Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Betyg på Djurgårdens värvningar: Erton bäst

Sundbergs blogg

Djurgården värvade 14 spelare under 2012, nästan en hel matchtrupp. Tre spelare har lämnat och det kan mycket väl bli fler som får dra. Här betygsätter jag värvningarna:

5 – Magisk

4 – Väldigt bra

3 – Godkänd

2 – Underkänd

1 – Bedrövlig

 

Erton Fejzullahu

Värvades som lagets stjärna och fick ett fyraårskontrakt.

 

Magnus Pehrsson vid Ertons presentation:

Det är en offensivt mycket skicklig spelare som framför allt kan spela som ”tia”, men även är användbar längst fram eller som en kantspelare. Jag har stora förhoppningar på honom och hoppas att han kan lyfta vårt anfallsspel direkt.”

 

Hur har det gått?

En väldigt bra värvning som lyfte Djurgården i flera matcher. Gjorde sju mål och tre assist på tretton matcher.

 

Betyg – 4

Djurgårdens fans ska vara glada att Erton värvades i somras. Levererade direkt och avgjorde flera matcher på egen hand. Kan växa ännu mer om Djurgården värvar in några bra spelare, speciellt en anfallare av hög klass.

Annons

 

Kenneth Höie

Värvades in som en stabil målvakt efter floppvärvningen av Kasper Jensen. Skrev på ett kontrakt över två och ett halvt år.

Magnus Pehrsson vid Höies presentation: ”Vi har följt Kenneth Höie noggrant under våren där han började alldeles för bra i premiärmatchen mot oss. Det är en komplett målvakt som utstrålar säkerhet och styr sin backlinje. Han är väldigt placeringssäker och med allsvenska mått mätt extremt bra med fötterna.”

 

Hur gick det?

Kom in och gav Djurgården trygghet och stabilitet. Men kom inte riktigt upp i samma nivå som han höll i Elfsborg.

 

Betyg – 3

Äntligen har Djurgården hittat en bra målvakt. Bra fötter, skicklig i reflexspelet och styr sina spelare på ett föredömligt sätt.

 

 

Marc Pedersen

Värvades som en tuff mittback. Ettårskontrakt.

 

Annons

Magnus Pehrsson när Pedersen presenterades:

”Jag kände till Marc bra sedan tidigare. En aggressiv försvarare som är stark och snabb.”

 

Hur har det gått?

Gjorde tio matcher innan han skadade korsbandet vilket gjorde att han missade resten av säsongen. Gjorde bra ifrån sig när han var med. Har förlängt kontraktet.

 

Betyg – 3

Godkänd. Helt okej värvning. Det han har visat upp stämmer in bra på scoutingen. Kunde mycket väl ha lyft till en fyra om han spelat mer.

 

James Keene

Värvades som en karaktärsspelare med stor vilja.

 

Magnus Pehrsson vid Keenes presentation:

”Han kommer tillföra hårt arbete, personlighet och karaktär. Jag gillar hans arbetskapacitet och vilja att gå i djupled.”

 

Hur har det gått?

Gjorde ett bra jobb, men för få mål. Har fått lämna klubben. Totalt blev det sex mål på 26 matcher – 22 från start, sex utbytt, fyra inhopp – vilket är ett dåligt facit för en anfallare.

Annons

 

Betyg – 2

Gjorde ett bra jobb och utsågs av fansen till Årets Järnkamin. Däremot gjorde han inte ett enda mål i lagets 16 senaste matcher vilket givetvis är ett dåligt betyg för en anfallare. Keenes sista allsvenska mål i Djurgården kom den 7 juli. Det dåliga målfacit bidrog helt säkert till att inte Djurgården ville behålla anfallaren.

 

 

Ricardo Santos

Värvades som spets i Djurgårdens bygge. Kontraktet på ett år plus en option på förlängning.

 

Magnus Pehrsson när Santos presenterades:

”Han är rätt spelartyp för den forwardsposition där vi har sökt en spelare med egenskaper i djupledsspel, targetspel och boxspel. Det är en spelare som har en stor utvecklingspotential och en ödmjukhet att jobba med den.”

 

Hur har det gått?

Har lämnade klubben i somras. Spelade fjorton allsvenska matcher – nio från start, sju utbytt, fem inhopp. Tre mål och en assist.

Annons

 

Betyg – 2

Underkänd värvning med tanke på att lämnade i somras.

 

Yussif Chibsah

Värvades som lagets motor. Fick ett treårskontrakt.

 

Magnus Pehrsson när Chibsah presenterades:

”I Chibsah får vi en central mittfältare med egenskaper som passar in i vår spelstil till fullo. Han har ett bra passningsspel, tar stort ansvar och är en extremt rörlig och duellstark spelare. Jag förväntar att Chibsah med sin erfarenhet och personlighet direkt kommer bli en av lagets viktigaste spelare. Hans hunger efter att vinna matcher och även att återta sin landslagsplats är starka drivkrafter som jag gillar skarpt.”

 

Hur har det gått?

Petades. Magnus Pehrsson valde att satsa på Simon Tibbling och Daniel Sjölund. Spelade en hel del med U21-laget. Gjorde fjorton allsvenska matcher från start.

Annons

 

Betyg – 2

Blev inte alls som man tänkt sig. Var inte en av lagets viktigaste spelare som man trodde. Petad. Därför är värvningen underkänd.

 

Andreas Dahlén

Värvades in som en bra vänsterback från tyska Frankfurt. Skrev först på ett kontrakt till sommaren som sedan förlängdes året ut.

 

Magnus Pehrsson när Dahlén presenterades:

”Det är en spelare som jag försökte rekrytera redan 2006 till Sirius och som jag har följt sedan dess. En komplett ytterback som är väldigt snabb och har en bra löpkapacitet. Han är vänsterfotad med bra inlägg och passningar.”

 

Hur har det gått?

Spelade 16 matcher från start. Har fått lämna klubben.

 

Betyg – 2

Med tanke på att Magnus Pehrsson följt honom i så många år var förväntningarna såpass höga att man trodde att han var given som vänsterback. Fick bara starta i 16 matcher och har nu lämnat klubben. Därför underkänd värvning.

Annons

 

Martin Broberg

Värvades som en bra offensiv mittfältare. Fick ett fyraårskontrakt.

 

Magnus Pehrsson när Broberg presenterades:

”Han är en väldigt spännande spelare för en offensiv mittfältsroll, där han är användbar både centralt och på båda kanterna. Det som gör honom intressant är hans driv i steget, både med och utan boll, där det går väldigt fort. Han har bra spelförståelse och speluppfattning med en bra känsla för när han ska gå på egna genombrott, när han ska löpa i djupled och när han ska spela enkelt. Ska man jämföra honom med någon spelare tycker jag att Andreas Johansson ligger nära till hands.”

 

Hur har det gått?

Har haft en del skadeproblem, men när han har spelat har han inte levt upp till jämförelsen med Andreas Johansson. Fick han chansen centralt någon gång? Nio matcher – fem från start, fem utbytt, fyra inhopp.

Annons

 

Betyg – 2

Kanske kan bli bra värvning på sikt, men än så länge har han inte visat mycket. Kanske kan bero på skadeproblem? Har ett långt kontrakt och är en framtidsspelare. Kan Broberg få ett genombrott nästa år?

 

Brian Span

Värvades som en spännande mittfältare.

 

Magnus Pehrsson när Span presenterades:

”Det är en spännande spelare som vi har följt i nästan ett år nu. Han är ung och har stor potential. Vi ser honom som en ytter på höger- eller vänsterkanten även om han kan användas som ”nia”. Hans fysiska egenskaper i kombination med hans goda teknik ger honom spetsegenskaper.”

 

Hur har det gått?

Gjorde ett bra inhopp mot Häcken innan sommaruppehållet, det resulterade i att han fick starta i den efterföljande matchen mot Helsingborg där han gjorde mål. När höstsäsongen startade var han petad. En bit ifrån en startplats. Gjorde nio matcher – två från start, två utbytt, sju inhopp.

Annons

 

Betyg – 2

Underkänd värvning med tanke på hur lite han har spelat. Precis som Broberg kanske det kan bli bra på sikt.

 

Nahir Oyal

Värvades från Syrianska som en offensiv spelare.

 

Magnus Pehrsson när Oyal presenterades:

”Nahir är en vänsterfotad ytter som skjuter näst intill lika bra med högern. När jag tittar på spelare så vill jag främst veta om de klarar av det anfalls, försvars och omställningsspel som jag vill att vi ska spela och det gör Nahir. Han är snabb, uthållig och har en bra spelintelligens.”

 

Hur har det gått?

Långt ifrån en startplats. Spelade nio matcher – tre från start, tre utbytt, sex inhopp.

 

Betyg – 2

Problem med skador. Precis som Span och Broberg kanske det kan bli bra på sikt.

 

Alhaji Kamara

Värvades in som ett eventuellt framtidsnamn och målskytt.

 

Annons

Magnus Pehrsson vid Kamaras presentation: ”Kamara är en striker som vi hittade i Sierra Leone på en scoutingresa i somras. Han är snabb, stark och går direkt på mål. Han kommer att vara här på lån resten av säsongen men vi har en köpoption.”

 

Hur har det gått?

Gjorde fem matcher, en match från start, en utbytt och fyra inhopp.

 

Betyg – 2

Ska vara en striker men har inte gjort ett enda mål. Har gjort några mål i U21-laget.

 

 

Kasper Jensen

Värvades som en stabil förstamålvakt. Fick ett treårskontrakt.

 

Magnus Pehrsson när Jensen presenterades:

”Han är en fin målvaktstyp. Vi följde och scoutade honom i somras när det ryktades att Dembo var på väg bort. En lyckad affär för alla. Vi har tittat på tre saker som har varit viktigast. Nummer ett var personligheten. Jag vill ha en målvakt som utstrålar och som kan kommunicera med sin backlinje och som tar plats – och det gör han. Han har bra fötter. Det tredje är hans aggressivitet och hans klass i luftrummet där han är väldigt offensiv. Han vill gå ut och ta bollarna. Han vill undvika situationer genom att agera tidigt. Det har varit tre nyckelegenskaper och han är bra på alla sakerna. ”

Annons

 

Hur har det gått?

Fick fem matcher innan han petades. Under sommaren värvades Kenneth Höie vilket gjorde att Kasper Jensen blev tredjemålvakt. Ryktas vara på väg bort.

 

Betyg – 1

En välscoutad målvakt som Djurgården trodde stenhårt på. Fick bara fem matcher innan han petades och blev tredjemålvakt.

 

Mattias Östberg

Värvades in som en viktig mittback när Kebba Ceesay lämnade. Kontrakt på ett och ett halvt år.

 

Magnus Pehrsson vid Östbergs presentation: ”En kanonförstärkning. Det är en väldigt bra och erfaren spelare med ledaregenskaper och det var vad ville ha in i backlinjen nu när Marc Pedersen är långtidsskadad och Kebba Ceesay blivit utlandsproffs. När det gäller äldre spelare så är det viktigt att man har spelat mycket och inte haft en massa skadeuppehåll. Förra året spelade Mattias alla matcher i Häcken och året innan 25-26 stycken så jag är inte orolig.”

Annons

 

Hur har det gått?

Det ryktades om Peter Larsson och Martin Albrechtsen – in kom 35-årige Mattias Östberg och gjorde två inhopp. Det ska sägas att Östberg hade problem med skador vilket ställde till det.

 

Betyg – 1

Skulle styra upp försvaret. Gjorde bara två inhopp. Hade skadeproblem vilket lär förvånat Djurgården om man ser tillbaka på presentationen. Har ett år kvar och revanschlusten lär vara stor.

 

 

Mohamed Kamanor

Djurgården tog över låneavtalet som Umeå hade med FC Kallon vilket sträckte sig över resten av säsongen och innehåller en option.

 

Magnus Pehrsson vid presentationen: ”Det är en högerback med fina offensiva kvaliteter. Han har gjort en bra vår i Umeå och anpassat sig mer och mer till svensk fotboll.”

 

Hur har det gått?

Har inte fått spela en enda minut.

 

Betyg – 1

Annons

Lite konstigt att han inte fick speltid och chans att utvecklas med tanke på att Djurgården inte såg någon framtid i Dahlén. Spelade i U21-laget, men blev utbytt i ett par matcher.

Publicerad 2012-11-21 17:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto