Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allsvenska tipset - så slutar Häcken och Kalmar FF

Nu har det allsvenska tipset kommit till Häcken och Kalmar FF. På sajten kan ni läsa en lång intervju med Häckens Ivo Pekalski.

 

1.

2. AIK
Tvåa, fyra, tvåa. Så har AIK slutat med Andreas Alm som huvudtränare. I år känns det som att det är lite upp till bevis om han är en vinnare. För AIK har ett så starkt lag att man ska vara med i guldstriden. Backlinjen är av allsvensk toppklass, Celso Borges och Nabil Bahoui är väldigt vassa mittfältare och framåt ser det bra ut med Henok Goitom, Kennedy Igboananike och Teteh Bangura.
Men det finns några saker som får mig att tippa AIK som tvåa. Laget hade behövt en bättre spelare bredvid Borges på det centrala mittfältet, och vad händer i sommar när Costa Ricas landslagsspelare ska till Brasilien och spela VM?

ANNONS
Från förra året har Helgi Danielsson, Robert Åhman-Persson och Daniel Tjernström lämnat vilket har gjort att bredden inte är lika bra.
Samma sak gäller på mittbackspositionen där Niklas Backman och Daniel Majstorovic har lämnat. Dessutom sitter Per Karlsson och Alexander Milosevic på utgående kontrakt.
AIK är väldigt beroende av Henok Goitom och förra året hade han skadeproblem och spelade flera matcher på halvfart. Får han vara skadefri en hel säsong?
Stjärnan: Celso Borges. Väldigt viktig på mittfältet och ska i sommar spela VM.
Håll ögonen på: Niclas Eliasson. Vann assistligan i superettan och spås en lysande framtid. Hur klarar han av steget till allsvenskan?

3. Malmö FF
Det har visat sig vara svårt att försvara ett SM-guld och senast det hände var 2003. Kan Malmö FF göra om Djurgårdens bedrift? Det blir svårt.

ANNONS
MFF var väldigt bra förra året men inför den här säsongen har Rikard Norling, Johan Dahlin, Jiloan Hamad och Erik Friberg försvunnit. Tunga förluster men ändå har klubben ett allsvenskt topplag som kan slåss om guldet. Men det kommer att bli en lång säsong med matcher i allsvenskan och i Europa och i sommar kan mycket väl Pontus Jansson, vars avtal går ut, försvinna. Dessutom finns det fler spelare som är intressanta för utländska klubbar.
Markus Rosenberg har återvänt till Malmö och det ska bli intressant att följa honom. Det var ett tag sedan han var ordinarie i ett lag, men sett till klubbarna han har varit i så borde han kunna skicka in ett och annat mål. Och just anfallssidan imponerar. Malmö FF har tre spelare i Rosenberg, Magnus Eriksson och Guillermo Molins som kan vinna den allsvenska skytteligan.
ANNONS
Emil Forsberg har sett bra ut på försäsongen och det känns som att han kan ta kliv i år. Bakom honom finns Ricardinho som var riktigt bra förra säsongen.
Filip Helander imponerade också i fjol och Miiko Albornoz är allsvenskans bästa högerback. Men frågan är hur länge Miiko stannar? Som backup har klubben värvat Mahmut Özen från Mjällby och han har inte sett jättebra ut på försösongen.
Målvakten Robin Olsen var väldigt bra i några matcher förra året, men är han redo för en så lång och viktig säsong som väntar? Robin har bara gjort elva matcher på två säsonger för MFF och det är givetvis viktigt med en rutinerad målvakt när man har en så viktig säsong framför sig. Och vad händer om han skadar sig. Då får MFF slänga in 17-årige Sixten Mohlin som inte har gjort en enda allsvensk match eller Zlatan Azinovic som gjorde tre allsvenska matcher för Trelleborg och en för Kalmar FF 2011.
ANNONS
Malmö FF kommer att vara med i toppen och slåss om guldet, men tror inte att laget räcker hela vägen.
Stjärnan: Markus Rosenberg. Har återvänt efter spel i Ajax, Werder Bremen, Racing Santander och West Bromwich. Bra anfallare med rutin och MFF-hjärta.
Håll koll på: Filip Helander. Bara 20 år men har ändå varit med i några säsonger. Imponerade förra året och är fortfarande väldigt utvecklingsbar. Har flera bra egenskaper som mittback, gillar att han är vänsterfotad.

4. Elfsborg
En stor besvikelse förra året när laget skulle försöka försvara SM-guldet. Slutade sexa i allsvenskan, Jörgen Lennartsson fick sparken och nyförvärv som Mohamed Bangura och Tom Söderberg misslyckades.
I år har Elfsborg tappat Stefan Ishizaki som gjort 46 poäng under de tre senaste säsongerna och det blir givetvis svårt att ersätta. Men trots att ”Ishi” är borta känns Elfsborg som bättre än sexa. Harmonin är mycket bättre i år under Klas Ingesson, Janne Mian och Peter Wettergrens ledning och det är såklart viktigt i fotboll.

ANNONS
Förra året hade Niklas Hult skadeproblem och gjorde bara elva matcher från start. Nu har han fått en viktig försäsong och har sett vass ut i träningsmatcherna.
Anders Svensson är allsvenskans bästa centrala mittfältare och Viktor Prodell känns som ett bra nyförvärv. I Åtvidaberg gjorde Prodell 15 mål 2012 och i fjol blev det sju fullträffar på 16 matcher innan han flyttade till belgiska Mechelen. Där gick det inte lika bra och nu har han alltså gått till Elfsborg.
För att blanda sig i guldstriden hade det nog behövts en förstärkning i backlinjen. Nya lagkaptenen Johan Larsson är bra offensivt men inte lika vass defensivt. Sebastian Holmén var bra förra året men är 21 år och har bara 19 allsvenska matcher bakom sig, frågan är om prestationerna kan vara bra och stabila under en hel säsong. Samma sak gäller en hel del spelare i Elfsborg som är ganska unga.
ANNONS
Stjärnan: Anders Svensson. Spelförståelse och teknik är allsvensk toppklass. Pappa i laget som har rutin och hjärta för Elfsborg.
Håll ögonen på: Simon Hedlund. Stefan Andreasson har kallat Hedlund för världens snabbaste fotbollsspelare. Har imponerat i U21-laget och nu gäller det att ta nästa kliv. En spännande spelare som kan bli en attraktion på kanten.

5. Häcken
Hade problem förra året när Moestafa El Kabir eller Oscar Lewicki var skadade och det är väl främst det man undrar, hur det ska gå om El Kabir försvinner i sommar. För han är en av allsvenskans bästa anfallare och med honom hela säsongen kan det bli väldigt roligt för laget. Men anfallaren har varit väldigt tydlig med att han vill lämna i sommar och då blir Häcken ett helt annat lag.
Bakom sig har El Kabir en av seriens mest spännande spelare i Simon Gustafsson som ska väldigt spännande att följa. Simon slog igenom förra året och känslan är att han kommer att ta ytterligare kliv den här säsongen.

ANNONS
Häcken har gjort två intressanta värvningar i Ivo Pekalski och Walid Atta.
Pekalski var en av MFF:s bästa spelare 2010 och 2011 och frågan är om han kan komma tillbaka i samma fina form efter att ha varit skadad.
Atta är en bra mittback och just försvaret var Häckens svagaste lagdel förra säsongen.
Stjärnan: Moestafa El Kabir. Väldigt viktig för Häcken. Kan vinna skytteligan.
Håll ögonen på: Simon Gustavsson. Imponerade förra året och kommer att vara ännu bättre den här säsongen. En jättetalang.

6. Djurgården
Efter förra årets usla start kom Per-Mathias Högmo in, gjorde succé och förde upp Djurgården till en sjunde plats. Jag vill tro att det inte bara var tränarens förtjänst och i år är det upp till bevis. Var det Högmo som trollade eller var spelarna lika delaktiga i uppryckningen?
Förutom Högmo har även Peter Nymann-Mikkelsen, Petter Gustafsson och Godsway Donyoh lämnat och in har Stefan Karlsson, Alexander Falsetas, Mark Mayambela kommit tillsammans med nya tränaren Pelle Olsson.

ANNONS
Det ska bli väldigt intressant att se vad Pelle kan göra i Djurgården efter att under flera säsonger ha gjort bra resultat med Gefle.
Viktigt att Djurgården fick behålla Amadou Jawo och tillsammans med Erton Fejzullahu och Aleksandar Prijovic är anfallet starkt.
Daniel Amartey är en av allsvenskans bästa mittbackar och är väldigt viktig för Dif. Och Mayambela ska bli intressant att följa.
Stjärnan: Erton Fejzullahu. Var inte lika bra förra året som höstsäsongen 2012. Gjorde det bra på landslagets januariturné och det ska bli spännande att se om han i år kan ta ett kliv till för att ta nästa steg.
Håll ögonen på: Daniel Amartey. Var fantastiskt bra förra säsongen och har en ljus framtid. Minns matchen mot Malmö FF på bortaplan och löpningen som gav en straff hemma mot IFK Göteborg.

7. Helsingborg

ANNONS
Slutade femma förra säsongen. Då var Alejandro Bedoya och May Mahlangu i laget när serien drog igång. Det har man inte nu och det lär märkas. Tanken var att Andreas Landgren skulle ta Mahlangus plats bredvid Ardian Gashi, men mittfältaren är skadad och riskerar att missa hela säsongen. Nu lär “Abbe” Khalili spela från start och även om han är spännande så har han bara gjort två inhopp i allsvenskan. Skadad är även Robin Simovic som dock är tillbaka om någon vecka och utan honom ser det tunt ut framåt. Helsingborg saknar spets. Med Simovic på skadelistan är det Alvaro Santos, 34, som ska leverera och det imponerar inte. David Accam är ett hot för motståndarlagen och känns som HIF:s viktigaste spelare offensivt.
Målvakt och backlinje är Helsingborgs bästa lagdelar men eftersom man saknar tyngd och spets framåt så ställs försvaret på fler prov.
ANNONS
HIF måste göra ett bra sommarfönster för att ta högre placeringar, men har klubben råd att lägga pengar på bra spelare? Viktige Loret Sadikus kontrakt går ut efter säsongen och han kan mycket väl försvinna i sommar och då måste klubben värva en mittback eftersom man har gjort sig av med Walid Atta.
Stjärnan: David Accam. Väldigt viktig för HIF.
Håll ögonen på: 18-årige anfallstalangen Anton Kinnander, som har öst in mål i akademilaget och i pojkallsvenskan, och mittfältaren “Abbe” Khalili”.

8. Kalmar FF
Kom på en imponerande fjärdeplats förra säsongen och det var mycket tack vare en bra defensiv. Framåt var det inte lika bra och det vill nye tränaren Hasse Eklund utveckla. Därför ska laget i år ta fler risker och våga anfalla mer. Det är tveksamt om laget har material för att spela en mer offensiv fotboll, men det är givetvis bra och utvecklande för spelarna. David Elm är viktig framåt, men vem står för djupledslöpningar och mål? Kanske nyförvärvet Melvin Platje?

ANNONS
Kalmar FF har ett spännande och ganska ungt lag med flera spelare som har framtiden för sig. Men det är tveksamt om talangerna klarar av att hålla en jämn och hög nivå under hela säsongen?
Melker Hallberg, Måns Söderqvist och Ismael är intressanta spelare som har förutsättningar att ta nästa steg i utvecklingen.
Etrit Berisha var allsvenskans bästa målvakt förra säsongen och efter flytten till Lazio fick Lars Cramer förtroende. Han imponerade också men ändå har klubben värvat in Ole Söderberg från Molde. Det gör att målvaktssidan ser bra och bred ut.
Spännande nyförvärv i Marcus Nilsson som ska förstärka försvaret.
Stjärnan: David Elm. Återvände förra säsongen efter spel i Elfsborg och Fulham. Viktig lagspelare som ger Kalmar längre och bättre anfall.
Håll ögonen på: Melker Hallberg. Årets nykomling i allsvenskan förra året. En stor talang. Spännande att se om han är ännu bättre i år.
ANNONS

9. IFK Norrköping
Har tappat spets och erfarenhet i Martin Smedberg-Dalence som under de två senaste säsongerna svarade för 22 poäng och dessutom lämnade Imad Khalili och Gunnar Heidar Thorvaldsson förra året. Nu har Janne Andersson ett mer orutinerat lag, men det finns flera spelare som kan slå igenom.
Christoffer Nyman och Emir Kujovic är ett bra anfallspar. Rawez Lawan blir spännande att följa och likaså talangen Alexander Fransson.
Andreas Johansson är viktig på det centrala mittfältet.
Höll nollan i genrepet mot Djurgården och försvarsspelet har varit stabilt under försäsongen. I de tre matcherna i Svenska Cupen släppte laget in två mål, båda på straff.
Stjärnan: Andreas Johansson. Rutinerad kämpe som är väldigt viktig för laget.
Håll ögonen på: Emir Kujovic. Gjorde tolv mål i turkiska Kayserispor och det blir spännande att se om han får fart på målskyttet i “Peking”.

ANNONS

10. Åtvidaberg
Har gjort en väldigt bra värvning i Victor Sköld som gjorde 20 mål och vann skytteligan i superettan förra säsongen och han har egenskaper för att även lyckas i allsvenskan. Tycker att laget ser ungefär lika bra ut som förra året och då blev det en åttondeplacering. Har tappat Petrit Zhubi, Erik Moberg och Oscar Möller och har förutom Sköld värvat Månz Karlsson, Petter Gustavsson och Simon Skrabb.
”Åtvid” hade flera spelare som gjorde det bra förra säsongen, bland annat målvakten Henrik Gustavsson och viktige mittfältaren Daniel Sjölund.
Stjärnan: Daniel Sjölund. Rutinerad spelare som har vunnit två SM-guld med Djurgården. Var väldigt viktig förra säsongen.
Håll ögonen på: Victor Sköld. Gjorde 20 mål och nio assist förra året. Kommer att vara viktig för Åtvidaberg.

11. Brommapojkarna

ANNONS
Ungt och spelande lag som får kämpa för att hänga kvar. Det tror jag att man gör – trots att viktiga Andreas Eriksson blir borta under hela vårsäsongen. Har gjort några bra resultat på försäsongen och nyförvärvet Dardan Rexhepi har öst in mål.
Jacob Une Larsson och Pontus Segerström bildar ett bra mittlås och på mittfältet ska det bli spännande att följa Jesper Karlström.
Mauricio Albornoz var bra förra året och blir viktig när han är tillbaka efter skada. Och kan U21-landslagsmannen Nicklas Bärkroth ta kliv?
De allsvenska bottenlagen känns sämre den här säsongen och det kan bli BP:s räddningsplanka. Både Falkenberg och Gefle har tappat nyckelspelare och Halmstad har inte förstärkt sitt lag.
Att ha tillbaka Andreas Eriksson när höstsäsongen drar igång blir otroligt viktigt för Brommapojkarna.
ANNONS
Stjärnan: Pontus Segerström. Väldigt viktig mittback för BP som bland annat står för rutin i ett ungt lag.
Håll koll på: Jacob Une Larsson född 1994 och Jesper Karlström, 1995. Två unga spännande spelare. Une Larsson var bra redan förra året och det blir spännande att se om han kan ta ytterligare kliv den här säsongen. Karlström har slagit sig in i laget och gjort det väldigt bra.
12.

13. Mjällby
Mahmut Özen och Jasmin Sudic har gått till Malmö FF och Pär Ericsson som gjorde åtta mål i fjol har flyttat till Belgien. Får hoppas mycket på Kristian Haynes som satte tio mål förra säsongen, Marcus Ekenberg och nyförvärvet Patrik Ingelsten. Bollskicklige Andreas Blomqvist imponerade på landslagets januariturné och han blir viktig för Mjällby. Blir spännande att se om David Löfquist kan komma igång igen efter tunga år i Parma, Malmö FF och Odense. Gbenga Arokoyo är kvar i laget efter att ha ryktats vara på väg till utländska klubbar och även Kalmar FF har kopplats ihop med mittbacken. Slutade elva förra säsongen och känns sämre i år.

ANNONS
Stjärnan: Kristian Haynes. Gjorde tio mål och fyra assist förra säsongen.
Håll ögonen på: Andreas Blomqvist. Nyckelspelare och sevärd mittfältare som var med i landslagets januaritrupp.

14.

15. Halmstad
Kvalade sig kvar i allsvenskan förra säsongen och faktum är att laget inte ser bättre ut i år. HBK har haft en dålig försäsong och har bara vunnit två matcher och det var mot Assyriska och Varberg från superettan.
Anfallarna Mikael Boman och Gudjon Baldvinsson gjorde det helt okej förra året men har inte sett lika vassa ut på försäsongen. Risken finns att Boman, vars kontrakt är på väg att gå ut, försvinner under säsongen.
Defensiven har inte heller imponerat på försäsongen.
Tung förlust i Andreas Landgren och det är just på det centrala mittfältet som det hade behövts någon förstärkning.
Mittbacken Richard Magyar, 22, och yttern Oliver Silverholt, 19, är spännande spelare som har förutsättningar för att ta nästa kliv i utvecklingen.

ANNONS
Stjärnan: Mikael Boman. Gjorde nio mål förra säsongen och det är bra i ett bottenlag. Måste leverera i år igen om det i ska bli superettan 2015.
Håll ögonen på: Oliver Silverholt. Var bra förra året och det blir spännande att se om han tar för sig ännu mer den här säsongen.

16. Falkenberg
Falkenberg imponerade i superettan men inför den allsvenska säsongen har laget tappat Victor Sköld som i fjol gjorde 20 mål och nio assist och Niclas Eliasson, elva framspelningar. Två tunga förluster och det lär märkas på spelet. Som ersättare har klubben värvat Godsway Donyoh från Djurgården, Andrés Thorleifsson, Norrtälje, och Christoffer Carlsson, som hade det jobbigt i Hammarby. Dessutom har tränaren Hasse Eklund flyttat till Kalmar FF så det blir ett väldigt svårt uppdrag för nya coachen Henrik “Henke” Larsson.

ANNONS
I genrepet blev det 1-2 mot Värnamo och i premiären väntar Malmö FF på bortaplan.
Stjärnan: Stefan Rodevåg. Pålitlig målskytt som har varit med länge. Blir viktig med sin rutin.
Håll ögonen på: Andrés Thorleifsson. Gjorde 40 mål på 19 Division 5-matcher 2012. Förra året blev det 27 mål och nio assist i Division 3. Kan han leverera i allsvenskan?
Publicerad 2014-03-29 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto