POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Aiesh kan slå igenom på januariturnén

Tillbaka på Fotbollskanalen efter utlåningen till Kalla fakta, och årets första jobb är landslagets januariturné i Qatar. Där väntar matcher mot Finland och Island, och en chans att närma sig det riktiga landslaget.

Spelarna från den här truppen som känns närmast det riktiga landslaget är Alexander Fransson och Sotirios ”Sotte” Papagiannaopoulos, och därefter Simon Tibbling.

Fransson och ”Sotte” har redan varit med i Janne Anderssons riktiga landslag och Tibbling var en av flera VM-reserver.

Alla tre har chans att slå sig in i EM-kvaltruppen.

Fransson och Tibbling var Sveriges bästa spelare i U21-EM i Polen 2017. När Janne Andersson tog över A-landslaget satsade han på Fransson, men en tung tid i Basel gjorde att mittfältaren föll bort och startade i somras om i IFK Norrköping.

Tibbling lämnade Groningen och valde Bröndby där han förra säsongen var en av danska ligans bästa spelare. Kan användas överallt på mittfältet och det känns som att Tibbling är en mittfältare i Janne Anderssons smak.

”Sotte” imponerade i Östersund men har haft det tyngre i FC Köpenhamn där det mest blivit bänken.

Det blir också spännande att se Viktor Gyeökeres, som är den enda spelaren i truppen som till vardags håller till utanför Norden.

Sedan ett helt gäng med spelare från allsvenskan och ligorna i Norge och Danmark. Det är klart att det ska bli intressant att se högerbacken Joel Andersson som är ordinarie i danska ligatvåan Midtjylland, Simon Thern med sitt driv, Jonathan Levi som gick från Öster till Rosenborg där det blev sju mål, och mittbackarna Robin Jansson och Filip Dagerstål.

Men den som det kanske ska bli mest intressant att se är Hosam Aiesh.

Tidigare stod Aiesh i skuggan av Saman Ghoddos och Ken Sema, men när båda försvann så blev det ännu tydligare hur viktig han är för Östersunds offensiv.

Kvick, teknisk och modig.

Aiesh vågar utmana och är bra på att få ett övertag och slå ut sin motståndare. En spelartyp som det inte direkt finns jättemånga av att välja mellan i Janne Anderssons riktiga landslag.

Tio assist i allsvenskan är ett fint facit av Aiesh, men tre mål är inte lika vasst. Han kan bli bättre när det kommer till att gå rakt på mål och avsluta.

Hade Hosam Aiesh som femma i kategorin årets allsvenska mittfältare, efter Enoch Kofi Adu, Kristoffer Olsson, David Batanero och Fouad Bachirou.

Bland årets målvakter hade jag: Oscar Linnér, Isak Pettersson, Johan Wiland, Peter Abrahamsson och Johan Dahlin.

Årets försvarare: Björn Paulsen, Andreas Johansson, Rasmus Lindgren, Per Karlsson, Alexander Milosevic.

Anfallare: Paulinho, Linus Hallenius, Henok Goitom, Markus Rosenberg, David Moberg Karlsson.

Tränare: Rikard Norling, Jens Gustafsson, Joel Cedergren, Stefan Billborn, Uwe Rösler.

Nykomling (missade att Muamer Tankovic sågs som en nykomling): Godswill Ekpolo, Ian Smith, William Eskelinen, Rewan Amin, Neto Borges.

MVP: Paulinho, David Batanero, Björn Paulsen, Enoch Kofi Adu, Andreas Johansson.

Andreas Sundberg

Alla ska känna sig inkluderade och viktigt att RF inte tappar trovärdighet

Det var kul att för andra gången få möjlighet att göra ett Kalla fakta-program. I måndags sändes Utanför laget, om att nationalsporten fotboll borde vara till för alla, men att dörren ändå inte är öppen för alla.

Programmet handlade bland annat om Julle. Det enda han vill göra är att spela fotboll. Men det fick han inte göra i Veberöd på grund av att klubben anser att han inte är en pojke. Tycker att det är intressant varför det finns klubbar och ett förbund som tycker att det är viktigt vilket kön barn har.

Behövs det ens könsindelning, är inte syftet med idrotten glädje och lusten till lek? Vad är det baserat på, att man vill ha en könsindelning? Varför lägger Svenska fotbollförbundet ut ett så stort och viktigt ansvar på gräsrotsnivå och låter varje ledares egna personliga värdering avgöra hur det ska vara? Varför är det bara inom idrotten som det är så tydlig könsindelning?

Det var några av frågorna som väckte intresse och som blev en programidé.

Det är inte bra att det finns barn och ungdomar som känner att dom inte inkluderas och det är något som Svenska fotbollförbundet borde vilja fixa, speciellt när det finns en värdegrund om att fotbollen ska vara till för alla, och att man säger att det synsätt som genomsyrar spelarutbildningsplanen bygger på ett barnrättsperspektiv med utgångspunkt från barnkonventionen, och att det innebär att barnets bästa alltid sätts i första rummet.

I Riksidrottsförbundets riktlinjer är det tydligt, lever du inte upp till barnperspektivet så ska du inte vara en del av svensk idrott. I fallet Julle står SvFF på sig och menar att det är komplext i stället för att säga att det har blivit fel.

För Riksidrottsförbundet är det viktigt att inte tappa sin trovärdighet. För vad tycker RF om det skulle vara så att specialidrottsförbunden inte arbetar utifrån barnperspektiv när det är en av deras största frågor i värdegrundsarbetet? Om inte specialförbunden arbetar med deras ledord demokrati och delaktighet, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med – vad gör RF då?

Nu ska Svenska fotbollförbundet se över sina värdegrunder och regler och det blir intressant att se resultatet.

Under veckan har det publicerats en hel del artiklar i samband med programmet Utanför laget och det är bra att många tycker att det här är viktiga saker att belysa.

Jobbet fortsätter och här är länkar till artiklar som har publicerats:

Kalla fakta-programmet Utanför laget

Simon Bank: Alla är olika – olika är barn?

Efter Veberöds agerande mot Julle: ”Uppenbart att Svenska fotbollförbundet måste förändra sina stadgar och regler”

Nu ska Svenska fotbollförbundet se över sina värdegrunder: ”Finns frågor att fundera över”

RF medger – idrotten har inte hängt med: ”Är vi som ska anpassa oss”

SvFF försökte stoppa Julles mamma från att stämma Veberöd

Lundhs skarpa kritik: ”Det är SvFF i ett nötskal”

Reagerar starkt efter behandlingen av Julle: ”Tagit ett aktivt beslut om att mobba ut ett barn”

Starka reaktioner efter Kalla fakta och Fotbollskanalens granskning: ”Ett rejält självmål”

Förbundet efter Kalla fakta: ”Finns hinder för vissa grupper och individer”

Veberöds svar efter kritiken: ”Har precis som SvFF stor okunskap”

Norska TV2 med uppföljning efter Kalla fakta: ”Fördomar finns ju, men mycket handlar om okunskap”

Efter fallet kring Julle – Lunds kommun ser över bidragen till Veberöd: ”Hänger på att man uppföljer vissa kriterier”

Tyckte inte att arbetet med Svenska fotbollförbundet gav frukt – startade egen organisation: ”Satsar för lite på trygghet för barn”

Skånes förbund förtydligar för klubbarna efter fallet Julle: ”Finns inga hinder i regelverket”

Förra landslagsstjärnornas ilska mot Veberöd: ”Gör om och gör rätt”

Robert Laul: ”Krossa glastaket”

Lydia Wålsten: 200 barn hotar inte svensk fotboll

SvFF: “Det är en fråga för föreningen”

Andreas Sundberg

Två sidor av guldet - svårt att inte tänka extra på fem AIK-spelare

AIK har tagit sitt första SM-guld sedan 2009, och kan inte låta bli att tänka på två olika sidor av det där guldet.

Den ena sidan med Daniel Sundgren och Robin Jansson.

Mötet med Sundgren på AIK:s försäsongsläger i Dubai är fortfarande tydligt. Tyckte synd om honom. Där sprang han runt och fick bara lov att vara med på uppvärmning, men när lagkamraterna sedan skulle göra roligare saker, som att spela på två mål, så fick högerbacken kliva åt sidan och på egen hand köra styrka eller löpning.

Sundgren hade tre månader tidigare åkt akut till sjukhus efter att ha drabbats av akuta andningssvårigheter som senare diagnostiserades med lungemboli, blodpropp i lungorna. Så han fick inte vara i närkontakt med någon på träning. Det var inte ens säkert att han någonsin skulle få spela match igen.

När vi pratade efter en träning, den 1 februari, så kändes det skört och som att han skulle bryta ihop när som helst.

– Det var ju en väldigt kort stund sedan som jag låg inne och näst intill i koma. Så att jag är på benen och springer och är med i övningar och så känns ju så klart fantastiskt samtidigt som det faktiskt suger att se alla ha kul och man ser den här glädjen, man vill bara vara med hela tiden. Så det är jättejobbigt mentalt, sa han och fortsatte:

– Man var ju grinfärdig när man fick reda på vad det var. Folk har ju dött av sådant här. Så det är klart att jag är jätteglad för att jag lever. Men det är klart att det är jobbigt. Det har varit väldigt tufft. Jag har gråtit många gånger. Jag vet inte vem jag har skadat för att förtjäna det här.

Men två månader efter Dubai fick Sundgren ett glädjebesked. Lungproppen hade löst upp sig och han hade återigen en normal lungfunktion. Läkarna gav grönt ljus och högerbacken fick spela match igen.

Nu, sju månader senare, står det klart att Daniel Sundgren spelade i 24 (22 från start) av AIK:s 30 matcher och från det där sköra i Dubai när det inte var säkert om han någonsin skulle få spela match igen till att nu tagit SM-guld, ja det är väldigt fint.

Sedan har vi Robin Jansson. Representing Dalsland. Från Bengtsfors där han för tre år sedan spelade i Division 4 och i år bytte jobb på hästsko-fabrik mot spel i AIK. Jansson fick chansen, tog den och spelade som om han aldrig gjort något annat än spelat i ett allsvenskt topplag. Den resan till ett väldigt viktigt mål i sista omfången och ett SM-guld, ja, den resan är som en saga.

AIK:s otur blev Daniel Sundgrens och Robin Janssons tur.

Och det är så vi kommer in på den andra sidan av guldet.

För vem vet hur många matcher Daniel Sundgren hade gjort om inte nyförvärvet Robert Lundström i den femte omgången skadat sitt ena knä så illa att han missade resten av säsongen?

Och Robin Jansson hade aldrig fått det här guldet om inte Nils-Eric Johansson hastigt tvingats lägga ner karriären på grund av hjärtfel, och Jesper Nyholm brutit benet.

”Nisse” som varit lojal och skulle göra sin tolfte raka säsong i AIK. Lagets kapten och fanbärare som var på jakt efter sitt andra SM-guld i klubben.

AIK tog guld. Men inte ”Nisse”.

Nils-Eric Johansson fick inte avsluta sin karriär som han ville. Den 18 februari meddelade AIK:s kapten att han på grund av hjärtproblem avslutar sin karriär som fotbollsspelare.

Jesper Nyholm ville fylla luckan. Men allsvenskan hann inte ens börja innan hans otur var framme. Tre veckor innan premiären, och 23 dagar efter Nils-Eric Johanssons besked, så bröt Nyholm benet i en cupmatch mot Örebro.

Ett guld, som det finns två sidor av. Det fina i Daniel Sundgren och Robin Janssons resor, och det som inte blev lika fint för Nils-Eric Johansson, Jesper Nyholm och Robert Lundström.

När AIK säkrade guldet i Kalmar var det svårt att inte tänka lite extra på de här fem spelarna.

***

Grattis, AIK! Ni är värda guldet.

Bara en förlust och 16 insläppta mål på 30 matcher vittnar om ett imponerande försvarsspel, och det är just det som har utmärkt årets guldlag.

Oftast fem backar och en defensiv mittfältare (Enoch Kofi Adu, som var en av allsvenskans bäste). Sedan fler hårt arbetande och lojala spelare, men också med egenskaper att avgöra matcher, som Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson, Henok Goitom och Tarik Elyounoussi.

Det har varit en stor omsättning, och lika stor satsning. Laget åkte på flera motgångar med skadade spelare och det är skickligt att fylla luckorna och mentalt starkt att inte vika ner sig.

På två säsonger har man värvat in spelare som Alexander Milosevic, Robin Jansson, Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu, Rasmus Lindkvist, Heradi Rashidi, Panos Dimitriadis, Nabil Bahoui, Robert Lundström, Stefan Silva och Tarik Elyounoussi.

Flera bra värvningar och det är klart att det ska göra skillnad.

För Rikard Norling lär det också vara en väldigt fin dag. Han var med och la grunden för AIK:s guld 2009 då han tränade laget mellan 2005 och 2008.

Nu har så fått sitt första SM-guld med AIK.

Säsongen 2016 kom Norling tillbaka till AIK med ett nytt spelsystem. Han hade varit ute i Europa och besökt olika klubbar och fastnat för att spela med tre mittbackar, två wingbackar, tre centrala mittfältare och två anfallare.

Det har han präntat in i AIK och det har gett tydlighet och trygghet (kolla bara när fem viktiga spelare saknades mot Kalmar men där laget ändå höll tätt bakåt och vann).

Var på plats på AIK:s försäsongsläger i Dubai och såg hur mycket laget tränade på att ligga rätt i positioner i det här systemet, hur alla skulle agera i olika situationer och hur man skulle hjälpa varandra.

Det nöttes.

Det är först i år som Norling har haft guldmaterial för ett sådant spelsystem, men trots att han inte haft det tidigare så vek han sig inte och ändrade.

Det är en sak som han ska vara nöjd med.

En annan sak som han ska vara nöjd med är fingertoppskänslan med Oscar Linnér.

Linnér var helt oprövad när han säsongen 2017 fick chansen. Norling var tydlig. Han ville inte värva en ny målvakt som ersättare till Patrik Carlgren. 20-årige Linnér var redo, sa han.

Linnér försökte lära sig att flyga, men någon tabbe mot Braga och några andra svajiga ingripanden i allsvenskan fick kritiska röster att ifrågasätta målvakten. Men inte Norling. Han fortsatte att ge förtroende åt Linnér.

Med förtroende från sin tränare kom utveckling och självförtroende.

Nu kan Oscar Linnér flyga. På sina 22 allsvenska matcher i år har han hållit nollan 13 gånger och släppt in nio mål.

***

AIK är bäst i Sverige. Nästa år vill man se lite mer kreativitet och en bättre offensiv, men det kan vi ta en annan gång.

Andreas Sundberg

Häktade agenten i Belgien-härvan inblandad i svenskens övergång

För två veckor sedan gjorde belgisk polis 57 olika räder mot riggade matcher och korruption. Några som greps var agenterna Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, Karim Mejjati och Dragan Siljanoski, samt Brugges tränare Ivan Leko, en före detta ledare från Anderlecht och spelaren Fabien Camus (spelade senast i Mechelen och jobbar med agenten Bayat)
Dessutom 13 olika räder i Luxemburg, Cypern, Serbien, Montenegro och Makedonien och där alla handlade om spelaraffärer.

Blev nyfiken på personerna som arresterades och kollade upp om någon genom åren haft något samarbete med svenskar.

Mogi Bayat var inblandad i Isaac Kiese Thelins övergång till Anderlecht. Vid utlåningen från Bordeaux den 5 januari 2017 postade anfallarens agent Miro Jaganjac ett inlägg på Twitter på trion med texten: “Me and Isaac Kiese Thelin with the great Mogi Bayat” och när Anderlecht förlängde lånet den 24 maj 2017 postade Jaganjac ett nytt inlägg på Twitter med texten: “Congratulations Isaac Kiese Thelin! Merci for all the help my friend Mogi Bayat”

Mogi Bayat har också lagt ut bilder på sig själv tillsammans med Kiese Thelin och Jaganjac och postat flera inlägg med gratulationer, bland annat när Kiese Thelin kom med i VM-truppen (den 15 maj 2018, ett år efter förlängningen av lånet med Anderlecht och nio månader efter att han köptes loss) och även när anfallaren har haft andra framgångar, bland annat som målskytt.

Miro Jaganjac vill inte uttala sig om vilken roll Mogi Bayat har/har haft i Kiese Thelins övergångar.

Ingen har påstått att det är något som helst tvivelaktigt med att Bayat har/har haft någon roll i Kiese Thelin, inte heller jag, men det här är ett av väldigt många exempel på hur många affärer inom fotbollen som sker i det dolda och att det är svårt att få en inblick i hur saker och ting går till.

Inget säger att Mogi Bayats inblandning i Jaganjacs och Kiese Thelins affärer är skum men det är inte konstigt att en blir nyfiken på deras samarbete, med tanke på att Bayat är arresterad och misstänkt för ekonomisk bedrägeri och misstänkt matchfixing.

***

En av matcherna i Belgien som utreds för misstänkt matchfixning är mötet mellan KV Mechelen och Waasland-Beveren, där Kiese Thelin och en annan svensk, Erdin Demir spelade 90 minuter när deras Beveren föll med 0-2.

För 13 dagar sedan spelade Sverige mot Ryssland i Kaliningrad och strax innan avspark blev det känt att mötet mellan Mechelen och Waasland-Beveren utreds för misstänkt matchfixing. Efter landskampen fick Kiese Thelin frågor om hur han ser på det:

– Jag läste det och började direkt tänka vad det var för match, vad hände i den? Men det fanns inget konstigt med målen de gjorde och jag försökte göra mål på allt för att vinna skytteligan, sa Kiese Thelin.

– Om någon har blivit kontaktad så var det nog tur att de inte kontaktade mig för då hade jag gått till polisen direkt. Det är tråkigt sådant där, sådan skit som jag läst.

Blev du överraskad?
– Ja, såklart. Men det är bra att polisen gör sitt jobb. Jag hoppas att de får bort allt som det pratas om.

Det här är inget du hört om tidigare?
– Nej, ingenting. Inte alls. Det var i går jag läste om tillslag i Anderlecht. Jag hoppas att alla skurkar försvinner.

***

Mogi Bayats bror Mehdi Bayat är vd för den belgiska klubben Charleroi och sitter även i både förbundets och ligans styrelse. När Charleroi spelade sin förra ligamatch skanderade fansen att Mogi Bayat borde fängslas, ganska anmärkningsvärt när hans bror Mehdi alltså är chef för deras klubb.

***

I onsdags greps den första spelaren i den belgiska härvan. Det är tunisiske Fabien Camus, som har spelat i Charleroi, Genk, Antwerpen och KV Mechelen, som enligt belgisk media misstänks för penningtvätt och för att vara medlem i en kriminell organisation.

Gripandet ska vara en del av utredningen av agenten Mogi Bayat.

Enligt belgisk media ska Camus, som spelade i Mechelen förra säsongen, ha haft Bayat som agent, och också ha hjälpt honom med övergången av Anthony Limbombe från Club Brugge till franska Nantes i somras.

Limbombe ska ha varit på väg till engelska Huddersfield när Mogi Bayat plötsligt ska ha kommit in i bilden och med hjälp av Fabien Camus i stället tagit Limbombe till Nantes.

Enligt belgisk media är Camus misstänkt för att ha fått svarta pengar av Bayat, och därmed är han misstänkt för penningtvätt och är den första fotbollsspelaren som har arresterats i den belgiska härvan.

Under de senaste 16 dagarna har 22 personer från den belgiska fotbollsvärlden blivit misstänkta i det som i Belgien kallas för Operatie Propere Handen (Operation Clean Hands).

Tio av dem har arresterats. De andra släppts.

***

Hur det kan gå till när matcher fixas? BBC ger en bra inblick och har under tre år pratat med visselblåsare från Algeriet i form av domare, spelare, klubbar och två ”matchfixare” om hur det går till med matchfixing och hur enkelt det är. Här är en intressant film på sju minuter om detta.

***

Här i Sverige ska det bli intressant att se hur det blir med de nya agentreglerna. Efter att Svenska Fotbollförbundet 2015 valde att slopa agentlicensen har det blivit lite hela havet stormar och därför har man nu gjort ett nytt regelverk. Det innebär att agenter måste registreras och godkännas av SvFF.

Förbundsjuristen Tobias Tibell säger att ett 30-tal agenter deltog på det första utbildningstillfället för de agenter som vill bli “certifierade förmedlare”.

På SvFF:s hemsida, där både “certifierade förmedlare” och de som bara är “registrerade förmedlare” ska listas, finns det dock bara 19 namn under kategorin “certifierade förmedlare”. Under den andra kategorin finns 22 namn listade, vilket gör att det totalt sett är ett 40-tal agenter som finns i SvFF:s agentregister.

Så som det ser ut nu så är det uppenbart att det på listorna saknas en mängd personer som utger sig för att vara agenter i Sverige. Det blir intressant att se om några namn kommer att läggas till.

SvFF har haft svårt att ha koll på vilka agenter som varit verksamma i landet. Brister i rapportering från klubbar och spelare har gjort att agenter kunnat bedriva en verksamhet i Sverige utan att egentligen synas för förbundet.

Gillar att SvFF försöker styra upp saker och ting, men tror tyvärr att det blir svårt att få ordning på det här. Jag ser fortfarande en risk över att tvivelaktiga personer jobbar som agenter i det dolda och tar hjälp av någon som får vara ansiktet utåt, och det är ett problem för fotbollen att många affärer sker i det dolda.

En fin tanke är att klubbledare går ihop och inte gör affärer med tvivelaktiga personer. Men det stannar nog vid en fin tanke.

Andreas Sundberg

Han borde få Guldbollen - men det blir en hård kamp

Om en månad ska Guldbollen delas ut. Förra året fick Andreas Granqvist priset, och frågan är vem som vinner 2018? Vid en titt på prestationer i klubblag och landslag så sticker några ut. Har tagit en närmare titt på fem spelares statistik över 2018.

Zlatan är inte en av fem. Med 21 mål på 25 matcher i MLS borde han få pris som årets anfallare på Fotbollsgalan, men när det kommer till Guldbollen tror jag att det blir svårt för honom med tanke på att han inte var med när landslaget gjorde det väldigt bra under VM. Känns som att juryn kommer att lägga en del vikt vid VM-prestation.

Robin Olsen, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Viktor Claesson. Där är fem spelare som jag har kollat på.

Vi pratade om detta i Fotbollskanalen On Tour från Kaliningrad som går att se här och där Lundh har en annan vinnare än vad jag har.

Robin Olsen
FC Köpenham

Ligan
5 matcher – 3 segrar – 2 förluster – 6 insläppta

Danska cupen
1 match – 1 förlust – 1 insläppt

Europa League
1 match – 1 förlust – 4 insläppta

Roma

Ligan
8 matcher – 4 segrar – 2 oavgjorda – 2 förluster – 10 insläppta

International Champions Cup
2 matcher – 1 seger – 1 förlust – 4 insläppta

Champions League
2 matcher – 1 seger – 1 förlust – 3 insläppta

Landslaget

Träningslandskamp
2 matcher – 2 oavgjorda – 0 insläppta

VM
5 matcher – 3 segrar – 2 förluster – 4 insläppta

Nations League
1 match – 1 förlust – 3 insläppta

Fotbollskanalens betyg från årets landskamper: 2, 3, 2, 3, 3, 4, 3, 2
(betygskalan: 1:dålig, 2: godkänd, 3: bra, 4: väldigt bra, 5: världsklass)

Sammanlagt
27 Matcher – 12 segrar – 4 oavgjorda – 11 förluster – 35 insläppta
FCK: 7 matcher – 3 segrar – 4 förluster – 11 insläppta
Roma: 12 matcher – 6 segrar – 2 oavgjorda – 4 förluster – 17 insläppta
Landslaget: 8 matcher – 3 segrar – 2 oavgjorda – 3 förluster – 7 insläppta

Kommentar: FCK gick inte lika bra som tidigare och slutade fyra i ligan. Gjorde ett bra VM. Efter VM en fin flytt till Roma som efter åtta omgångar ligger sexa i ligan och där han har fått beröm. Har hela tiden varit given i sina lag.

Andreas Granqvist

Krasnodar

Ligan
10 matcher – 5 segrar – 3 oavgjorda – 2 förluster – 14–7 i målskillnad

Helsingborg

Ligan
11 matcher – 8 segrar – 3 oavgjorda – 22–7 i målskillnad
1 mål

Landslaget

Träningslandskamper
3 matcher – 2 oavgjorda – 1 förlust – 1–2 i målskillnad

VM
5 matcher – 3 segrar – 2 förluster – 6–4 i målskillnad – gjorde två mål på straff

Fotbollskanalens betyg från årets landskamper: 3, 2, 3, 4, 4, 5, 4, 4
(betygskalan: 1:dålig, 2: godkänd, 3: bra, 4: väldigt bra, 5: världsklass)

Sammanlagt: 29 matcher – 16 segrar – 8 oavgjorda – 5 förluster – 43–20 i målskillnad

Kommentar: Krasnodar slutade fyra i ligan och kvalificerade sig för Europa League. Flyttade till Helsingborg som då, efter 15 omgångar, låg tvåa med 9 segrar – 4 oavgjorda – 2 förluster – 29–16 i målskillnad. Nu har Granen spelat 11 matcher – 8 segrar – 3 oavgjorda – 22–7 i målskillnad, och HIF toppar superettan och är nära allsvenskan. Har hela tiden varit given i sina lag och varit kapten. Var en av landslagets bästa i VM, gjorde där bland annat avgörande prestationer med straffmål mot Sydkorea och Mexiko.

Victor Nilsson Lindelöf

Manchester United

Ligan
15 matcher – 9 segrar – 2 oavgjord – 4 förlust – 24–19 i målskillnad

FA cup
3 matcher – 3 segrar – 8–0 i målskillnad

Champions League
2 match – 1 seger – 1 oavgjord – 3–0

Club friendly
1 match – 1 förlust – 0–1

Landslaget

Träningslandskamp
3 matcher – 2 oavgjorda – 1 förlust – 1–2 i målskillnad

VM
4 matcher – 2 segrar – 2 förluster – 5–4 i målskillnad

Nations League
1 match – 1 förlust – 2-3 I målskillnad

Fotbollskanalens betyg från årets landskamper: 2, 2, 3, 4, 5, 4, 4, 3
(betygskalan: 1:dålig, 2: godkänd, 3: bra, 4: väldigt bra, 5: världsklass)

Sammanlagt: 29 matcher – 15 segrar – 5 oavgjorda – 9 förluster – 43–29 i målskillnad
Manchester United: 21 matcher – 13 segrar – 3 oavgjorda – 5 förluster – 35–20 i målskillnad
Landslaget: 8 matcher – 2 segrar – 2 oavgjorda – 4 förluster – 8–9 i målskillnad

Kommentar: Manchester United slutade tvåa i ligan och ligger nu, efter åtta omgångar, åtta. Har haft svårt att ta en given startplats i klubblaget och det har varit mycket in och ut ur startelvan. Given i landslaget. Väldigt starkt VM där han var en av lagets bästa (i mitt tyckte den som var bäst). Är tillsammans med Robin Olsen den vars klubb spelar på högst nivå.

Emil Forsberg

Leipzig

Ligan
12 starter – 4 segrar – 4 oavgjorda – 4 förluster
3 inhopp – 1 seger – 1 oavgjord – 1 förlust
3 mål – 2 assist

Inhemsk cup
1 match (start) – 1 seger
1 mål

Europa League
5 starter – 2 segrar – 3 oavgjorda
1 assist
6 inhopp – 3 segrar – 1 oavgjord – 2 förluster
1 mål – 1 assist

Landslaget
Träningslandskamp
3 matcher – 2 oavgjorda – 1 förlust
Inga poäng

VM
5 starter – 3 segrar – 2 förluster
1 mål

Fotbollskanalens betyg från årets landskamper: 4, 3, 2, 1, 2, 2, 3, 1
(betygskalan: 1:dålig, 2: godkänd, 3: bra, 4: väldigt bra, 5: världsklass)

Sammanlagt: 35 matcher – 14 segrar – 11 oavgjorda – 10 förluster – 6 mål – 4 assist
26 start – 9 inhopp

Ligan: 15 matcher – 5 segrar – 5 oavgjorda – 5 förluster – 3 mål – 2 assist
Europa League: 11 matcher (5 start och 6 inhopp) – 5 segrar – 4 oavgjorda – 2 förluster – 1 mål – 2 assist
Landslaget: 8 matcher – 3 segrar – 2 oavgjorda – 3 förluster – 1 mål

Kommentar: Inte lika vasst 2018 som 2017. Har haft en del problem med skador och varit in och ut ur startelvan i klubblaget. Given i landslaget men hade ett tufft VM. Leipzig slutade sexa i Bundesliga och ligger nu, efter sju omgångar, tvåa. Pratade själv på onsdagens presskonferens om att hans 2018 varit okej, att han hade lite skadeproblem i början och att han först nu känner sig på gång.

Viktor Claesson

Krasnodar

Ligan
20 matcher (19 start – 1 inhopp) – 11 segrar – 4 oavgjorda – 5 förluster
8 mål – 1 assist

Inhemsk cup
1 match (start) – 1 seger
Inga poäng

Europa League
2 matcher (båda start) – 2 segrar
1 mål – 1 assist

Landslaget

Träningslandskamp
4 matcher (2 start – 2 inhopp) – 1 oavgjord – 3 förluster
1 assist

VM
5 matcher (alla start) – 3 segrar – 2 förluster
2 assist

Nations League
1 match (start) – 1 förlust
1 mål

Fotbollskanalens betyg från årets landskamper: 2, 2, 4, 3, 3, 3, 3, 2, 3
(betygskalan: 1:dålig, 2: godkänd, 3: bra, 4: väldigt bra, 5: världsklass)

Sammanlagt: 33 matcher – 17 segrar – 5 oavgjorda – 11 förluster – 10 mål – 5 assist
Krasnodar: 23 matcher – 14 segrar – 4 oavgjorda – 5 förluster – 9 mål – 2 assist
Landslaget: 10 matcher – 3 segrar – 1 oavgjord – 6 förluster – 1 mål – 3 assist

Kommentar: Given i klubblaget och i landslaget. Krasnodar slutade fyra i ligan och ligger nu, efter tio omgångar, tvåa. Hade ett starkt VM och var offensivt lagets bäste.

Sammanlagt
Robin Olsen: 27 matcher – 12 segrar – 4 oavgjorda – 11 förluster – 35 insläppta
Andreas Granqvist: 29 matcher – 16 segrar – 8 oavgjorda – 5 förluster – 43–20 i målskillnad
Victor Nilsson Lindelöf: 29 matcher – 15 segrar – 5 oavgjorda – 9 förluster – 43–29 i målskillnad
Emil Forsberg: 35 matcher – 14 segrar – 11 oavgjorda – 10 förluster – 6 mål – 4 assist
Viktor Claesson: 33 matcher – 17 segrar – 5 oavgjorda – 11 förluster – 10 mål – 5 assist

Kommentar: Om en ser till 2018 för de här fem så tycker jag att Emil Forsberg faller bort först och sedan Viktor Claesson. Då återstår tre.

Tycker att Robin Olsen kommer trea. Då står det mellan Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf.

Ser man till landslaget så var båda väldigt bra i VM och var nycklar till lagets fantastiska defensiv. ”Granen” gjorde även två avgörande insatser med straffmål mot Sydkorea och Mexiko. Men tycker ändå att den som höll högst nivå var Lindelöf.

Ser man till klubblag så var Granqvist kapten och tog sitt Krasnodar till Europa League och är nu på väg att föra upp Helsingborg till allsvenskan (han har inte förlorat någon match med HIF). Lindelöf har haft det mer turbulent i sitt klubblag och åkt ut och in från startelvan, men han spelar ändå på en betydligt högre nivå, och det är inte bara han som har haft det turbulent utan det är hela Manchester United med tränare och spelare.

Mitt val som årets spelare 2018 är Victor Nilsson Lindelöf.

Då borde övriga priser rimligtvis bli så här:

Årets målvakt: Robin Olsen
Årets försvarare: Victor Nilsson Lindelöf
Årets mittfältare: Viktor Claesson
Årets anfallare: Zlatan Ibrahimovic

Andreas Sundberg

Mats Grens tid i Blåvitt - svårt att se en vändning av negativa trenden

Uppgifter om spelaruppror, misstänkt koppling till huliganfirmor och sportsligt ansvarig för ett lag som gör sämre och sämre resultat och som nu ligger tolva i allsvenskan.
Den placeringen är IFK Göteborg sämsta sedan 2002.
Här är en genomgång av spelarna som har kommit och gått under Mats Grens tid som sportchef i Blåvitt – och att det är svårt att se en vändning av den negativa trenden.

Tidigare i veckan publicerade Offside en granskning av Mats Gren och uppgav att det finns misstankar om att han har kopplingar till IFK Göteborgs huliganfirmor. Ett bra jobb av Offside och det är klart att det blir problematiskt för Gren.

Kanske hade det blivit enklare för Gren om Blåvitt tagit kliv under hans tid som sportchef, men så är ju inte fallet utan snarare tvärtom. Att Gren inte vill bli intervjuad av Offside om uppgifterna är inte bra för varken honom eller klubben.

Några timmar efter Offsides publicering spelade IFK Göteborg derby mot Häcken och förlorade med 1-4. Blåvitt hade inte en chans. Häcken lekte och förnedrade.Det slog mig i slutet av matchen att förmodligen ingen i IFK Göteborg hade tagit en plats i Häcken. Då var det ungefär 15 minuter kvar och Blåvitts fans hade redan börjat blicka framåt och skrek: krossa Gnaget.

När IFK Göteborg förlorade bortaderbyt mot Häcken 2017 så var det andra tongångar. Då skrek fansen efter dåvarande tränaren Jörgen Lennartssons avgång. Då var det ilska och irritation. Nu var det mer, okej vi förlorar med 1–4 och det är inte mer med det.

Skrev i maj 2017 ett blogginlägg om att Mats Gren inte måste avgå – efter att flera röster höjts om att sportchefen borde lämna. Skrev då att det var mer rimligt att diskutera frågan om ungefär ett år.

Då var det, enligt GT och GP, spelaruppror mot Gren.

Då hade elva spelare utgående kontrakt och det är svårt att veta, men det är klart att osäkra och otrygga situationer och oviss framtid kan ha bidragit till irritation.

Då, efter sju omgångar av säsongen 2017, var IFK Göteborg nia i allsvenskan. 2016 slutade laget fyra. 2015 kom laget tvåa (tre poäng efter ettan).

Kurvan pekade neråt.

Gren hade varit för svag på att värva spelare. Haitam Aleesami och Sören Rieks var bra, men det hade varit för många värvningar som inte lyft.

Tyckte då att det skulle bli intressant att se hur Gren löste det med alla kontrakt som skulle gå ut och om han kunde ta in ett gäng nya spelare som kunde lyfta laget.

Nu har det snart gått 17 månader efter det blogginlägget.

Så vad har hänt sedan dess?

IFK Göteborg slutade tia i allsvenskan 2017. Då fick laget 37 poäng och slutade 27 poäng efter ettan Malmö FF.

IFK Göteborg ligger nu, med åtta matcher kvar, tolva i allsvenskan med bara fem poäng ner till Brommapojkarna på kvalplats. Man har 24 poäng, och har 27 poäng upp till ettan AIK. Det är ingen vågad gissning att det avståndet kommer att växa. Tolva är Blåvitts sämsta placering sedan 2002 då laget kvalade sig kvar.

Under de senaste 17 månaderna har de här spelarna och tränarna lämnat IFK Göteborg (18 stycken):

Scott Jamieson (Gratis, Melbourne City), Sam Adekugbe (Var på lån, valde Vålerengen och köptes loss av Vancouver), Sebastian Eriksson (Gratis, Panetolikos), Mads Albaek (1-2 miljoner kronor, Kaiserslautern), Sören Rieks (Gratis, Malmö FF), Elias Mar Omarsson (Ungefär 3 miljoner, enligt GP, Excelsior), Mikael Boman (Gratis, Randers), Martin Smedberg-Dalence (Gratis, Bolivar), Pontus Dahlberg (Ungefär 35 miljoner, Watford), Henrik Björdal (Lån gick ut, Brighton), Thomas Rogne (Gratis, Lech Poznan), Mattias Bjärsmyr (300 000 kronor, enligt GT, Sivasspor), Mix Diskerud (Lån gick ut, Ulsan Hyundai), Jörgen Lennartsson (Sparken), Mikael Ingebrigtsen (1 miljon, enligt norska uppgifter, Tromsö), Gustav Engvall (Var på lån och lämnade gratis, Mechelen), Magnus Edlund (Lämnade när Lennartsson sparkades), Abdul Razak (Gratis, Sirius).

Av de 18 lämnade 13 stycken utan att klubben fick pengar. En affär var stark och det försäljningen av Pontus Dahlberg till Watford för ungefär 35 miljoner kronor.

Under de 17 månaderna har Mats Gren värvat in 15 spelare och en tränare. Här är en genomgång av samtliga:

Carl Starfelt
Från: Brommapojkarna i superettan, där han var bra.
Pris: Gratis.
Mats Gren: ”Vi är givetvis väldigt belåtna med att han valt oss i sin fortsatta fotbollskarriär.”
Så har det gått: Startat i 22 matcher. Har gjort det okej.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 5, 4, 6, 3, 6, 6, 4, 4, 3, 4, 3, 4, 4, 3, 4, 5, 5, 4, 1

Kristopher da Graca
Från: Arsenals ungdomsakademi.
Pris: Gratis.
Mats Gren: “En stor försvarstalang som både är stark, snabb och dessutom bollsäker. Det känns jättebra att vi knutit Kristopher till oss.”
Så har det gått: Två starter och ett inhopp den här säsongen. Har inte varit bra.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 2, 2.

Vajebah Sakor
Från: Juventus där det dock inte blev någon match utan innan Blåvitt blev det säsongen 2016/17 ett inhopp på två minuter i holländska Willem II och innan det blev det 2016 tretton starter och åtta inhopp i norska Vålerengen.
Pris: Gratis.
Mats Gren: ”Vi hoppas givetvis att Vajebah ska bli en oerhört viktig spelare för oss framöver.”
Så har det gått: Tretton starter och sex inhopp. Har blandat och gett i sina prestationer. För många bottennapp för att få godkänt.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 5, 4, 2, 4, 2, 2, 5, 6, 3, 3, 4, 2

Amin Affane
Från: AIK, där han hade svårt att platsa.
Pris: Ungefär 1 miljon, enligt GT.
Mats Gren: ”Han skulle passa in. AIK har använt honom lite mer defensivt, jag vill framhålla hans offensiva kvaliteter.”
Så har det gått: Skulle lyfta IFK Göteborgs mittfält och bli en viktig pusselbit i det nya spelande laget. Men har inte levt upp till det. Tio starter och sju inhopp. Har även i IFK Göteborg haft svårt att övertyga och ta en ordinarie plats. Knappt någon insats som har varit väldigt bra. Många svaga insatser. Underkänd.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 2, 4, 3, 4, 2, 2, 4, 1, 3, 3, 4, 3

Victor Wernersson
Från: Vejle, danska andraligan, där han inte var ordinarie utan gjorde två starter och elva inhopp.
Pris: Köptes loss, summa okänd.
Mats Gren: “En snabb och löpvillig tvåvägsspelare med ett väl utvecklat passningsspel som ofta kommer till inlägg.”
Så har det gått: Arton starter och fyra inhopp. Inledde godkänt och gjorde sedan sin bästa insats när han blev målskytt i segern mot Malmö FF. Men har efter det varit underkänd. På gränsen mellan godkänd och underkänd.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 4, 4, 4, 4, 6, 3, 2, 4, 3, 4, 4, 3, 3, 2, 3, 3

Giorgi Kharaishvili
Från: Saburtalo i Georgien, där han gjorde 13 mål på 26 matcher.
Pris: Lån.
Mats Gren: “De kvaliteterna han har passar väldigt bra in i det vi sökte: snabb, bra driv med bollen och en väldigt bra högerfot. Han är också en hårt jobbande spelare. Passar fantastiskt bra in i det spelsystem vi har.”
Så har det gått: Tretton starter och fem inhopp. Sex mål och fyra assist. Målen har kommit mot: Ett mot Elfsborg hemma, ett mot Elfsborg borta, ett mot Örebro hemma, ett mot Sirius borta, ett mot Östersund hemma och ett mot Dalkurd borta. Har blandat och gett i sina prestationer. Behövde tid på sig för att hitta formen. På gränsen mellan godkänd och underkänd, men sex mål är okej så det blir godkänt.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 3, 5, 3, 4, 3, 5, 6, 3, 3, 5, 3

André Calisir
Från: Jönköping, som åkte ur allsvenskan, där han var bra.
Pris: Gratis.
Mats Gren: “En spelande mittback och en lagspelare som jag känner väl sedan min tid i J Södra. Vi är väldigt nöjda med att ha knutit André till oss.”
Så har det gått: Tjugoen starter och även om det varit ojämna prestationer så har han varit en av lagets bästa spelare. Betyget blir godkänt.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 4, 3, 5, 3, 5, 6, 4, 4, 3, 3, 3, 5, 4, 2, 2, 1

Alhassan Yusuf
Från: Akademin Tiki Taka i Nigeria
Pris: Okänt.
Mats Gren: “Löpvillig, duktig med boll och med en redan väldigt utvecklad spelförståelse, har vi stora förhoppningar om framtiden för Alhassan.”
Så har det gått: Ingen speltid.

Sargon Abraham
Från: Degerfors i superettan där han gjorde elva mål på sjutton matcher.
Pris: 350 000 kronor, enligt Bbpodd.
Så har det gått: En start och fem inhopp. Ett mål, i 1-2-förlusten mot IFK Norrköping. Har ännu inte tagit en startplats.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 3, 4, 2, 4

Marcus Degerlund
Från: Hammarby, där han inte lyckades ta en startplats.
Pris: Lån.
Mats Gren: “Med sina 194 centimeter en stark huvudspelare. Dessutom med en väldigt bra vänsterfot. Vi har hela tiden pratat om att hitta en vänsterfotad försvarsspelare, en central mittfältare samt en anfallare. Att det tagit lite tid handlar till stor del om att vi varit väldigt noga med att hitta den profil och kompetens vi sökt. Med Marcus (Degerlund), Fredrik (Oldrup Jensen) och Sargon (Abraham) känner vi oss verkligen trygga.”
Så har det gått: Ett inhopp på sex minuter. Inte ens på bänken senast. Blåvitt lär ha hoppats på mer från Degerlund.

Fredrik Oldrup Jensen
Från: Zulte Waregem där han inte tog en startplats. Två starter och fem inhopp förra säsongen och året innan två starter och tre inhopp. Spelade innan det i norska Odd är det blev det säsongen 2017 elva starter och två inhopp innan flytten till Belgien.
Pris: Lån.
Mats Gren: “En duktig passningsspelare och en strateg centralt. Dessutom med stor erfarenhet.”
Så har det gått: Fyra starter och ett inhopp. Godkänd. Även om senaste insatsen mot Häcken var bedrövlig.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 5, 4, 4, 1

Robin Söder
Från: Lokeren där han förra säsongen var startspelare och gjorde fem mål på 20 matcher från start. Men där han inte ingick i planerna den här säsongen.
Mats Gren: ”Kulturbärare och spetsspelare. I Robin Söder får vi båda. Det säger det mesta om att få hem honom igen.”
Så har det gått: Fem starter. Två mål, 2-2-matchen mot Elfsborg och 1-4-förlusten mot Häcken. Har direkt tagit en startplats. Är godkänd.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 7, 4, 4, 4, 4

Mikael Ingebrigtsen
Från: Tromsö där han gjorde sjutton starter och tio inhopp, med åtta mål.
Pris: 2-3 miljoner kronor.
Mats Gren: “En mycket spännande offensiv spelare. Vänsterfotad, rörlig, snabb och målfarlig kantspelare som vi tror väldigt mycket på.”
Så har det gått: Har redan lämnat. Gjorde inte ens en match från start utan det blev fyra inhopp på sammanlagt 51 minuter innan han såldes tillbaka till Tromsö för 1 miljon, enligt norska uppgifter. Fiaskovärvning av IFK Göteborg.

Sam Adekugbe
Från: Vancouver där han spelade i reservlaget och var utlånad till Brightons U23-lag.
Pris: Lån.
Mats Gren: “En skicklig försvarsspelare som även gillar att delta offensivt.”
Så har det gått: Valde inför den här säsongen att lämna och gick i stället till Vålerengen som köpte loss honom från Vancouver. Gjorde sju starter och två inhopp i Blåvitt. Hade en godkänd sejour i Blåvitt.
Spelarbetyg från 2017 på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 4, 5, 4, 4, 5, 3, 3

Gustav Engvall
Från: Bristol City där han inte fick speltid.
Pris: Lån.
Mats Gren: Inte så mycket citat om vad klubben fick utan mest om bråket som varit där sportchefen bad om ursäkt och sa att allt är utrett (Engvall hade tidigare stämt klubben).
Så har det gått: Lämnade i somras Blåvitt och gick till Mechelen. Gjorde sju starter och tre inhopp, ett mål i 1-0-segern mot Dalkurd. Gjorde inget riktigt avtryck innan det bar av till Belgien.
Spelarbetyg på lagets Svenska Fans, 1-7 där 4 är godkänd: 5, 3, 4, 2, 4, 4, 2, 3, 3, 3

Poya Ashbagi
Från: Gefle.
Pris: 300 000 kronor, enligt GT.
Mats Gren: “Vi har följt honom under en längre tid och är idag glada och stolta över att kunna presentera Poya Asbaghi som ny huvudtränare för IFK Göteborg. Han står för en spännande och vägvinnande fotboll.”
Så har det gått: Är på väg att hamna med IFK Göteborg på deras sämsta placering sedan 2002 (tolva). Skulle göra Blåvitt mer spelande och attraktivt. Har inte haft de bästa förutsättningarna och materialet för att lyckas vinna med den fotbollen han står för. Har försökt men det har gjort att resultaten blivit lidande. Haft problem med att stänga matcher där laget har haft ledningen. Hammarby avgjorde med 2-1 i 91:a minuten, Elfsborg gjorde 1-1 i 94:e minuten, ledde i båda mötena med Sirius med 2-0 men förlorade båda gångerna med 2-3, ledde med 1-0 mot IFK Norrköping men släppte in två mål på tilläggstid och förlorade med 1-2. Poya har ännu inte visat sig vara en tränare som med det spelet klubben vill att han står för lyfter ett lag med små resurser.

Kommentar: Fem har lånats in, fyra värvats in gratis, en köptes för mer än en miljon kronor och det var Mikael Ingebrigtsen för 2-3 miljoner från Tromsö, och det blev ett floppköp där det redan blivit försäljning för en miljon.

Om man summerar betygen från Blåvitts Svenska Fans så blir det: 4 ettor (usel), 16 tvåor (dålig), 34 treor (underkänd), 46 fyror (godkänd), 15 femmor (bra), 7 sexor, (väldigt bra), 1 sjua (landslagsklass, fick Robin Söder i sin första match med motiveringen: “Kanske egentligen en 4.a men här har vi en hemvändare som inte snackar om att han vill hem utan som bara kommer i stället. Bidrar med kombinationsspel som inte var Omarssons starka. Bådar gott för framtiden.”

Mats Gren har sökt efter billiga lösningar. Vid lån har det blivit spelare som inte platsat i sina lag och vid värvningar har det oftast blivit under miljonen från sämre lag.

IFK Göteborg fick i veckan kritik av Hammarby för att man inte spelar med Marcus Degerlund som är på lån mellan klubbarna. Om man går tillbaka och ser vad Mats Gren sa när försvararen blev klar: “Vi har hela tiden pratat om att hitta en vänsterfotad försvarsspelare, en central mittfältare samt en anfallare. Att det tagit lite tid handlar till stor del om att vi varit väldigt noga med att hitta den profil och kompetens vi sökt. Med Marcus (Degerlund), Fredrik (Oldrup Jensen) och Sargon (Abraham) känner vi oss verkligen trygga.”

Senast satt Degerlund inte ens på bänken. På tal om Degerlund och att han är en vänsterfotad mittback. Det svider säkert att man missade en spelare från närområdet i Robin Jansson, trots att man letade efter en vänsterfotad mittback. I stället hittade AIK honom i Uddevalla och Division 1-laget Oddevold.

Det blir ett frågetecken över scoutingen i IFK Göteborg. Håller den måttet?

Gren har sparkat två huvudtränare (Mikael Stahre och Jörgen Lennartsson).

Om man ser till hela Mats Grens tid som sportchef i IFK Göteborg och vilka spelare som han har värvat och som sedan har lämnat så hittar vi följande:

Heath Pearce
Från: Montreal
Mats Gren: “Han kan spela på alla positioner i backlinjen. Rutinerad, stark, spelskicklig, bra fysik och en god passningsfot.”
Till: Lämnade fem månader senare när korttidskontraktet gick ut
Kommentar: Lyfte inte. Gjorde bara fyra A-lagsmatcher. Blåvitt utnyttjade inte köpoptionen. Hade kontrakt på ett halvår och kostade inte klubben något.

Jakob Ankersen
Från: Esbjerg, 4,5-5 miljoner kronor, enligt Aftonbladet
Mats Gren: “Bra speed och hårt arbete är två goda egenskaper hos honom. Det är dessutom en dokumenterad poängspelare.”
Till: Zulte Waregem för ungefär 2 miljoner kronor
Kommentar: Var given I startelvan och gjorde tretton mål och tre assist på två säsonger. IFK Göteborg betalade lite mer än dubbelt så mycket vad man fick när han lämnade.

Haitam Aleesami
Från: Fredrikstad för cirka en miljon
Mats Gren: “Löpstark, bra fysik och fin teknik. Dessutom en vänsterfotad tvåvägsspelare som är i en bra ålder.”
Till: Palermo för 13 miljoner
Kommentar: En av Mats Grens bästa affärer i IFK Göteborg. Aleesami var given som vänsterback och en av de bästa vänsterbackarna i allsvenskan, och Blåvitt gjorde bra vinst när han såldes.

Sebastian Eriksson
Från: Cagliari för cirka tre miljoner kronor
Mats Gren: “En hemvändare med starka sympatier för IFK Göteborg och med en otroligt stor potential. Så sent som i juni och innan den senaste skadan var Sebastian landslagsman, det säger väl allt. Vi får en spelare med ett otroligt driv och med en stor vinnarskalle.”
Till: Panetolikos, gratis
Kommentar: Blev inte det lyftet som Gren hoppades på. Eriksson hade svårt att hitta tillbaka till den form han hade när han gick till Cagliari och var landslagsaktuell. Men var en viktig kulturbärare och person. Trist för Blåvitt att man inte lyckades sälja honom.

Mads Albaek
Från: Stade de Reims för cirka tre miljoner kronor
Mats Gren: “En vänsterfotad central mittfältare som är en skicklig passningsspelare, bolltrygg och med goda ledaregenskaper.”
Till: Kaiserslautern för 1-2 miljoner kronor
Kommentar: Var en viktig spelare i IFK Göteborg. Många bra insatser. Men svagt att inte få mer pengar för honom med tanke på vad han köptes in för och hur bra han var.

Sören Rieks
Från: NEC för cirka fyra miljoner kronor, enligt danska BT
Till: Malmö FF gratis
Kommentar: 21 mål och 13 assist på tre och en halv säsong. Rieks var en nyckelspelare. Fyra miljoner är en av Grens dyraste värvningar i IFK Göteborg. Lär ha varit otroligt tungt att se honom gå som Bosman och till just Malmö FF.

Riku Riski
Från: Rosenborg på lån
Jörgen Lennartsson: En kille som vi följt i många år. Han är en löp– och arbetsvillig spelare som gärna går på djupet, men som även tycker om att ”droppa” ner. Duktig med båda fötterna och en målskytt och poängspelare. Vi är väldigt glada över att ha Riku i vår trupp.”
Till: Tillbaka till Rosenborg ett halvår senare. Det blev sju starter, fyra inhopp och ett mål i Blåvitt
Kommentar: Var på lån i ett halvår och med tanke på vad Lennartsson och Gren sa vid värvningen så trodde man nog mer på anfallaren.

Thomas Mikkelsen
Från: Odense på lån
Mats Gren: “Jag hade honom under min tid i Vejle. Det är en hårt arbetande och totalt orädd forward. Målfarlig och en skicklig huvudspelare.”
Till: Tillbaka till Odense ett halvår senare efter en start, åtta inhopp och ett mål i Blåvitt
Kommentar: Lyfte inte.

Mikael Boman
Från: Halmstad gratis
Mats Gren: “Utöver egenskaperna som spelare är jag mer än förtjust i det faktum att han alltid varit blåvit och verkligen brinner för att spela i IFK Göteborg.”
Till: Randers gratis
Kommentar: 18 mål på 51 matcher från start under hans tre år i klubben. Kom gratis och lämnade gratis. Gjorde ett bra jobb på planen. Får ses som godkänt men hade säkert hoppats på en försäljning.

Prosper Kasim
Från: Inter Allies för okänd summa
Mats Gren: ”En vänsterfotad kantspelare som kan spela på båda kanterna. Väldigt duktig en mot en, otroligt bra spelförståelse och både målskytt och assistspelare.”
Till: Utlånad till Mjällby. Har även varit på lån i Norrby.
Kommentar: Har gjort ett inhopp på tio minuter i allsvenskan och det var 2016. Sedan två utlåningar. Svag värvning.

Lawson Sabah
Från: Inter Allies för okänd summa
Mats Gren: ”En central mittfältare som är otroligt löpstark, snabb och väldigt aggressiv, samtidigt som han är väldigt duktig med bollen. Han kan fortfarande utveckla sitt offensiva spel och gå med ända fram till avslut, men defensivt är han otroligt stark.”
Till: Utlånad till Linköping. Har även varit utlånad till Varberg.
Kommentar: Tre starter och åtta inhopp 2016 och två inhopp 2017. Två utlåningar efter det. Svag värvning.

Victor Sköld
Från: Åtvidaberg för en halv miljon kronor
Mats Gren: “En skicklig anfallare. Är också en väldigt bra personlighet som kommer att passa bra in i gruppen.”
Till: Örebro för ungefär 300 000 kronor, enligt GT
Kommentar: Inte en enda startmatch och inte ett enda mål. Sex inhopp på sammanlagt 82 minuter 2015 och två inhopp på sammanlagt fem minuter 2016. Svag värvning.

Tom Pettersson
Från: Åtvidaberg för cirka två miljoner kronor
Mats Gren: “Utöver egenskaperna som spelare är jag mer än förtjust i det faktum att han alltid varit blåvit och verkligen brinner för att spela i IFK Göteborg.”
Till: Östersund för knappt en miljon kronor
Kommentar: Användes oftast som central mittfältare och kom till och med in som anfallare någon gång. Fick ett lyft när han gick till Östersund och fick spela mittback. Sju starter och arton inhopp 2015 och sju starter och tolv inhopp 2016. Fick ingen ordinarie plats och lyfte inte.

Thomas Rogne
Från: Wigan gratis (fick dock, enligt Fotbollskanalens uppgifter 3,5 miljoner i sign on)
Mats Gren: En välväxt mittback, stark i huvudspelet, bra fart och duktig med bollen.”
Till: Lech Poznan gratis
Kommentar: Var väldigt bra och en av allsvenskans bästa mittbackar innan korsbandsskadan i augusti 2015. Hade sedan svårt att hitta tillbaka till den nivån. Tungt att tappa som Bosman.

Hjörtur Hermannsson
Från: PSV på lån
Mats Gren: “Vi gillade det vi såg och lånar honom av PSV Eindhoven fram till i sommar.”
Till: Lämnade ett halvår senare när låneavtalet gick ut och då köpte Bröndby honom från PSV
Kommentar: Det blev bara sex starter och ett inhopp, men var bra när han spelade.

Scott Jamieson
Från: Sydney för 1,3 miljoner kronor, enligt Sydney Morning Herald
Mats Gren: “Stark defensivt och en snabb, offensiv back som är väldigt bolltrygg.”
Till: Melbourne gratis
Kommentar: Tio starter 2016 och två 2017. Var okej men inte mer. Blev infekterat när Jamiesons agent några veckor efter att kontraktet med Blåvitt brutits skrev på Twitter att han och Jamieson skrattade hela vägen till banken. Jamieson ville bryta med Blåvitt på grund av personliga skäl, men skrev som Bosman kort efter på ett fyraårskontrakt med Melbourne. Inte bra för Blåvitt.

Mauricio Albornoz
Från: Åtvidaberg på lån
Mats Gren: “Vi är i en situation med positioner där vi är väldigt sårbara vid ytterligare någon skada. Mauricio kan spela både i försvaret och på mittfältet och ger oss alternativ vi i nuläget är i behov utav.”
Till: Återvände till Åtvidaberg ett halvår senare
Kommentar: Fyra starter och tre inhopp. Gjorde inget större avtryck och lämnade efter ett halvår när låneavtalet gick ut.

Elias Mar Omarsson
Från: Vålerengen för 1,5 miljoner kronor
Mats Gren: ”Givetvis fantastiskt att vi kommit överens med Elias om att stanna och att han är vår spelare.”
Till: Excelsior för ungefär tre miljoner kronor
Kommentar: Gjorde 14 mål på tre säsonger. Hade svårt att ta en startplats. 26 starter och 24 inhopp. Bra att dubbla sälj från köpsumman på en spelare man inte ville satsa på.

Sam Adekugbe
Från: Vancouver på lån
Mats Gren: “En skicklig försvarsspelare som även gillar att delta offensivt. Det handlar om ett lån över sommaren och hösten med en köpoption efter säsongen.”
Till: Vålerengen köpte loss honom från Vancouver
Kommentar: Sju starter och två inhopp. Gjorde det helt okej under sin korta tid, efter ett halvår i Blåvitt köpte Vålerengen honom av Vancouver.

Henrik Björdal
Från: Brighton på lån
Mats Gren: “Eftersom vi haft koll på honom väldigt mycket vet vi att vi får väldigt bra offensiva kvaliteter, han är väldigt stark med bollen, bra snabbhet, han har väldigt bra speluppfattning, bra sista passning men också målfarlig.”
Till: Tillbaka till Brighton efter ett halvår och 14 matcher (noll mål) i Blåvitt
Kommentar: Målfarlig var han inte. Det blev ingen fullträff på sina elva starter och tre inhopp. Lämnade efter ett halvår.

Mix Diskerud
Från: New York City på lån
Mats Gren: ”Vi är väldigt belåtna med att få in en spelare på den höga nivå som Mix ligger på.”
Till: Låneavtalet gick ut och Diskerud gick vidare till Hyundai Ulsan i Sydkorea
Kommentar: Var given I startelvan och viktig för laget. Bra hittat för att vara ett lån. Lämnade efter en och en halv säsong.

Abdul Razak
Från: AFC, köptes loss för okänd summa och skrev kontrakt på tre år
Mats Gren: “Vi är naturligtvis väldigt nöjda med att han valt att spela med oss. Vi har scoutat honom väldigt väl. Det handlar om en mycket skolad spelare som är kvick, duktigt i uppspelsfasen och skicklig en-mot-en. Vi såg honom i ett antal matcher under 2016 och kunde snabbt konstatera att han var på en annan nivå än andra i superettan.”
Till: Sirius gratis ett år senare efter att ha floppat i Blåvitt.
Kommentar: En floppvärvning. Hade scoutats väl och köpts loss från AFC. Det blev bara tre matcher från start och två inhopp innan han bröt kontraktet och lämnade gratis för Sirius.

Mikael Ingebrigtsen
Från: Tromsö för 2-3 miljoner kronor
Mats Gren: “En mycket spännande offensiv spelare. Vänsterfotad, rörlig, snabb och målfarlig kantspelare som vi tror väldigt mycket på.”
Till: Tromsö för en miljon kronor efter att han floppat under ett halvår i Blåvitt
Kommentar: Floppvärvning. 2-3 miljoner för en spelare som inte gjorde en enda match från start utan fyra inhopp på sammanlagt 51 minuter och som ett halvår senare således tillbaka till Tromsö för en miljon.

Kommentar: Mats Gren har sedan han blev sportchef i mars 2014 tagit in 23 spelare som nu fyra och ett halvt år senare inte är kvar i klubben. Åtta av spelarna lämnade efter ett halvår, två spelare gick man plus på när det kom till köp och säljsumma (Haitam Aleesami och Elias Omarsson, alla andra spelarna som man köpt har sedan sålts för mindre pengar eller lämnat gratis, en bra affär (Haitam Aleesami som köptes för en miljon och såldes för 13 miljoner).

I nuvarande truppen har sex spelare utgående kontrakt, bland annat startspelarna Emil Salomonsson och Giorgi Kharaishvili, samt rutinerade Tobias Hysén.

Dessutom går startspelaren Fredrik Oldrup Jensens låneavtal ut efter säsongen, där har Blåvitt en köpoption, och låneavtalet med Hammarbys Marcus Degerlund löper också ut efter säsongen.

Fem spelare har ett år kvar på sina avtal.

Inte många, om ens någon, i dagens trupp lär säljas för bra pengar.

Efter Sebastian Erikssons flytt i somras och att Tobias Hysén lämnar efter säsongen och att klubben även riskerar att tappa Emil Salomonsson som Bosman så kommer det att saknas kulturbärare nästa år.

I mars 2014 tog Mats Gren över som sportchef i IFK Göteborg. Med honom som sportchef har Blåvitts placeringar i allsvenskan varit 2, 2, 4, 10 och nu ligger man 12:a.

Laget tar färre och färre poäng i allsvenskan och tappar i placering.

IFK Göteborg ligger alltså tolva i allsvenskan med bara fem poäng ner till Brommapojkarna på kvalplats. Sirius är på plats tretton och är också fem poäng efter Göteborg.

Återstående spelschema: AIK hemma, Hammarby borta, Trelleborg hemma, Brommapojkarna borta, Sundsvall hemma, Djurgården borta, Malmö FF hemma, Örebro borta.

Det borde vara givet att det här är en situation som IFK Göteborg inte vill vara i. Just nu är man väldigt, väldigt långt ifrån klubbar som AIK, Malmö FF och IFK Norrköping.

När allt summeras är det tydligt att IFK Göteborgs kurva pekar neråt. Truppen byggs hela tiden kortsiktigt, många spelare tas in på korta lån. Det är för många temporära lösningar, som sällan ger något starkt. Någon gång får man kanske stanna upp och fundera på om det verkligen går att fortsätta så till viktiga roller. För att vara en storklubb görs det för få bra affärer.

Klubbens ekonomi har blivit all mer ansträngd under Grens tid som sportchef och det har gjort att arbetet har blivit ännu svårare.

För att sälja spelare behöver man få fram och utveckla fotbollsspelare genom sin akademi. Akademiansvarig i IFK Göteborg är Jonas Olsson. Ansvaret för den viktigaste truppen när det kommer till att utveckla och slussa upp spelare i A-laget är Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller. De här tre var ganska destruktiva som spelare. Det måste ju inte betyda att det är samma sak när man är tränare. Men nu är det 2018. Fotbollen är annorlunda och om man vill hänga med nationellt och internationellt så måste man anpassa sig efter fotbollens utveckling.

Spelaruppror och misstänkt koppling till huliganer. Har ingen aning om vad som stämmer, men det är klart att det inte är bra skriverier för varken Mats Gren eller IFK Göteborg. Speciellt inte när laget gör svaga resultat och klubben behöver positiva tongångar.

Om man summerar allt, hur det har sett ut med värvningar och spelare ut, resultat, ekonomi och hur truppen är i dag så är det inte jättemycket som tyder på att det är en vändning på gång. Som det ser ut i dag så är det svårt att se hur Mats Gren ska kunna vända på den här negativa trenden och ta tillbaka IFK Göteborg till ett topplag och en storklubb.

Andreas Sundberg

Spelarna som har störst chans att slå sig in i landslagets startelva

Vid dubbellandskamper har Janne Andersson tidigare låtit förstaelvan spela en av matcherna och reserverna den andra. Så också nu när det först är en träningslandskamp mot Österrike och sedan tävlingsmatch mot Turkiet.

Mot Turkiet spelar de bästa och i kväll övriga. Då gäller det att ta chansen för att närma sig en ordinarie plats, något som har hänt förr under Janne Andersson.

Tänker på Viktor Claesson som gjorde två mål och var bäst på planen i bortamatchen mot Portugal på Madeira i mars 2017. Innan den landskampen gick Jimmy Durmaz före honom, men med den fina insatsen visade han Janne Andersson att han håller hög nivå, något som hjälpte honom att några månader senare lägga beslag på platsen, och i VM var Claesson en av Sveriges bästa spelare.

Så, vilka har chansen att vid en bra match mot Österrike närma sig en ordinarie startplats i landslaget?

Ola Toivonen har slutat och det har gjort att anfallsplatsen bredvid Marcus Berg är öppen. Janne Andersson hade tänkt att spela med Viktor Claesson där mot Turkiet, men nu när Emil Forsberg har lämnat återbud så lär Claesson få spela till vänster på mittfältet.

Tror att Andersson tänkte ha Claesson där för att starta med de elva bästa spelarna, och att det finns en liten osäkerhet på de övriga anfallarna.

Så anfallsplatsen bredvid Berg är fortfarande öppen och gissa om John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Robin Quaison är sugna på att göra en bra match mot Österrike.

Kiese Thelin startar tillsammans med Quaison, och sedan är det bestämt att Guidetti byter med Kiese Thelin i halvtid.

Känslan innan matchen är att Kiese Thelin ligger närmast platsen bredvid Berg, då han är den av de tre som mest påminner om Toivonen. Och att Guidetti är tätt efter och vid en bra insats mot Österrike har chans att få starta mot Turkiet. Men om båda är svaga samtidigt som Quaison gör succé, ja då kan han bli en startskräll mot Turkiet.

Ni ser, en öppen plats var ordet.

Ken Sema är en annan spelare som vid en bra insats lär närma sig en ordinarie plats. Durmaz ser ut att starta mot Turkiet, men här finns det chans för Sema att slå sig in.

Marcus Rohdén fick inte spela någonting i VM och håller nu till i Serie B. Mot Österrike startar han till höger på mittfältet och måste vara bra för att hänga kvar i truppen.

Jakob Johansson, som sköt Sverige till VM, är snart tillbaka efter sin skada och det gör att det blir extra tryck på Gustav Svensson och Oscar Hiljemark på det centrala mittfältet.

Andreas Sundberg

Han är Sveriges bäste fotbollsspelare, Norrköping blir livsfarligt, rysare med svensk till Gent

Sova en timme, uppstigning 03:00 (svensk tid 02:00), taxi till flygplats, flyg till Moskva, hänga på flygplatsen i någon timme innan flyg till Gelendzjik. Det har blivit några sådana nu.

På tre veckor har det blivit 19 flighter.

Men vi kämpar och det är kul att Sverige tar sig vidare och att en får vara med om det på plats, och det är är också en charm att resa och träffa på lagens fans. Colombia och Mexiko har dominerat på flygplatserna.

Humor att det var många mexikanska och tyska fans på matchen. Att man iskallt hade räknat med att sitt lag skulle vinna gruppen. Men när man då var i Sankt Petersburg så var det i stället Sverige mot Schweiz man fick se, och både Tyskland och Mexiko hade åkt ut.

***

Så växlade Emil Forsberg upp och klev fram och sköt Sverige till kvartsfinal. Visst, skottet styrdes in i mål, men det som Forsberg gjorde mycket bättre den här matchen var hur han värderade och besluten han tog. Efter tre offensivt svaga insatser behövdes det. Det var ett steg i rätt riktning och han blixtrade till ett par gånger, satte fart framåt och då gick det undan. Några gånger öppnade det upp, några gånger stoppades han tufft. ”Foppa” fick ta en hel del stryk då motståndarna låg tätt och hårt på honom.

En bra Emil Forsberg med snabba fötter som vill framåt behövs mot ett defensivt starkt England.

***

Det var återigen en stark laginsats där defensiven var nyckeln till framgången. Att Sverige har hållit nollan i tre av fyra VM-matcher imponerar stort.

Robin Olsen, Andreas Granqvist, Gustav Svensson och Albin Ekdal var väldigt bra.

Svenssons insats blev extra stark med tanke på att han aldrig tidigare hade startat i en tävlingslandskamp och nu gick in i en åttondelsfinal i VM och gjorde det så bra. Han var fin i positionsspelet och skyddade mittbackarna, vann dueller (minns ni brytningen på mittplan innan bollen gick ut till Lustig som slog ett bra inlägg till Ekdal som sköt över?) och låg som ett irriterande plåster på motståndarna.

Ekdals insats var också väldigt bra och det är bara att hoppas att stukningen inte är allvarlig och att han kan spela mot England.

Bäst i Sverige var Victor Nilsson Lindelöf. Just nu är han Sveriges bäste fotbollsspelare. Hans insatser mot Tyskland, Mexiko och Schweiz höll väldigt hög klass. Gillar hans presspel, följsamhet och hur klok och skicklig han är med bollen.

Gillar verkligen när han slår raka uppspel och med en passning slår ut ett par motståndare.

Hade saknat de där genombrotten som Lindelöf visade prov på i Benfica när han tog med sig bollen och drev upp och igenom motståndarnas lagdelar. Mot Schweiz plockade han fram den fina egenskapen igen och det gick undan när han avancerade framåt och startade anfallet som ledde till matchens enda mål.

Det är fyra månader kvar och mycket kan hända men det är klart att Lindelöf ligger bra till för att få sin första guldboll i november.

Vid ett titt på landslagsspelarnas 2018 så har Lindelöf tillsammans med Andreas Granqvist och Viktor Claesson varit väldigt bra under första halvan av året.

Flera spelare har varit bra i landslaget men haft det tuffare i sina klubblag. Som Albin Ekdal, Ola Toivonen, Robin Olsen och Emil Forsberg. Under våren var Toivonen petad i Toulouse och de andra tre hade problem med skador och spelade inte så mycket.

Efter Lindelöfs insatser i VM, där han har varit en av turneringens bästa mittbackar, skulle det förvåna om inte Manchester United satsar på honom. Bara 23 år dessutom. Om han blir kvar där och får speltid så borde chansen till en guldboll vara stor.

Men som sagt, det är ju ett tag kvar till november, och det är klart att fler spelare kan utmana, som till exempel Robin Olsen och Emil Forsberg. Olsen har nu tre nollor i VM och lär byta klubb och spela i en större liga i höst. Forsberg har börjat växla upp och spelar redan i en stor liga, och levererar han där i höst så finns det chans att lägga sig i kampen om guldbollen.

Efter en stark vår och ett hittills väldigt bra VM så är Granqvist såklart med i kampen, men spel i superettan i höst gör det svårare.

”Granens” utveckling under de senaste två åren är häftig. Han har hållit en väldigt hög nivå i väldigt många landskamper i rad, och det har inte varit vilka matcher som helst utan stora och viktiga fajter. Det är imponerande att han klarar av det när han är 33 år.

***

Häftig kvartsfinal för Lindelöf att få möta England. Dels eftersom han har varit lite ifrågasatt i England, dels eftersom han ställs mot en del lagkamrater från Manchester United. Hade varit väldigt viktigt för honom med en bra insats.

***

Skrev om Sveriges landslag i The Guardian inför VM och valde då Viktor Claesson som den med störst chans att få ett genombrott. Tycker att han har fått det nu och det är starkt att ha varit inblandad i fyra av landslagets sex VM-mål.

Fixade straffen mot Sydkorea.

Assisterade fint till Ola Toivonens mål mot Tyskland.

Visste inte vad han gjorde när hans ”avslut” hamnade hos Ludwig Augustinssons 1-0-mål mot Mexiko.

Kastade det långa inkastet till Isaac Kiese Thelin vid 3-0-målet mot Mexiko.

***

Härligt att tre reportrar från Nigeria var på plats på Sverige-Schweiz och var efter matchen snabba med att paxa bra platser i den mixade zonen. Alla tre var ute efter att fånga Schweiz mittback Akanji och när han kom ut från omklädningsrummet var humöret inte det bästa efter att han precis åkt ur VM efter att ha styrt in Forsbergs skott i eget mål. Då pepprade de tre reportrarna frågor om varför han inte valt att spela för Nigeria. Bra tajming.

***

Alexander Fransson tillbaka till IFK Norrköping. Trodde man inte för tre år sedan, efter SM-guldet där han, i mitt tycke, var allsvenskans bäste mittfältare. Skrev det här då.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Trodde steget till Basel var bra, men det blev inget riktigt lyft. Janne Andersson ville satsa på Fransson och han startade faktiskt i den första VM-kvalmatchen som var hemma mot Holland.

Sedan var mittfältaren, tillsammans med Simon Tibbling, bäst i det svenska U21-landslaget som spelade EM i Polen. Allt gott så långt. Men Basel ville inte riktigt satsa på Fransson som lånades ut till Lausanne, och det steget var inte lyckat. Förstår att speltid behövdes, men med egenskaperna han har så var det inte bra med en flytt till ett så svagt lag som kom sist i ligan.

Nu blir det som en omstart i IFK Norrköping och det behöver inte vara dåligt, inte för honom och framför allt inte för laget. Med Alexander Fransson som nyförvärv så blir ”Peking” livsfarligt i höst. Man är bara tre poäng efter serieledaren Hammarby och ändå är det inte så många som pratar om Jens Gustafssons lag.

Fransson i stället för Eric Smith är en förstärkning.

Förresten, Smith till Gent är ju en rysare. Det gick inte helt bra för 2017-års bäste mittfältare i allsvenskan, Anders Christiansen, där. 

Inte heller för 2015-års bäste anfallare i allsvenskan, Emir Kujovic heller. 

Inte heller för Tesfaldet Tekie som nu är på lån i Östersund.

Men det kanske lossnar för svenskar i Gent nu?

***

Oavsett om det har varit i en taxi, på en flygplats, på någon matcharena, på en balkong eller vid Svarta havet så har det varje dag varit jäkligt kul med Fotbollskanalen On Tour. Alltid högt i tak, och kul med engagemang från tittare om allt från Oddevold vs. BoIS, swish-kampanjer, jämförelse med Neil Young Unplugged och annat.

***

I dag flyger vi till Samara. Hade inte räknat med det utan hyrde, innan resan till Ryssland, ett sommarhus och hyrbil hemma i Sverige som börjar gälla från lördag. På tal om bra tajming.

Andreas Sundberg

Han har låst dörren och kastat nyckeln i sjön - så borde Sverige starta

Då är vi på plats i Sotji. Här kan Sverige skicka hem världsmästarna och själv säkra en slutspelsplats.

Inför lördagens match har det mesta handlat om Tyskland. Inte så konstigt. I den första matchen blev det 0-1 mot Mexiko och både resultatet och spelet förvånade.

Det var inte den maskin vi är vana att se. Det var inte det urstarka lag med spelare som gör allt för varandra.

Det vi fick se var spelare som struntade i att hjälpa varandra, som inte gjorde jobbet utan hoppades att det skulle lösa sig. Nonchalansen gjorde att kvicka spelare i Mexiko fick ett hav av ytor att hota och straffa sin motståndare.

Gjorde Fotbollskanalens VM-tips innan mästerskapet började och förutom att jag hade 1-0 till Sverige mot Sydkorea med Granen som Sveriges första målskytt på straff (förlåt för skryt) så var känslan att om något lag skulle floppa så varför inte Tyskland efter att inte sett bra ut i matcherna innan avresan till Ryssland. För bara en seger (2-1 mot Saudiarabien) på de deras sju senaste matcher säger något.

Men känslan innan VM var också att Tyskland hade en ganska bra väg framåt och att man borde lösa gruppspelet ganska enkelt. Så nu är det verkligen upp till bevis.

Det är klart att det kryllar av oerhört bra spelare i Tyskland och för Sverige var det kanske inte det bästa att lördagens motståndare förlorade mot Mexiko och verkligen måste vinna nu. Dessutom behöver det inte vara negativt för tyskarna att det har blivit mycket kritik, snarare tvärtom.

Det borde bli som att skicka ut en tysk pitbull.

Tror fortfarande att Tyskland tar sig vidare från gruppen. Stort fiasko om laget inte klarar av Sverige och Sydkorea.

Starten kommer att bli otroligt viktig, precis som mot Italien på San Siro.

***

Vad gäller den svenska startelvan borde Victor Nilsson Lindelöf ta tillbaka sin startplats.

Pontus Jansson gjorde en väldigt fin match mot Sydkorea och än starkare var prestationen om man ser till förutsättningarna att kastas in och att han inte har startat i landslaget i riktigt skarpt läge. Så insatsen var väldigt bra. Men det var EN match och det mot ett ganska svagt Sydkorea.

Lindelöf är en bättre spelare, han var med och tog laget till VM där man höll tätt i flera matcher, och han har mer erfarenhet av stora matcher på den här nivån.

Så han är värd att få tillbaka platsen.

Martin Olsson borde sta… nej, men så nära är det att jag tycker att han ska starta. Tror att matchen hade passat honom bra och Ludwig Augustinsson har slitit hårt i några av de senaste landskamperna.

Men. Det vore orimligt att ta bort Augustinsson efter seger och hållen nolla mot Sydkorea. Han var också med i kval och play off där Sverige höll tätt och tog sig vidare till VM.

Tycker därför att det ska till dåligt resultat innan Janne Andersson förändrar. En spelare måste spela bort sig och även om ”Ludde” har slitit så har laget hållit nolla på nolla.

Så tycker att det ska bli en förändring i startelvan och det är Lindelöf in i stället för Jansson.

***

Om det innan VM var konkurrens mellan Viktor Claesson och Jimmy Durmaz så har Claesson stängt den dörren, låst och kastat nyckeln i sjön.

***

På tal om Augustinsson så berättade han att när hans Werder Bremen spelade mot Leipzig i Bundesliga så pratade laget om att ha koll på Emil Forsberg. ”Ludde” sa att man inte brukar gå in så mycket på enskilda motståndare mer än på lagens stjärna eller stjärnor. Det säger en del om Forsbergs status i Tyskland och för Sverige är det bara att hoppas att ”Foppas” kan växla upp för hans offensiva kvaliteter kommer att behövas.

Det blir en intressant kamp för Sveriges vänsterkant med Augustinsson och Forsberg som ställs mot Thomas Müller och Joshua Kimmich.

Kimmich är kanske mer mittfältare än ytterback. Han var rejält svajig mot Mexiko och lämnade stora ytor bakom sig.

Här finns det chans för offensivt duktiga Forsberg och Augustinsson att såra Tyskland.

***

På vårt hotell i Gelendzjik kan man spela bowling, och det gjorde vi i onsdags. Humor när Lundh kom ner och trodde att han var världsmästare men började med att sätta några klot i rännan. Då hette det att banan lutade. Med tre omgångar kvar fick han ordning på grejerna, spelade bra och hävdade – på fullt allvar – att han vann och att vi bara skulle räkna de tre sista rundorna. Rimligt.

***

Resan till Sotji skojar en inte bort. Staden ligger bara 25 mil från Gelendzjik, men tar på grund av usla vägar sju timmar att åka bil till. Så vi flyger. Och alla flyg från Gelendzjik går bara till Moskva. Så vi måste åka upp till Moskva, byta och ta ett nytt flyg ner till Sotji.

Ungefär som om en skulle ta sig från Stockholm till Norrköping, men då få flyga till Düsseldorf, byta och flyga upp till Norrköping.

***

Tänk att Sverige kan skicka hem Tyskland och Island skicka hem Argentina.

***

Inte bara Tyskland som har haft problem att få ihop individuellt skickliga spelare till ett lag. Argentina och Frankrike är två till. Fattar fortfarande inte vad förbundskapten Sampaoli hade för plan med Argentina. Lider med Messi.

***

Luka Modric är med i mitt team om det ska göras en drömelva från VM. Cristiano Ronaldo också.

Andreas Sundberg

På matcharenan, Island ska plockas ner på jorden - och är Sydkorea sämst?

Nizjnij Novgorod. Där är vi nu och här ska Sverige spela mot Sydkorea. Skönt att det är äntligen är match, det har varit en lång sträcka hit med först några dagar i Stockholm innan Båstad, Stockholm igen, Göteborg och Gelendzjik. Nu är det dags, och det är en oerhört viktig match som väntar för Sverige.

På pappret känns det som att Sydkorea är sämst i gruppen, Tyskland bäst och Sverige och Mexiko ganska jämna. Det känns även som att Sverige har ett bättre spelschema än Mexiko.

Sydkorea har tolv som spelar i deras inhemska liga, fem som spelar i Japan, två i England, en i Kina, en i Tyskland, en i Italien och en i Österrike. Alla målvakter och försvarare spelar i Sydkorea, Japan och Kina.

Mexiko har tuffast möjliga start med Tyskland i den första matchen, sedan Sydkorea innan sista matchen som är mot Sverige.

Sverige kan vid seger mot Sydkorea spela mer avslappnat mot Tyskland (kanske till och med vila någon spelare mot Tyskland för att sedan gå all in mot Mexiko. För det är tre matcher på nio dagar, och det är varmt. Men om det inte blir tre poäng mot Sydkorea så är det press mot Tyskland.

Om Mexiko förlorar mot Tyskland måste det bli en seger i deras andra match som är mot Sydkorea och då kan nog en del av deras spelare vara slitna mot Sverige.

Så på förhand känns det som att Sverige har ett bättre spelschema än Mexiko. Men det är som sagt på förhand och mycket kan såklart hända. Se bara på Island som plockade poäng mot Argentina. Vem hade trott det?

***

Men Island ska plockas ner på jorden. På tisdag har den isländska presskåren som är på plats i Ryssland utmanat oss från svensk media i en fotbollsmatch nere vid Gelendzjik.

***

Spanien-Portugal var matchen som drog igång VM på allvar. Har tippat Spanien som mästare i Fotbollskanalens VM-tips och när kollega Lundh – som har tippat att Danmark slår ut Spanien i kvartsfinal – också har ett tips så haglar det psykningar mellan oss.

Det är ge och ta och det är kul. Så när vi satt och kollade på Spanien-Portugal och Ronaldo la upp bollen och tog sats för att slå frispark vid ställningen 3-2 så hade jag på känn att han skulle sätta den, och då visste jag exakt hur skadeglad Lundh skulle bli. Så telefonen åkte upp innan frisparken slogs och det blev den här filmen som säger mycket om vårt VM-tips, och om skadeglada Lundh.

***

Många svenskar på vårt hotell i Nizjnij Novgorod. Det sägs att gågatan Bolshaya Pokrovskaya ska tas över och färgas gul och blå och att det är där som uppladdningen startar timmarna innan avspark mot Sydkorea.

***

Vi bor på Hampton by Hilton och vid frukost i morgon sänder vi Fotbollskanalen On Tour i restaurangen som ligger nere vid receptionen.

***

Har det någonsin varit lika mycket snack om någon från det svenska landslaget som har scoutat ett lag? Spionen Lasse Jacobsson har gjort avtryck inför matchen mot Sydkorea. Först hade han stora problem med spelarnas namn, nu är han osäker på startelva och spelsystem (vilket har sina förklaringar), dessutom talade han ut i Expressen om hur han tjuvtittade på Sydkoreas stängda träning i Österrike, trots att Sverige själva vädjat om att respektera sina stängda träningar. Då fick chefen Lasse Richt rida ut till Jacobssons försvar, och dagen efter sa Jacobsson att inget hände i Österrike och att det blivit en höna av en fjäder.

Också ett tecken på att sträckan hit har varit lång och att landslaget skickar fram få spelare till media, vilket gör det svårjobbat.

***

Men jag leder vårt VM-tips. Viktigt.

Andreas Sundberg

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå