Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sista testet - gäller för spelarna att ta chansen

Ett sista test inför EM.
Då gäller det för några spelare att ta chansen och för alla att känna att saker och ting sitter och att lämna plan med en bra känsla.

Vi lämnade Båstad efter sex fina dagar där vi fick se ett landslag ladda upp inför EM i Frankrike. Vi fick se träningar där Zlatan Ibrahimovic, Emil Forsberg, Kim Källström och Victor Nilsson Lindelöf imponerade. Vi fick se äldre spelare som nu ska göra sitt sista mästerskap och yngre som ska kliva in i sitt första på seniornivå.

Om tre dagar åker det svenska landslaget till Frankrike, om åtta dagar väntar Irland i den första gruppspelsmatchen.

Men först ett sista test. En sista chans att pröva saker och att se vilka som har bra form.

Försvarsspelet måste sitta, anfallsspelet glimta till men är inte lika viktigt. Försvaret har varit svajigt – fyra insläppta hemma mot Österrike i kvalet är ett starkt minne – men i den sista playoff-matchen mot Danmark var det bättre. Det kommer att gå undan i EM och det blir oerhört viktigt med ett bra försvarsspel över hela planen.

Nu får Erik Johansson, Oscar Lewicki och Sebastian Larsson chans att visa upp sig. Johansson startade, när Mikael Antonsson gick sönder, i den sista playoff-matchen men har sedan dess inte gjort en enda landskamp. Efter det har ett portugisiskt ligaguld och fint spel i Champions League gjort att Victor Nilsson Lindelöf fått spela tre matcher tillsammans med Andreas Granqvist.

Det har gått bra och laget har fått en bolltrygg och snabb mittback som har rutin från spel på stora arenor, men ändå förändrar Erik Hamrén. 95 procent av Fotbollskanalens läsare och 88 procent av Aftonbladets vill se Lindelöf från start, men valet kan förbundskapten motivera med 2-2-matchen mot Danmark som innebar en EM-plats.

Lewicki gjorde ett bra U21-EM där han var lagets viktigaste spelare och var även väldigt bra i playoff mot Danmark och får nu nytt förtroende. Helt rätt. Men det finns ett frågetecken för hur formen är efter att inte ha varit jättebra i klubblaget och att han den senaste tiden dragits med en skada. Lewicki måste visa att formen är bra och att han är en spelare för startelvan.

Mot Slovenien gjorde Larsson 90 minuter för första gången sedan i oktober och det märktes att han inte är i toppform. Men mot Wales får han starta då Hamrén föredrar en hårt arbetande spelare med bra defensiv före Jimmy Durmaz vars offensiv är bättre. Ett tveksamt val av Hamrén.

Det finns alltså några frågetecken som måste redas ut inom loppet av åtta dagar. För då börjar allvaret.

Förväntningarna är alltid stora inför ett mästerskap och så ska det vara. Motståndarna har drabbats av en del skador, gruppen känns öppen och Sverige har ett spännande lag där Zlatan Ibrahimovic och Emil Forsberg har förutsättningar för att ta EM med storm.

I Båstad var Zlatan i en klass för sig själv. Han har sett ut att vara helt obrydd av att vara klubblös och över alla spekulationer om framtiden. Och det känns positivt att han ska till en ny klubb, då lär han verkligen vilja visa upp sig från sin bästa sida i EM. Även om det blir klart innan mötet med Irland lär han vilja imponera på sin nya arbetsgivare och dess fans.

Mot Wales kanske Zlatan gör sin sista landskamp på Friends Arena. Det gör i alla fall Kim Källström och Andreas Isaksson. Källström var härlig att se på lördagens träning i Båstad. I stället för att spela sin ytterback för att snabbt få ut bollen till yttermittfältaren så chippade han direkt över motståndaren för att sätta yttern i spel. Otroligt bra vänsterfot som kommer att bli viktig i EM.

Lägret i Båstad avslutades med att Hamrén pratade om hur fantastiskt allt har varit och hur bra allt ser ut. Det är nu vi ska få se tendenser av det. Efter 90 minuter mot Wales ska positiva saker packas med i bagaget till Frankrike.

Publicerad 2016-06-05 kl 12:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons