Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mitt allsvenska tips - så slutar serien

Sundbergs blogg

I går var jag på den allsvenska upptaktsträffen på Norra Latin i Stockholm. Det är alltid lika trevligt att träffa spelare, tränare, sportchefer, kollegor och andra fotbollsmänniskor. Tycker dock att årets upptaktsträff var sämre än förra årets som var i Helsingborg. Det blir lite för snällt och mysigt på scenen. Jag saknade tränarnas guldtips där vissa gillar att lägga över press på sina konkurrenter och där andra tycker om att säga att ens eget lag joggar hem titeln. Dessutom hade det varit kul med några oväntade frågor, lite tuffare. Som, vilka två lag åker ut? Vilket lag blir årets flopp?

Nåja, jag tänkte tippa hur jag tror att allsvenskan 2013 slutar.

1. AIK
Fyra förra säsongen, fyra poäng efter Elfsborg. Är bättre i år. Stor konkurrens bland mittbackar och centrala mittfältare. Kanterna är vassare i år. Har fler poängspelare den här säsongen. Inget spel i Europa att tänka på.

2. Malmö FF
Trea förra säsongen, tre poäng efter Elfsborg. Mathias Ranegie och Jimmy Durmaz lämnade i somras. Då kom Tokelo Rantie in. Har även värvat Magnus Eriksson som lär göra fler poäng än vad Daniel Larsson gjorde. Pontus Jansson och Jiloan Hamad kan sticka i sommar. Två viktiga spelare, men jag tycker att klubben har förberett sig bra med värvningarna av Erik Johansson och Emil Forsberg. Dessutom tror jag att Simon Kroon kommer att ta kliv i år. MFF har ett väldigt bra lag och kan Ivo Pekalski komma igång så blir man ännu farligare. Benjamin Fadi är en spännande spelare.

Annons

3. Elfsborg
Riktigt bra trupp och hade det inte varit för att man siktar stenhårt på Champions League så skulle jag ha tippat laget två placeringar högre upp. Inget lag har lyckats försvara ett SM-guld sedan Djurgården 2003. Jag tror inte att Elfsborg vinner i år igen.

4. Häcken
Tvåa förra året, två poäng upp till Elfsborg. Då spelade Häcken en väldigt fin fotboll. Det tror jag att laget kommer att göra i år igen. Men, man har tappat Waris Majeed som gjorde 23 mål och nio assist. Därför tror jag inte att Häcken vinner lika många matcher i år utan att det blir fler oavgjorda resultat.

5. IFK Göteborg
Svårtippat lag. Har många duktiga fotbollsspelare, men vad händer om Tobias Hysén skadar sig? Det känns som Blåvitt har för få poängspelare för att sluta högre upp i tabellen. Behöver en bra start. Pontus Farnerud har missat större delen av försäsongen. Jakob Johansson och Mikael Dyrestam vägrar förlänga. Ja, det finns en hel del frågetecken.

Annons

6. IFK Norrköping
Gjorde helt rätt i att förlänga med Janne Andersson och nu kan man bygga vidare efter förra årets fina prestation. Då slutade “Peking” femma men riktigt så bra tror jag inte att det går den här säsongen. Räkna med många mål framåt, laget har två vassa målskyttar i Christoffer Nyman och Gunnar Heidar Thorvalsson, samt en bra assistfot i Martin Smedberg-Dalence. Målvakten David Mitov Nilsson var bra förra året vilket först resulterade i en plats i landslagets januaritrupp och sedan i truppen mot Slovakien.

7. Helsingborg
Bra målvakt, mittbackar och centrala mittfältare. Jag gillar David Accam, men är han en spelare som ersätter Alfred Finnbogason och Nikola Djurdjic? Är även tveksam till kanterna med Mattias Lindström, 32, och Christoffer Andersson, 34. Alejandro Bedoya är viktig men lär lämna i sommar. May Mahlangu lär också sticka. Sexa förra året då man hade bra målskyttar. Jag tippar HIF sjua i år.

Annons

8. Djurgården
Har haft en enorm spelaromsättning de senaste åren vilket jag tidigare har skrivit om i bloggen. Nu börjar det se bra ut på vissa positioner. Jag tror att Daniel Amartey får ett genombrott på mittfältet. Dessutom har man en riktigt vass poängspelare i Erton Fejzullahu. Om han levererar direkt lär europeiska klubbar visa intresse redan i sommar. Ska bli spännande att se Amadou Jawo som jag tror kommer att göra en del mål. För att ta större kliv saknas åtminstone en bra mittback och poängspelare på kanterna.

9. Kalmar FF
Efter att man de tre senaste åren har slutat nia, åtta och tia ska laget gå tillbaka till grunderna. Jag tror inte att det hjälper jättemycket. Saknar en pålitlig målskytt. Är just nu ett medelmåttigt lag i allsvenskan. En gissning är att det blir Nanne Bergstrands sista år som tränare för Kalmar FF.

Annons

10. Öster
Imponerade när man vann superettan och nu har laget värvat spelare med allsvensk rutin som Kenny Pavey, Juan Robledo, Josef Elvby och Pablo Pinones-Arce.

11. Halmstad
En fysisk och disciplinerad lagmaskin ledd av mittbacken Richard Magyar. Anfallarna Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson levererade i superettan och kommer helt säkert göra en del mål i allsvenskan. HBK har värvat en bra högerkant i Jesper Westerberg och Stefan Selakovic.

12.Gefle
Har inte sett så bra ut på försäsongen men är det något man har lärt sig så är det att Gefle tar sina poäng för att hänga kvar. Marcus Hansson och Alexander Falsetas är viktiga med sin fysik på det centrala mittfältet och till vänster är Jonas Lantto den oförutsägbara spelaren som bryter mönstret i Gefle.

13. Åtvidaberg
Fick en fantastisk start förra året då firma Viktor Prodell/Magnus Eriksson öste in mål. Eriksson har försvunnit vilket märktes i höstas. Åtvidaberg kommer att få kämpa för att hänga kvar och Tom Pettersson får dra ett tungt lass. Bra mittfältare i Mohammed Abubakari. Nyförvärvet Daniel Sjölund har sett bra ut på försäsongen. Hoppas få se yttermittfältaren Petrit Zhubi som stod för flera pigga insatser innan han skadade sig förra säsongen.

Annons

14. BP
Har tappat Pablo Pinones-Arce och Nabil Bahoui som tillsammans gjorde 47 poäng förra säsongen. Dessutom har Ludwig Augustinsson gått till IFK Göteborg. BP har värvat Gabriel Özkan som mest har varit skadad på försäsongen. Viktigt att få igång honom och anfallaren Andreas Haddad som också har haft skadeproblem. Har några bra spelare som Andreas Eriksson, Jacob Une Larsson och Tim Björkström.

15. Mjällby
Känns inte helt tryggt att laget har tappat tre mittbackar i Patrik “Bagarn” Rosengren, Juan Robledo och Anders Wikström. Dessutom är Pär Ericsson skadad och det är givetvis tungt med tanke på att han gjorde 13 av anfallarnas 17 mål förra säsongen. I somras gick Erton Fejzullahu till Djurgården och efter säsongen stack Moestafa El Kabir till Häcken. Ja, det blir till att kriga för att hänga kvar, men jag tror att det blir för svårt. Det ska bli spännande att se MFF-lånet Jasmin Sudic och U21-landslagets Andreas Blomqvist.

Annons

16. Syrianska
Ligger efter i förberedelserna. Har för få spelare i truppen. Är väldigt beroende av Sharbel Touma som har haft en tung försäsong med skador. Saknar en vass djupledsspelare i anfallet.

 

 

Publicerad 2013-03-26 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto