Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om sommarens allsvenska övergångar - på väg till Salzburg

Sundbergs blogg

Tillbaka på jobbet efter några fina semesterveckor. Startar med att åka till Salzburg för att bevaka Malmö FF. Presskonferens och träning i dag och match i morgon.

Det lär bli tufft för MFF och det gäller att försvarsspelet sitter när man ställs mot vassa Jonathan Soriano, Sadio Mané och Kevin Kampl. Kanske kan heta Markus Rosenberg och Emil Forsberg leverera framåt och sätta något viktigt bortamål.

Just Rosenberg och Forsberg är glödheta och det är landslagsklass på deras insatser efter VM-uppehållet. Det som talar emot en landslagsplats för Rosenberg är att han fyller 32 år i september vilket betyder att han blir 34 när EM spelas. Men tio ligamål och lika många assist imponerar.

Forsberg har stått för sju mål och fyra assist och det är bra för en vänsterytter. Lägg där till viktiga poäng i Europa. “Foppa” har haft en fin utveckling och känns som en internationell spelare. Det blir intressant att se honom mot ett bra motstånd som Salzburg.

Annons

Hörde att Magnus Eriksson var nära en övergång till AIK om Celso Borges hade flyttat innan det svenska fönstret stängde men nu hann det stänga – men vem vet, kanske är sista ordet inte sagt om “Mange” .  Borges däremot, kan ju fortfarande byta klubb

Känns märkligt att Celso Borges är kvar i AIK efter hans fina VM-insats med Costa Rica. Det har ryktats om Evian, som slutade på fjortonde plats i Ligue 1 förra säsongen och som i årets premiär förlorade med 2-6 mot Ola Toivonens Rennes, och Charlton, artonde plats i The Championship. Det känns dock som att Borges skulle kunna spela i ett bättre lag.

Borges var en viktig spelare i Costa Ricas VM-lag och om man jämför med Miiko Albornoz som inte fick spela något i mästerskapet men som ändå gick till Hannover som förra säsongen slutade på tionde plats i Bundesliga.

Annons

Under min semester har bland annat Melker Hallberg gått till Udinese, Robin Quaison till Palermo, Eero Markkanen till Real Madrid, Erton Fejzullahu till Kina och Sam Larsson till Heerenveen.

Markkanen har jag redan skrivit en del om och det är bara att återigen konstatera att det är en häftig övergång.

Quaison har fantastiska egenskaper och det ska bli spännande att följa honom i Serie A. Han har fått starta en del på försäsongen och levererat poäng.

Sam Larsson har också fantastiska egenskaper och hans säsong i IFK Göteborg var imponerande, speciellt innan VM-uppehållet. Däremot känns ett femårskontrakt i en holländsk mittenklubb ganska märkligt. Jag gillar Sam väldigt mycket och känslan är att han kunde ha siktat högre eller skrivit på ett kortare avtal med Heerenveen.

Heerenveen ville gå för Nabil Bahoui och AIK fick frågan för ett tag sedan, men det blev nej och då vände sig den holländska klubben till Göteborg och Sam Larsson. “Jag tycker att AIK är en mycket större klubb än Heerenveen”, sa Bahouis agent Nenad Lukic. Och om det stämmer så är ju även Malmö FF som ville värva Sam Larsson bättre än Heerenveen.

Annons

Vänsterkanten är det som tillsammans med Lasse Vibe har imponerat mest i IFK Göteborg. Både Ludwig Augustinsson och Sam Larsson har förutsättningar för att bli riktigt bra, men övergångar till FC Köpenhamn (4,5 år) och Heerenveen (4+1 år) övertygar inte.  Sam Larsson var bättre än både Robin Quaison och Melker Hallberg i år, ändå flyttar han till Heerenveen i holländska ligan när de andra två går till Palermo och Udinese i Serie A.

Hallberg imponerade förra säsongen men i år har han inte varit lika bra. Det ska bli spännande att följa mittfältstalangen i Udinese, men känslan är att det kan bli samma resa som för Joel Ekstrand och Mathias Ranégie, som nu är i samarbetsklubben Watford. Hoppas att jag får fel och att Hallberg slår sig in i Udineses trupp och får mycket speltid.

Vad gäller Erton så siktar han på landslagstruppen, men det lär bli tufft att få en plats där nu när han valde spel i Kina. Visst, Tobias Hysén har kommit med i truppen under tiden i Kina, men där vet Erik Hamrén vad han får av Hysén som är mer rutinerad än Erton som måste  imponera stort för att slå sig in i landslaget. Då kanske inte Kina är rätt liga att välja som väl mer är ett äventyr.

Annons

2014 är på väg att bli den största exportsommaren i svensk fotboll på tio år. Spelare har sålts för ungefär 150 miljoner kronor och det kan bli mer.

Eero Markkanen, Robin Quaison, Daniel Amartey, Miiko Albornoz och Moestafa El Kabir toppar försäljningslistan och därefter följer Sam Larsson och Melker Hallberg.

Om ungefär två veckor stänger transferfönstret i de flesta ligorna och frågan är om det försvinner fler spelare från allsvenskan.

Celso Borges, Nabil Bahoui, Alexander Milosevic, Emil Forsberg, May Mahlangu och David Accam lär vara heta för utländska klubbar.

Det var lite om sommarens övergångar, nu är det Malmö FF som gäller. Snart lyfter planet till Salzburg.

Publicerad 2014-08-18 12:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto