Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Isak firade 17-årsdagen på bästa sätt - blev stor hjälte i derbyt

Vad gjorde du när du fyllde 17 år?
Inte många kan eller kommer att svara: gjorde två mål i ett Stockholmsderby.
Alexander Isak kan. 
Anfallaren blev stor hjälte när AIK besegrade Djurgården med 3-0 och hängde på i guldstriden.

Det var med en oviss känsla man tog sig till Tele2 Arena. Ett AIK som spelar för guld i ett derby mot ett Djurgården som hade sett bra ut i de senaste matcherna och tagit tre raka segrar, bland annat 3-1 mot Malmö FF, men som samtidigt inte hade vunnit i deras 13 senaste derbyn.

Efter snygga och mäktiga tifon från båda kortsidorna blåstes matchen igång och det tog inte lång tid innan AIK tog tag i taktpinnen.

ANNONS

Djurgården försökte hela tiden slå långa bollar in mot de stora anfallarna Mathias Ranegie och Michael Olunga, så spelade man mer än gärna och det var enda gångerna det blev smålurigt. Centralt kontrollerade AIK och på kanterna var det stängt för Djurgården, Magnus Eriksson och Othman El Kabir tog sig knappt runt och förbi sin motståndare någon gång.

Ebenezer Ofori tilläts spela på stora ytor och då är han bra. Mot Djurgården visade han hur bra han är på att spela sig ur situationer, luckra upp och såra. I den första halvleken var han i en egen klass. Lite bättre fotbollsspelare än alla andra. Och det var Ofori som låg bakom matchens första mål.

Efter 15 minuter fick mittfältaren ohotad slå in en boll mellan Niklas Gunnarsson och Elliot Käck, en yta som man som försvarare aldrig får låta bollar komma igenom. Som ytterback är det bättre att låta en passning komma ut på kanten än innanför dig, så svagt gjort av Elliot Käck när Alexander Isak blev helt fri och iskallt satte 1-0 bakom Andreas Isaksson.

ANNONS

Ett helt okej sätt att fira sin 17-årsdag på.

Djurgårdens tempo blev inte bättre och inte heller djupledsspelet utan man fortsatte att försöka skapa chanser genom att lyfta in bollar mot sina anfallare. Det var just så som Olunga fick en jättechans efter 35 minuter.  Käck slog in bollen till Olunga som blev helt fri och från nära håll testade på en volley men Patrik Carlgren gjorde en bra räddning.

Det stod 1-0 när lagen gick in till halvtidsvila och vilan blev ganska mycket längre än 15 minuter på grund av bengaler och rök. Mer tid för lagen att prata ihop sig och för att förbättra saker.

När den andra halvleken började gjorde Djurgården ett försök att trycka på i jakt efter en kvittering, och man var det bättre laget. Tempot var bättre och bollen gick snabbare inom laget. Dessutom pressade man högre och kom åt Ofori som inte fick lika lång tid på sig. Hemmalaget såg ut att närma sig en kvittering och därför kom 0-2 som en kalldusch.

ANNONS

20 minuter in i den andra halvleken fick Stefan Ishizaki bollen till höger i Djurgårdens straffområde och slog ett inlägg med vänsterfoten. Tim Björkström hade flyttat in för att markera och Magnus Eriksson borde ha flyttat ner och markerat spelaren längst bort när bollen gick över alla hemmaspelare till den bortre stolpen där Alexander Isak stod helt fri och nickade in 2-0.

Luften gick ur Djurgården och matchen var avgjord.

Tio minuter senare slarvade Tino Kadewere och inhopparen Chinedu Obasi fick bollen, avancerade in i straffområdet och alla hemmaspelare bara stod och tittade på när anfallaren enkelt rullade in 3-0. Svagt försvarsspel, ett lojt agerande som man sällan ser i derbyn.

Efter matchen firade Alexander Isak sin 17-årsdag med sång och dans framför AIK-klacken som bjöd sin hjälte på Ja, må han leva.

ANNONS

Isak är bara 17 år men är långt fram i sin utveckling. Det är inte bara snabbhet eller teknik som imponerar utan det är flera saker som sticker ut och framför allt hur klok killen är. Och hans utveckling går fort.

Om några veckor spelar U21-landslaget avgörande matcher för att ta sig till EM. Estland och Kroatien står för motståndet. Där borde en nybliven 17-åring få plats i truppen.

Publicerad 2016-09-21 kl 22:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto