Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Guldboll till Zlatan - men Forsberg före Ekdal

Det är dags för Fotbollsgalan och för första gången på flera år pratas det om att Guldbollen (Sveriges bästa fotbollsspelare) borde gå till någon annan än Zlatan Ibrahimovic.
Men givetvis ska PSG:s anfallsstjärna få priset för nionde gången.

Markus Rosenberg har gjort en fantastisk säsong med 15 mål och 14 assist på 28 seriematcher, SM-guld och avancemang till gruppspelet i Champions League där det har blivit två mål i segern mot Olympiakos, och dessutom blev det fyra mål i CL-kvalet och ett i Svenska cupen.

Att han i torsdags utsågs till allsvenskans bästa anfallare och den som betytt mest för sitt lag var väldigt välförtjänt – och hade det inte varit för en av världens bästa fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, så hade han varit värd Guldbollen.

Under 2014 har Zlatan Ibrahimovic gjort 23 mål och fem assist på 30 matcher för PSG som vann ligan, cupen och supercupen (vann skytteligan på 16 mål och gjorde fem assist i ligan, fem mål i cupen och två fullträffar i Champions League där laget utan svensken åkte ut i kvartsfinal mot Chelsea), och två mål och en assist på fyra landskamper vilket gjorde att han slog det 82 år gamla svenska målrekordet.

Dessutom är det ju faktiskt så att Guldbollen delas ut till Sveriges bästa fotbollsspelare 2014. Markus Rosenberg har varit väldigt bra, men inte bättre än Zlatan Ibrahimovic.

Det här är dock första gången på flera år som någon har gjort det så bra att han nämns i snacket om Guldbollen och det är bra. Men om Zlatan inte får sin åttonde raka Guldboll så är det löjligt och då känns det som att det är lite för att han just har vunnit så många gånger och att någon vill ha variation.

***

Här är mina vinnare:

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic, Paris SG

Årets målvakt: Robin Olsen, Malmö FF
Utsågs med all rätt till årets målvakt i allsvenskan efter att bara släppt in 28 mål på 29 matcher med MFF som vann SM-guld. Höll nollan i elva matcher (bäst i allsvenskan) med en räddningsprocent på 77.

Var med och tog laget till Champions League och är den enda svenska målvakten i turneringen.Gör upp med Andreas Isaksson som under hela 2014 har åtta segrar, tolv oavgjorda och åtta förluster i turkiska Kasimpasa. 35 insläppta på 28 matcher. 2013/14 slutade laget sexa och den här säsongen är man åtta efter nio omgångar med bara tre segrar.

I landslaget har Isaksson det här facit under 2014: Belgien 0-2, Österrike 1-1, Ryssland 1-1, Liechtenstein 2-0.Det betyder att Isaksson har vunnit nio matcher under 2014. Och det är just det här som är oklart med Fotbollsgalan: Visst, Andreas Isaksson är en bättre målvakt än Robin Olsen och om det bara handlar om vem som är bäst så ska Isaksson vinna. Men samtidigt har hans prestationer under 2014 varit sådär. Om det bara handlar om vem som är bäst så räcker det ju till exempel för Zlatan Ibrahimovic att göra en enda match på ett år för att vinna priset som årets anfallare.

Årets försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar
Gått starkt i både klubb- och landslag. Krasnodar ligger trea i den ryska ligan (bara en poäng efter tvåan CSKA Moskva) och slutade femma förra säsongen. Petades i landslaget under 2013 men tog tillbaka platsen och har varit den bästa mittbacken i de senaste matcherna, till och med en av de bästa i laget. Spelar i Europa League.

Granqvist borde vinna före Mikael Antonsson och Filip Helander. Antonsson åkte ur med Bologna och går nu ganska svagt i Köpenhamn. Har inte varit lika bra som Granqvist i landslaget.

Helander var väldigt bra under stora delar av säsongen, men i slutet har det inte gått lika bra. Tog inte hem priset som årets försvarare i allsvenskan (Johan Larsson) så därför vore det konstigt om han vann det här. Det imponerar dock att han haft framgångar med klubblaget och U21-landslaget. Men som sagt: Granqvist har också gått starkt i sin liga och har varit bland de bästa i A-landslaget.

Årets mittfältare: Emil Forsberg, Malmö FF
Utsågs till årets mittfältare i allsvenskan och gjorde 14 mål och sex assist när MFF försvarade SM-guldet. Svarade dessutom för flera viktiga poäng när laget spelade sig in i Champions Leagues gruppspel. Den fina säsongen gjorde att han nu har slagit sig in i landslaget där han även har fått starta i två matcher (vunnit båda).

Forsberg gör upp med Albin Ekdal och Jimmy Durmaz som visserligen har blivit givna på det svenska mittfältet, men i klubblaget har ingen av dem nått framgångar.

Ekdal blixtrade till i en match när det blev tre mål mot Inter och sammanlagt har det blivit 25 Serie A-matcher under 2014. Men fyra poäng (fyra mål, ingen assist) och utbytt i 13 matcher imponerar inte. Cagliari ligger på femtonde plats och har bara två segrar. Förra säsongen slutade laget på just femtonde plats. Under hela 2014 har Albin Ekdal bara vunnit fyra ligamatcher (Fiorentina 1-0, Verona 1-0, Inter 4-1 och Empoli 4-0). I landslaget har det blivit: Turkiet 1-2, Estland 2-0, Österrike 1-1, Liechtenstein 2-0.

Gillar Ekdal, men det skulle kännas konstigt om Sveriges bästa mittfältare bara har vunnit fyra ligamatcher på ett helt år.

Durmaz har gjort två bra landskamper mot Ryssland och Liechtenstein men är inte given i sitt klubblag Olympiakos. Han har fått spela en del i ligan, men i Champions League har det inte blivit så mycket speltid.

Årets anfallare: Zlatan Ibrahimovic, PSG.
För motivering är det bara att läsa texten högst upp i det här inlägget om varför Zlatan borde få Guldbollen i år igen.

***

Men så här tror jag att det blir:
Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic, PSG
Årets målvakt: Andreas Isaksson, Kasimpasa
Årets försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar
Årets mittfältare: Albin Ekdal: Cagliari
Årets anfallare: Zlatan Ibrahimovic, PSG

Publicerad 2014-11-10 kl 10:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons