Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

När ska framtiden släppas fram om inte mot Liechtenstein?

1-1 borta mot Österrike, samma resultat hemma mot Ryssland, utan Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal, och 2-0 hemma mot Liechtenstein. Bra resultat, men spelmässigt finns det mycket att önska från det svenska landslaget.

Mot Österrike var försvarsinsatsen bra och spelarna kämpade tillsammans och tog en poäng. En bra laginsats mot ett bra hemmalag. Anfallsmässigt var det oftast långa bollar på Zlatan Ibrahimovic och hoppas på att han skulle trolla fram chanser. Det var inte mycket till eget spel, men om det var någon som var kreativ så var det Erkan Zengin som gjorde en bra match.

Att möta Ryssland utan Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal är inte den enklaste uppgiften, men Sverige startade matchen väldigt bra. Kim Källström och Jimmy Durmaz vann bollar högt och satte igång farliga kontringar, en av dem resulterade i en straff.

Med den positiva starten höll bara i 15 minuter. Det var som att Rysslands mål och Sebastian Larssons straffmiss gjorde att hemmaspelarna vek ner sig. Laget sjönk långt ner och blev passivt. Aleksandr Kokorin fick vara stjärna och det var svagt att inte klara stänga av den centrala ytan när man hade tre centrala mittfältare.

Ola Toivonen fick spela som ensam anfallare och han hade ingen enkel uppgift. När Sverige vann boll var man ofta långt ner på sin egen planhalva och när Toivonen fick bollen hade han inte mycket till understöd av sina mittfältare. Anfallaren är inte i närheten av att klara av att hålla i bollen på samma sätt som Zlatan Ibrahimovic och därför krävs det ett bra understöd.

Vanligtvis har man Zlatan längst fram att slå långt på och han klarar av att suga in bollen, men Toivonen är inte lika bra på det. Att man ändå slår långt visar att man antingen inte vet vad man ska göra med bollen när inte Zlatan är med eller att man inte är tillräckligt bra för att spela sig framåt – att motståndet är bättre.

Kul för Toivonen att få göra mål. Samarbetet till 1-1 med Jimmy Durmaz, som var lagets bästa spelare, var bra. Durmaz gjorde sin klart bästa landskamp och imponerade i en central mittfältsroll.

Efter slutsignalen mot Ryssland var flera spelare kritiska till spelet, framför allt Sebastian Larsson och det måste man givetvis ta på allvar eftersom han är den spelaren som fått spela flest matcher under Hamréns tid som förbundskapten.

Mot Liechtestein gjorde Sverige det som krävdes. Matchen slutade 2-0 och tre viktiga poäng åkte in på kontot. Liechtenstein var väldigt dåliga och det var väntat att Sverige hade ett stort bollinnehav. Men det var inte många spelare som imponerade. Durmaz var den som återigen stack ut.

Segern var Sveriges första i en tävlingsmatch sedan Österrike hemma i VM-kvalet. Det beror givetvis på tufft motstånd. Det har blivit förlust mot Tyskland och i två matcher mot Portugal. Oavgjort har det blivit mot Österrike och Ryssland.

Om vi har lärt oss något av de tre inledande matcherna på EM-kvalet så är det framför allt att Sverige är bra på att hämta upp underläge och att kämpa till sig poäng. Det visar att det finns en stark moral i laget och det imponerar. Försvarsspelet fick en del kritik i VM-kvalet, men det har varit bättre nu i EM-kvalet. Andreas Granqvist är den som har varit allra bäst.

1-1 borta mot Österrike, samma resultat hemma mot Ryssland utan Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal och 2-0 mot Liechtenstein är som sagt bra resultat sett till att det blir fem poäng efter tre omgångar.

Spelare som har imponerat i EM-kvalet:
Andreas Granqvist har haft en hög och jämn nivå och var bra mot Österrike, Ryssland och Liechtenstein.
Erkan Zengin var bra mot Österrike, sämre mot Ryssland, okej mot Liechtenstein.
Jimmy Durmaz var svag mot Österrike, men bra mot Ryssland och Liechtenstein.

Erik Hamrén träffade rätt i uttagningen av Erkan Zengin mot Österrike, även om tanken från början var att starta med Nabil Bahoui och ha Zengin på bänken.

Mot Ryssland fick Jimmy Durmaz spela som central mittfältare vilket var ett lyckat drag, men hade han fått den rollen om Albin Ekdal varit frisk? Men det blev bra och nu har Durmaz spelat till sig en plats på det centrala mittfältet.

Ola Toivonen ersatte Zlatan Ibrahimovic vilket var lyckat eftersom Rennes-anfallaren gjorde Sveriges mål.

Då var det konstigare att Mikael Lustig var med i truppen trots att han inte var aktuell för spel.

Hamrén anser uppenbarligen att en Lustig med tre träningar på sju veckor är bättre än alla andra svenska högerbackar som finns. Det fanns ett bra alternativ, men Miiko Albornoz, som spelat i alla svenska ungdomslandslag, slarvades bort till Chile.

I de tre första EM-kvalmatcherna har Sverige spelat med en vänsterback som högerback – en position Pierre Bengtsson helst inte vill spela på.

Förstår inte varför Nabil Bahoui petades mot Liechtenstein. Visst, insatsen mot Ryssland var inte vass, men bygg självförtroendet så kommer prestationen, speciellt för en spelare som ska vara framtiden. Matchen mot Ryssland var Bahouis första tävlingslandskamp. Att debutera i en viktig match mot Ryssland är inte det enklaste, och det i en match där han bara fick försvara och där laget saknade Zlatan Ibrahimovic och Albin Ekdal. Hamrén ville starta med Bahoui mot Österrike när Zlatan och Ekdal var med, han var alltså före Zengin, Forsberg och Hrgota där och då borde han rimligtvis vara den Hamrén vill satsa på. Om han hade fått starta mot Liechtenstein så hade han fått visa det han är bra på.

Mot Liechtenstein var Zlatan Ibrahimovic och Ola Toivonen skadade och då var det konstigt att inte starta med Branimir Hrgota. Hrgota, 21, är framtiden och när ska framtiden släppas fram om inte mot Liechtenstein på hemmaplan? I stället fick Johan Elmander, 33, starta. Elmanders starka sida är inte mot låga försvar och hans fysik behövs inte i en match mot ett svagt Liechtenstein.

Undra om det kan vara så att Hrgota inte varit vass på träningarna? Men det går inte ihop, då borde Hamrén sett det under samlingen mot Estland och Österrike och då borde inte anfallaren blivit uttagen till den här samlingen.

Hrgota är alltså med på sin andra raka landslagssamling och det borde betyda att Hamrén tycker att anfallaren är bra. Ändå väljer han Elmander före. Han vet vad han får av Elmander, som är 35 år när EM börjar, och det är alltid ett hårt jobb för laget.

Hrgota gjorde ett helt okej inhopp och han är en spännande. Innan matchen sa Albin Ekdal att det är synd att anfallaren inte fått spela mer.

Hamrén har faktiskt inte varit så vass på att slussa in yngre spelare, det är bara att kolla på genomgången.

Visst, det är bra att Bahoui och Emil Forsberg har fått spela varsin match i EM-kvalet, och Hrgota fick speltid mot Liechtenstein. Det är steg i rätt riktning. Sedan har Durmaz och Ekdal slussats in, men båda är 25 år och kommer att vara 27 när EM spelas. Det är inte jätteungt.

Men som sagt, resultatmässigt har EM-kvalet börjat bra för Sverige. Nu spelade ju även Ryssland oavgjort mot Moldavien och i den förra omgången gick Montenegro på en mina mot Liechtenstein. Det ser bra ut för Sverige som borde ta sig till EM.

Publicerad 2014-10-13 kl 10:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons