MFF:s CL-dröm lever - gissa om arenan kommer att koka

Sundbergs blogg

SALZBURG. Malmö FF var utdömt på förhand. Var nära att bli utklassat – men reste sig och hämtade hem ett riktigt bra resultat. 1-2 och drömmen om CL-avancemang lever i allra högsta grad.

Det är 14 år sedan ett svenskt lag gick vidare till gruppspel i Champions League. Efter 1-2 borta mot Red Bull Salzburg har Malmö FF skaffat sig en väldigt bra chans att bryta den negativa trenden. Tacka Emil Forsberg och Filip Helander för det.

För det stod 2-0 till Salzburg när Kevin Kampl blev helt fri i den 77:e minuten. Han rundade Robin Olsen och skulle bara rulla in 3-0, men då vräkte sig Filip Helander fram och räddade på mållinjen. Otroligt viktigt för MFF för om man släppt in ett tredje mål så hade det varit helt kört inför returen i Malmö.

Nu är det inte helt kört, för i den 90:e minuten gjorde Emil Forsberg ett väldigt viktigt bortamål – och på förhand utdömda Malmö FF återvände hem till Skåne med ett mycket bra resultat.

Men visst, Malmö FF var utspelat. Red Bull Salzburg hade ett stort bollinnehav och radade upp målchanser. Allt förhandssnack handlade om storstjärnan Jonathan Soriano. Åge Hareide ville se sitt lag stoppa anfallaren – men det lyckades man inte med. Soriano som har öst in mål i ligan – bland annat fem fullträffar mot Grödig – var inblandad i allt som hemmalaget skapade i den första halvleken – och det var en hel del. Soriano hade tre ramträffar varav en av dem ledde till Franz Schiemers 1-0-mål.

Tungt för MFF som i anfallet innan hade en jättechans som Markus Rosenberg missade efter ett riktigt fint anfall där Emil Forsberg klackade fram bollen till Rosenberg.

Hemmalaget satte som väntat en hög press, hade mycket boll och lämnade den första halvleken med 13-4 i avslut.

Den andra halvleken såg ut som den första. MFF hade svårt att låsa fast bollen, anfallen blev korta och det var Red Bull Salzburg som radade upp målchanser. Och så var det ju det där med Jonathan Soriano. Efter 54 minuter ökade anfallaren på till 2-0 efter en fin frispark.

Men trots att Malmö var utspelat lyckades man skapa några farliga chanser och i anfallet efter hemmalagets andra mål spelade Forsberg fram till Simon Kroon som sköt rakt på hemmalagets målvakt Peter Gulacsi.

Några minuter senare fick Markus Rosenberg ännu en jättechans. Kroon jobbade fram bollen till Rosenberg som blev helt fri precis framför mål, men Gulacsi gjorde en väldigt bra räddning.

Efter 77 minuter kom den där chansen där Filip Helander räddade sitt lag från ett tredje baklängesmål. Anton Tinnerholm hade stora problem med Salzburgs vänsterytter Sadio Mané ochdet var han som spelade fram till Kevin Kamp som blev helt fri och rundade Robin Olsen, men som Åge Hareide sa efter matchen: “Det kan ha varit en 120 miljoners-räddning av Filip”.

Och det har MFF-tränaren rätt i, för MFF för om man släppt in ett tredje mål så hade det varit helt kört inför returen i Malmö. Nu är det inte helt kört. Malmö FF har skaffat sig en bra möjlighet till Champions League-avancemanget som svensk fotboll har väntat så länge på. Gissa om Swedbank Stadion kommer att koka om en vecka.

Publicerad 2014-08-20 00:29