POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Miljön viktig för spelarna - därför borde flera fundera på att lämna sina klubbar

Sverige slutade trea i VM. En fantastisk prestation som man på förhand inte trodde var möjlig.

 Nu är det viktigt att försöka hålla fast vid nivån och hänga med när utvecklingen går i en rasande fart i länder som USA, Spanien och Italien, samtidigt som allsvenskans kurva pekar neråt (om man ser till Fifas poäng på rankningen).

I VM var de äldre spelarna med Nilla Fischer, Caroline Seger och Hedvig Lindahl väldigt bra. Men snart har trion gjort sitt i landslaget och då måste andra kliva fram.

Frågade Peter Gerhardsson om han tror att det i framtiden blir svårare för Sverige att ta sig så här långt i mästerskap och vad han tycker är viktigt för att Sverige ska hänga på länder som satsar hårt.

Mycket av svaret handlade om att han tror att spelare som inte var med i VM-truppen har blivit inspirerade efter VM-succén.

Ungefär så här var svaret:

– Jag tror att nu när vi är bland de bästa i världen här så tror jag att det är en stor inspiration för alla. Tittar jag kortsiktigt på truppen så har vi haft med 50 spelare i landslaget och jag tror att alla är inspirerade. Det är där det börjar.

– Jag hoppas att landslaget är en motivationsfaktor, för spelarna som inte var med och för spelarna som var med. Det är OS nästa år. Det inspirerar många. U23-landslaget har gjort det bra. Där har man ett spelsätt som påminner om vårt, spelarna som har kommit upp därifrån har känts bekväma och den delen är viktig. Det är viktigt att spelarna hittar sin absolut bästa miljö, en utvecklande miljö viktigt. Men framför allt inspirationsmässiga delen är viktigt för att vi ska kunna behålla en bra nivå.

Det är så klart också givet att det är oerhört viktigt att hitta sponsorer som vill satsa och pumpar in resurser i damfotbollen.

Men om vi håller oss till miljö så finns det ett par spelare som har tänkt till och några som borde tänka till.

Amanda Ilestedt står och stampar bakom Nilla Fischer. Ilestedt var bra i VM-genrepet mot Sydkorea och stod även för en bra insats mot USA i gruppen. Att hon nu har bytt upp sig till Bayern München är bra för landslaget.

Anna Anvegård kan bryta sitt avtal efter säsongen och hon behöver nog lämna Växjö som har ekonomiska problem och kämpar i botten av allsvenskan. Anfallaren kommer att spela en viktig roll i landslaget i många år framöver och för hennes egen skull behöver hon spela i ett bättre klubblag.

Mimmi Larsson har varit anfallare i landslaget men ibland använts på en kant i Linköping. Vill hon spela på en kant?

Från VM-truppen är Nathalie Björn en av spelarna som har störst potential. Hon kan spela högerback, mittback och central mittfältare. Har stora möjligheter att bli en världsspelare som central mittfältare och i landslaget kan hon ta över efter Caroline Seger. Att allsvenskans kanske bästa lag, Rosengård, använder henne som försvarare känns som slöseri av talang. Björn har ett avtal som går ut och borde tänka på vilken position hon ser sig själv på nu och i framtiden.

Madelen Janogy har också ett kontrakt som går ut och borde spela där hon får den bästa träningen. Janogy är fantastisk i offensiven, men har lite taktiskt att slipa på. Får hon bäst träning i Piteå så stanna, finns det chans att spela i ett annat lag där det går att få bättre träning så byt.

Fridolina Rolfö är redan en världsspelare och har gjort helt rätt som har bytt klubb till Wolfsburg.
Sofia Jakobsson ska byta klubb och det ska bli väldigt spännande att se var hon hamnar. Jakobsson satte avtryck i VM med viktiga mål mot Tyskland och England, något som borde bana väg till en bättre klubb än Montpellier. 

Stina Blackstenius har fått positiv effekt efter att hon vände hem till Linköping för att starta om. Anfallaren borde spela kvar där året ut. En bra höst borde göra att utländska klubbar visar intresse. Då kanske det är läge att sticka ut igen. Men viktigt att tänka på är vilken typ av spelare hon är och försöka hitta rätt miljö för att hennes egenskaper ska komma till rätta.

Julia Zigiotti Olme har, som många andra från VM-truppen, ett utgående kontakt. Tror att det är smart att förlänga och stanna i någon mer säsong och fortsätta utvecklingen i Kopparbergs/Göteborg. Men där har hon spelat på en kant och i landslaget verkar det som att Peter Gerhardsson mer ser henne som en central mittfältare. Så det viktigaste blir att hitta sin bästa position.

Det är lite samma sak med Magdalena Eriksson. En av de bästa mittbackarna i den engelska ligan, men vänsterback i landslaget. Fortsätter hon att göra det lika bra i England så borde chansen som mittback komma i landslaget, speciellt när Fischer slutar.

Något man verkligen vill se är en målvakt som verkligen kliver fram och visar att hon är det givna valet efter Lindahl. Zecira Musovic och Jennifer Falk var med i VM-truppen och sedan finns också Piteås Cajsa Andersson och Linköpings Emma Holmgren.

Peter Gerhardsson pratade också om att han hoppas att spelare som inte var med i VM-truppen har blivit inspirerade efter succén i Frankrike.

I de U23-landslaget finns ett gäng spännande spelare som knackar på dörren till A-landslaget. Som Kopparbergs/Göteborgs anfallsduo Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund, Vittsjös Michelle de Jongh och Rosengårds Hanna Bennison.

Andreas Sundberg

VM:s bästa spelare, laget som har haft enklast väg, så går det i kvartsfinalerna

Lagen som har haft enklast väg
1. Tyskland. 2. USA. 3. England.
Tyskland har fyra segrar och inte ett enda insläppt mål. Det är bra. Men världstvåan har inte spelat mot bättre lag än Spanien som är rankat 13 i världen. Uddamålssegrar mot lagen som är 13 (Spanien) och 16 (Kina) i världen, sedan enklare mot riktigt svagt motstånd.

USA har haft en drömväg med Thailand, Chile och ett reservbetonat Sverige innan Spanien som är 13 i världen. Nu blir det första testet mot världsfyran Frankrike.

England har också haft en väldigt fin väg. Världstrean har stött på ett bra motstånd i världssjuan Japan. Sedan svaga lag med Skottland (20 i världen, Argentina (37 i världen) och Kamerun (rankat 46). Nu får man världstolvan Norge.

Vilket lag är favorit?
Det är ganska jämna lag som är kvar i VM. Det är inte riktigt någon som det har varit wow över och som det har känts att det där laget kommer verkligen att ta hem det.

USA och England har inte satts på några stora prov. Nu blir det första riktiga testet för USA mot Frankrike.

Världstrean England har uddamålssegrar mot Skottland (20 i världen och Argentina (37 i världen). Men förbundskapten Phil Neville har gått runt på många spelare och bytt ut stjärnor i flera matcher.

Världsåttan Nederländerna har besegrat två lag som är topp 7 i världen, vilket är starkt.

Men med tanke på att inget lag har dominerat så får världsettan USA fortfarande vara favorit.

Vilka spelare har imponerat mest?
Christiane Endler imponerade stort. Insatsen mot USA var fantastisk och räddningen på Nilla Fischers nick var också wow.

Vanina Correa slutade spela fotboll, födde tvillingar, började spela igen, tog sig tillbaka till Argentinas landslag och gjorde ett väldigt starkt VM. Först höll hon nollan mot Japan och sedan räddade hon straff, friläge och blev matchens spelare mot England.

Lucy Bronze har ägt sin högerkant i Englands matcher. Hennes offensiv och fart har varit ett vapen för laget.

Wendy Renard har varit klippan och ledaren i Frankrikes försvar. Har varit skicklig på fasta situationer, både defensivt och också offensivt där hon har nickat in flera mål.

Maria Thorisdottir. Vilken krigare. Hänsynslös och vill till varje pris vinna varje duell. Även bra med fötterna och på att bygga spel.

Amel Majri. En av turneringens bästa spelare. Grym i offensiven. Har gjort tre assist och skapat 16 målchanser. Vilken match i matchen det blir mot Tobin Heath.

Amandine Henry. Frankrikes motor. Hjärta och hjärna. Den som har bestämt tempot. Bra med och utan boll.

Jill Scott. Englands ledare. En bollvinnare och spelfördelare. Men känns ändå inte som hon har gått på max ännu.

Rose Lavelle. Det är Morgan, Rapinoe och Heath som fått rubrikerna i USA, men det är Lavelle som har varit bäst. Skicklig med bollen, smart och bra fysik.

Tobin Heath. Teknisk, bra fart och vass i en mot en. Bra samspel med Lavelle.

Caroline Graham Hansen. Vass spelförståelse och ett ständigt orosmoment för motståndarna. Ovärderlig för Norge.

Vivianne Miedema har under VM blivit Nederländernas bästa målskytt någonsin. Trots att hon bara är 22 år. Det säger en hel del om skickligheten. Vass målskytt.

Största skrällen – och smygaren
Inga superskrällar, men om man ser till världsranking så är det starkt av Italien och Norge att vara i kvartsfinal.
För att vara 15 på världsrankingen så har Italien haft en ganska lurig väg med matcher mot lag som är rankade 6, 10 och 16. 2-1-seger mot sexan Australien, 0-1-förlust mot tian Brasilien och 2-0-seger mot sextondelaget Kina. Det gör Italien något svårbedömda. Om man helst hade fått välja att möta ett lag av alla som är kvar så hade nog många tagit Italien, men samtidigt blev det ju seger mot Australien. Men ett Australien som i VM alltså förlorade mot Italien och slogs ut av Norge. Så det var inget Australien som imponerade.

För Norge är det åttondelsfinalen som sticker ut där världssexan Australien slogs ut – men efter straffar. Innan det förlust mot Frankrike, segrar mot svaga Nigeria och Sydkorea. Riktigt tufft mot England nu.

Sverige är smygaren som mött svaga Chile och Thailand, vilade massa spelare och förlorade mot USA – och sedan sitt enda test med seger mot världsfemman Kanada.

Så här har det gått – och så går det
Nederländerna-Italien
Nederländerna är åtta i världen. Deras matcher i VM: Nya Zeeland 1-0 (19 i världen), Kamerun 3-1 (46 i världen), Kanada 2-1 (5 i världen), Japan 2-1 (7 i världen)
Kommentar: Fyra segrar och har besegrat två topp 7-lag. Bra gjort. Nederländernas offensiv med Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema och Lieke Martens är sylvass, men försvaret har sett kantigt ut och måste växla upp.

Italien är 15 på Fifas världsranking. Deras matcher i VM: Australien 2-1 (rankat 6 i världen), Jamaica 5-0 (53 i världen), Brasilien 0-1 (10 i världen), Kina 2-0 (rankat 16)
Kommentar: Aldrig har ett italienskt landslag varit bättre än nu. För vem räknade med att laget skulle vinna gruppen före Australien och Brasilien? Offensivt skickliga Cristiana Girelli och Barbara Bonansea har visat vägen och Elena Linari har styrt upp defensiven. För att vara 15 på världsranking så har Italien haft  en ganska lurig väg men matcher mot lag som är rankade 6, 10 och 16. 2-1-seger mot sexan, 0-1-förlust mot tian och 2-0-seger mot sextonde. Svårbedömda. Om man helst hade fått välja att möta ett lag av alla som är kvar så hade nog många tagit Italien. Men starkt att besegra Australien.

Tips: Nederländerna 70/ Italien 30

England-Norge

England är trea i världen. Deras matcher i VM: 2-1 mot Skottland (20 i världen, 1-0 Argentina (37 i världen), 2-0 mot Japan (7 i världen), Kamerun 3-0 (rankat 46)
Kommentar: Ett av lagen som har haft en väldigt fin väg. Världstrean har stött på ett bra motstånd i världssjuan Japan. Sedan svaga lag. Nu får man världstolvan Norge. Högerkanten med Lucy Bronze och Nikita Parris, samt lagets motor Jill Scott har imponerat.

Norge är tolva i världen. Deras matcher i VM: Nigeria 3-0 (38 i världen), Frankrike 1-2 (4 i världen), Sydkorea 2-1 (14 i världen), Australien 1-1 full tid 4-1 efter straffar (6 i världen)
Kommentar: Åttondelsfinalen som sticker ut där världssexan Australien slogs ut – men efter straffar. Riktigt tufft mot England nu. Spelare som Maria Thorisdottir, Vilde Böe Risa, Ingrid Engen och Caroline Graham Hansen har imponerat.

Tips: England 70/Norge 30

Tyskland-Sverige

Tyskland är världstvåa. Deras matcher i VM: 1-0 mot Kina (rankat 16 i världen), Spanien 1-0 (rankat 13 i världen), Sydafrika 4-0 (rankat 49), Nigeria 3-0 (rankat 38)
Kommentar: Fyra segrar och inte ett enda insläppt mål är bra. Men världstvåan har inte spelat mot bättre lag än Spanien som är rankat 13 i världen. Uddamålssegrar mot lagen som är 13 och 16 i världen, sedan enklare mot riktigt svagt motstånd. Ungt lag och nu är stjärnan Dszenifer Maroszan tillbaka.

Sverige är nia i världen. Deras matcher i VM: 3-0 mot Chile (39 i världen), 5-1 Thailand (34 i världen), 0-2 mot USA (1 i världen), 1-0 Kanada (5 i världen)
Kommentar: Ett test och det var segern mot världsfemman Kanada. Starkt kollektiv. Vassa individuella prestationer mot Kanada med Hedvig Lindahls straffräddning och målet där Elin Rubensson, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius gjorde det. Slår ur underläge, men har fin skrällchans mot ett ungt Tyskland som inte har satts på prov ännu.

Tips: Tyskland 60/Sverige 40

USA-Frankrike

USA är världsetta. Deras matcher i VM: Thailand 13-0 (rankat 34), Chile 3-0 (rankat 39), Sverige 2-0 (rankat 9), Spanien 2-1 (rankat 13)
Kommentar: Har haft en drömväg med Thailand, Chile och ett reservbetonat Sverige innan Spanien som är 13 i världen. Nu blir det första testet mot världsfyran Frankrike. Har flera matchvinnare i Morgan, Lloyd, Rapinoe, Heath, Pugh. Rose Lavelle har varit väldigt vass på mittfältet. Är knapp favorit mot hemmanationen.

Frankrike är fyra i världen. Deras matcher i VM: Sydkorea 4-0 (14 i världen), Norge 2-1 (12 i världen), Nigeria 1-0 (38 i världen), Brasilien 1-1 full tid 2-1 förlängning (10 i världen)
Kommentar: Rivstartade turneringen med 4-0. Sedan har det inte varit lika imponerande. Uddamålsseger mot Norge och Nigeria, och seger efter förlängning mot Brasilien. Mittfältaren Amandine Henry har varit en av turneringens bästa spelare. Vänsterbacken Amel Majri har också varit vass och ställs nu mot Tobin Heath.

Tips: USA 60/Frankrike 40

Andreas Sundberg

Fantastiska prestationer vid Sveriges mål - stor lättnad för Gerhardsson

Då åker vi tillbaka till Rennes. Senast vi var där var det match mot Chile och en himmel som öppnade sig. Den här gången väntar kvartsfinal mot Tyskland.

Vilken match det blev på Parc de Princes.

Efter första halvlek hade jag på nästan varje spelare skrivit: många bolltapp, problem med tempot, slarvig.

Kosovare Asllani, Elin Rubensson, Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson var spelarna som hade det tuffast.

Men Sverige kom ut till den andra halvleken och blev bättre och bättre ju längre matchen gick.

Det som stack ut var såklart Hedvig Lindahls imponerande straffräddning och Blackstenius mål.

Målet var fantastiskt. Rubensson, som innan det haft stora problem, bröt ett kanadensiskt anfall och satte en snabb och rak passning som slog ut Kanadas mittfält. Asllani tog emot och avancerade, böjde in en perfekt passning runt deras sista spelare till Blackstenius som skickligt löpte lite tillbaka för att komma ur offsiden innan hon satte fart framåt, blev fri och avgjorde.

Det var fantastiskt rakt igenom.

Fridolina Rolfö var klass mot Kanada. Bra på att hålla i och vända upp för att lugna ner, och också bra på att avancera och ta sig förbi motståndare. Sveriges bästa fotbollsspelare. Nu väntar vi bara på fler poäng.

Avancemanget var säkert en oerhört lättnad för Peter Gerhardsson. Svenska fotbollförbundet har budgeterat för minst VM-brons och att då åka ut i åttondelsfinal hade varit tungt, dessutom efter taktiken att vila flera spelare mot USA och att ingen spelare riktigt stack ut i gruppspelet.

Efter så som det såg ut i första halvleken mot Kanada så var det på väg att öppna upp för en del frågor till Gerhardsson. Speciellt med laguttagningen. Lina Hurtig och formstarka Madelen Janogy satt på bänken när Sofia Jakobsson återigen hade det tufft. På bänken satt också Nathalie Björn som hade passat perfekt för Sverige som hade problem med att hitta rätt adress och ett anfallsspel, samtidigt som Rubensson slog bort passningar och hade problem med positionsspelet.

Vi var många som blev förvånade när det inte var Christine Sinclair som klev fram och slog straffen. Hon hade varit vass i matchen, har väldigt mycket erfarenhet och var bara två mål ifrån Abby Wambachs mål rekord. Att anfallaren hade missat på Lindahl i träningsturneringen Algarve cup gjorde att hon lämnade över ansvaret till 24-årige Janine Beckie. Efter matchen sa Sinclair att hon ångade sig. Det kan en ju förstå.

Gillar oftast folk från Kanada, men det var lite larvigt att komma ut till media efter förlusten och säga att man var bättre än Sverige och att man hade vunnit fyra av fem matcher.

Det blir ändå Kanada som åker hem. Vi följer efter det svenska landslaget till Bretagne. Kvartsfinal mot Tyskland. En nation som Sverige bara har vunnit två tävlingsmatcher mot på 26 år, och under samma period har åkt på 21 förluster.

Tyskland har inte släppt in ett enda mål i VM, men har heller inte stött på supermotstånd. 1-0 mot Kina, 1-0 mot Spanien, 4-0 mot Sydafrika och 3-0 mot Nigeria.

Tyskland slog ut Sverige i VM 2015 och i OS 2016.

Det blir helt klart en utmaning för Peter Gerhardssons lag.

Andreas Sundberg

Nu börjar Sveriges VM - svårt att veta var laget står

Sverige vann med 5-1 och är klart för slutspel. Gott så. Men det har varit två märkliga matcher i VM, vilket gör det svårt att veta var Sverige står.

Två segrar men ingen spelare som har fått högre än trea i betyg (trea är lika med bra). Motståndet har varit svagt och det är inte några spelare i det svenska laget som har stuckit ut ordentligt.

Caroline Seger har varit bra i båda matcherna, men samtidigt en ganska tacksam uppgift att vara sittande mittfältare mot Chile och Thailand.

Två individuella prestationer har stuckit ut rejält. Madelen Janogys mål mot Chile och Fridolina Rolfös mål mot Thailand.

Det var inte 45 klockrena minuter av Rolfö, men det var ett par hack upp från matchen mot Chile. Prestationen vid hennes 3-0-mål var hög klass och visade hur viktig hon är för Sverige, och hon slog också inlägget till Lina Hurtig som nickade så att det blev retur innan Asllanis 2-0-mål.

”Vi är inte populister”, sa assisterande förbundskapten Magnus Wikman när han fick frågan om Madelen Janogys chanser att starta mot Thailand.

Det hade han ju rätt i.

Janogy, som kanske är den formstarkaste spelaren i hela truppen, fick börja på bänken för att man vill spara henne till slutet av matcher. I stället blev hon omåkt av Lina Hurtig som startade i stället för Sofia Jakobsson.

Hurtig började piggt och gjorde en okej match. Hon hade en bra nick som det blev retur på innan Kosovare Asllani gjorde 2-0 och nickade själv in 4-0.

Janogy kom in i halvtid och var Sveriges farligaste anfallsvapen och var nära att bli tvåmålsskytt på sina 45 minuter.

Den andra ändringen som Sverige gjorde var ut med Stina Blackstenius och in med Anna Anvegård. Tungt för Blackstenius som har varit Gerhardssons förstaval som anfallare. Blackstenius kom efter petningen ut till media och svarade ärligt och rakryggat på exakt alla frågor, frågor som förmodligen inte var så jäkla roliga att få.

Anvegård gjorde inget mål men stod ändå för en helt okej insats. Hon var smart och visade upp sitt fina spelsinne och la flera gånger upp för sina lagkamrater. Vårdade bollen bra. Kunde ha fått en assist när hon tog sig förbi en motståndare i straffområdet och spelade snett bakåt till Asllani som fick jätteläge, men missade. Det som saknades var egna målchanser.

Nu är det slut med svaga motstånd. Nu börjar VM för Sverige och det är nu vi kommer att få bättre svar på frågan om var laget står. Så länge Sverige är kvar i VM kommer laget att möta toppmotstånd. Först väntar USA i en match som avgör gruppen. Då kommer Sveriges försvarsspel att sättas på betydligt större prov än mot Chile och Thailand. Mot Thailand åkte man på ett par kontringar och några gånger såg det svajigt ut. Vid baklängesmålet hängde man inte med och straffades rejält. Läge med tre mittbackar mot USA för att få in Magdalena Eriksson eller Amanda Ilestedt?

“Vi är bättre mot bra motstånd”. Det har flera av spelarna sagt under veckan och menat att svaga motståndare som Chile och Thailand som backar hem är svåra att luckra upp.

Det laget som vinner gruppen får möta tvåan i gruppen med Tyskland, Spanien, Kina och Sydafrika. Tyskland har två raka segrar och möter på måndagen Sydafrika som är utan poäng. Kina och Spanien har båda tre poäng och möts i den sista omgången. Så om Sverige vinner sin grupp får man alltså möta tvåan av ovan nämnda lag, och sedan kan det bli Frankrike.

Det laget som blir tvåa i Sveriges grupp får möta tvåan i Holland och Kanadas grupp. Båda lagen har två raka segrar och möts i den sista omgången. Då väntar förmodligen Tyskland i kvartsfinal.

Glädjande att Sverige lyfte sig i inläggsspelet där passningarna var bra.

1-0 kom efter att Elin Rubensson lyft in en frispark som Linda Sembrant nickade in i mål.

2-0: Inlägg Rolfö, nick Hurtig, målvaktsretur och sedan bra prestation av Asllani.

3-0: Bra prestation av Rolfö som tryckte upp bollen i krysset.

4-0: Inlägg Magdalena Eriksson och nick Hurtig.

5-0: Rubensson straff.

Andreas Sundberg

Därför borde Gerhardsson bänka Seger

NICE. Sverige möter Thailand som är rankat 34 i världen. Som förlorade med 0-13 mot USA. Som i sitt kval till VM förlorade i gruppen med 0-4 mot Kina (rankat 16 i världen) och besegrade Jordanien (rankat 54 i världen) med 6-1 och Filippinerna (rankat 74 i världen) med 3-1.

Sverige ska besegra Thailand. Inget snack om saken. Alla spelare i Sveriges trupp hade tagit en startplats i Thailand.

Men det lär inte bli några 13-0, vilket betyder att gruppen förmodligen avgörs i sista omgången och då måste Sverige besegra USA för att ta den första platsen.

Mot Thailand borde Sverige sikta på att få igång spelare som har haft det lite tungt. Tänker på Stina Blackstenius som inte har gjort mål på sina tio senaste landskamper och som vände hem till Linköping för att explodera i VM.

Nu finns chans att ge henne viktigt självförtroende. Tror hellre att hon vill starta och hitta en bra känsla än att vila. Som Peter Gerhardsson sa på lördagens presskonferens: “Alla spelare mår bra av att göra mål.” Om Blackstenius bänkas, vad gör det med hennes självförtroende?

Däremot skulle Gerhardsson kunna bänka Caroline Seger mot Thailand. Seger är viktig för landslaget, men har haft ryggproblem och efter matchen mot Thailand är det bara fyra dagar till mötet med USA. Dessutom är hon en defensiv mittfältare och det är inte den viktigaste positionen mot ett lågt Thailand.

I så fall skulle Sverige kunna starta med Nathalie Björn och Elin Rubensson på det centrala mittfältet.

Men vågar Peter Gerhardsson, som gör sitt första mästerskap, ställa över sin lagkapten, även om det är mot ett så svagt motstånd som Thailand? Om det inte blir seger (tre poäng) så kan Gerhardsson bli ifrågasatt.

Madelen Janogy har förtjänat att få en startplats. Man ska kunna spela sig in i ett lag och med tanke på att hon nu har hoppat in och avgjort Sveriges två senaste matcher, och det efter fina prestationer, så blir det svårt att motivera en bänkplats igen. Får hon inte starta mot Thailand efter att ha avgjort två matcher, så blir det nog tufft att någon gång få starta i det här mästerskapet.

Med Fridolina Rolfö är det lite samma sak som med Blackstenius. Sverige behöver få igång henne. Rolfö har egenskaper som få, om ens någon, i det svenska landslaget har, och att få igång henne borde vara av hög prioritet.

Sofia Jakobsson har tidigare levererat i viktiga matcher och har med sin snabbhet spetsegenskaper som kanske passar bra mot USA. Men hon hade det svårt mot Chile som också spelade med ett lågt försvar. Visst, det kanske går bättre den här gången, men där finns det läge att i den här matchen skifta med en formstark Janogy som är vass i en mot en-spelet.

Andreas Sundberg

Det är Rolfö som ska göra det - men tuff laguttagning för Gerhardsson

RENNES. Äntligen är det dags för Sverige att gå in i VM. Klockan 18:00 är dags på Roazhon Park i Rennes. Chile står för motståndet – och det är inget annat än tre poäng som gäller.

Vägen hit har varit lång och kantig. Den började i Båstad. För 17 dagar sedan stegade nyckelspelaren Fridolina Rolfö fram till media och meddelade att hon inte skulle träna på grund av att kroppen var sliten. Fem dagar senare hade Caroline Seger presskonferens och sa att ryggen var sliten och att hon inte skulle spela genrepet mot Sydkorea.

Där och då kändes det som att det skulle bli ett tufft VM. 80 minuter in i genrepet mot Sydkorea så var inte känslan bättre. Tempot var långsamt och Sverige hade svårt att skapa chanser mot ett svagt motstånd.

Men så hoppade Fridolina Rolfö in och tio minuter senare hade hon assisterat fram till matchens enda mål – och känslan var bättre än under hela VM-lägret.

Så nu står vi här i Bretagne och sätter mycket av hoppet till just Rolfö.

Känslan är att det är hon som ska göra det. Fridolina Rolfö är Sveriges bästa spelare. Hon är den som har egenskaper, kapacitet och förmåga att bryta mönster, vara kreativ, ta sig fram med fart eller styrka (eller både och) och leverera.

Mot Chile och Thailand ska även andra spelare klara av att kliva fram, men om Sverige ska ta sig väldigt långt i VM så måste Rolfö vara fräsch i kroppen och i gott slag.

Hon blir en nyckelspelare mot Chile som vill ligga lågt. Det gäller att ha ett högt bolltempo och att ta sig runt på kanterna.

Bakom sig kommer Rolfö att ha Magdalena Eriksson, Sveriges kanske bästa försvarsspelare. Hon kan täcka upp. Så det är bara för Rolfö att ligga högt och köra.

En annan som har imponerat på träningarna i Båstad och i Rennes är Nathalie Björn. Bra blick och passningsspel som är skicklig på att slå ut lagdelar. Mot Chile hade hon passat fint bredvid Caroline Seger.

Mot ett lågt motstånd så behövs offensiv skicklighet och spelare som kan bryta mönster och ta sig själv och laget framåt.

Men om man ser till hur Peter Gerhardsson har startat i sina landskamper som förbundskapten och vilka spelare som har fått ett stort förtroende när det har kommit till tävlingslandskamper så ska det mycket till om han bjuder på någon skräll mot Chile.

På träningarna har Rolfö och Eriksson spelat tillsammans. Hanna Glas och Sofia Jakobsson har spelat tillsammans. Och Elin Rubensson är den som i tävlingsmatcher har fått spela tillsammans med Caroline Seger.

Men efter så som det har sett ut i de senaste landskamperna, mot Sydkorea, Tyskland och i Algarve cup, så borde till och med Gerhardsson vara mer tveksam än någonsin när det kommer till att ta ut en startelva.

Det är flera spelare som inte bara knackar lite försiktigt på dörren utan som sparkar hårt på den.

Mot Sydkorea kom Amanda Ilestedt in och var Sveriges bästa försvarare samtidigt som mittbackskollegan Linda Sembrant inte imponerade (minns när hon blev helt bortgjord innan ett mål som dömdes bort för offside), och hon blandade och gav även i Algarve.

Madelen Janogy hoppade in mot Sydkorea och avgjorde, och hon har varit bra på träningar i Frankrike. Hon har satt press på Stina Blackstenius och framför allt på Sofia Jakobsson.

Lina Hurtig var bra mot Sydkorea, men hon lider av att spela på samma position som Fridolina Rolfö.

Nathalie Björn spelade i första halvlek mot Sydkorea och var bättre än Rubensson.

Men det som har varit har varit. Då var då och nu är nu. Träningsmatcher är en sak, tävlingsmatcher och VM är en helt annan sak.

Sembrant har varit viktig när det har varit matcher på hög nivå. Blackstenius har visat att hon är en vass målskytt. Jakobsson har visat att hon kan leverera i viktiga landskamper.

Klockan 18:00 är VM äntligen igång för Sverige. Se till att få en bra start på mästerskapet. Tre poäng mot Chile. Sedan seger mot Thailand och så har vi hajp och en jäkla häftig match mot USA.

Andreas Sundberg

Det hettade till på träningen - och Janogy har satt sig i en bra situation

Så hettade det till på den svenska träningen – två dagar innan matchen mot Chile. Åtminstone lite. Det har ju varit ganska snällt och harmoniskt hela vägen från Båstad till Rennes, så vi i media tar det lilla.

Det var Hedvig Lindahl som visade en hel del temperament på träningen och kastade pinnar och skällde på sina lagkamrater.

Det börjar närma sig VM-match, och för Lindahls del är turneringen viktig med tanke att det kan vara hennes sista VM och för att hon är klubblös.

På de senaste träningarna har Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö spelat tillsammans till vänster. Och på söndagens träning spelade Hanna Glas tillsammans med Sofia Jakobsson till höger.

På fredagens träning var Madelen Janogy bra till höger på mittfältet och tog sig runt sin motståndare gång på gång. Efter att hoppat in och blivit matchhjälte i genrepet så har Janogy satt sig i en bra situation. Hon har visat att formen är bra och att hon kan leverera. Hon har närmat sig en startplats, men om hon får börja på bänken så lär hon gå först av avbytarna om någon ska in och leverera.

Nathalie Björn fortsätter att imponera med sin blick, passningsspel och förmåga att slå ut lagdelar.

Julia Zigiotti Olme satte en bicykleta på träningen. Vackert.

Mimmi Larsson hade ett par fina avslut efter träningen när hon la upp bollen till vänster utanför straffområdet och varje gång böjde in den i bortre hörnet.

***

Vi bor på samma hotell som Chiles landslag, något som inte får deras presschef Antonio att göra vågen av glädje. Jag och Antonio är inte bästisar. Frågar man honom så är det nog mitt fel. Men där har han faktiskt helt fel.

***

Sverige tränade straffar på söndagens träning, och det var väldigt många bra straffskyttar och flera bollar i krysset.

***

Det har varit många träningar och mixade zoner och det ska bli skönt med match mot Chile. Var i lördags på Chiles träning och gjorde en artikeln om spelarnas imponerande resa. För tre år sedan fanns det inget landslag och nu är man i VM. Här är den.

Vill också puffa för den här genomgången av den svenska truppen och om vilka andra idrotter spelarna har varit duktiga på. Flera har varit landslagsspelare i andra sporter och en har ett SM-guld i tennis.

***

Kul med norsk seger mot Nigeria. Allt snack har handlat om Ada Hegerberg som inte är med. Så det är inte många som räknar med Norge, och det har gjort att laget är underskattat och har kunnat smyga, och sedan small det till och 3-0.

Nu ska Norge möta Frankrike i Nice och matchen är utsåld. Blir intressant att se hur Frankrike är mot ett motstånd som är bättre i offensiven och djupledsspelet än Sydkorea.

Andreas Sundberg

Jordan Larsson och Hanna Bennison är vårens utropstecken

Allsvenskan har uppehåll och tänkte ta ut vårens lag. Men det var svårt. Många har varit bra och vill inte lämna spelare som har imponerat, som Jordan Larsson, Sebastian Ohlsson, Simon Sandberg med flera. Så här är spelare som har imponerat.

Marcus Danielson och Erik Berg har varit väldigt bra. Berg har ju varit landslagsspelare så där är förväntningarna ganska stora, men Danielson har verkligen varit ett utropstecken med sitt lugn, duellspel, passningar och intelligens.

Muamer Tankovic har haft en väldigt hög nivå under hela våren och frågan är hur länge Hammarby får behålla honom? Det är synd för Bajen att inte Simon Sandberg är vänsterback, annars hade laget haft en väldigt vass vänsterkant.

Förra säsongen var Jordan Larsson besviken över att han inte fick mer speltid. Gillar när spelare snackar och sedan kan leverera. Det har Larsson gjort. Minns när jag såg honom när han kanske var 10 år och spelade i Nyårssaluten (inomhusturnering i Helsingborg). Det var häftigt att se. Han var överlägsen och det var inte konstigt att man drog paralleller till pappan och tänkte att sonen också skulle kunna bli en bra spelare. Våren 2019 fick han sitt allsvenska genombrott.

Det kan inte ha varit – och så kanske det fortfarande är? – enkelt att hela tiden ha levt med jämförelsen av ”Henke”. Speciellt när det inte lossnade helt. Tunga tiden i Helsingborg med degradering och bråk med supportrar. Kylan i Holland. Bänkad i IFK Norrköping (sju starter och 19 inhopp under 2018).

Så det är ett starkt psyke som Jordan har visat upp och därför är han den spelaren av alla i allsvenskan som jag är mest imponerad av under våren. Elva starter, åtta mål och tvåa i skytteligan.

Det laget som har imponerat mest är IFK Göteborg. Trodde att det skulle bli bottenstrid, men oj vad fel. Det som har stuckit ut mest är omställningsspelet. Patrik Karlsson Lagemyr har varit smart, kvick, teknisk och enastående på att bryta mönster och det har gjort att han har varit en av allsvenskans bästa spelare.

Andra i IFK Göteborg som har imponerat är Alhassan Yusuf, Carl Starfeldt, Sebastian Ohlsson på en ovan position och givetvis 17-årige Benjamin Nygren.

I AIK ska landslagsspelaren Sebastian Larsson vara bäst – och det har han varit. Men det är ändå två andra som har imponerat mer. Henok Goitom bänkades i början på säsongen, men tog den petningen utan att gnälla, bet ihop och väntade på sin chans. När chansen kom tog han den och har sedan varit en av lagets bästa och viktigaste spelare. Den andre är Tarik Elyounoussi. Rikard Norlings lojala spelare som alltid gör jobbet med att täcka ytor, spela på olika positioner och göra andra bättre. Nu har målen trillat in också och Elyounoussi toppar skytteligan.

I Malmö FF fortsätter äldst att vara bäst. Markus Rosenberg är fortfarande guld värd och Rasmus Bengtsson också.

Häcken tog hem cuptiteln och ligger femma i allsvenskan. Rasmus Lindgren, Peter Abrahamsson, Alexander Jeremejeff, Paulinho och Erik Friberg har som vanligt varit viktiga spelare.

Inför säsongen gjorde vi på Fotbollskanalen en lista på de 25 bästa värvningarna.

Det är inte jättemånga från den listan som har varit supersuccéer. Hemvändare som Sead Haksabanovic, Alexander Kacaniklic och Erdal Rakip har haft det tungt och oftast suttit på bänken. Astrit Ajdarevic började växla upp i slutet av våren.

Annars har det varit en del skit med agenthärva, utredning av misstänkt matchfixning mellan Elfsborg-Kalmar FF, och allsvenska spelare som är kunder hos en illegal bettingsajt, där en man från södra Sverige som förekommer i polisens utredningar kring matchfixning står bakom sajten.

I damallsvenskan har Vittsjö varit överraskningen. Laget är med i toppen och ligger fyra, bara en poäng efter ettan Göteborg. Michelle De Jongh och Sandra Adolfsson har varit nycklar under våren.

Annars är det ett getingbo i toppen med Göteborg, Rosengård, Linköping, Vittsjö, Piteå och Örebro.

Hanna Bennison har varit vårens utropstecken och insatsen mot Göteborg imponerade stort. Det var för övrigt vårens bästa match i allsvenskan. Målet som Bennison gjorde, man fick gnugga sig i ögonen. 16-åringen lär vara med i landslagstruppen efter VM.

Göteborgs anfallsduo Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund har varit sylvassa, men det räckte ändå inte till någon plats i VM-truppen.

Hela 14 allsvenska spelare fick plats i VM-truppen.

Göteborg tog hem cuptiteln efter ett sent straffmål av Elin Rubensson som tillsammans med Julia Roddar och Julia Zigiotti Olme varit en stark landslagstrio på lagets mittfält.

Mia Jalkerud har imponerat och svarat för sex mål för sitt Djurgården. Med det toppar hon skytteligan tillsammans med Rosengårds norska landslagsspelare Lisa-Marie Karlseng Utland.

Andreas Sundberg

Hur viktiga är Fischer och Seger?

Skador och slitna spelare tätt innan VM. Klart att det oroar. Men samtidigt får andra spelare chans att visa att man är redo.

I Båstad hade det inte gått mer än två dagar innan Fridolina Rolfö avstod en träning, mötte media och berättade att hon kände sig sliten i kroppen. Därefter var Rolfö med ute på några träningar, men tog det väldigt lugnt. Enligt Peter Gerhardsson var hon med en stund i tisdagens match mot Sydkorea. Men om Rolfö var med, hur mycket hon spelade och hur lugnt hon i så fall tog det, det kan bara hon själv och landslaget veta eftersom matchen var stängd för media och åskådare.

Nilla Fischer drogs med en förkylning och gjorde inte ett enda riktigt intensivt pass i Båstad och var inte med på den stängda matchen mot Sydkorea.

Olivia Schough stukade foten i tisdagens match och har sedan inte klarat av att träna, och missar fredagens möte med Sydkorea i Göteborg.

Caroline Seger tränade inte i torsdags och avstår fredagens match på grund av trött- och stelhet i ryggen.

Dessutom uppger Aftonbladet att Nilla Fischer och Kosovare Asllani inte kommer att finnas med från start i fredagens match.

Asllani fick en smäll på vaden under en träning i Båstad och kanske sitter det i? Fischer har som sagt haft problem under lägret.

Om elva dagar spelar Sverige sin första match i VM och där kommer det att vara ett tätt spelschema och tuffa matcher. Så det är klart att det finns anledning till oro.

Men samtidigt får andra spelare nu chans att visa hur viktiga Fischer, Seger och andra verkligen är. Det är starka karaktärer med massvis av rutin och som Peter Gerhardsson har gett ett stort förtroende. Men bredden ser ändå bra ut.

Magdalena Eriksson och Linda Sembrant som mittbackar. För utan Fischer lär väl Peter Gerhardsson spela med två mittbackar och inte tre?

Elin Rubensson och Nathalie Björn eller Julia Roddar som sittande mittfältare.

Det är inte illa.

Det ska också bli intressant att se hur Sverige blir i offensiven utan Asllani, som också är en spelare som har fått väldigt stort förtroende av Gerhardsson. Offensiven har hackat och där behöver laget växla upp.

Andreas Sundberg

Hon borde ligga bäst till att ersätta Seger

Så lämnade vi Båstad och är nu på plats i Göteborg. Onsdagens träning, som var den sista i Båstad, var lugn. Spelarna delades in i två grupper. Kollade när de offensiva spelarna tränade avslut. Tyckte att tre spelare utmärkte sig. Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Anna Anvegård.

Rolfö med sin fysik, explosivitet, rörelse och beslutsamhet. Blackstenius och Anvegård med skickligheten i sina avslut.

Pratade med Anna Anvegård tidigare i veckan om att hon har gjort imponerande 104 mål på 89 seriematcher (fler mål än matcher i tre av de fyra senaste säsongerna) och att hon har trixat 7 000. Imponerande.

Innan torsdagens träning på Gamla Ullevi stod det klart att Caroline Seger och Olivia Schough missar fredagens VM-genrep mot Sydkorea.

Seger spelade i tisdagens stängda match mot Sydkorea, men tränade inte dagen efter och stod alltså över också på torsdagen. Hon känner av trött- och stelhet i ryggen.

Schough stukade foten i tisdagens match och har inte heller tränat efter det.

Segers skada oroar mest. Trött- och stelhet i ryggen så kort inför VM och i mästerskapet kommer det att vara ett tätt spelschema med tuffa matcher.

Caroline Seger hade troligtvis startat i fredagens match på Gamla Ullevi. Så frågan är vem som ersätter henne och spelar tillsammans med Elin Rubensson på det centrala mittfältet?

Det lär stå mellan Nathalie Björn, Julia Roddar och Julia Zigiotti Olme.

Trion har varit bra på VM-lägret, men är olika spelartyper.

Björns styrkor är att hon har fin spelförståelse, är lugn, klok och trygg med bollen. En spelskicklig spelare.

Roddar är mer fysisk. Löper mycket och bra. Bra i presspelet och en fin bollvinnare.

Roddar var den som tog den sista platsen i VM-truppen. Men det kan kanske vara en fördel att hon spelar tillsammans med Elin Rubensson i Göteborg?

Zigiotti Olme är mer en ytter, men spelade, enligt Gerhardsson, i den sittande positionen mot Sydkorea. Hon är en bra tvåvägsspelare, smart, kvick, finurlig, gör alltid en bra arbetsinsats, och är bra på att slå ut lagdelar, något som Gerhardsson har tryckt mycket på.

Mitt val hade varit Björn.

Sverige har i flera matcher haft problem med offensiven och måste nu växla upp när det kommer till den delen. Då blir det viktigt att ha en bolltrygg spelare som kan växla mellan att hålla i och lugna ner, eller att snabbt spela igenom motståndarens lagdelar. Det spelet passar Nathalie Björn.

Andreas Sundberg

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå