Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så har Fredheim förändrat Ljungskile

Sundbergs blogg
Myten om Ljungskile. Ett lag som spelar tråkigt och som bara slår långa bollar. Så var det i allsvenskan 2008. Så är det inte i dag. För nu spelar Ljungskile fin fotboll. Passningsinriktad och utvecklande.

När Tor-Arne Fredheim, 51, tog över som tränare inför säsongen 2012 såg han en utmaning: att med små medel förändra klubbens spelidé vilket under en ganska lång tid hade varit att besegra sina motståndare med starka spelare som kämpade och sprang mer än de andra lagen – det gick ju ganska bra men var ett kortsiktigt tänk.

Fredheim ville bland annat locka mer publik till Ljungskiles hemmamatcher för att på så sätt stärka klubbens usla ekonomi.

Annons

Så hur gör man det på bästa sätt? Jo, genom att spela en sevärd fotboll.

Spelaromsättningen har alltid varit stor i Ljungskile, och det är den fortfarande, men när Fredheim kom till klubben värvade han in en annan typ av spelare än vad som oftast tidigare varit aktuella som nyförvärv: lirare som behärskar ett snabbt passningsspel och som förespråkar spel längs marken. Kreativa spelare. Och dessutom började klubben att skriva längre avtal.

– Tidigare hade Ljungskile bara ettårsavtal med spelarna, till och med bara tio månader med en del. Nu har vi två- och treårskontrakt. Dessutom köper vi inga spelare, vi tar sådana som är fria, säger han.

Nu är Tor-Arne Fredheim inne på sin tredje säsong i Ljungskile. Publiksnittet är högre än på länge. Laget leder superettan och har ett av seriens finaste spel. Det har gjort att några av spelarna man har skrivit flerårsavtal med är intressanta för större klubbar vilket betyder att man har chans att tjäna pengar på försäljningar vilket vore viktigt för LSK vars ekonomi fortfarande är ansträngd.

Annons

– Jag tror definitivt att vårt spelsätt har gjort att det kommer mer folk och tittar på våra matcher, säger Fredheim.

Att Tor-Arne Fredheim med små resurser har gjort Ljungskile till ett topplag är ingen tillfällighet. Han förde upp Sleipner till Division 1 2008 och första året där slutade med en tredjeplacering (bara en poäng från serieseger). Och Sylvia gjorde han om från ett bottenlag till ett topplag i Division 1 och som var nära att kvala sig upp i superettan.

I takt med de fina resultaten har andra jobberbjudanden dykt upp. Inför årets säsong tackade Ljungskiles tränare bland annat nej till att jobba i U21-landslaget tillsammans med Håkan Ericson.

– Jag tvekade länge på det erbjudandet, men jag kände att jag inte är färdig i Ljungskile. Målet är att hota om att ta en plats upp i allsvenskan. Vi ska vara nära poängmässigt nästa år, men nu har det ju blivit så att vi är det redan nu, säger han.

Annons

I dag spelar Ljungskile borta mot tabelltrean Hammarby inför ett fullsatt Tele2 Arena. Om Fredheims lag tar tre poäng så har man ena benet i allsvenskan. Frågan är om tränaren stannar kvar om det blir avancemang. Då skulle målet vara avklarat, större klubbar säkerligen vara intresserade, och 51-åringen har redan visat att han är värd en chans i en större klubb.

Publicerad 2014-08-24 10:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto