Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om laguppställningar, landskampen och Fair Play

Sundbergs blogg

Sverige fick en bra start på EM-kvalet. En poäng borta mot Österrike är fullt godkänt sett till hur matchen såg ut. Blågult gjorde det man åkte till Wien för, spelade ett lågt försvarsspel, gjorde en bra kämpainsats och tog poäng. Andreas Granqvist och Andreas Isaksson imponerade där bak och på mittfältet slet Sebastian Larsson i vanlig ordning medan Albin Ekdal fortsätter att växa i landslagströjan.

Österrikes mittfält var bra och Sverige hade svårt att följa med när David Alaba tog sina djupledslöpningar. Men hemmalaget saknade spets och anfallaren Marc Janko har inte direkt utvecklats efter flytten till Sydney.

Sverige är rankat 29 i världen. Österrike är på plats 40, så det är ingen supernation. Men det är ett starkt hemmalag och därför är 1-1 ett bra resultat, speciellt med tanke på att Sverige förlorade i Wien förra året. Men spelmässigt finns mer att önska.

I den första halvleken var det nästan bara Erkan Zengin som var klok i offensiven. Andra skickade upp bollen på Zlatan Ibrahimovic i hopp om att han skulle trolla. Spelidé och riktlinjer saknades. Passningsspelet var svagt och ett bättre lag hade straffat alla bolltapp.

Annons

Men Sverige spelade efter sina resurser och kämpade till sig en poäng. En bra start på EM-kvalet som man nu kan bygga vidare på.

På dagens presskonferens på landslagets spelarhotell i Wien gjorde Hamrén en liknande analys: “Vi hade det lite jobbigt i perioder, framför allt med passningsspelet när vi vinner boll. Vi får mycket bolltapp. Jag tar med mig att vi gör en bra laginsats. Vi fajtas och krigar. Jobbar hårt. Vi behöver förbättra en del saker. Några spelare måste höja sig. Och som lag när vi vinner boll.

Ibland är det bara att krypa till korset. Innan matchen ville jag se Emil Forsberg i stället för Erkan Zengin. Då gjorde Zengin Sveriges mål och var en av lagets bästa spelare. Blev positivt överraskad av mittfältarens insats mot Österrike. Zengin var väldigt bolltrygg och ville gärna hitta offensiva lösningar. Han började försiktigt men växte efter målet. Första halvleken var väldigt bra, andra inte lika vass. Som helhet gjorde han en bra match.

Annons

Landslagschefen Lasse Richt var snabb med att komma fram och håna efter matchen: “Det var ju kul att han som blev så sågad gjorde målet”.

Komiskt med tanke på att även hans förbundskapten från början ville ha Zengin på bänken, till förmån för Nabil Bahoui. Undra hur Richt ser på det?

Skämt åsido, det är ingen som har sågat någon. Har aldrig sagt att Erkan Zengin är en dålig fotbollsspelare och att det är därför som han borde ha bänkats mot Österrike (hur många tyckte att han var given i startelvan?) Nej, argumenten till varför Emil Forsberg, 22, gärna hade fått starta, vilket påpekades av mig i Fotbollskanalen On Tour innan matchen och av Lundh i sin krönika om att allsvenska spelare inte är något för Hamrén, var att det på sikt hade varit bra för landslaget att ge den unge mittfältaren speltid nu när det är enklare att ta sig till ett mästerskap än vad det tidigare har varit – om Sverige missar att kvalificera sig är det är stort fiasko.

Annons

Sverige kommer inte att missa att nå EM. Därför hade speltid mot Österrike varit värdefullt för både “Foppa” och för landslaget.

Ett annat argument var att Forsberg imponerat stort i Malmö FF i såväl allsvenskan som i Europa och han var med och förde laget till Champions League, något ett svenskt lag inte har lyckats med på 14 år. Vi pratar om att värna om och lyfta allsvenskan och därför hade det väl varit en välförtjänt belöning att få starta i landslaget när Bahoui lämnade återbud. Vad mer ska han göra liksom?

Men visst, nu överraskade Erkan Zengin och spelade bra och fixade en poäng. En viktig poäng. Det tackar vi för. Och det är givetvis bra för svensk fotboll när nya spelare kommer in och tar chansen.

Men faktum är att det är svårt att gå från allsvenskan till att få speltid i landslaget, inte bara i tävlingslandskamper utan även i vänskapsmatcher, något som kom fram när Erik Hamréns tid som förbundskapten synades inför mötet med Österrike.

Annons

Nu var tanken att Nabil Bahoui skulle få starta i EM-kvalmatchen, men annars är det ganska dyster läsning för allsvenska spelare.

Hemmalagets spelare och tränare var rasande på Zlatan Ibrahimovic efter armbågen på David Alaba och på presskonferensen frågade österrikisk media hur Hamrén såg på situationen. De ville veta hur det är med Sverige och Fair Play, dels med tanke på Johan Elmanders filmning som fick Marko Arnautovic utvisad förra året, dels efter Zlatans armbåge.

“Det här är en tävling och ibland är det ett krig på planen, det får vi acceptera, sa Hamrén.

Då gick en reporter igång på ordvalet om att det ibland är ett krig på planen. Men Hamrén parerade och menade att han inte trodde att det var avsiktligt att träffa Alaba i ansiktet.

 

Publicerad 2014-09-09 11:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto