Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tror Hamrén kör med samma lag

En poäng efter två matcher och nu väntar en ödesmatch mot Belgien. Det blev bättre med Albin Ekdal på mittfältet. Han var tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf Sveriges bäste spelare mot Italien och att mittfältaren inte startade mot Irland är en gåta och det visade att Erik Hamrén valde fel. Ekdal var bolltrygg, klok, tittade oftast framåt och vågade.

Synd för Sverige att Ekdal inte orkade 90 minuter utan tog slut i den andra halvleken. Då slängde Hamrén in Oscar Lewicki. En defensiv mittfältare som var svag mot Irland. I ett läge när Italien började trycka på. Om han ville stänga, varför inte ta in Pontus Wernbloom? En som spelar defensiv mittfältare i CSKA Moskva som är bäst i Ryssland och som spelar i Champions League. Det är ett bra lag och tror inte Lewicki hade tagit en plats där.

Tycker att Hamrén har svårt att se spelarnas kvaliteter. Skrev om det i det förra blogginlägget, inför mötet med Italien, att Hamrén sa för två veckor sedan att Marcus Berg var före John Guidetti och motiveringen som följde handlade om att kunna värdera sina löpningar och vara bra i defensiven. Som upplagt för Berg mot Italien med tre centrala mittfältare, om man ska gå efter det Hamrén sa. Men ändå petades Berg.

Guidetti hade en tuff match med noll avslut och när allt sammanfattades fick Hamrén alltså en offensiv som inte blev bättre, noll poäng och förmedlade en otydlighet, samt att han målade in sig i ett hörn efter uttalandet för två veckor sedan om att Berg var först.

Försvarsmässigt var det en bra insats i 88 minuter. Sedan förlorade Erik Johansson en duell, Lewicki hängde inte med och Andreas Granqvist halkade. Pang. 0-1. Game over.

Innan det ville Italien ofta hitta en snabb skarv och djupledslöpning bakom Sveriges mittbackar. Lättläst och det löste Erik Johansson och Andreas Granqvist bra. Lindelöf gjorde det återigen bra på en ovan position och offensivt var han en av få som vågade när han en gång tog sig förbi två motståndare på offensiv planhalva. Det modet måste fler spelare ha.

Emil Forsberg var besviken på sig själv. “Foppa” är, precis som Zlatan, en spelare man har höga krav på. Han var grym i landskamperna innan EM och på träningarna i Båstad och här i Frankrike har han också varit vass. Men precis som alla andra offensiva spelare har Forsberg haft svårt att skapa chanser och mot Belgien måste det lossna.

Noll svenska skott på mål efter två omgångar är under all kritik. Klart att det oroar inför ödesmatchen mot Belgien att man inte har klarat av att hota.

Men det hade oroat mer om det var flera månader sedan Ibrahimovic och Forsberg levererade. Duon är ensamma i landslaget om att ha egenskaper som gör att de kan slå ut motståndare och avgöra matcher, och med tanke på att kvaliteterna finns där och att vi har sett det på träningarna, i senaste landskamperna innan EM och i klubblag så finns det ändå ett hopp och en tro om att firma Ibrahimovic/Forsberg kan frälsa Sverige.

Av det som spelarna – alla utom Erkan Zengin – har sagt inför matchen mot Belgien så är det viktigaste att ha en bra defensiv och att sedan ställa om snabbt. Håller helt med om det med tanke på Belgiens skickliga defensiv. Om man öppnar sig är Belgien bra på att såra.

Defensiven fungerade bra i 88 minuter mot Italien och landslaget tycker att man har varit bra i tre av fyra halvlekar. Därför känns det som att det inte blir några förändringar i startelvan. Möjligtvis Berg mot Guidetti.

Hamrén var nöjd med defensiven mot Italien och vill att det ska vara minst lika bra mot Belgien och därför tror jag att han kör med samma spelare. Vem ska annars in? Inte så att någon på bänken är magisk och bara måste in.

Zengin startade i flera EM-kvalmatcher och gjorde bland annat mål i bortamatchen mot Österrike men där har formkurvan pekat neråt med strul i klubben och svaga insatser i de senaste landskamperna.

Jimmy Durmaz får det nog också svårt att slå sig in om laget ska prioritera försvarsspelet då Hamrén tidigare har varit tveksam till just den delen i mittfältarens spel. Och sedan var det längesedan Durmaz levererade i landslaget.

Sebastian Larsson lär få fortsatt förtroende om man vill ha en ytter som kan försvara, och det vill man på högerkanten eftersom Belgien har Eden Hazard där. Forsberg har haft ett stort förtroende hos Hamrén och där har det innan EM varit leverans och hans tak är högre än vad det är för spelarna på bänken.

Men så småningom, om Sverige behöver göra mål i andra halvlek, så kommer en offensiv Durmaz att komma in tillsammans med den av Berg eller Guidetti som inte startar. Kanske tillsammans med ytterligare en anfallare i Emir Kujovic.

***

Fascinerande att alla spelare utom Zengin pratar hur viktigt det är att det defensiva sitter mot Belgien. Att man inte får öppna upp sig mot de kontringsskickliga stjärnorna. Men Zengin säger att vapnet mot det är att bara köra. Full fart framåt.

Tänk om han hade varit förbundskapten. Tänk 0-1 efter tio minuter när man är ett lag som har haft en svag offensiv med noll skott på mål efter två omgångar. Den uppförsbacken.

Är osäker på om Zengin är seriös eller om han säger så för att öka sina chanser att få spela? För det var många gånger under intervjun som han sa att han har varit riktigt bra på träningarna, att han är i en grym form och sugen på att spela.

Just det här med hur spelarna har varit i intervjuer inför matchen mot Belgien har varit intressant. Zengin och Durmaz trycker stenhårt på att deras form är grym och att det är viktigt med offensiva spelare nu. Medan Sebastian Larsson säger att det viktigaste är att sätta defensiven. Alla vill så klart spela.

***

Flera av spelarna vill att media skriver fler positiva artiklar. Det finns mycket man kan säga om det. Men spelarna borde vara nöjda med att man har fansens stöd trots att det inte har sprakat om laget. Det borde vara viktigast. Kolla på Frankrike som blev utbuat efter den första halvleken mot Albanien.

***

Simon Bank träffar rätt i beskrivningen av Marcus Allbäck. Tänkte på det själv under lördagens träning att Allbäck slog alla inlägg under avslutsövningen och att de flesta var dåliga. Hur kan det få hända att en ledare som inte är i närheten av att hålla samma nivå som spelarna är med på träningarna? Under just den här övningen handlar det om ett lag som har haft svårt med avsluten, att då låta en ledare stå och mata dåliga inlägg är svårt att förstå.

Publicerad 2016-06-20 kl 12:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons