I fem år har Hammarby drömt om att återvända till Allsvenskan.
Nästa säsong borde klubben vara där.
Något annat vore förvånande.

Hammarby åkte ur allsvenskan 2009 och sedan dess har såväl klubben som laget varit för dåligt för att återvända, det enda som har hållit allsvensk klass år efter år är fansen. Nästa säsong kan klubben sluta hoppas – då tror jag att man är där. Annars är det dåligt.

Det är vägen som är mödan värd. Årets första hemmamatch på Tele2 Arena höll allsvensk klass hela vägen från tifot till Erik Israelssons 5-0-mål i slutet av den andra halvleken.

29 307 åskådare (fullsatt) bar fram sitt lag till tre poäng mot Degerfors. Pablo Pinones-Arce visade att han är en målskytt och gjorde både 1-0 och 2-0. Båda målen var väldigt snygga.

Jan Gunnar Solli var smart och stack in bollen mellan motståndarnas backlinje. Landsmannen Fredrik Torsteinbö slog in till Pinones-Arce som nickade in matchens första mål.

Några minuter senare tog Solli en löpning in i Degerfors straffområde, fick bollen av Michael Timisela, slog in till Pinones-Arce som tog emot, vände upp och tryckte upp bollen i nättaket.

En del supportrar var kritiska till värvningen av Pinones-Arce, undra om man tycker samma sak i dag. Pablo imponerade och var en ribbträff ifrån att bli tremålsskytt. Det hade säkert blivit ett hattrick om det inte vore för att han tvingades utgå med en skada i den andra halvleken.

Då visade Hammarby att det finns en bred trupp och det är också något som talar för avancemang. In kom Kennedy Bakircioglü, som satt på bänken med bland andra Erik Israelsson och Nahir Besara.

Tio minuter senare satte Lars Fuhre Mendonca 3-0 och av bara farten gjorde Torsteinbö 4-0, snyggt framspelad av Solli.

Men det var inte slut där. Med tio minuter kvar fastställde Israelsson slutresultatet till 5-0. Imponerande av Hammarby som höll allsvensk klass. Senast klubben vann så stort var mot Gif Sundsvall 2003 och senast laget vann med större siffror var mot Enköping samma år. Då gjorde Kennedy Bakircioglü och Pablo Pinones-Arce mål i 7-0-segern.

Det var smart att ta in Nanne Bergstrand som tränare och Mats Jingblad som sportchef. Duon har värvat smart. Bra spelare som har spelat högre upp har kommit in och flera av dem har varit lagkaptener vilket brukar betyda karaktärsspelare, något som är viktigt när man spelar inför mycket publik och när kravet är att vinna.

Johan Persson är väldigt viktig på mittfältet. Dels är han en bra positionsspelare, dels sätter han bollen på få tillslag och vet om sina begränsningar, till skillnad från till exempel Adis ”Baggio” Husidic som spelade på den positionen i flera matcher förra säsongen.

Fredrik Torsteinbö är en bra poängspelare och mot Degerfors blev det ett mål och två assist.

Jan Gunnar Solli blandade och gav en del men gjorde två assist och låg bakom 1-0-målet.

Om man ska vara kritisk mot något så finns det saker att jobba med i försvarsspelet. Degerfors Alexander Andersson sög in många bollar och mot motståndare med en vassare ”tia” kommer Hammarby att få det jobbigare. Sebastian Castro-Tello fick mycket tid och ytor mellan Hammarbys backlinje och mittfält, men var inte tillräckligt bra för att såra Bajen.

Visst, det har bara gått två matcher, men efter att ha sett Hammarbys försäsong och inledande matcher i superettan så tycker jag att laget borde gå upp i allsvenskan. Förutsättningarna är bättre än tidigare år i superettan.

Publicerad 2014-04-14 22:53