Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Nu är det Jansson som är Bajens chef - kan Billborn lyfta laget?

Hammarby kallade till presskonferens och presenterade Stefan Billborn som tränare. Innan spekulerades det i större namn som Olof Mellberg, Alexander Axén och Jonas Thern. Men det blev alltså Billborn som kliver upp från assisterande till huvudansvarig.

Jakob Michelsen gav sportchefen Jesper Jansson motstånd och fick sparken. Med Billborn är det inget snack om att Jansson är chefen.

Bajens agerande att sparka Jakob Michelsen efter bara ett år är så klart anmärkningsvärt och utifrån ser det konstigt ut. Tre transferfönster ville han ha på sig för att göra Bajen till ett topplag, men han fick bara två. Sedan var det tack och hej, trots att han med sina resurser gjorde det bra, och det är givetvis ett tungt misslyckande för klubben och det faller på vd:n Henrik Kindlund.

Hammarby köpte loss Mini-Mourinho från Sönderjyske, där han gjorde succé, och det var en stor satsning man gjorde. Då borde Bajen ha skaffat sig full koll på hur han är som person och som tränare. Nu tog det inte lång tid innan det skar sig, klubben fick köpa ut Michelsen för ett par miljoner och det blev en del cash som man under bara ett år la ut på honom.

Undrar vem som bestämmer i Hammarby? Är det vd:n Henrik Kindlund som på fem och ett halvt år nu har sin femte tränare och tredje sportchef, eller är det tekniske direktören Ola Larsson eller sportchefen Jesper Jansson som varit i klubben i ett halvår?

I Stefan Billborn får Hammarby en nördig och duktig fotbollstränare. Han är oerhört bra på att utveckla spelare och modig när det kommer till att ge unga chansen. Om det är rätt väg att gå för Bajen som 2018 tydligen siktar på att ta sig från nia i allsvenskan till topp 3, ja det återstår ju att se och det är klart att det blir press direkt. Om Billborn ska lyckas med det så får nog sportchefen värva fler spetsspelare. Om han inte lyckas då faller det återigen på vd Kindlund och frågan är om han överlever ännu ett misslyckande?

Jag gillar valet av Stefan Billborn och tror att han kan göra det bra om förväntningarna och målen är rimliga.

Det är inget snack om att Billborn är vass på talang och utveckling men frågan är om han är den vinnaren och den typen av tränare och människa som är bra på att jaga resultat och göra allt som krävs för att vinna matcher och lyfta Bajen flera placeringar direkt? Man vill vara bättre på att föra spelet och dominera men spela ut de flesta lagen i allsvenskan 2018 gör inte Hammarby med den truppen man har nu.

Efter presskonferensen på Kvarnen så berättade Jesper Jansson att en av de viktigaste sakerna för honom nu är att klubben får fram spelare som man kan sälja vidare för att tjäna bra pengar, och att det var en av de avgörande sakerna som gjorde att Billborn fick jobbet som tränare. Den biten har Bajen av olika anledningar varit svaga på. En anledning har varit att det inte varit så enkelt när man dels spelat i superettan, dels kämpat för att etablera sig i allsvenskan.

Så vilka spelare kan Hammarby tjäna pengar på?

Jesper Jansson talade varmt om Marcus Degerlund och Leo Bengtsson, och även Dusan Jajic som dock var utlånad under hösten.

Trion ses som spelare som man själv har tagit fram och utvecklat och om man ser till spelare i övriga truppen som Bajen kan tjäna pengar på så var Muamer Tankovic och Sander Svendsen de första som Jansson nämnde.

Degerlund är en spelare som jag gillar och han är längre fram än Bengtsson och Jajic. Gillar hans storlek och fysik och även spelet med bollen, ett stort plus att han är en vänsterfotad mittback.

Bengtsson har bra egenskaper med teknik och kvickhet och mod men måste få mer fysik och bli jämnare.

Jajic har jag sett för lite av.

Tankovic var bra för fyra år sedan när han kom med i landslagstruppen som spelade mot Turkiet. Sedan gick det ett tag innan jag såg honom ordentligt igen. Under U21-EM fick han inte spela så mycket men det fick han under hösten i Bajen och då hade han svårt att imponera. Samtidigt ska man tänka på att han kom matchotränad så nu är det verkligen upp till bevis.

Svendsen är en spelare som är kapabel att vinna skytteligan och han är verkligen en som Bajen kan tjäna pengar på.

Andreas Sundberg

Så var 2017: årets livsnjutare, bråk, skandal, spöke, sämsta värvning

ÅRETS…

…SPÖKE
Mats Solheim. Bajen besegrade Djurgården med 3-1 och det var 16:e derbyt i rad (mot Hammarby och AIK) som Djurgården inte lyckades vinna. Direkt efter slutsignalen passade Mats Solheim på att ta på sig en spökmask som han sedan sprang runt med på planen. Djurgården gick sedan segerlösa i ytterligare två derbyn.

…REKORD 1
Alexander Isak. Först var Isak 17 år och 114 dagar när han slog Erik Dahlströms rekord från 1912 och blev landslagets yngste målskytt genom tiderna. Några dagar senare slog han transferrekord och blev dyraste försäljningen från allsvenskan.

…MATCH
Italien-Sverige på San Siro. Det var spänning i lite mer än 90 minuter när Sverige stängde till bakåt och kämpade sig till VM.

…MISS
Fotbollsgalans jury. Under 2017 vann Victor Nilsson Lindelöf både liga och cup med Benfica, gick vidare till slutspel i Champions League där laget vann en av två matcher mot Dortmund. Sedan såldes han till Manchester United för ungefär 350 miljoner kronor, Sveriges näst dyraste spelare någonsin och Manchester Uniteds dyraste backvärvning. Men när Fotbollsgalans jury nominerade tre spelare i kategorin Årets försvarare så blev det Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson. Förstår fortfarande ingenting i det beslutet.

…JULHÄLSNING
Dalkurd. Andreas Brännström förde upp Dalkurd till allsvenskan och fick ett erbjudande om att ta över IFK Göteborg. Men när Blåvitt bad Brännström att säga upp avtalet med Dalkurd så gjorde han inte det. Då gjorde IFK Göteborg i stället klart med Poya Asbaghi. Brännströms flytt sprack men trots det gjorde Dalkurd klart med Azrudin Valentic som ny tränare. På julafton var det God jul Brännström när klubben på sin hemsida presenterade Valentic. Så nu står Dalkurd med två avlönade tränare.

…ROLIGASTE JOBB
2017 var ett roligt arbetsår med bland annat landslagets januariturné i Abu Dhabi, Dubai International Cup, nyhetsansvarig på Fotbollskanalen innan utlåning till Kalla fakta för programmet Fotbollssyndikatet, U21-EM i Polen, klubbdöden, på plats i Manchester och fick första intervjun med Lindelöf efter övergången till Manchester United, San Siro när Sverige tog sig till VM och mycket mer.

…ROLIGASTE MATCH
Hamburg-Al Nasr i Dubai. Inte så mycket för själva matchen utan mer för inramningen och uppträdandet i halvtid. Efteråt försökte vi sammanfatta det hela i ett On Tour.

…HJÄLTE
Kenny Stamatopoulos. Sa ifrån när han blev erbjuden en stor summa pengar för att lägga sig mot IFK Göteborg. Modigt och rätt agerande och förhoppningsvis vågar andra i liknande situation göra samma sak. Matchfixare ska inte få förstöra den sporten som vi älskar och brinner för. Kenny Stamatopoulos är för alltid en hjälte.

…SUPPORTRAR
Fint när två svenska fans på plats under U21-EM i Kielce köpte skor, matchtröja och biljett till en match till en hemlös man som blev så glad att han började gråta.

…MEST OMDISKUTERADE MÅL
Hammarby. Birkir Mar Saevarson struntade i att kasta tillbaka bollen till Häcken utan valde i stället att ge bollen till Jiloan Hamad som vände upp och gick på full attack. Lagkamraterna hängde på och Arnor Smarason kvitterade och aldrig har väl ett lag varit lika irriterat som Häcken.

…REVANSCH
Paulinho och Häcken. Hammarby hade kvitterat efter den där omtalade diskussionen när man inte gav tillbaka bollen. I den 95:e minuten fick Häcken frispark. Paulinho klev fram och avgjorde. Aldrig har väl ett lag jublat lika mycket som Häcken.

…MEST OFÖRSTÅENDE
Mathias Ranegie. Ranegie gästade podden Tutto Balutto och berättade om att han misshandlat en kille men ändå vägrade att betala skadestånd. Ranegie garvade när han delade med sig av händelsen men förstod sedan inte varför media gjorde nyhetsartiklar om berättelsen. ”Å så va media igång…”

…VÅGADE PETNING
Magnus Pehrssons som bänkade Magnus Wolff Eikrem. 2016: Assistkung och årets mittfältare. 2017: Passade inte in i Magnus Pehrssons spelsystem. Om resultaten inte hade gått vägen så hade petningen kunnat välta Magnus Pehrsson, men Malmö FF hade så bra material att man klarade sig utan Eikrem.

…SMOLK I GLÄDJEBÄGAREN
Jakob Johansson. Sköt Sverige till VM med matchens enda mål mot Italien, men skadade sig och ser nu ut att missa mästerskapet som han sköt Sverige till. Lider med Jakob.

…MEST OVÄNTADE
Hamnade på annandagsbandy i Lidköping. Det var lapp på luckan och svårt att få en bra plats, så jag hamnade i Vänersborgs klack Älgarna.

…REKORD 2
Emil Forsberg. Enligt tyska Kicker och Bild gjorde ”Foppa” 22 assist, vilket var ett bättre än Kevin de Bruynes assistrekord i Bundesliga. Sjukt imponerande i en liga som är rankad fyra i Europa och i ett lag som var nykomling.

…DUO
Stefan Schwarz och Allan Kuhn. Oskiljaktiga i Dubai.

…TRÄNARE
Janne Andersson. Tog över ett landslag utan Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson. Fick ändå till det. Obesegrad på hemmaplan. Förlorade bara två matcher, 2-3 borta mot Bulgarien och 0-2 borta mot Holland som ändå betydde playoff. Segrar mot Frankrike och Portugal, slog ut Italien och Holland. Publiken kom tillbaka. Sverige tog sig till VM.

…BÄSTA RESTAURANGBESÖK
Oaxen, Adam och Albin, Café Nizza och Punk Royale.

…PRESTATION
Svenska landslaget. Först till playoff före Holland och sedan slog ut Italien.

…VIKTIGASTE
Metoo.

…MAMMA
Sema.

…DANS
Mikael Lustig.

…ÅTERVÄNDARE
Kim Källström. Efter 13 år utomlands återvände Kim Källström till Djurgården och lyfte allsvenskan.

...ARGASTE INNAN ALLSVENSKAN DROG IGÅNG
Jörgen Lennartsson och Mattias Bjärsmyr. Duon var minst sagt irriterade på upptaktsträffen och tyckte att frågorna var för negativa.

…SYRLIGASTE PASSNING
Tom Pettersson. Lämnade IFK Göteborg och flyttade till Östersund. Bara två månader senare gick han hårt åt sitt gamla lag och menade att det behövs nytänk och att det viktigaste i Blåvitt är att vara fysiskt stark.

…LIVSNJUTARE
Josh Wicks. Innan serien drog igång hade Wicks en skön semester. Problemet var bara att han gick upp på tok för mycket i vikt och fick en del att jobba på när träningarna drog i gång. Som han själv sa: ”Jag och mina barn njöt av livet. Nu har jag inga barn med mig i Sverige och ingen familj, utan nu är det bara fokus på fotboll. Jag saknar mina kakor, men när det är dags att börja jobba då är det dags att börja jobba.”

…SNABBASTE COMEBACK
Bosse Karlsson. Avgick den 5 december som ordförande från SvFF:s domarkommitté efter anklagelser om sexuella trakasserier. “De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka,” sa Karlsson. Men bara tre veckor senare bad förbundet Karlsson om att ändå fortsätta i kommittén, vilket 68-åringen tackade ja till.”Jag är tacksam att Bosse har accepterat detta,” sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

…FRITT FALL
IFK Göteborg. Tia i allsvenskan, vilket var klubbens sämsta placering sedan 2002. Dessutom sparkades tränaren Jörgen Lennartsson, ordförande Frank Andersson avgick och spelare med utgående kontrakt som Sören Rieks, Thomas Rogne och Martin Smedberg Dalence lämnade också. Det blir spännande att se hur sportchef Mats Gren får ihop det 2018.

…SKANDAL
Uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg-AIK. Senare kunde vi i Kalla fakta berätta om att den före detta AIK-spelaren, som misstänks för att ha erbjudit Kenny Stamatopoulos pengar för att lägga sig, var agent när matchen sköts upp och var högst delaktig i Alexander Isaks rekordövergång till Dortmund.

…MÅL
Ola Toivonen. I den 93:e minuten sänkte han Frankrike och det var ett väldigt viktigt mål i jakten på playoff och VM.

…SÄMSTA VÄRVNINGAR
Sulejman Krpic och Stipe Vrdoljak. Värvades in från Bosnien och Kroatien. AIK såg till att förväntningarna på Krpic var väldigt höga men efter bara fyra matcher från start var Rikard Norlings tålamod slut och anfallaren skeppades iväg efter en halv säsong. Det gjorde även Vrdoljak, som nu inte får spela i kroatiska bottenlaget Istra, och att han fick sex starter i AIK som hade guldambitioner är ett under.

…TACKLING
Franz Brorsson. Har Saman Ghoddos landat ännu?

…PUNKTMARKERING
Mikael Boman. Där Kim Källström var, där var också Boman. Allsvenskan hade inte sett en liknande punktmarkering sedan Nicklas Carlsson följde efter Anders Svensson 2006.

…BUSCH THOR
Niklas.

…STJÄRNA
Malmö FF. Mesta mästarna från Malmö. Tog sitt 20:e SM-guld och har nu två stjärnor på bröstet. Helt enkelt bäst.

…DEAD MAN WALKING 1
Mini-Mourinho. Hammarby satsade stort och värvade in Jakob Michelsen som ny tränare. Mini-Mourinho var en frisk fläkt men drog inte jämnt med klubbens nye sportchef Jesper Jansson som kom in under sommaren. Så det hann inte ens gå ett år innan Michelsen hängde löst. Nu letar Jansson efter en ny tränare och har träffat Alexander Axén. Blir en otroligt spännande fortsättning på relationen mellan Mini-Mourinho och Jesper Jansson.

…FULASTE
Sirius. Skrev avtal med familjen Strand om att båda parter hade rätt till 50 procent vid en försäljning av Kingsley Sarfo. När det började gå bra för Sarfo försökte Sirius flera gånger förhandla ner Strands procent utan att lyckas. När det sedan blev övergång till Malmö FF så hävdade plötsligt Sirius att avtalet med Strand var ogiltigt. Så, varför försöka förhandla ner ett avtal som är ogiltigt?

…MEST IRRITERANDE
Matchfixare. Bort med personer i styrelse, ledare och spelare som håller på med skiten som förstör för fotbollen.

…SVENSKA FILM
The Square.

…TRÄNAROMSÄTTNING
Mikael Stahre, Jörgen Lennartsson, Alf Westerberg, Magnus Haglund, Alexander Axén, Peter Swärdh, Jimmy Thelin, Janne Jönsson och Pelle Olsson lämnade alla sina klubbar som i år spelade i allsvenskan.

…INTERNA BRÅK
Mats Gren vs. Jörgen Lennartsson. Mycket kan man säga om deras år men ett starkt minne är efter slutsignalen i 0-4-förlusten mot Häcken. Fansen skrek efter Lennartssons avgång och GT frågade Gren om situationen, men då valde han att inte backa upp sin tränare utan sa inga kommentarer på frågan om vem som tränar Blåvitt på nästa träning. När Lennartsson fick veta detta på presskonferensen blev han inte helt nöjd och passade snabbt vidare till dåvarande ordförande Frank Andersson som stod lite längre bak i rummet, och han blev pressad och sa att han var oerhört förvånad över Grens uttalande. Relationen mellan Gren, Lennartsson och även Andersson var en jäkla soppa.

…DEAD MAN WALKING 2
Magnus Haglund. Enligt Borås Tidning hade Elfsborgs spelare redan innan den allsvenska premiären en omröstning om det fanns något förtroende för Magnus Haglund. Resultatet: 22 spelare ska ha svarat nej och en ska ha svarat ja. Haglund tränade laget fram till den 26 september då han efter 0-6 mot Malmö FF fick sparken.

…LANDSLAGSSPELARE
Emil Forsberg. Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig, Marcus Berg, Robin Olsen och några till hade alla ett starkt 2017. Men tycker att Forsbergs år var vassast. Var en nyckel till Leipzigs succé där laget som nykomling slutade tvåa i Bundesliga, en liga som är rankad fyra i Europa. Svensken vann assistligan och tog sitt lag till Champions League där han under hösten gjorde två mål på fem matcher. I landslaget höll han en hög nivå och visade hög kvalitet i offensiven.

…SPELARE I ALLSVENSKAN
Anders Christiansen. Allsvenskans bäste spelare 2017. Var bäst i allsvenskans bästa lag. Brett register med fina spelvändningar, kvickhet, teknik, speluppfattning och delaktig i många mål.

…SPELARE
Lionel Messi.

NÄSTA ÅR:
Vinner Malmö FF allsvenskan och tar sig till gruppspel i Champions League, Carlos Strandberg och Sander Svendsen gör upp om skytteligasegern i allsvenskan, Sverige går till åttondelsfinal i VM, Zlatan spelar inte VM, Emil Forsberg får sin första guldboll, Tyskland vinner VM.

Andreas Sundberg

AIK vägrar svara på våra frågor, tunga tapp för Dif och situationen för Isak

Det är härligt att se att fler och fler AIK-medlemmar reser sig upp och ryter ifrån mot sin förenings arbetsmetoder. Är övertygad om att klubben känner press.

I onsdags gick klubben ut med att man tillsätter en oberoende utredare.

Fastnade för det här stycket:

“Vi tillsätter omgående en oberoende utredare med uppdrag att kartlägga det senaste årets hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda. Vi tror att det är värdefullt att gå till botten med varje enskilt fall. Vi upplever att ingen har en bra överblick i dag. Målet är att denna kartläggning ska vara klar i januari.”

Givetvis bra och självklart att man tar tag i sådana här problem. Men jag undrar hur en ensam utredare ska genomlysa strukturen OCH gå till botten med varje enskilt fall på en månad. Det låter som en rejäl utmaning.

Undrar även vem som tillsätter en oberoende utredare.

Vi har i flera dagar försökt att få tag på ordförande Per Bystedt. Vi vill ha svar på flera befogade frågor. Men han vägrar att svara.

I måndags skickade han ett sms där han skrev att vi ska mejla frågor. Det gjorde vi direkt samma dag och sedan skickade vi i onsdags iväg ännu ett mejl med kompletterande frågor efter klubbens kommuniké (även då försökte vi ringa). Men vi har ännu inte fått några svar.

Undrar hur mycket Bystedt själv bestämmer? Vet att när klubben skulle gå ut med den här artikeln så var flera personer väldigt oense om hur man skulle formulera sig och det fördes interna diskussioner. Det var strax innan Max Bergander bekräftade, för Fotbollskanalen, att han utsatts för trakasserier.

Vi får se när vi får svar på våra frågor. För svar ska vi ha.

***

Alexander Isak har snart varit i Dortmund i ett år.

Facit:

Två inhopp i Bundesliga på sammanlagt 13 minuter.

Det första i 5-0-segern mot Köln i september och det andra i 1-2-förlusten mot Werder Bremen i början av december.

I Champions League ett inhopp på åtta minuter i 1-1-matchen mot APOEL i oktober.

I den tyska cupen blev det förra säsongen ett inhopp på fyra minuter i 3-0-segern mot Sportfreunde Lotte, som är bottenlag i division 3.

Den här säsongen gjorde Isak en start och två inhopp på sammanlagt 94 minuter i den tyska cupen.

Starten kom i oktober i 5-0-segern mot division 3-laget Magdeburg i oktober.

Inhoppen kom i 4-0-segern mot division 6-laget Rielasingen-Arlen i augusti och i onsdagens 1-2-förlust mot Bayern München blev det ett inhopp i den 88:e minuten.

Så om man summerar: Efter snart ett år har det blivit en start (mot ett division 3-lag) och sex inhopp. Speltid: 119 minuter.

Tidigare i veckan skrev den tyska tidningen Bild att Isak inte har lyckats leva upp till förväntningarna och att klubben nu är på väg att värva in den 18-årige anfallaren Maximiliano Romero för ungefär 120 miljoner kronor.

Vet inte vilka förväntningar Dortmund hade på Isak men känslan är att värvningen av Romero är en signal om att Isak inte är redo.

Det är klart att det säger en del att Isak inte riktigt har fått chansen efter snart ett år i klubben utan att det bara blivit en match från start och det mot ett division 3-lag, och det i en klubb som vanligtvis är bra på att släppa fram unga spelare.

Det är svårt att visa upp sig ordentligt när man bara får några minuter, och oftast mot lag från lägre divisioner.

Men när Isak i onsdagens inhopp mot Bayern München var nära att sätta 2-2 så hade det kanske varit ett mål som hade betytt fler och bättre chanser?

Men nu blev det inget mål.

Det är alltid bra att komma till lägen men på den här nivån som Dortmund är på så är det viktigt att sätta sina chanser.

Nu behöver Alexander Isak få speltid. Om Dortmund tar in Romero så är nog det bästa för svensken att försöka få till en utlåning i januari.

***

Inom loppet av några dagar tappade Djurgården Kim Källström och Magnus Eriksson. Oerhört tungt att tappa så många poäng och kvalitet.

Källström och Eriksson var två av allsvenskans bästa och viktigaste spelare under 2017 och det blir en rejäl utmaning för Super-Bosse att ersätta duon. Jonathan Ring är väl tänkt som ersättare till Eriksson. Ring var väldigt bra i Kalmar FF men misslyckad i Turkiet och vände snabbt hem, spelade ut ett korttidskontrakt och lämnade som Bosman för Djurgården.

Imponerande av Magnus Eriksson att bli Designated Player i MLS, något som tre spelare från varje lag kan vara och som går utanför lönetaket.

Magnus Eriksson har alltid levererat i allsvenskan men har inte varit lika lyckosam utomlands. Efter försök i Belgien, Kina och Danmark blir det nu fjärde gången som han tar chansen utomlands.

***

Väldigt viktigt för Häcken att behålla Paulinho. Speciellt med tanke på att spelare som Ahmed Yasin, Alexander Farnerud och Egzon Binaku har lämnat.

***

Det verkar onekligen vara kaos i Panathinaikos. Laget är bara elva i ligan och det går knappt en dag utan att grekisk media skriver om att det är kaos med ekonomin och spelare som underpresterar.

De senaste dagarna har det skrivits om att flera av de svenska spelarna överväger att stämma klubben på grund av att man inte har fått ut sin lön, att Niklas Hult, Oscar Hiljemark och Mathias Johansson kan lämna i januari och det senaste går att läsa i dag och det är att det har skurit sig mellan Hiljemark och tränaren.

Hiljemark är högaktuell för den svenska VM-truppen, men han är inte given och måste därför vara i en klubb där han får spela. Den centrala mittfältaren är utlånad och det är ingen vågad gissning att han återvänder till Genoa i januari.

***

Skrev i onsdags att Östersund riskerar att tappa Sotirios Papagiannopoulos. Kontraktet går ut nu i december och han vill utomlands. Flera klubbar vill ha försvararen som redan har nobbat danska Midtjylland och klubbar från Polen och Grekland. Det vore en tung förlust för Östersund om man tappar “Sotte” som i år var en av allsvenskans bästa mittbackar och som även varit riktigt bra i Europa League.

“Sotte” är uttagen i den svenska januaritruppen och är nog den mittbacken som ligger bakom Filip Helander. En skada på Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Pontus Jansson eller Filip Helander och “Sotte” borde vara högaktuell för Janne Anderssons landslag.

 

Andreas Sundberg

Källström är oersättlig - men nu borde Djurgården värva någon av dessa

Kim Källström lägger skorna på hyllan.
Tråkigt för allsvenskan – tungt för Djurgården.
För 15 år sedan dominerade han allsvenskan.
I dag är han fortfarande oersättlig.

En lång och fin karriär är över. Kim Källström slutar. Som 16-åring fick han chansen i Häcken och var då med och tog upp laget till allsvenskan. Året efter, säsongen 2000, gjorde han i sin första allsvenska match mål efter bara en minut mot IFK Göteborg.

Förutom Häcken blev det spel i Djurgården, Rennes, Lyon, Spartak Moskva, Arsenal och Grasshoppers.

Källström vann Ligue 1 tre gånger, allsvenskan två gånger, franska cupen två gånger, FA-cupen en gång och svenska cupen en gång.

I landslaget blev det 131 landskamper. Han var med i fyra EM och ett VM. Det blev 16 mål i landslaget och det jag i skrivande stund tänker på först är frisparksmålet som gav 1-0 mot Holland på Råsunda 2011 i en match där Sverige tog sig till EM.

Källström utsågs tre gånger till årets svenska mittfältare.

När Kim Källström nu slutar gör han det som en väldigt stor och framgångsrik svensk spelare.

Frågan är om allsvenskan haft en lika dominant spelare som Källström var i början av 2000-talet?

Det blev bara en säsong efter återkomsten i Djurgården. Brist på motivation, konstgräs, oense med tränaren. Det går att gissa på anledningar. Faktum är att Källström är 35 år så kroppen är inte pigg som en tonårings.

Kim Källström är som spelare, taktiker, klubbikon och ledare på och utanför planen oersättlig för Djurgården. Mittfältaren var en stor anledning till att Djurgården lyfte och från att 2016 slutat sjua så placerade man sig i år på en tredjeplats och tog därmed en Europaplats. Därför är det klart att det här är en tung smäll för klubben.

Det som imponerade mest det här året var passningsspelet, framför allt hans svepande och precisa vändningar. Och hur han hjälpte och lyfte sina lagkamrater. Det gick alltid att passa Källström, han löste situationerna.

Samtidigt borde klubb och fans inte vara allt för sentimentala. Deppa i några dagar men sedan är det dags att gå vidare.

Kim Källström hade bara ett år kvar på kontraktet så det hade ändå inte dröjt allt för länge innan han lagt av. Och det har under hösten ryktats om att det inte blir någon fortsättning för mittfältaren. Så sportchefen Bosse Andersson borde ha en plan för hur laget ska gå vidare. Men det blir en svår utmaning för sportchefen och en annan sak som man undrar nu när Källström lagt av är hur bästa kompisen Andreas Isaksson, 36, gör. Det är bara för klubben och fansen att hoppas att Isaksson fortsätter.

Vad Källström ska göra nu är oklart men Djurgården borde göra allt för att få in honom i tränarteamet.

Nu gäller det för Bosse Andersson att hitta en central mittfältare som går in som nummer ett på den positionen och som kan lyfta Djurgården.

Några förslag:

Samuel Gustafson, Simon Olsson, Runar Mar Sigurjonsson, Brwa Nouri, Fouad Bachirou.

Samuel Gustafson får ingen speltid i Torino och har öppnat för att flytta i vinter. Det vore en drömvärvning.

Simon Olsson är en av allsvenskans mest spännande spelare. Känns dock tveksamt till om Djurgården klara lösa mittfältaren som har avtal med Elfsborg över säsongen 2021.

Runar Mar Sigurjonsson har det tungt i Grasshoppers och kan nog flytta i vinter. Malmö FF visar intresse för mittfältaren som tidigare spelat i Sundsvall.

Brwa Nouri. Var klar för Djurgården inför 2017 men klubben bröt affären efter protester från fansen. Så en övergång nu lär inte vara realistisk, men Nouri är en spelare som hade gjort det bra i Djurgården.

Underskattade Fouad Bachirou var i år en av allsvenskans bästa mittfältare. Malmö FF visar intresse och det sägs att det finns en utköpsklausul.

Andreas Sundberg

MFF har värvat bäst - press på Blåvitt och Bajen

Skrev lite om Simon Gustafson i förra blogginlägget. Då hade Voetbal International gjort en grej på svensken och menade att det var fel att gå till Roda som är sist i ligan, att han borde ha gått till ett bättre lag som är mer bollförande och att han är på en högre nivå än sina lagkamrater.

Efter det har Gustafson gjort tre mål på två matcher. Men även om mittfältaren imponerar så går laget fortfarande dåligt och har bara en seger på de sju senaste matcherna.

Väldigt kul att det går bra för Gustafson och hoppas att han snart hamnar i ett bättre lag.

***

Jo Inge Berget och Oscar Lewicki till Bröndby?

Klubben vill gärna ha duon och det återstår att se hur ömsesidigt intresset är. Båda är utan kontrakt.

Skrev för en månad sedan att Lewicki hoppades på en flytt utomlands, att Bröndby visade stort intresse och att han skulle besöka klubben. Hör nu att han har besökt Bröndby och att den danska klubben fortfarande hoppas knyta till sig mittfältaren.

Vad gäller Berget så skrev Kvällsposten för ungefär två månader sedan att Bröndby ville ha honom. Hör nu att den danska klubben väldigt gärna vill ha Berget som står högst upp på deras önskelista och man jobbar stenhårt på att få honom.

I förra veckan skrev vi att Malmö FF vill ha de centrala mittfältarna Runar Mar Sigurjonsson och Fouad Bachirou.

Sigurjonsson har det tufft i Grasshoppers och i måndags sa MFF:s sportchef Daniel Andersson till tidningen Vittran, som är en del av journalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall, att han tycker om den isländske mittfältaren.

Mycket hänger så klart på hur det blir med Lewicki och Erdal Rakip. Med Magnus Pehrsson som tränare växlade Lewicki upp och Rakip tog steg i sin utveckling och bidrog bland annat med flera viktiga poäng.

Om båda spelarna väljer att lämna MFF är det två bra spelare som man blir av med, men om Daniel Andersson i så fall hämtar in Sigurjonsson och/eller Bachirou så känns det helt klart som bra ersättare.

Vi är bara i mitten av december men hittills är Malmö FF det laget som har investerat bäst inför 2018.

Förra säsongen var Eric Larsson en av allsvenskans bästa försvarare och det i svaga Gif Sundsvall. Nu ska det bli spännande att se vad han kan göra i MFF, och det känns som att hans offensiva egenskaper kommer att passa bra i Malmö.

Om Arnor Traustason kan hitta tillbaka till nivån han hade när IFK Norrköping tog guld så är han också en väldigt bra värvning.

Så två klassförvärv och dessutom ryktas det om Häckens vänsterback Egzon Binaku.

Skrev redan i juli att Malmö FF ville ha Binaku och för några dagar sedan uppgav Aftonbladet att övergången är så gott som klar.

Vänsterbacken är en spännande spelare och styrkan ligger i offensiven. När Pa Konate skadade sig tog Håkan Ericson in Binaku i U21-landslagets EM-trupp och han startade och gjorde det bra i lagets sista gruppspelsmatch. Dock ett litet frågetecken för att han var skadad en del under året och det blev 15 starter i allsvenskan.

***

Andra intressanta värvningar i allsvenskan:

Tesfaldet Tekie till Östersund. Tekie hamnade som många andra svenskar i frysboxen i Belgien. Innan det var han en stor talang i IFK Norrköping. Bra med bollen och kvick. Dock fysiskt tunn.

AIK har gjort en klassvärvning i Enoch Kofi Adu som var väldigt bra i Malmö FF. Dock misslyckad i Turkiet och nu gäller det att hitta tillbaka.

Spännande val av BP med Luis Pimenta (han var dock inte klubbens förstaval utan Andreas Brännström tackade nej till jobbet).

I Norge hyllar man den portugisiske tränaren men säger samtidigt att han behöver en sportchef som hittar spelare för spelsystemet. Så det blir spännande att se om Daniel Majstorovic levererar.

Gillade Simon Sandberg när han var i Häcken. Han passade bra i Peter Gerhardssons offensiva tänk. En försvarsspelare som är bra med bollen och som kan hitta offensiva lösningar. Efter en tung period i Bulgarien är han nu i Hammarby och frågan är om det är en ”perfect match”? Om Sandberg hade varit i årets Hammarby så hade han fått försvara en hel del och det är inte hans starka sida.

Jimmy Thelin till Elfsborg. Intressant taktisk tränare som gjorde det bra i Jönköpings Södra. Nu blir det en utmaning att tänka mer offensivt. Bra läge då materialet i Elfsborg är bättre än förra säsongens åttonde plats.

Poya Asbaghi till IFK Göteborg. Det blir en tuff utmaning för 32-årige Asbaghi att gå från mindre klubbar som Dalkurd och Gefle till att ta över en stor klubb som IFK Göteborg.

IFK Göteborg har som målsättning att vara ett topplag 2018. Det kommer man inte att vara med den nuvarande truppen. Sportchefen Mats Gren måste värva för att Asbaghi ska klara av att lyfta laget till ett topplag.

Spelare måste in i varje lagdel. Och frågan är om viktiga duon Pontus Dahlberg och Sören Rieks blir kvar?

Mats Gren vill sälja Dahlberg om han får in mycket pengar. Sportchefen vill ha ungefär 30 miljoner kronor för sin målvakt och det känns tveksamt om det i dagsläget finns någon klubb som vill betala så mycket för honom.

En annan tränare som det kommer att vara press på 2018 är Jakob Michelsen. ”Mini-Mourinho” gjorde tidigt klart hur lång tid han behövde på sig och så här sa han till Fotbolldirekt i juli:

“Det tar tre transferfönster att få ihop en egen trupp så som tränaren vill ha den. Så när vi pratar igen efter fönstret i januari/februari då har vi Hammarbytruppen för framtiden.”

Med det sagt är det nu det gäller för “Mini-Mourinho”.

Michelsen tog över inför 2017 och från truppen 2016 är det bara Mats Solheim, Arnor Smarason, Dusan Jajic (var utlånad i höstas), Kennedy Bakircioglu och Pa Dibba som är kvar.

Spelarna som har värvats in under Michelsens knappa år i Bajen är: Johan Wiland, Benny Lekström, Mads Fenger, Björn Paulsen, Simon Sandberg, Oscar Krusnell, Gehrsson Koffie (utlånad större delen av året), Jeppe Andersen, Muamer Tankovic, Jiloan Hamad, Rebin Asaad, Serge-Junior Martinsson Ngouali och Sander Svendsen.

***

Intressanta rykten:

Jonathan Ring till Djurgården. Den kvicke yttern var bra i Kalmar FF men lyckades inte i Turkiet. Under hösten återvände han och gjorde sju poäng på 15 allsvenska matcher. Tror att han kan passa bra i Djurgården. Kvick, bra i omställningar, teknisk.

Hörde att det är sportchefen Bosse Andersson som vill ha Ring medan tränaren Özcan Melkemichel hellre vill ha AFC:s Omar Eddahri.

Dessutom ryktas Dzenis Kozica vara klar för Djurgården. Kozica var bra i Jönköpings Södra och det blir intressant att se om han klarar av att lyfta Djurgården.

Andreas Sundberg

Traustason läkarundersöks, större roll för Norling i AIK och han kan nå VM-truppen

Det märks att VM närmar sig. Många spelare som har det tufft i sina klubblag vill flytta för att få speltid så att man kan hitta form inför sommarens mästerskap.

Arnor Traustason är en. Vänstermittfältaren som var väldigt bra i IFK Norrköping under guldsäsongen 2015 har haft det tyngre i Rapid Wien och senast i AEK Aten dit han varit utlånad. Nu är han så gott som klar för Malmö FF.

Under onsdagen reser Traustason till Sverige för att göra läkarundersökning med Malmö. Han gick med på att avbryta sitt låneavtal i Grekland efter att ha misslyckats där.

I AEK blev det fem matcher, tre i ligan och två i cupen. Mittfältaren gjorde ett mål i 7-0-segern mot Larisas i cupen och en assist i 2-0-segern mot Panetolikos i ligan. Målet den 26 oktober och assisten den 20 augusti.

I Rapid Wien blev det 33 matcher, 22 liga, fem Europa League, tre EL-kval och tre inhemska cupen. Tre mål, alla i ligan, och fyra assist, två i ligan och två i Europa League.

Traustason gjorde två mål och tre assist på nio allsvenska matcher 2016 innan han flyttade till Wien.

Säsongen 2015 blev det sju mål och tio assist.

Arnor Traustason var väldigt bra i ”Peking” och det blir spännande att se om han kan hitta tillbaka till den nivån han hade då. Om han kan det så är det en bra ersättare till Jo Inge Berget, men det är klart att det finns frågetecken efter misslyckanden utomlands.

Spontant känns Traustason och Eric Larsson som två väldigt fina ersättare till Berget och Anton Tinnerholm.

Har hört att MFF inte är helt nöjda med sommarförvärvet Bonke Innocent och att det funderas på om man ska försöka göra sig av med honom redan i vinter.

Det hade givetvis varit ett stort misslyckande för klubben, och även för spelaren så klart. Bonke värvades för ungefär 8 miljoner kronor.

En start och ett inhopp blev det i allsvenskan. Inhoppet med en kvart kvar när laget ledde med 5-0 mot Elfsborg och starten i den näst sista omgången mot Sirius.

Så här har Fotbollskanalens Jonas Hansson skrivit om Bonke:

Efter debuten.

***

För två veckor sedan sa Erik Edman i podden Ljugarbänken att Olof Mellberg kommer att ta över som tränare i AIK och att Rikard Norling ersätter Björn Wesström som sportchef.

AIK dementerade uppgifterna, men nu hör jag också att Norling är på väg att få en större roll.

Det är inte första gången som det snackas om Norling som sportchef eller manager.

I Malmö FF var det två år av spekulationer om en maktkamp mellan Norling och dåvarande sportchefen Per Ågren.

***

Janne Andersson tog ut januaritruppen och det var nio spelare som var med i Abu Dhabi förra året.

Hade nog trott att Isak Pettersson som målvaktstränaren Maths Elfvendal värvat till IFK Norrköping skulle ligga bra till för en plats i januaritruppen. Också lite oväntat att Peter Abrahamsson inte var med. Abrahamsson var med förra året och har gjorde en bättre säsong i allsvenskan i år.

Det säger väl en del om att det är bra konkurrens bland målvakterna. Med Pontus Dahlberg, Andreas Linde och Jacob Minne ser det väldigt spännande ut.

Den stora överraskningen var att Joel Andersson kom med före Felix Beijmo och Eric Larsson. Tycker att både Beijmo och Larsson borde fått plats i truppen.

Gillar annars uttagningen av Sotirios Papagiannopoulos som var en av allsvenskans bästa mittbackar i år.

Kan Papagiannopoulos vara en spelare för VM-truppen? Ja om han fortsätter att imponera lika mycket som han gjort i allsvenskan och även i Europa League.

En annan spelare från Östersund som har imponerat i allsvenskan och Europa League är Ken Sema och han är högaktuell för VM-truppen. Sema var ju med i de två senaste landslagstrupperna.

En annan som har chans att nå VM-truppen är Carlos Strandberg.

Om Marcus berg och Ola Toivonen är skadefria kommer båda att vara med i VM-truppen. Sedan är det ganska öppet om de två sista anfallsplatserna (eller om den sista beroende på om Zlatan Ibrahimovic vill vara med).

Strandberg slåss med John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman. Kanske kan även Mikael Ishak bli aktuell? Ishak har gjort det väldigt bra i den tyska andraligan men har aldrig varit med i Janne Anderssons trupp och därför ska det nog mycket till om han ska gå före beprövade spelare som Kiese Thelin och Nyman.

***

Gillade verkligen Simon Gustafson när han var i Häcken. Han gjorde lite som han ville innan han lämnade allsvenskan och det kändes verkligen som att han var redo för nästa steg i karriären.

Tiden i Feyenoord blev tuff och det blev en utlåning till Roda.

Nu skriver holländska Voetbal International om Gustafson och menar att han är bra, har större talang och är bättre än sina lagkamrater men att han det var helt fel av honom att gå till Roda som ligger sist i ligan. VI tycker att han borde ha gått till ett lag som är mer bollförande.

I ett lag som har minus 17 i målskillnad blir det nog svårt för Gustafson att imponera och komma tillbaka och slå sig in i Feyenoord. Det är trist för gillar verkligen hans spelstil. Gustafson borde försöka få till en ny flytt så fort som möjligt.

Andreas Sundberg

Forsberg borde få Guldbollen - här är mina vinnare på Fotbollsgalan


Andreas Sundberg

Ofattbart att landslagschefen tappade det - så gick det till

Vi skulle precis gå in till Inters träningsanläggning vid Appiano Gentile när jag undrade vad Lundh sysslade med. Luren vid örat samtidigt som fingrarna smattrade på tangenterna på hans dator. Ståendes. En syn jag har sett tidigare men som alltid ser lite kul ut.

Några minuter senare small det till.

Damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan och det kan även bli en strejk mot Frankrike. Det här på grund av att spelarna ännu inte kommit överens med Svenska Fotbollförbundet om något nytt avtal.

Nyheten toppade kvällstidningarna, DN, SvD, Ekot och flera andra medier och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand hade nog knappast räknat med att han skulle stå på San Siro och svara på frågor om detta dagen innan den viktiga matchen mot Italien.

På Janne Anderssons presskonferens ställde Aftonbladet en fråga om det här till förbundskapten Andersson och lagkapten Andreas Granqvist. Då bröt presschef Niklas Bodell in och sa att det inte blir något svar på frågan på grund av att fokus ligger på matchen mot Italien.

Två minuter senare stod landslagschefen Lasse Richt och stirrade argt på oss i media. Jag frågade vad det var frågan om och fick svaret att frågan om damlandslaget var respektlös och inte relevant.

Richt var så jäkla arg så jag plockade upp telefonen och spelade in och frågade varför denna ilska:

– Det är respektlöst från den som startat det här. Jag är upprörd. Att gå ut med det här dagen innan vår viktigaste match… Det är inte okej.

– Jag hoppas att det här bara handlar om att de inte tänkte på det. Jag hoppas det.

Är inte frågan på presskonferensen relevant då?
– Nej, inte på en internationell presskonferens där vi pratar om vår match. Då är det inte relevant.

Har spelarna reagerat?
– Det är klart att allt kommenteras och allt blir det en diskussion om, även en sådan här fråga.

Stör det här er?
– Jag hoppas inte det. Om det stör mig så räcker det.

Presschef Bodell stod bredvid under hela intervjun och det såg hela tiden ut som att han hoppades att Richt skulle avsluta och gå därifrån.

Det kan jag förstå.

Först och främst: Heja damlandslaget, och det är en självklarhet att spelarna ska känna sig respekterade för sitt arbete. Och det är helt oväsentligt när Caroline Seger eller någon av hennes lagkamrater svarar på frågor och berättar om detta. Ingen borde bry sig om det är dagen innan eller dagen efter herrarnas match mot Italien.

Sedan var Aftonbladets fråga i allra högsta grad relevant och det var bra känsla att inte ställa den tidigt på presskonferensen utan att vänta till vi i media bara hade två frågor kvar.

Det är verkligen inte upp till landslaget eller SvFF att bestämma vilka frågor från media som är relevanta eller inte. Blir så trött på att fotbollsfolk oftast vill ha frågor om 4-4-2, vad man tror om domaren och andra trötta frågor, och sedan blir stötta när man får frågor som inte är väntade.

Det som borde varit en enkel fråga att svara på för herrlandslagets förbundskapten och lagkapten gjorde i stället att landslagschefen tappade det och fick sig själv att se oskön ut. Det var ingen bra bollkänsla när det enda det handlar om är att damlandslaget kämpar för att bli respekterade.

Nu hoppas vi att SvFF gör allt i sin makt för att komma överens med damlandslaget.

***

Det ska ju spelas en match i Milano där vi befinner oss. Sverige leder med 1-0 efter en bra prestation på Friends Arena.

Segern gjorde att Sverige med Janne Andersson som förbundskapten är obesegrat på hemmaplan och har tagit fina segrar mot Italien och Frankrike samt spelat oavgjort mot Holland.

Hur har Sverige varit på bortaplan då?

Under Anderssons tid som förbundskapten har det i tävlingslandskamper gått så här:

Luxemburg-Sverige 0-1
Frankrike-Sverige 2-1
Bulgarien-Sverige 3-2
Vitryssland-Sverige 0-4
Holland-Sverige 2-0

Tre förluster och två segrar. Målskillnad 8-7.

Italien med Ventura som förbundskapten hade inför mötet med Sverige ett facit på bortaplan: Fyra segrar (uddamål mot Albanien och Makedonien där man avgjorde i den 92 minuten) och en förlust (0-3 mot Spanien), med målskillnaden 11-6.

Venturas hemmafacit i tävlingsmatcher:

Italien-Spanien 1-1
Italien-Albanien 2-0
Italien-Liechtenstein 5-0
Italien-Israel 1-0
Italien-Makedonien 1-1

Tre segrar och två oavgjorda. Målskillnad 10-2.

Så det är ganska tydligt att både Sverige och Italien är som bäst på hemmaplan.

***

Fick loss den svenska startelvan sent i går. Fick precis innan landslagets träning höra att Albin Ekdal inte kunde köra, och någon timme senare att det som väntat blir Jakob Johansson som ersätter och även att Mikael Lustig går in som högerback i stället för Emil Krafth.

Det blir en utmaningen att överleva första 25 minuterna på San Siro. För då kommer det vara ett tryck. Klarar Sverige av det är det klart att hemmafansen, som redan är ganska negativa, kan vända sig mot sitt lag.

Det blir även en utmaning att klara sig utan Albin Ekdal. Ekdal var en av planens bästa spelare på Friends och framför allt hans fina förmåga att klara av att spela sig ur motståndarnas första press hade varit bra att ha på San Siro.

Men Jakob Johansson har gjort bra landskamper, som mot Frankrike på bortaplan och inhoppet mot Italien, så det är bara att hoppas på en ny fin insats.

Sebastian Larsson måste göra ett lika bra jobb som senast, Ola Toivonen måste ta skitjobbet igen och bana väg för sina lagkamrater, Emil Forsberg vara den som som vågar visa mod och hålla i bollen och driva på framåt, och bakåt vill vi se Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf ligga steget före och vara rejäla.

Det brukar vara laget och inte bara en individ som kliver fram när Sverige har gjort bra matcher under Janne Andersson. Så måste det vara i dag också.

***

Tog en löprunda vid San Siro tillsammans med nya kollegan Frida Nordstrand. Det var lugnet före stormen och det började riggas upp med souvenirer och annat. Gillar arenan som är otroligt mäktig och hård.

***

Minns när Sverige slog ut Danmark i EM-playoff och spelarna direkt efter slutsignal började håna media som hade tvivlat på landslaget. Då var Sverige underdog.

Landslaget har haft en tendens att lyfta när folk har tvivlat.

Nu är det dock positivt runt Sverige och negativt runt Italien. Bara att hoppas att det inte betyder något.

Andreas Sundberg

Rosenberg bäst och viktigast - mina röster i Allsvenskans Stora Pris

När AIK värvade bort sig blev det en enmansshow.
Malmö FF joggade hem allsvenskan 2017 och deras dominans under de senaste åren imponerar stort.
En stor anledning är Markus Rosenberg. 
I år var han seriens bäste anfallare och den spelaren som betydde mest för sitt lag.

Den 3 februari 2014 återvände Markus Rosenberg till Malmö FF. Efter det har han fört klubben till tre SM-guld, två gruppspel i Champions League och bidragit till en jäkla massa miljoner in på banken.

Andra allsvenska klubbar drömmer om att deras förra stjärnor, som nu är ute i världen, ska återvända.

Markus Rosenberg återvände och han gjorde det trots att han utan några problem hade kunnat stanna kvar utomlands och tjäna betydligt mer pengar.

Jag beundrar det väldigt mycket.

Enligt mig var Rosenberg allsvenskans bästa anfallare den här säsongen och även den spelaren som betydde mest för sitt lag.

När Markus Rosenberg är bra då är Malmö FF bra. Inte nog med att han själv är bra, han gör även sina lagkamrater bättre.

Rosenberg har startat i 20 matcher den här säsongen. Facit: 15 segrar, 3 oavgjorda och 2 förluster.

Utan Rosenberg från start har MFF fyra segrar (Sirius, Kalmar, Häcken, J Södra), fyra oavgjorda (Östersund, Sirius, Hammarby, Kalmar) och en förlust (AFC).

När MFF spelar match och Markus Rosenberg leder sitt lag ut på planen, redan där sätts nivån. Bröstet utåt, kaxigheten och självsäkerheten som förmedlar att hans lag är störst och bäst och kommer att vinna den här matchen.

Ingen annan är i närheten av den attityden.

Och en annan sak som har imponerat är inställningen och jobbet i defensiven, till exempel har det varit ganska många defensiva hörnor som anfallaren har nickat bort.

Som årets anfallare gör Rosenberg upp med Saman Ghoddos.

Rosenberg har gjort sju mål och fyra assist på 20 starter.

Ghoddos åtta mål och fyra assist på 20 starter.

Ghoddos vår var inte vass utan han kom igång i mitten av säsongen och hösten i allsvenskan och framför allt i Europa har varit väldigt bra.

Ser man till helheten och med guldet så har Rosenberg i mitt tycke varit bättre och därför placerade jag honom högst upp i kategorin årets anfallare i Allsvenskans Stora Pris.

Valde Issam Jebali som trea, Paulinho fyra och Mohamed Buya Turay femma.

Det är inte bara Markus Rosenberg som har varit vass i Malmö FF. En annan som utmärkt sig och som varit allsvenskans bäste mittfältare är Anders Christiansen.

Mittfältare var den tuffaste kategorin att slå sig in på topp fem. Efter Christiansen var mina val: Ken Sema, Fouad Bachirou, Niclas Eliasson och Kim Källström.

Tufft att lämna spelare som Magnus Eriksson, Brwa Nouri och Simon Lundevall utanför.

Man kan ju diskutera om Eliasson med en halv säsong ska vara med men tycker att om man dominerade så som han gjorde under våren (13 poäng på 17 matcher) så är det svårt att hålla honom utanför.

Årets bästa försvarare är Rasmus Lindgren. Häckens lagkapten har styrt upp försvaret för laget som förra säsongen hade stora problem med defensiven.

Rasmus Lindgren är i en egen allsvensk klass bland försvarsspelarna när det kommer till spel med bollen, och spelförståelsen är det inte heller många som kan mäta sig med.

Lindgren känns som en av allsvenskans mest underskattade spelare, är övertygad om att han hade fått mycket mer kredd om han hade spelat i något av lagen från Stockholm, MFF eller IFK Göteborg.

På plats två till fem var det tuffare.

Mina val föll på Sotirios Papagiannopoulos, Anton Tinnerholm, Jacob Une Larsson och Eric Larsson.

Det är lurigt med Östersund där flera spelare har växlat upp och varit väldigt bra i Europa League, som Tom Pettersson. Men ser man till hela den allsvenska säsongen håller jag Papagiannopoulos lite högre.

Per Karlsson och Nils-Eric Johansson var också bra 2017 men hamnar utanför topp fem.

Tycker att Andreas Isaksson varit bäst av målvakterna och att Johan Wiland är tätt efter.

Därefter: Pontus Dahlberg, Michael Langer och Peter Abrahamsson.

Årets tränare: Graham Potter följd av Magnus Pehrsson, Mikael Stahre, Özcan Melkemichel och Rikard Norling.

Gillar att Melkemichel fått ut mycket av många och att Stahre fått ordning på Häckens defensiv och utmanar om Europa trots att Alexander Farnerud och Alhassan Kamara gick sönder under säsongen.

Norling fick ordning på det till slut, men vårsäsongen var för dålig. AIK:s tränare hade det tufft med klubbens svaga värvningar i Stipe Vrdoljak och Sulejman Krpic.

Under hösten var materialet bättre och Norling kunde trycka upp sina ytterbackar och sluta spela med fem försvarare.

Årets nykomling: Pontus Dahlberg före Felix Beijmo, Kristoffer Olsson, Simon Olsson och Curtis Edwards.

Daleho Irandust har också varit en ny och trevlig bekantskap i allsvenskan och hade man bara gått på vissa matcher (herregud vad bra han var i hemmamatchen mot IFK Göteborg) så hade han fått plats på topp fem. Men helheten (femton starter, två mål och fem assist), nja. Han har inte varit given i startelvan. Han kunde kanske ha kommit med i stället för Edwards men inte högre än så.

Allsvenskans viktigaste spelare är alltid svårt men tycker som jag skrev tidigare att Markus Rosenberg har varit det.

Kim Källströms betydelse för Djurgården har varit extrem. Hade Hammarby hängt kvar utan Björn Paulsen? Det är inte helt säkert.

Där är topp tre.

Som fyra och femma: Rasmus Lindgren och Anders Christiansen.

Andreas Sundberg

Tack för all respons efter Kalla fakta

Det måste ha varit otroligt konstigt för de svenska spelarna att gå in till matchen mot Holland. Klart att det måste vara svårt att spela så som man brukar när man vet att man har en 6-0-ledning. Det var tydligt.

Inför matchen pratade de svenska spelarna och ledarna om att man skulle gå för seger. Ändå maskades det från minut ett och man stannade kvar med bra huvudspelare på fasta situationer. Ingen kyla med bollen utan oftast panik och slå långa chansbollar.

Tycker att Sebastian Larsson var bäst i Sverige. Framför allt hans första 25 minuter var väldigt bra. Då var “Seb” överallt, var tuff, vann dueller och bra i passningsspelet.

***

Arjen Robben, vilken spelare! Han dominerade, gjorde båda målen och det var fint att se hyllningarna efter hans sista landskamp.

***

Play off mot antingen Danmark, Italien, Schweiz eller Kroatien. Känslan är att Danmark är sämst men med tanke på derby och revansch lär Sverige vara den motståndaren man taggar till mest mot. Sedan Kroatien som nyligen spelade oavgjort mot Finland. Bäst av lagen känns Italien och Schweiz.

***

Roligt att vara tillbaka på Fotbollskanalen efter en tid på Kalla fakta, som också var kul.

Vill tacka för fina ord efter programmet som sändes för en vecka sedan och som ni hittar här.

Kul att många har pratat och skrivit om programmet.

Poddar som Lundh, Offside, Tutto Balutto, 3fem2, Dampsnack och Trea på bollen har pratat om avsnittet.

Utländsk media som engelska The Times har skrivit om Kalla fakta och det har varit artiklar, krönikor och snack i DN, Resumé, Journalisten, Svenska Dagbladet, GP, Fotbollskanalen, Radiosporten, Expressen och Aftonbladet, och extra kul när min tidning Bohusläningen ringde upp och gjorde en artikel.

Också kul att spelare och fotbollsfolk har hört av sig.

Det finns en del nyhetsarbete kvar att göra efter programmet, bland annat Sirius tvist med Soccer Soldier efter Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF. Soccer Soldiers juridiska ombud är Martin Klette (som ju också är agent till Albin Ekdal).

Återstår att se vem som får rätt men spontant känns det tveksamt av Sirius att flera personer vid flera tillfällen har försökt att få ner Soccer Soldiers procent på Sarfo (sista gången var precis innan affären till MFF).

Procenten på 50 procent är så klart mycket men varför skrev man då det avtalet, försökte förhandla ner till att nu efter övergången plötsligt hävda att det är ogiltigt och att Soccer Soldier ska bli helt utan pengar?

Och varför så mycket hemlighetsmakeri och dåligt minne när Sirius påstår att man inte kommer ihåg att man mejlat Soccer Soldier om att sänka procenten?

Så tvisten är ett jobb som ska göras. Sedan ska allsvenskan avgöras och Sverige ska spela om en VM-plats. En kul höst väntar.

 

Andreas Sundberg

Senaste tweets

Arkiv