Konstigt att inte starta med Thern hemma mot Falkenberg

Sundbergs blogg

Den härliga känslan av att allsvenskan var igång varade i 38 minuter, sedan satte domaren Martin Hansson pipan i munnen och blåste av matchen mellan Helsingborg-Djurgården. Orsaken var det otroligt tragiska att en Dif-supporter avled i ett bråk före avspark. Fruktansvärt och mina tankar går till hans nära och kära.

Det var helt rätt att avbryta matchen på Olympia, men däremot beslutade SvFF att de två matcherna som startade 17:30 skulle spelas som planerat.

På Swedbank Stadion startade Malmö FF med Erik Johansson och Markus Halsti. Att peta kreativa Simon Thern och spela med två mer defensiva spelare på det centrala mittfältet hemma mot Falkenberg är för destruktivt. Om inte Thern får starta i en sådan match där man ska föra spelet mot en nykomling så är frågan om han någon gång får förtroendet av Åge Hareide att starta om det inte blir skador eller avstängningar.

Och det blev ett av MFF:s problem i den första halvleken. Det var tydligt att det var ett rakare Malmö än på länge. Det var ofta snabbt uppspel på anfallare, tillbaka till centralt mittfält och sedan var tanken att köra, men Falkenberg läste det bra och styrde hemmalagets uppspel ut mot högerbacken Mahmut Özen som hade en jobbig första halvlek och slog bort alldeles för mycket.

Förra året bjöd Malmö FF på allsvenskans bästa fotboll med fina och effektiva kombinationer. I söndagens match syntes inte mycket av det fina spelet i den första halvleken och det kanske var premiärnerver som spökade, men det blev mycket bättre efter paus.

Hareide insåg sitt misstag att inte spela med Simon Thern från start. Mittfältaren kom in, lyfte sitt lag, gav svar på tal och avgjorde matchen med två mål.

Thern löpte mycket och klokt, hittade ytor mellan motståndarens mittfält och backlinje och det är givetvis mycket svårare att försvara sig mot det än mot två mer defensiva mittfältare.

Det blev bättre fart i hemmalaget men det behövdes en målvaktstavla av Otto Martler efter 75 minuter. Magnus Eriksson klippte till en bit utanför straffområdet och bollen gled in under målvakten.

Tio minuter senare satte Simon Thern sitt första mål i matchen – och fem minuter senare fastställde han slutresultatet till 3-0. Hyfsat skönt för 21-åringen som säkert inte är nöjd med att ha varit bänkad i flera matcher – och nu är frågan om han får starta i nästa omgång som är mot IFK Göteborg.

***

Kul att 21-årige Måns Söderqvist gjorde två mål när Kalmar FF besegrade Brommapojkarna med 2-1.

***

Andreas Blomqvist är en spännande spelare som imponerade på landslagets januariturné. I dagens allsvenska premiär fastställde han slutresultatet till 2-2 i Mjällbys hemmamatch mot Gefle.