Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hamrén borde kalla in Johan Larsson

Gick upp tidigt i morse för att lämna Podgorica och åka till Marseille. Ett helt okej byte och äntligen kanske man kan få en riktig råbiff. Den var katastrof i både Podgorica och i Madrid när vi var där på Malmö FF:s Champions League-match mot Atletico.

***

Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg, Mikael Lustig och Johan Dahlin åker inte med till Frankrike. Det betyder att John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Branimir Hrgota slåss om Zlatans plats. Och med Lustig borta borde Hamrén kalla in en riktig högerback i stället för att köra med vänsterfotade Bengtsson i en träningsmatch.

Anton Tinnerholm fick frågan men tackade nej på grund av skada. Precis som Tinnerholm har Johan Larsson imponerat i allsvenskan. Han är en modern ytterback med offensiven som främsta vapen. Han vann både Elfsborgs interna skytteliga och assistliga och utsågs till allsvenskans bästa försvarare. Kan då tycka att han har förtjänat att få vara med i truppen mot Frankrike, speciellt nu när både Lustig och Tinnerholm har sagt nej.

Det som talar emot Larsson är att han inte stod så högt i kurs hos U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson och han petades ur truppen flera gånger.

En annan högerback som borde vara med i snacket är Mattias Johansson. Han är också en offensiv ytterback, men det som talar emot honom är att han valde att nobba U21-landslagets viktiga playoff-möte med Frankrike och även om han har varit med i Hamréns trupp så var det ett tag sedan nu. Johansson har ju för inte så längesedan gått före både Tinnerholm och Larsson.

***

1-1 mot Montenegro var ingen höjdare. Erik Hamrén ställde som bekant upp med en offensiv startelva med förhoppningen att gå på knock och såga av Montenegro. Med en så offensiv uppställning ville man såklart se om Sverige kunde föra spelet och etablera anfall, det har man bara klarat av att göra i en EM-kvalmatch och det var hemma mot svaga Liechtenstein. Mot Österrike och Ryssland har man inte klarat av det och det gjorde man inte heller mot Montenegro.

Sverige var helt okej i den första halvleken och borde ha stängt matchen med ett 2-0-mål. Chanser fanns och närmast var Zlatan Ibrahimovic. Tycker dock att man spelade för mycket på förstalöpning, främst Albin Ekdal, och om man bara hade varit lite kyligare hade det blivit frilägen mot Montenegro som inte var inte bra, och det som förvånade mest med hemmalaget var hur de uppträdde när de inte hade bollen. Deras positionsspel och press var väldigt dåligt.

I den andra halvleken gick Sverige ner sig och Montenegro bjöds in i matchen. Trots att den egna insatsen var svag så valde spelarna att lägga fokus på domarens insats. De svenska spelarna och förbundskapten Erik Hamrén menade att Montenegros straff var billig och att Albin Ekdals bortdömda mål borde ha godkänts.

Båda situationerna kan diskuteras. Kan köpa att Montenegro fick straff, men håller med om att Ekdals bortdömda mål var ett väldigt tveksamt domslut.

Reagerade på hur de svenska spelarna uppträdde mot varandra. Förstår att man skäller på en lagkamrat någon gång och att det uppstår diskussioner, men mot Montenegro var det alldeles för många gånger som man klagade och gnällde på varandra och det såg inte bra ut. Det är bra att ha en vinnarskalle, men att man skäller ut lagkamrater gång på gång är inte okej och det är fel fokus. Det är bra att vissa spelare vill vara ledare på planen, men tycker inte att man är det när man skäller på lagkamrater efter att man själv satt dem i svåra lägen. Det blir som att man försöker skylla ifrån sig.

Reagerade även på att Erkan Zengin och Jimmy Durmaz sökte Zlatan Ibrahimovic nästan varje gång de hade bollen. Dels blir det lättläst, dels missar man att sätta andra spelare i bra lägen vilket inte är bra för laget. Och det ser ganska löjligt ut.

När Mikael Lustig gick sönder valde Hamrén att flytta över Pierre Bengtsson. Har svårt att förstå varför han inte tog in en högerfotad Sebastian Larsson. Vägrar han spela högerback? Bengtsson är extremt vänsterfotad och har svårt för att spela till höger. Det var synd för Sverige att Lustig skadade sig för han var bäst i backlinjen i den första halvleken. Och tråkigt för honom om det var en bristning som han åkte på efter att han precis har kommit tillbaka efter sin ljumskskada. Han var väldigt nere efter matchen och det kan man förstå.

Efter fyra EM-kvalmatcher är Sverige tvåa i gruppen med en seger och tre oavgjorda matcher. Klart att det är bra att vara obesegrad och Sverige lär ta sig till EM, men det är oroande att man bara har vunnit två matcher under hela 2014, i hemmamatcherna mot Estland och Liechtenstein, och att det är de enda gångerna då Sverige har klarat av att föra spelet och etablera anfall.

Publicerad 2014-11-16 kl 16:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons