte hittat rätt ännu men den som har stuckit ut mest är Daleho Irandust. Som vanligt smart, teknisk och bra spelförståelse. Två mål har det blivit och skottet från egen planhalva var lysande.

Tobias Sana har varit vassast i IFK Göteborg och har imponerat med sin blick och passningsspel. Han vill gärna framåt med bollen och har varit bra på att sätta in den genom motståndarnas lagdelar.

Hammarby har varit en besvikelse så här långt. En spelare har varit bra och det är Muamer Tankovic som har fortsatt att leverera och det har blivit tre mål på fyra matcher.

I nykomlingen Mjällby har Jacob Bergström, David Löfquist och Joel Nilsson varit bra. Bergström med sin fysik har vunnit det mesta inne i boxen och samspelet med ”Löken” har varit väldigt bra. Nilsson har varit överallt längs högerkanten.

En av spelarna som har varit klart bäst i inledningen av allsvenskan är Örebros målvakt Oscar Jansson. Han har stått för flera vassa och avgörande räddningar och senast mot Elfsborg storspelade han. Om sex månader går kontraktet ut och klubben borde göra allt för att förlänga.

Tycker också att Kevin Wright har gjort fina insatser på Örebros vänsterkant. Bra matcher mot Djurgården och Östersund.

Andreas Sundberg

Uppsala hade yngsta laget i premiären - Linköping fick skönaste segern

Det var inga större skrällar i den damallsvenska premiären utan det gick ungefär som förväntat.

Guldfavoriterna Rosengård och Kopparbergs/Göteborg vann, även om Rosengårds seger satt långt inne och Vittsjö gjorde självmål, och Göteborg var illa ute i första halvlek mot Kristianstad.

Linköping tog den tydligaste segern, 3-0 hemma mot bottentippade Växjö. Säkert skönt för spelarna och tränaren Olof Unogård med en bra start efter många negativa rubriker med tvist med Kopparbergs/Göteborg, påhopp från agenter, och kritik från några före detta spelare.

Det verkar ju som att det var sprickor och splittringar förra året, och det verkar också som att det var några som klubben inte ville ha kvar, och då kan det ju bli besvikelse och irritation.

Blir spännande att dels se om spelarna som kritiserat levererar i sina nya klubbar, dels att se om Linköping har blivit av med sina problem och om stämningen nu är bra och om laget kommer att leverera.

Linköpings nyförvärv Ebere Orji satte avtryck direkt med två mål och en fixad straff före halvtid. Blir spännande att se hur länge klubben får behålla henne om framfarten fortsätter. Hugger Kopparbergs/Göteborg?

Men Göteborg har ju redan flera vassa anfallare, som Rebecka Blomqvist, som tillsammans med Ebere Orji, får ses som omgångens spelare.

Blomqvist löpte sönder Kristianstads trebackslinje och kontrade vaket och säkert in matchens två första mål. Det märktes att bortalaget saknade Sif Atladóttir och Therese Ivarsson, nu låg försvaret högt, läste spelet dåligt, och hade stora problem med Blomqvists djupledslöpningar.

Men faktum är att matchen var jämn i 40 minuter och Kristianstad hade två jättelägen att ta ledningen.

Nykomlingen Uppsala fick en fin start med 3-2 hemma mot Djurgården. Cassandra Korhonen visade att hon även kan göra mål i den högsta serien.

Gillar att Uppsala hade en medelålder på 22 år i startelvan. Med det var man det yngsta laget av alla i premiären. Uppsala hade bara en spelare över 25 år, hon var 26.

Linköping hade den äldsta startelvan med en medelålder på 26,6 år, med bara fyra spelare under 27 år.

Så här såg medelåldern ut i lagens startelvor:

Uppsala, 22 år
Kif Örebro, 22,5 år
Växjö, 23,8 år
Djurgården, 24,4 år
Eskilstuna, 24,4 år
Umeå, 24,4 år
Rosengård, 24,6 år (Caroline Seger, 35, satt på bänken och hade annars höjt medelåldern)
Göteborg, 25 år
Kristianstad, 25,7 år
Piteå, 25,8 år
Vittsjö, 26 år
Linköping, 26,6 år

Andreas Sundberg

Tung kamp mellan flera spelare när damallsvenskan startar

Dags för damallsvenskan 2020.
Vilka kamper vi har att se fram emot.
Vem av tungviktarna Rosengård och Kopparbergs/Göteborg är bäst?
Vem kniper anfallsplatsen i landslaget?
Vem tar mittfältsplatsen bredvid Caroline Seger i Blågult?

Efter en lång försäsong har det nu blivit dags för damallsvenskan att dra igång. Kommer Rosengård att försvara titeln, eller blir det Kopparbergs/Göteborg, som har varit aktiva i transferfönstret, som tar sitt första guld, eller kan någon annan utmana?

Tror att Kopparbergs/Göteborg tar guldet. Laget var bara fyra poäng efter Rosengård förra året, har nu värvat in flera vassa spelare och har en bred trupp, något som lär bli viktigt med det tuffa spelschemat.

Det blir väldigt tufft för andra lag att rå på Göteborg och Rosengård som har seglat ifrån med ekonomi och kvalitet.

Så här tror jag att allsvenskan slutar.

Kan nykomlingarna Umeå och/eller Uppsala göra som Örebro och Växjö gjort tidigare och hänga kvar?

Tror att Umeå hänger kvar. Laget ser bättre ut än Växjö och Uppsala, och även Djurgården. Man släppte bara in 17 mål förra året, har ett bra kollektiv med mittfältaren Sarah Mellouk som sticker ut.

Hur kommer Piteå klara av bussresorna till Vittsjö den 19 juli (ska ta 14 timmar och 22 minuter enkel väg) och Kristianstad den 29 juli (ska ta 15 timmar enkel väg)?

Förutom den förmodade toppstriden mellan Rosengård och Göteborg så finns det flera andra spännande kamper att se fram emot.

Vem kniper anfallsplatsen i landslaget?

I VM för ett år sedan var Stina Blackstenius den av anfallarna som spelade mest.

Men under hösten gick det inte som på räls för Blackstenius i Linköping. Bättre gick det för Anna Anvegård i Rosengård, och när EM-kvalet drog igång mot Lettland borta i september så var det hon som startade och Blackstenius som satt på bänken. Men mot Ungern och Slovakien var Anvegård skadad och Blackstenius startade i den första och hoppade in i den andra.

I Algarve cup saknades Anvegård igen och då fick Blackstenius, Mimmi Larsson och Rebecka Blomqvist starta i varsin match.

Nu när ligan drar igång så känns det ganska öppet om anfallsplatsen i landslaget och det är flera som vill lägga beslag på den.

Anna Anvegård och Mimmi Larsson, som spelar tillsammans i Rosengård. Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist, som spelar tillsammans i Göteborg. Men räkna inte bort Pauline Hammarlund, som också spelar i Göteborg. Hon har egenskaper som sticker ut med sin fysik, storlek och power i straffområdet.

En annan kamp och som också handlar om landslaget är vem som tar mittfältsplatsen bredvid Caroline Seger nu när Elin Rubensson är gravid och blir borta ett tag?

Nathalie Björn spelade på den positionen i bronsmatchen i VM och mot Portugal i Algarve cup, och var väldigt bra båda gångerna.

Nackdelen för henne, även om hon borde ligga bäst till, är att hon oftast används som höger innerback i Rosengård.

Andra som vill lägga beslag på den landslagsplatsen är Rosengårds Hanna Bennison, Göteborgsduon Julia Zigiotti Olme och Filippa Angeldahl, samt Piteås Julia Karlernäs.

Vem tar över efter Hedvig Lindahl?

Rosengårds Zecira Musovic och Kopparbergs/Göteborgs Jennifer Falk har länge varit med i Peter Gerhardssons trupp, och nu gäller det för båda att lägga in en ännu högre växel för att visa att man vill ta över.

Eller kan Uppsalas Emma Holmgren eller Linköpings Cajsa Andersson lägga sig i?

På tal om kamper, den 3 augusti kommer jag att avbryta semestern för att kolla på Kopparbergs/Göteborg mot Linköping. Snacka om laddat möte efter att Mats Grens lag först plockade Filippa Angeldahl, sedan Stina Blackstenius efter en infekterad tvist i skiljenämnden och till sist snodde åt sig Brianne Folds.

Och på tal om Linköping och landslaget. Nilla Fischer hade en tung höst med skadeproblem och kom inte med i truppen till Algarve cup. Hon lär vara sugen på att visa att hon fortfarande håller hög klass och att hon ska vara med i Peter Gerhardssons trupp.

Sedan är det flera spännande spelare som nu måste ta nästa steg. Tänker bland annat på Zigiotti Olme, Angeldahl, Loreta Kullashi, Michelle De Jong, Pauline Hammarlund, Emma Kullberg, Julia Karlernäs, Julia Roddar, Anna Oscarsson, Ronja Aronsson.

Och talangerna som är födda på 00-talet ska också bli väldigt intressant att följa. Listade 31 stycken tidigare i veckan, listan går att se här.

Flera av spelarna på listan kommer att få speltid direkt och håll koll på Örebros duo med skickliga mittbacken Emma Östlund och vassa djupledsanfallaren Sara Lilja Vidlund, samt Kristianstads Evelina Duljan.

Sedan lär många av spelarna på listan få jobba med tålamod och vänta på chansen, och ta den när den kommer. Som Göteborgs Hanna Wijk, Elma Junttila Nelhage och Hanna Andersson, samt Rosengårds Matilda Eriksson Kristell som hamnat i skuggan bakom Hanna Bennison.

Andreas Sundberg

Det enda som kan rädda Mats Grens snedsteg är guld

Kopparbergs/Göteborg vill snuva Rosengård på guldet.
Nye tränaren Mats Gren har fått det mesta han har pekat på, och därför vore det ett misslyckande om han inte vinner ligan direkt.
Och med tanke på att han tre dagar innan premiären sökte nytt jobb så är guld det enda som kan rädda snedsteget.

På förhand ser det ut som att det blir ett titelrace mellan två lag. Rosengård och Kopparbergs/Göteborg.

Förra året vann Rosengård med fyra poäng före just Göteborg, och även den här säsongen är startelvan urstark med landslagsspelare som Zecira Musovic, Nathalie Björn, Jessica Samuelsson, Caroline Seger, Hanna Bennison, Anna Anvegård och Mimmi Larsson.

Men med tanke på coronakrisen så kommer det att bli en speciell säsong med ett tufft spelschema, och det är där som det blir ett litet, litet frågetecken över Rosengård.

Även om det inte hade varit en coronakris så hade det varit ett frågetecken för bredden. Det finns ett par spelare som inte får missa för många matcher.

Caroline Seger är en. Anna Anvegård en annan.

Orkar 35-åriga Seger anpassa sig till det tuffa spelschemat och köra match efter match efter match? Ett tecken på hur viktig hon är: förra säsongen startade mittfältaren i 16 av 22 matcher, och då blev det inte en enda förlust.

I Anvegård har laget en pålitlig målskytt. Hon kom till klubben i somras och gjorde nio mål på nio matcher, och innan dess hann hon med fem fullträffar i Växjö och vann skytteligan.

Inför säsongen har klubben värvat Mimmi Larsson som också är kapabel att göra mål, och det blir intressant att se om hon kan leverera i nya laget.

Kopparbergs/Göteborg har skaffat sig en bredare trupp, vilket kan bli guld värt just den här säsongen.

Klubben har gjort allt i sin makt för att få en så bred och spetsig trupp som möjligt, för att kunna ta guldet.

På vägen fick Linköping ta emot tre slag rakt i solarplexus.

Först lockade man över landslagsmittfältaren Filippa Angeldahl. Sedan krigade man i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd för att få landslagsanfallaren Stina Blackstenius – men det var inte tillräckligt utan man kuppade också till sig Brianne Folds under hennes provspel i Linköping som hon fick betalt av.

Rosengård räknar med att Anvegård gör målen och hoppas på Mimmi Larsson. Göteborg har tre pålitliga målskyttar i Pauline Hammarlund och landslagsduon Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist.

Förra året skiljde det alltså bara fyra poäng mellan lagen och när nye tränaren Mats Gren nu har fått det mesta han har pekat på så ökar förväntningarna och det vore faktiskt ett misslyckade om klubben inte tar sitt första SM-guld.

Klubben har alltså gjort allt i sin makt för att ta guldet och lagt upp det bra för Gren. Men när allt såg så upplagt och fint ut så gick Mats Gren, tre dagar innan premiären, ut och sökte ett nytt jobb, som tränare för Al Jazira.

Otroligt.

Det enda som kan rädda snedsteget är att ta SM-guld. Om han inte gör det så blir han tränaren som dels misslyckades med klubbens målsättning, dels tränaren som tre dagar innan premiären sökte ett annat jobb.

En gissning är att Mats Gren såg chansen att tjäna bra med pengar i Abu Dhabi. Priset blir nu att spelarna lär känna att deras tränare inte vill vara kvar och när en tränare har sagt eller visat att en inte vill vara kvar så blir det tuffare att hålla omklädningsrummet. Det där med förtroende blir svårare.

Nu får Gren jobba stenhårt och bevisa att han vill vara kvar i Kopparbergs/Göteborg.  För att få spelarnas förtroende. Spelarna lägger ner sin själ och då måste han också visa att han gör det.

Om Gren får spelarna på sin sida så har laget stor chans att ta guld. Truppen ser som sagt stark ut. Göteborg har värvat landslagstrion – tillika en centrallinje – Stina Blackstenius, Emma Kullberg och Filippa Angeldahl. Man har ersatt skadade Beata Kollmats med Annika Schmidt, tagit in lovande ungerskan Anna Csiki, förlängt med norska landslagsspelaren Vilde Böe Risa, och kuppat till sig Brianne Folds. Dessutom är tidigare landslagsspelaren Emma Berglund tillbaka på allvar efter skada.

Det ser bra ut, trots att Elin Rubensson missar hela säsongen, men truppen är ändå väldigt spetsig och bred.

Sen då?

Förra säsongen slutade Vittsjö trea med åtta poäng efter Rosengård. Det är en placering man har chans att sluta på igen, men med tanke på att truppen har blivit tunnare och att Rosengård och Göteborg har starkare ekonomiska muskler så blir det tufft att rå på toppduon.

Nyligen kom beskedet att mittfältsstjärnan Tove Almqvist missar säsongen på grund av en korsbandsskada. Mittbacken Alexandra Benediktsson är också långtidsskadad, och dessutom har landslagsmeriterade försvararen Sandra Adolfsson precis kommit tillbaka från skada.

Vittsjö får lägga mycket av sitt hopp på offensiva duon Clara Markstedt och Michelle de Jongh, samt på nyförvärvet från Rosengård Ebba Wieder.

Laget har en av seriens bästa målvakter i Sabrina D’Angelo som spikade igen hela 13 gånger i fjol. Kan hon upprepa den fina bedriften?

Kristianstad slutade sjua förra året, men kan bli lite av en skräll i år och ta en högre placering. Truppen ser vass och bred ut, och man har gjort flera fina värvningar i mittfältarna Elise Kellond-Knight (kan också spela back) och Eveliina Summanen, samt anfallaren Jutta Rantala.

Eskilstuna kom fyra förra året, och med tanke på att man inte har slutat sämre än sexa de senaste fem åren så finns det absolut en chans till att hamna på övre halvan igen. Men att utmana den riktiga toppen blir svårt.

I Loreta Kullashi och Felicia Rogic har laget en väldigt vass offensiv. Anna Oscarsson lämnade Linköping och svingade hårt mot Olof Unogård, så det är lite upp till bevis nu. Sedan ska det bli spännande att följa den lovande duon Emma Engström och Linn Vickius. Engström har värvats från AIK och kan bli en outsider. Hon är en stor, stark och snabb forward.

Linköping är det laget som är mest svårbedömt av alla. Skulle förra året utmana om guldet, men tappade Kosovare Asllani, fick skador på Nilla Fischer och Lina Hurtig, och laget slutade hela 13 poäng efter Rosengård.

Nu har man tappat anfallsduon Stina Blackstenius och Mimmi Larsson, mittfältaren Filippa Angeldahl, försvararen Anna Oscarsson och målvakten Emma Holmgren. Det är en del spets och en del bredd.

Men man har också plockat in några spännande spelare, som mittfältaren Petra Johansson från Eskilstuna, målvakten Cajsa Andersson från Piteå och försvararen Ronja Aronsson som också kommer från Piteå.

Frågan är: vem ska göra målen och hur klarar Nilla Fischer och Lina Hurtig av det tuffa spelschemat?

Piteå tog guld 2018 men har efter det haft stor spelaromsättning. Från förra årets trupp har laget nu tappat Madelen Janogy, Cajsa Andersson, June Pedersen och Ronja Aronsson. Det blir en utmaning att ta en bättre placering än sexa som laget slutade 2019. Dels på grund av tappen, dels på grund av att många och långa bussresor väntar.

Försvararen Faith Ikidi och mittfältaren Julia Karlernäs blir oerhört viktiga.

I år hoppas laget att 20-åriga Cajsa Hedlund från Infjärden ska leverera. Förra året gjorde hon 26 mål på 22 matcher i norrettan.

Örebro har tappat mittfältaren Eveliina Summanen, anfallaren Heather Williams mittbacken Emma Kullberg. En viktig spelare i varje lagdel och det är så klart tungt.

Williams var lagets bästa målskytt med åtta fullträffar förra säsongen.

Men det kryllar av unga och lovande spelare som har kapacitet att slå igenom i år. Mittbacken Emma Östlund, vassa djupledsanfallaren Sara Lilja Vidlund och smarta mittfältaren Emilia Pelgander, som bara är 16 år, är tre spelare som ska bli väldigt spännande att följa.

Då har vi fyra lag kvar. Växjö, Djurgården och nykomlingarna Umeå och Uppsala. Känslan är att det blir lagen som gör upp i botten.

Förra säsongen var ett turbulent år för Växjö.

Det var ekonomiska problem, tränaren Henrik Larsson avgick och under sommaren lämnade nyckelspelarna Anna Anvegård och Jelena Cankovic för Rosengård.

Nu blir det en utmaning att hänga kvar. Spelare måste kliva fram och ta ansvar och leverera.

Både Signe Holt Andersen och Ria Öling gjorde fem mål och tre assist och kan kanske kliva fram och leverera ännu fler poäng i år?

Djurgården trodde nog många skulle göra en jättesatsning och ta kliv när Olivia Schough och Hanna Folkesson värvades in. Men det blev inget av det och laget var nära att åka ur (hamnade på samma poäng men bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo som åkte ur).

Inför den här säsongen har laget tappat kapten Mia Jalkerud som gjorde elva mål. Som ersättare har man tagit in nyzeeländska landslagsanfallaren Hannah Wilkinson.

Det blir en utmaning att hänga kvar i år igen. Anfallarna Schough och Wilkinson måste leverera.

Umeå vann Elitettan och släppte bara in 17 mål. Nu har man värvat rutin i form av tidigare landslagsspelaren Lisa Dahlkvist.

Att en nykomling hänger kvar är ingen omöjlighet, kolla på Örebro och Växjö. Umeå har ett bra lag och är inte beroende av vissa spelare på samma sätt som till exempel Djurgården är. Men om man ska hitta en nyckelspelare så blir det 21-åriga mittfältaren Sarah Mellouk.

Uppsala kom tvåa i Elitettan med fem poäng efter Umeå och gör nu sin allra första säsong i damallsvenskan. För att stärka upp defensiven har laget värvat in duktiga målvakten Emma Holmgren från Linköping. Det blir oerhört viktigt för Uppsala att Cassandra Korhonen klarar av steget och levererar även i i den högsta serien. Förra året gjorde hon imponerande 25 mål på 26 matcher.

Här är mitt tips:
1. Kopparbergs/Göteborg
2. Rosengård
3. Kristianstad
4. Vittsjö
5. Eskilstuna
6. Linköping
7. Örebro
8. Piteå
9. Umeå
10. Djurgården
11. Växjö
12. Uppsala

Andreas Sundberg

Norrköping och Kalmar ändrar gärna inte i elvan - toppar tabellen

Det allsvenska spelschemat är tufft med matcher som duggar tätt. Vissa lag vilar spelare medan andra kör på med samma laguppställning.

Kortsiktigt går det att konstatera att resultatmässigt så har det för flera lag varit bra med få förändringar i startelvan. Återstår att se hur det blir långsiktigt.

Efter tre omgångar toppar IFK Norrköping och Kalmar FF allsvenskan. Jens Gustafsson har bara gjort en förändring på tre matcher och har nio poäng – medan Nanne Bergstrand inte har skiftat något och har två segrar och en förlust (förlusten kom mot Norrköping).

Tio spelare har alltså startat samtliga tre matcher för IFK Norrköping. Maic Sema startade i premiären mot Kalmar, men ersattes av Andreas Blomqvist som startade mot AIK och Djurgården.

Även Elfsborg har bara gjort en enda förändring efter tre omgångar, och har inte förlorat någon match. Jimmy Thelin mönstrade samma elva i de två första matcherna, men i måndagens 0-0-möte med Helsingborg startade Christopher McVey i stället för Johan Larsson.

Även om Jens Gustafsson och Jimmy Thelin bara har gjort en enda förändring så finns det alltså en tränare som sticker ut ännu mer och det är rutinerade Nanne Bergstrand som har ställt upp med samma elva spelare i samtliga tre matcher.

Klubbarna som har bredare trupper och förväntas vara topplag har skiftat desto mer.

I Malmö FF och Djurgården är det bara fem spelare som har startat i samtliga matcher. Och i AIK och Hammarby har sju stycken startat i tre matcher.

Intressant med nykomlingen Varberg som bara har två spelare (Joakim Lindner och Jon Birkfeldt) som har startat i samtliga matcher. I de två första matcherna gjorde Joakim Persson bara en förändring när målskytten Astrit Selmani inte kunde starta mot IFK Göteborg. Men i den tredje omgången mot Malmö FF kom nio nya startspelare in.

Så här har det sett ut efter tre omgångar när det kommer till hur många spelare som har startat i samtliga matcher:

11: Kalmar FF
10: Elfsborg och IFK Norrköping
9: Sirius
8: Mjällby
7: AIK, Falkenberg, Hammarby och IFK Göteborg
6: Häcken, Örebro och Östersund
5: Djurgården och Malmö FF
3: Helsingborg
2: Varberg

Andreas Sundberg

Kopparbergs/Göteborgs kupp stinker ruttet

Brianne Folds provspelade med Linköping.
Föreningen betalade för spelarens resa och boende.
Men då åkte hon i hemlighet och tränade med Kopparbergs/Göteborg.
Ett grisigt beteende – och det förvånar att Göteborg struntar i det.

Kopparbergs/Göteborg tar inga fångar utan verkar vara beredda att göra allt i sin makt för att värva spelare för att få ihop ett så slagkraftigt lag som möjligt – och bryr sig inte om man får fiender på vägen.

Tror inte att klubben blir bjuden på Linköpings midsommarfirande.

Tidigare i år hamnade Kopparbergs/Göteborg i en infekterad tvist med Linköping om Stina Blackstenius, och ärendet fick avgöras i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd, där Göteborgsklubben till slut vann, vilket gjorde att landslagsanfallaren bytte öst mot väst.

Nu har klubbarna hamnat i ett nytt bråk.

Linköping har blivit av med ett gäng spelare och är på jakt efter nya. Därför gav man Brianne Folds chansen att få ett kontrakt och bjöd in henne på provspel och betalde hela hennes flygresa och hotellboende.

Men under provspelet i Linköping berättade Aftonbladet att den amerikanska spelaren i smyg åkte iväg och tränade med Kopparbergs/Göteborg.

Ett respektlöst beteende.

När Linköping fick reda på det så bröt klubben all kontakt med Folds. Förståeligt och rimligt.

Men Kopparbergs/Göteborg kör på som om ingenting har hänt och försvarar sig med att påstå att de var helt ovetandes om att Linköping stod för alla utgifter för Folds.

Om det stämmer så borde varningsklockor ringa över spelarens karaktär och det rimliga vore att, precis som Linköping, bryta och säga hej då.

Men icke.

Tränaren Mats Gren säger:

”Vi visste inte om att hon skulle till Linköping. Hade vi vetat om det så hade vi kanske sagt nej till det här provspelet.”

Nu vet ni. Säger ni nej då?

Icke.

I stället fick spelaren vara med i en match mot Rosengård och ska även vara med i måndagens möte med Vittsjö. Därför blir det ett frågetecken över om det verkligen stämmer att man var helt ovetandes om att Linköping stod för alla utgifter?

Kanske vore det klädsamt att slå Linköping en signal för att reda ut saken?

Icke.

”Det var nog inga bad feelings”, säger Kopparbergs/Göteborgs sportchef Lasse Svensson.

Nja, det var nog tvärtom. Det var nog ganska mycket bad feelings.

Lasse Svensson fortsätter (på tal om att han inte tror att det är några bad feelings):

”Det är klart att jag själv hade blivit förbannad, självklart (på frågan hur han hade regerat om det varit ombytta roller). Men samtidigt, om man tar hit en spelare och betalar alla omkostnader så måste man säkerställa att man har garantier på att hon inte åker runt någon annanstans.”

Hela grejen stinker ruttet och nu när alla kort ligger synliga på bordet så ser inte Kopparbergs/Göteborg och Brianne Folds så bra ut.

Andreas Sundberg

En taggad Faltsetas mot "AC" - här är spelarna att ha koll på i alla matcherna

Tre spelare att ha koll på mellan Häcken-Malmö FF.

* Sören Rieks
Mot Mjällby kändes ytteranfallarna mer som centrala anfallare, och det var få gånger, om ens någon gång, som Marcus Antonsson och Tim Prica tog sig förbi i en mot en. Det måste bli bättre mot Häcken och det skulle inte förvåna om det blir några förändringar och att Sören Rieks och Arnor Traustason, som satt på bänken senast, startar.

Det kommer att bli en helt annan typ av match än mot Mjällby som var låga och kompakta. Häcken vill, precis som MFF, framåt och ha mycket boll.

Rieks lär starta till vänster och det blir en utmaning att vinna kampen mot fysiske högerbacken Godswill Ekpolo.

Häckens kantspel blir också viktigt. Mot Falkenberg spelade Daleho Irandust till höger, och han gjorde lagets mål. Irandust är en matchvinnare, och det skulle förvåna om inte Behrang Safari ersätter Jonas Knudsen som vänsterback i MFF.

* Alexander Faltsetas
Anders Christiansen är Malmö FF:s viktigaste spelare och klev på egen hand fram och avgjorde premiären med två väldigt fina mål. Häcken måste stoppa ”AC”, och en som lär ligga tätt och hårt på honom är Alexander Faltsetas. Faltsetas hoppade in i stället för Gustav Berggren i premiären och Berggren missar mötet med MFF. Räkna med en taggad Faltsetas, om han startar, och domare Andreas Ekberg lär få fullt upp.

* Gustaf Nilsson
Det var inte långt ifrån att Gustaf Nilsson hamnade i Malmö FF. Avslöjade i januari 2016 att MFF lagt ett bud på Nilsson som då var i Falkenberg och precis hade varit nominerad till både “Årets nykomling” och “Årets mål”, och slagit sig in i U21-landslaget.

Gustaf Nilson var glödhet och jämfördes med Peter Crouch.

Men anfallaren gick till Bröndby och fyra och ett halvt år senare är han alltså i Häcken och ska i dag möta Malmö FF.

Nilsson väntar fortfarande på att han ska slå igenom ordentligt, och han är ”bara” 23 år, så det finns allt chans att det kommer.

Men om vi ser på statistiken från det att anfallaren lämnade Falkenberg så har det på fyra år blivit åtta ligamål (ett i Bröndby, fyra i Silkeborg, två i Vejle, ett i Häcken).

Häcken värvade Nilsson förra sommaren när Alexander Jeremejeff flyttade till Tyskland, och under hösten blev det fyra starter och sju inhopp, och ett mål i 1-4-förlusten mot Hammarby.

Inför den här säsongen har Häcken tagit in två nya anfallare i Alexander Söderlund och Jasse Tuominen. Söderlund missade premiären och då startade Nilsson som forward. Söderlund är även borta mot MFF. Om Gustaf Nilsson får chansen igen så bör han ta den, annars startar nog Söderlund i nästa match. Men enligt GP tränade inte anfallaren i en tänkt startelva på onsdagens träning utan då körde Tuominen på den positionen.

Tre spelare att ha koll på mellan Varberg-IFK Göteborg

* Astrit Selmani
Utsågs förra året till superettans bäste spelare, och har tagit med sig den fina formen till allsvenskan. I premiären mot Helsingborg gjorde anfallaren två mål. Nu väntar ett bättre motstånd och räkna med att Selmani är sugen på att näta igen och visa att han klarar av steget till allsvenskan. Här måste blåvitt ha koll.

* Alexander Farnerud
En uppmärksammad värvning. Dels eftersom han har varit en klasspelare och har varit i Serie A och Bundesliga, dels eftersom han är bror till klubbens sportchef. I premiären mot Elfsborg startade Farnerud på bänken och många väntade nog på att han skulle komma in med sin offensiva kraft när laget hamnade i underläge. Men i stället tog Poya Asbaghi in både Noah Alexandersson och Tobias Sana och det dröjde till den 88:e minuten innan Farnerud fick hoppa in. Skulle bli förvånad om Asbaghi väntar så länge igen om hans lag hamnar i samma situation, med tanke på att det blev förlust i premiären.

* Hosam Aiesh
Jösses vad bra han var 2018. Tog sig hela tiden förbi på sin kant och gjorde tio assist i allsvenskan och slog sig in i landslagets januaritrupp. Tycker fortfarande att Aiesh är kvick och teknisk och bra i en mot en, helt enkelt en väldigt bra ytter och ett hot för motståndarna. Men sedan 2018 har inte poängleveransen varit lika vass. Nu saknades Giorgi Kharaishvili senast och han är viktig, och för IFK Göteborg vore det viktigt om någon annan än Kharaishvili och Robin Söder kliver fram och levererar. Aiesh har visat att han kan spela fram till mål, men det man också vill se är att han blir bättre på att göra mål. 2016 blev det ett mål på 15 matcher, 2017 ett mål på 17 matcher, 2018 tre mål på 23 matcher, 2019 tre mål på 14 matcher i Östersund och ett mål på tio matcher i IFK Göteborg.

Tre spelare att ha koll på mellan Kalmar FF-Helsingborg.

* Mix Diskerud
Var den stora snackisen efter den första omgången, trots att han inte spelade. Det är ändå starkt. Anledningen var att han kort efter den tunga premiärförlusten mot Varberg jobbade upp telefonen ur fickan och drog ut ett inlägg på Twitter:
”En positiv grej var att ett västkustlag tog tre poäng. Framåt Västkusten”.
Inte helt populärt och Helsingborgs ordförande Krister Azelius gick ut i media och kritiserade Mix och fansen vet nu inte om det någonsin går att förlåta sitt nyförvärv. Utan att han spelat en enda match. Tung start på karriären i nya klubben. Men, nu kan det bara gå bättre. Om Mix får debutera mot Kalmar FF så är han spelaren att ha koll på.

* Svante Ingelsson
När den unga topptrion inte klarade av att matcha IFK Norrköping så var det Svante Ingelsson som klev fram och hotade. Ingelsson var klart bäst i Kalmar i premiären. Räkna med att det är första prioritet för klubben att försöka förlänga mittfältarens kontrakt som går ut sista juni.

* Nils Fröling
Hajpad efter förra säsongen, trots att det inte blev fler än fem mål. Nu är det lite upp till bevis för 20-åringen. Premiären mot IFK Norrköping vill han nog glömma, men hemma mot Helsingborg borde han kunna växla upp.

Tre spelare att ha koll på mellan Östersund-Sirius.

* Jordan Attah Kadiri
Har lovat att han ska göra minst 17 mål den här säsongen. Då är det nog dags att sätta igång nu. Var ensam och kom ingenstans i tuffa premiären borta mot Hammarby. Nu kommer det att bli en annan typ av matchbild hemma mot Sirius och Östersund lär ha mer boll än vad man hade mot Bajen. Då måste Sirius se upp med Attah Kadiri.

* Stefano Vecchia
Fick förra året förstörd på grund av en skada. Visade i premiären mot Djurgården att han är tillbaka på allvar och var Sirius bästa offensiva spelare. Bra i en mot en och kommer att vilja utmana Östersunds försvarare.

* Kennedy Igboananike
UNT har kollat tillbaka på Sirius matcher mot Östersund och sedan lagen började följas åt i Division 1 2012 så har det blivit tio matcher. Sirius har inte vunnit en enda av de tio matcherna. Om första segern ska komma nu så krävs det att man får igång en målskytt. Kennedy Igboananike är lagets största värvning men mot Djurgården började han på bänken och fick bara spela i tre minuter. Mot Östersund lär det bli mer speltid för anfallaren.

Tre spelare att ha koll på mellan Mjällby-Falkenberg.

* Joel Nilsson
Var Mjällbys bäste spelare mot Malmö FF. Flög fram längs högerkanten och låg bakom ett par chanser. En spelare som man vill se mer av och Falkenberg måste vinna kampen på den kanten.

* Jacob Ericsson
Ericsson spelar till vänster och är den som får ta kampen om kanten där Mjällby har Joel Nilsson. Jacob Ericsson är en viktig spelare för Falkenberg och vill gärna gå med i offensiven. Det blir en sevärd match i matchen mellan Ericsson och Nilsson.

* David Batanero
Petades i premiären och tränaren Marcus Lantz motiverade med att mittfältarens defensiv inte är tillräckligt bra för att hjälpa laget mot MFF, och att hans egenskaper passar bättre mot lite sämre motstånd. Då borde det finnas chans till speltid hemma mot Falkenberg. Räkna i så fall med en taggad Batanero som kommer vara sugen på att visa upp sitt fina passningsspel.

Andreas Sundberg

Bajen och MFF hade äldsta startelvorna av alla i premiären

Det var inga jätteskrällar i den första omgången. Ingen förlust för de tippade topplagen. Malmö FF, Hammarby, AIK, Djurgården och IFK Norrköping vann. Häcken spelade oavgjort.

Häckens 1-1 mot Falkenberg stack ut lite och det var det en missräkning för Andreas Alms lag som nu möter Malmö FF på hemmaplan.

Häcken måste bli bättre mot topplagen. Förra säsongen slutade laget sexa i allsvenskan och mot lagen som hamnade före blev det så här:

Malmö FF-Häcken 1-1
Häcken-Djurgården 0-1
AIK-Häcken 1-0
Häcken-Hammarby 2-0
Norrköping-Häcken 2-1
Djurgården-Häcken 2-0
Häcken-Malmö FF 1-1
Häcken-AIK 1-2
Häcken-Norrköping 0-1
Hammarby- Häcken 4-1

Alltså tio matcher mot lagen som slutade topp fem. En seger, två oavgjorda och sju förluster.

MFF besegrade nykomlingen Mjällby hemma med 2-0 efter att Anders Christiansen klev fram och avgjorde.

Mot Mjällby kändes ytteranfallarna mer som centrala anfallare, och det var få gånger, om ens någon gång, som Marcus Antonsson och Tim Prica tog sig förbi i en mot en. Det blir intressant att se om det blir en förbättring mot Häcken.

Nu blir det ett större test och Jon Dahl Tomasson lär göra ett par förändringar, då flera tunga namn, som Behrang Safari, Isaac Kiese Thelin, Sören Rieks och Arnor Traustason, startade på bänken i premiären.

Såg inte IFK Norrköpings premiär men från folk som såg den har jag fått höra att ”Peking” var det av alla lag som spelade bäst i den första omgången. Om det nu stämmer när laget saknade Alexander Fransson så är det imponerande.

Det var mot Kalmar FF. Nu väntar ett bättre motstånd i AIK, och det blir en större värdemätare för IFK Norrköping.

Nykomlingen Varberg åkte några mil ner till Helsingborg och vann med 3-0 efter två mål av Astrit Selmani. Nu ska Varberg spela sin första allsvenska match på hemmaplan, och det mot IFK Göteborg.

Blåvitt förlorade med 0-1 mot Elfsborg efter ett riktigt fint mål där Jesper Karlsson, Per Frick och Rasmus Alm påminde om Makarov, Larionov och Krutov.

Det förvånade att det dröjde till den 88:e minuten innan det meriterade nyförvärvet Alexander Farnerud fick komma in. Innan det hade Poya Asbaghi gjort tre byten, bland annat gick Noah Alexandersson och Tobias Sana före när Blåvitt jagade kvittering.

Men Elfsborg vann alltså och ska nu möta Hammarby. Boråslaget hade den nästa yngsta startelvan i premiären med bara fyra spelare över 25 år – medan Bajen hade den äldsta med inte en spelare under 25 år.

Så här såg snittet ut när det kommer till ålder på lagens startelvor i premiären:

1. Östersund, 24,4 år. Hela åtta spelare under 25 år.
2. Elfsborg, 24,5 år. Fyra stycken över 25 år.
3. AIK, 24,9. Två 20-åringar, en 18 år och en 17 år.
4. Kalmar FF, 25,1 år. Det trots två 34-åringar.
5. IFK Norrköping, 25,2 år.
6. Helsingborg, 25,4 år. Tre spelare under 20 år. Casper Widell, född 2003, fyllde nyss 17-år och var yngst av alla startspelarna i premiären.
7. IFK Göteborg,  25,5 år.
8. Mjällby, 25,6 år. Bara två stycken över 25 år, hela sex stycken 25-åringar.
9. Sirius, 25,7 år.
10. Varberg, 26,3 år. Stojan Lukic, 40 år, var äldst av alla i premiären.
11. Falkenberg, 26,6 år.
12. Örebro, 26,9 år.
13, Djurgården, 27 år.
14. Häcken, 27,3 år. Ingen startspelare under 22 år.
15. Malmö FF, 27,8 år. Fem spelare på 30 år eller mer, en under 20 år.
16. Hammarby, 28,5 år. Inte en enda under 25 år.

Andreas Sundberg

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto