POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Modiga Norrköping spelade bäst av alla - men nu blir det en utmaning

2014: Näst sist med fyra omgångar kvar och slutade tolva.
2015: SM-guld.
IFK Norrköping är svenska mästare och det är en av allsvenskans största skrällar någonsin.

IFK Norrköping åkte till Malmö som serieledare men ändå var känslan när matchen drog igång på Swedbank Stadion att det skulle bli för tufft att besegra MFF borta.

Den känslan ändrades efter fem minuter. Markus Rosenberg, som tillsammans med Norrköpings tränare Janne Andersson missade guldet i sista omgången med Halmstad 2004, fick hjärnsläpp i en duell med Linus Wahlqvist och fick se det röda kortet.

Bortalaget tog tag i taktpinnen och rullade boll som de är så bra på. Lagets yngsta spelare Linus Wahlqvist, 18, och Alexander Fransson, 21, såg inte alls ut att vara påverkade av den pressade situationen utan spelade lika moget som mer rutinerade Andreas Johansson och Daniel Sjölund.

Och det var det där med att hjälpa till lite. Rosenberg var inte ensam.

Först tappade Erdal Rakip boll och Arnor Traustason högg direkt, avancerade och frispelade Emir Kujovic som kallt rullade in sitt 21 mål.

Sedan lekte Franz Brorsson rugby och drog på sig MFF:s andra röda kort. Då högg firma Kujovic/Traustason igen. Kujovic spelade snyggt fram sin lagkamrat som säkert avgjorde matchen och fixade klubbens första SM-guld på 26 år (det näst senaste kom 26 år innan det).

IFK Norrköping har imponerat hela säsongen. Spelet har varit offensivt och fint samtidigt som poängen trillat in. Man har gjort flest mål och tagit flest segrar. Det spelar ingen roll hur fint man spelar utan det är segrar som räknas, menar en del. Visst, i slutändan handlar det om att vinna men om man på köpet kan utveckla sig själv och sina medspelare så är det givetvis det bästa. Det är precis vad IFK Norrköping har gjort den här säsongen.

Laget vann allsvenskan samtidigt som man spelade den bästa fotbollen. Man har hela året pratat om mod, att våga och viljan att utveckla. Det är kul när sådant belönas.

Efter slutsignalen i Malmö firade IFK Norrköping. Janne Andersson fällde en tår. Tränaren har gjort ett fantastiskt jobb. Inte bara för Norrköping utan även för svensk fotboll.

Han har vågat. Bara kolla på de sista omgångarna när han vågade spela med tre anfallare på planen trots att man körde 4-4-2. Trots att Norrköping var ett vinnande lag och i en guldstrid vågade Janne Andersson röra om och byta positioner och lyckades få med sig gruppen på det och fortsatte att leverera resultat. Det är modigt och ett starkt ledarskap.

En annan viktig sak Janne Andersson gjorde 2015 var att värva in Daniel Sjölund och flytta ner Andreas Johansson som mittback. De var två av lagets nyckelspelare. En tredje nyckel var Emir Kujovic och man ska inte glömma att det är tack vare Janne Andersson som anfallaren spelar i IFK Norrköping. Som han själv sa mitt i guldjublet: “Jag hade aldrig gått till Norrköping om inte Janne var där”.

Emir Kujovic har på sina 44 senaste allsvenska matcher gjort 31 mål. Den här säsongen gjorde han nio matchavgörande mål och vann den allsvenska skytteligan på 21 fullträffar. Lika många mål som hela Halmstad gjorde. Imponerande!

Kujovic är glödhet och borde bli uttagen i landslagets playoff-trupp till mötena med Danmark. Där behövs bra spelare som är formstarka.

Förutom den rutinerade trion har Alexander Fransson och Linus Wahlqvist imponerat stort och båda har stor del i guldet. Fransson håller jag som säsongens utropstecken, en av allsvenskans bästa spelare och han har blivit en personlig favorit.

Nu har IFK Norrköping en stor utmaning i att behålla spelare, förlänga kontrakt och att sälja rätt och ersätta bra.

Emir Kujovic, Christoffer Nyman, David Mitov Nilsson, Andreas Johansson, Nikola Tkalcic, Alexander Fransson och Daniel Sjölund har alla ett år kvar på sina kontrakt.

Ni ser själva, klubben har ett tufft jobb framför sig. Det blir något att ta tag i när festen är slut. Men till dess låter vi hela Norrköping fira, festa, jubla, skåla, åka 3:ans spårvagn och skråla ljuva livet, ljuva livet.

Publicerad 2015-11-01 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto