Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MFF tar guld igen - genomgång av allsvenska lagen

Sista dagen på jobbet innan ledighet och när jag kommer tillbaka har allsvenskan dragit igång. Därför kommer den här bloggen att vila, förmodligen hela året. Kommer i stället att dyka upp i ett nytt format som heter FK News. Det blir i maj.

Innan jag går på ledighet tänkte jag gå igenom lagen. I dagsläget känns Malmö FF bäst och sedan är det jämnt mellan AIK, Elfsborg och IFK Göteborg.

Har delat in lagen i grupper som är i alfabetisk ordning. Alltså, Åtvidaberg är inte sist i sin grupp för att de är sämst.

Malmö FF imponerade stort förra säsongen. Har tappat Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin, Markus Halsti, Magnus Eriksson, Simon Thern och Ricardinho men MFF känns ändå starkast inför det här året. Har värvat bra i Magnus Wolff Eikrem, Tobias Sana, Jo Inge Berget, Oscar Lewicki, Yoshimar Yotun och Erik Andersson. Dessutom är Guillermo Molins på väg tillbaka efter skadan som höll honom borta från höstsäsongen. Och klubben jobbar på att ta in Rasmus Bengtsson. MFF känns bättre än de andra lagen och tipset blir att de tar sitt tredje raka SM-guld.

ANNONS

IFK Göteborg fick behålla Lasse Vibe och det var givetvis viktigt. Blåvitts anfall med Vibe och Gustav Engvall är väldigt bra. Håkan Mild lämnade som sportchef förra säsongen och satte inte klubben i den bästa sitsen. Nu uppges föreningen backa flera miljoner och spelare som May Mahlangu och Jakob Johansson lämnade som Bosman. Dessutom satt Nordin Gerzic och Daniel Sobralense på höga löner men lyckades aldrig i klubben. IFK Göteborg kommer helt säkert att vara med i den allsvenska toppen men frågan är om Mats Gren och nye tränaren Jörgen Lennartsson kan lyfta laget som slutade tvåa förra året?

När förra säsongen startade hade IFK Göteborg en väldigt bra vänsterkant. Nu har både Ludwig Augustinsson och Sam Larsson lämnat. Sören Rieks har levererat men Haitam Aleesami har inte imponerat.

Fansen hoppas och tror på Sebastian Eriksson men det är svårt att veta var han står efter att ha varit knäskadad och inte spelat match på nio månader. Mats Gren letar efter ännu en central mittfältare och om han lyckas ro i land kvalitet så blir Blåvitt verkligen att räkna med.

ANNONS

Elfsborg har ett väldigt bra mittfält med Viktor Claesson, Marcus Rohdén, Henning Hauger, Anders Svensson, Simon Lundevall och den spännande duon Arber Zeneli och Simon Hedlund.

Förra året gjorde högerbacken Johan Larsson flest mål och assist och nu när han har lämnat är det självklart att ställa sig frågan: Vem ska göra poängen i år?

Det blir även spännande att se vad Magnus Haglund kommer att tillföra. Och kan Lasse Nilsson få ett lyft efter att han missade stora delar av höstsäsongen? Han lär vara väldigt spelsugen.

I AIK ska det bli spännande att se Dickson Etuhu, Mohamed Bangura och Fredrik Brustad, men just nu finns det ändå flera frågetecken över laget:

1. Ett nytt spelsystem (4-3-3) ska sättas och med tanke på att både Celso Borges och Ibrahim Moro har lämnat så måste Andreas Alm spela in ett helt nytt centralt mittfält. Speciellt Borges var viktig och gjorde sex mål och nio assist den förra säsongen. Ebenezer Ofori har imponerat på försäsongen.

ANNONS

2. Var står Etuhu och Bangura? Kapacitet finns men det var ett tag sedan duon levererade.

3. Lämnar Nabil Bahoui i sommar? Mycket talar för det och hur agerar AIK då? Bahoui var väldigt viktig förra säsongen, gjorde 14 mål och sju assist och i många matcher kändes det som att laget var väldigt beroende av mittfältaren.

4. Hur klarar sig försvaret utan Alexander Milosevic? AIK släppte in 42 mål förra året och har inte värvat en ersättare till Milosevic. Kan Noah Sonko Sundberg fylla luckan?

Kan få en vass offensiv med Henok Goitom, Nabil Bahoui, Mohamed Bangura och Fredrik Brustad.

En intressant grej med AIK är att på ungefär ett år har laget tappat: Martin Lorentzson, Alexander Milosevic, Niklas Backman, Daniel Majstorovic, Lalawele Atakora, Kwame Karikari, Ibrahim Moro, Celso Borges, Eero Markkanen, Kennedy Igboananike och Robin Quaison.

ANNONS

Om platserna 5-9 tror jag att Djurgården, Helsingborg, Häcken, Kalmar FF och Örebro gör upp om.

Djurgården har gjort flera spännande värvningar, bland annat Omar Colley, Jesper Karlström och Kerim Mrabti. Bygget kan bli bra på sikt men i år blir det för svårt att utmana om topp fyra.

Helsingborg slutade nia förra året men kan mycket väl få ett lyft med Henrik Larsson som manager. Har värvat Astrit Ajdarevic, Anton Wede och Lalawele Atakora. Darijan Bocanic och Robin Simovic har sett bra ut på försäsongen och Johan Mårtensson imponerade på landslagets januariturné. Har två bra ytterbackar i Emil Krafth och Jere Uronen.

Häcken slutade femma förra säsongen och är inte bättre i år. Har tappat Carlos Strandberg och Oscar Lewicki. Har värvat Dardan Rexhepi, Mohammed Abubakari och Jasmin Sudic. Intressant att se om Ivo Pekalski kan lyfta och om Gunnar Heidar Thorvaldsson kan få igång målskyttet igen. Simon Gustafson är en av allsvenskans bästa mittfältare. Är det tvillingbrorsan Samuels tur att slå igenom i år?

ANNONS

Kalmar FF gjorde en bra vårsäsong men när Melker Hallberg lämnade och Ismael skadade sig så gick det tyngre på hösten. Ny tränare i Peter Swärdh som är en bra matchcoach. Två av tre bröder Elm är i truppen, är hela trion på plats i sommar? Rasmus är på väg tillbaka och kan snart vara med och känna på bollen. Om hösten var dålig förra året så kan det mycket väl bli tvärtom i år.

Örebro slutade sexa som nykomling vilket är imponerande. Har fått behålla viktige Alhassan ”Crespo” Kamara som gjorde 14 mål på lika många matcher från start. Alexander Axén tog över mitt i förra säsongen och leder nu laget från start.

Om platserna 10-11 tror jag att vi kommer att hitta Hammarby och IFK Norrköping.

Hammarby är nykomling och är just nu svår att tippa. På försäsongen har det blivit förluster mot Strömsgodset och Västsjälland, oavgjort mot Molde som skiftade hela laget i halvtid, och segrar mot LA Galaxy, Assyriska och Kristianstad. Det finns en del frågetecken:

ANNONS
Hur kommer det att fungera med Philip Haglund som mittback?
Johan Persson var väldigt bra när laget gick upp från superettan men hur går det i allsvenskan och om det skulle bli motgångar? I Öster var mittfältaren bra i medgång, men hade det tyngre i motgång.
Bra nyförvärv i Måns Söderqvist och det ska bli väldigt spännande att se Linus Hallenius.

IFK Norrköping har många talanger som Linus Wahlqvist och Alexander Fransson som borde kunna ta ännu större kliv i år. Klubbens ordförande Peter Hunt som har Peking Soccer Invest lockade till sig Daniel Sjölund från konkurrenten Åtvidaberg och det kan bli press på tränaren Janne Andersson när det kommer till vilka som ska spela på det centrala mittfältet med tanke på att klubben har en hel del unga, duktiga spelare.
Har ett bra anfallspar i Alhaji Kamara och Emir Kujovic. Bra nyförvärv i Nicklas Bärkroth.

ANNONS

Längst ner på platserna 12-16 tror jag att Falkenberg, Gefle, Halmstad, Sundsvall och Åtvidaberg kommer att göra upp.

Falkenberg svarade för en bragd när de höll sig kvar i allsvenskan. Inför årets säsong har laget tappat Henke Larsson och Anton Wede till Helsingborg. Hasse Eklund är tillbaka som tränare och får ett tufft jobb att göra om Henkes bedrift.

Gefle kvalade sig kvar och frågan är om laget hade spelat i allsvenskan 2015 om de inte hade haft Simon Lundevall förra året. Nu har han lämnat för spel i Elfsborg och det är ett tungt avbräck. Har inte pengar att värva bra ersättare och det lär ha varit ett tufft beslut förra året när Brann ville köpa loss Lundevall för flera miljoner. Det slutade med att man behöll och hängde kvar. Marcus Hansson har också lämnat som Bosman.

Halmstad har haft en stor spelaromsättning och har bland annat tappat Mikael Boman, Gudjon Baldvinsson, Kristinn Steindórsson, Richard Magyar, Oliver Silverholt och Johan Blomberg. Har bland annat värvat Christoffer Andersson, Kwame Karikari, Mohammed Ali Khan och Junes Barny. Janne Jönsson är ny tränare och lär få ett tufft jobb.

ANNONS

Sundsvall har tappat viktige Kevin Walker och ersatt med Lars Krogh Gerson från IFK Norrköping. Nykomlingen kommer att få en tuff säsong i allsvenskan och får kämpa för att hålla sig kvar.

Åtvidaberg har tappat sitt centrala mittfält med Daniel Sjölund och Mohammed Abubakari. Har värvat Mauricio Albornoz och letar efter ännu en innermittfältare. Gjorde nyligen klart med Martin Lorentzson. Högerbacken från AIK har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaren. Roar Hansen har ersatt Peter Swärdh som tränare.

Publicerad 2015-02-27 kl 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto