Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

MFF lägger inga CL-pengar på spelare från svenska lag - allsvenska klubbar köper inte av varandra

I vinter har 107 spelare värvats till eller från allsvenskan. Sju av tio har varit Bosman. Inga transfers mellan allsvenska klubbar. Det visade sig i den här genomgången där det går att se hur det har sett ut under vinterfönstret.

Efter två raka år i Champions League har det varit en diskussion om att andra svenska klubbar kan gynnas av MFF:s starka ekonomi med tanke på att det kan bli spelaraffärer. Så har det inte blivit. Andra klubbar har nobbat bud och MFF har handlat utomlands.

Malmö har visat intresse för Örebros Alhassan ”Crespo” Kamara, Simon Gustafson när han var i Häcken, Falkenbergs Gustaf Nilsson, Djurgårdens Kerim Mrabti och Kalmar FF:s Filip Sachpekidis. Gustafson är nu i Feyenoord och Nilsson på väg till Bröndby, medan de andra är kvar i sina lag.

Pratade med AIK:s sportchef Björn Wesström som sa: ”Klubbarna sätter en prislapp på spelaren som är på internationell nivå och det spelar ingen roll om den intresserade klubben heter Malmö FF, Feyenoord eller Bröndby. Även om Malmö har våldsamt mycket mer pengar än oss så har dom inte så mycket att dom kan göra dåliga affärer. Då har MFF hittat lösningar utomlands som har varit bättre.”

Under vinterfönstret har Malmö köpt Vidar Örn Kjartansson från kinesiska Jiangsu Sainty för ungefär 3 miljoner kronor plus att han ska ha fått en sign on bonus på 8 miljoner, enligt uppgifter till Expressen. Dessutom har man tagit in Anders Christiansen från italienska Chievo för 9 miljoner kronor, enligt Ekstrabladet.

Inga affärer med svenska klubbar alltså.

Senast MFF hade mycket pengar var i början av 2000-talet och om man går tillbaka och jämför så var det vanligare att man köpte spelare av andra allsvenska klubbar.

När Malmö hade sålt Zlatan Ibrahimovic till Ajax för 82,5 miljoner kronor värvade man Niklas Skoog från Örebro som ersättare, sedan tog man även in Andreas Yngvesson från Gif Sundsvall för ungefär 6 miljoner. Dessutom värvade klubben Kristian Bergström och Thomas Olsson från IFK Norrköping, Jon Inge Höiland från IFK Göteborg, Afonso Alves från Örgryte (för 12 miljoner), Igor Sypniewski Halmstad och Lolo Chanko Djurgården. För att nämna några.

Det har inte varit många spelare som Malmö FF har handlat från andra allsvenska lag under de senaste åren och det har inte varit några stora affärer. Isaac Kiese Thelin som 2014 hade det svårt i IFK Norrköping, då fyndade MFF och kort efter sålde honom vidare i en rejäl plusaffär till franska Bordeaux. Dessutom Anton Tinnerholm samma säsong med ett halvår kvar på avtalet från Åtvidaberg.

Oscar Lewicki kom från Häcken som Bosman. Simon Thern från Helsingborg som Bosman. Mahmut Özen Bosman från Mjällby.

Erik Johansson, Miiko Albornoz och Emil Forsberg kom från klubbar som spelade eller skulle spela i superettan.

Då har det på senare tid varit vanligare att hämta spelare utanför Sverige. Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Rasmus Bengtsson, Vidar Örn Kjartansson , Vladimir Rodic, Nikola Djurdjic, Tobias Sana, Andreas Vindheim, Kari Arnason, Johan Wiland, Yoshimar Yotun, Enock Kofi Adu, Felipe Carvalho, Magnus Eriksson, Anders Christiansen, Markus Rosenberg och Guillermo Molins är några av många spelare som hämtats in från utländska ligor de senaste åren.

MFF:s senaste stora affär med en annan allsvensk klubb var Mathias Ranégie som 2011 gick från Häcken för en summa som ryktades vara på ungefär 15 miljoner kronor.

En annan liknande affär mellan två allsvenska klubbar, om än inte lika stor, var inför 2012 när IFK Göteborg värvade Nordin Gerzic från Örebro för mellan 7-8 miljoner kronor. Det var då klubben fick smeknamnet ”Real Göteborg” och man köpte även in Kjetil Waehler från Ålborg.

Pontus Farnerud anslöt från Stabaek, John Alvbåge från Örebro och Daniel Sobralense från Kalmar FF. Alla tre som Bosman.

Klubben har haft en rejäl omsättning under de senaste åren och en av anledningarna till det var att Mats Gren behövde förändra en hel del när han kom in som sportchef. Sedan dess har Gren sålt Sam Larsson, Ludwig Augustinsson, Gustav Svensson och Lasse Vibe till utländska klubbar.

Jakob Johansson, May Mahlangu, Kjetil Waehler, Daniel Sobralense, Philip Haglund och Nordin Gerzic är några som har lämnat som Bosman.

Köpt Tom Pettersson från Åtvidaberg och de andra köpen från utländska klubbar, bland annat Jakob Ankersen, Haitam Aleesami och Sören Rieks.

Grens flesta värvningar har varit billiga eller som Bosman.

En annan klubb som varit med i toppen av allsvenskan i flera år är AIK. Även här värvar man gärna spelare som är Bosman. Under de senaste åren har vi sett när klubben har värvat kontraktslösa spelare som varit i utländska klubbar, som: Denni Avdic, Amin Affane, Stefan Ishizaki, Dickson Etuhu, Jos Hooiveld, Eero Markkanen, Fredrik Brustad, Celso Borges, Henok Goitom, Panos Dimitriadis, Helgi Danielsson och Daniel Majstorovic.

Man köper såklart inte Bosman-spelare men samtidigt ska man tänka på att när klubbar värvar “stora namn” som Bosman så ger man oftast en sign on-bonus.

Spelare som AIK under de senaste åren har köpt från utländska klubbar är bland annat Sauli Väisänen, Haukur Hauksson och Ebenezer Ofori.

Från svenska klubbar har AIK värvat en hel del som Bosman, som Johan Blomberg Halmstad, Nabil Bahoui BP och Kennedy Igboananike Djurgården.

Niclas Eliasson var ett köpt från ett svenskt lag och han kom från Falkenberg som då gick upp från superettan.

Spelare som Walid Atta, Martin Mutumba, Henok Goitom och Celso Borges har lämnat AIK som Bosman samtidigt som klubben gjort en hel del plusaffärer som med Nabil Bahoui, Mohamed Bangura och Teteh Bangura.

Elfsborg tappar sällan spelare som Bosman utan har varit bra på att förlänga för att sedan få betalt från utländska klubbar som Heerenveen med Arber Zeneli, Bröndby med Johan Larsson, Nice med Niklas Hult och i skrivande stund är Sebastian Holmén nära en övergång till Dynamo Moskva.

Klubben köper sällan från andra allsvenska föreningar utan tar gärna in Bosman eller plockar in från andra ligor, som Viktor Prodell från Mechelen, Mohamed Bangura från Celtic, Emir Bajrami från Panathinaikos och Jörgen Horn Strömsgodset.

Bland de allsvenska lagen som antingen är mindre eller inte varit i toppen av tabellen är det svårare att köpa spelare från konkurrerande klubbar.

Förra vinterfönstret tappade Halmstad hela sju spelare som Bosman, Mikael Boman (IFK Göteborg), Johan Blomberg (AIK), Marcus Antonsson (Kalmar FF), Oliver Silverholt (Hammarby), Gudjon Baldvinsson (Nordsjälland), Kristinn Steindorsson (Columbus) och Richard Magyar (Aarau). Det slutade med att laget åkte ur allsvenskan.

Hammarby har värvat flera spelare från Kalmar FF. Måns Söderqvist och Erik Israelsson som Bosman. Mats Solheim köptes med några månader kvar på kontraktet. Skrev ett blogginlägg i november om Bajens 46 värvningar på fem år.

Mats Jingblad har sedan han blev sportchef i november 2013 tagit in 22 spelare och 15 har lämnat och då valde jag att inte ta med spelare som försvann efter 2013, vilket var drygt tio stycken som hade utgående avtal och inte fick förlängt. Föregångaren Gustaf Grauers gjorde 24 värvningar på tre år.

Gefle har tappat några spelare till andra allsvenska klubbar som Bosman, till exempel Simon Lundevall till Elfsborg och Alexander Faltsetas till Djurgården. Marcus Hansson gick som Bosman till norska Tromsö och har nu sålts vidare till Djurgården. Jakob Orlov såldes till Brann och David Fällman till Kina.

Under de två senaste åren har man bland annat plockat Andreas Andersson som Bosman från Sirius, Jesper Florén Bosman från Gais, Antons Lans Bosman från Elfsborg, Jacob Ericsson Bosman från Örgryte, Simon Skrabb lån från finska Jaro.

Kwame Bonsu var ett köp från Heart of Lions.

I Kalmar FF har tre mittbackar lämnat som Bosman, Ludvig Öhman flyttade till Japan, Marcus Nilsson till England och Nenad Djordjevic trappade ner. Målvakten Lars Cramer såldes till norska Ålesund.

Daniel Sjölund gick från Åtvidaberg till IFK Norrköping och övergången blev klar mitt under säsongen 2014. Klubbarna lyckades dock inte komma överens så mittfältaren flyttade som Bosman efter sista omgången. Mästarklubben Norrköping sålde Alexander Fransson till Basel för ungefär 18 miljoner kronor och som ersättare har man tagit in två centrala mittfältare. Eric Smith köptes loss från Halmstad för ungefär 1 miljon och Andreas Blomqvist anslöt efter att ha brutit avtalet med danska Ålborg.

Publicerad 2016-02-11 kl 13:36

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons