Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så var det fredag igen och veckan hade tagit slut…

Sundbergs blogg

AIK förlorade. Djurgården, Brommapojkarna och Hammarby spelade oavgjort. Stockholms tre lag har tillsammans spelat ihop åtta poäng i allsvenskan. Och Bajen har två poäng i superettan.

AIK har det riktigt tungt och laget har fortfarande inte gjort mål på sin nya hemmaplan. Men det finns ex-AIK-are som inte har problem med målskyttet. I samma omgång som AIK förlorade med 0-1 mot MFF passade Kenny Pavey, Walid Atta, Andreas Eriksson och Kristian Haynes på att näta. När Pavey satte 1-0 för Öster jublade AIK-fansen som om det var deras lag som gjorde mål.

Efter matchen plockade Martin Mutumba fram sågen och gick hårt åt domarna Markus Strömbergsson och Per Brogevik efter att duon felaktigt dömt bort Kwame Karikaris mål. AIK-mittfältaren började med att säga att han hatar sådana domare innan han fortsatte:

Annons

“Det är fett störande. Det är störande som fan. Hoppas han blir avstängd. Vi går och pratar med honom, men han leker dum. Han hänger inte med, så träna bättre för fan. Det är klart att han ska stängas av”.

Det fick SvFF:s Gerhard Sager att se rött. Tävlingskommitténs ordförande menade att Mutumba borde straffas och jämförde mittfältarens domarsågning med näthat.

“Det är synnerligen anmärkningsvärt, men jag är inte förvånad heller med tanke på näthat och liknande saker som finns. Det är en skrämmande utveckling. Mutumbas uttalande kan få konsekvenser om någon anmäler. Det kallas för misskreditering och är anmälningsbart för bestraffning. Vi har inte haft sådana fall inom svensk fotboll men jag tycker att det är dags att det kommer upp på bordet”.

Ja, vi får väl se om Strömbergsson, Brogevik eller kanske Sager själv anmäler Mutumba.

Annons

På tal om Mutumba. Mittfältaren fick göra sin första match från start för säsongen. Vad man kan säga om det är väl att Andreas Alm gick ifrån något han tidigare har trott stenhårt på. Att Nabil Bahoui ska leverera från en ytterposition. Visst, det blev ett mål i premiären men bortsett från det har han inte riktigt lyft och därför fick Mutumba chansen. Om han tog den? Nja, Mutumba kämpade och slet såväl defensivt som offensivt, men det hände inte så mycket. För mig är Bahoui ett bättre alternativ, både i dagsläget och även långsiktigt.

Jag undrar om Andreas Alm börjar få panik. Till matchen mot Malmö FF möblerade AIK-tränaren om i halva laget. Samtliga sex utespelarna som satt på bänken i 0-1-förlusten mot Åtvidaberg fick starta mot MFF. Då blev det 0-1 igen.

En annan som Alm tidigare har trott på och som också bänkades mot MFF är Kennedy Igboananike. Tre starter utan mål blev det innan han petades till förmån för Kariakari.

Annons

Spelmässigt var matchen mot MFF ett steg i rätt riktning från hur det såg ut mot Syrianska och Åtvidaberg. I nästa match väntar Gefle på bortaplan.

***

Djurgården såg ut att ta sin första seger för säsongen. Amadou Jawo gjorde lagets första mål i allsvenskan efter ett väldigt snyggt anfall signerat Simon Tibbling och Erton Fejzullahu. Just Tibbling var en av Dif:s bästa spelare, framför allt i den första halvleken. Mot BP tog Magnus Pehrsson ut helt rätt lag, men med Daniel Amartey och Mattias Östberg skadade var det en enklare laguttagning. Amartey ska in i laget när han är tillbaka, men annars tycker jag att Magnus Pehrsson ska köra med Amadou Jawo som spets och Simon Tibbling från start.

Elfsborg på bortaplan blir en tuff match, speciellt med tanke på att mästarlaget jagar årets första seger. Men därefter väntar Syrianska hemma på Stadion. Det blir en otroligt viktig match.

Annons

***

BP:s unga spelare imponerar. Mot Djurgården startade man med sju 90-talister. Så här såg backlinjen ut: Hampus Jönsson, född 91, Tim Björkström, 91, Jacob Une Larsson, 94 och Martin Falkeborn, 93. Framför allt Jacob Une Larsson gjorde en väldigt fin insats på Stadion. Väldigt följsam, brytningssäker och bra spelförståelse.

En som har stått i bakgrunden av hyllningarna till 90-talisterna är Andreas “Ante” Eriksson som kanske är lagets bästa och viktigaste spelare. Bra bollspelare som är klok och jobbar hårt för laget.

Bojan Djordjic kom in mot Djurgården. Och det hördes. Djurgårdens fans buade, busvisslade och skrek nidramsor om AIK. Som han älskar det, Bojan. Efter matchen var den förre AIK-mittfältaren först ut ur omklädningsrummet för att prata med media. Han var inte sen med att påpeka vilket lag som i dagsläget är bäst i Stockholm.

Annons

***

Gregg Berhalter var på Stadion och kollade på Djurgården-BP. I halvlek kom han in och satte sig på pressläktaren. “Man såg för dåligt där jag satt”, sa Hammarbys tränare.

Bajen har en viktig match mot Örebro på söndag. Då måste laget höja sig efter 0-0 mot Ljungskile och 1-1 mot Värnamo. Högre bolltempo och vassare i straffområdet är två saker som måste förbättras. Sedan borde Gregg Berhalter slänga in Nahir Besara i startelvan.

Frågan är om den amerikanske tränaren fortsätter med Monday James i backlinjen. Mittbacken spelar med oerhört små marginaler. Han löste det mot Värnamo, men gör han det mot ett bättre motstånd som Örebro?

Publicerad 2013-04-19 12:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto