Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Norrköping vek ner sig totalt - både på och utanför planen

Sundbergs blogg

En spelare fick inte vara med och spela för guld. 
De andra vek ner sig på planen.
Nu ska det mycket till om inte guldet hamnar i Malmö.

Efter Malmö FF:s seger mot Helsingborg såg IFK Norrköping ut att ha ett bra läge att ta guld. Då skadade sig Markus Rosenberg, Rasmus Bengtsson och Anders Christiansen, och tillsammans med Magnus Wolff Eikrem var det fyra tunga pjäser som inte kunde spela mot Häcken.

Men det var inte bara MFF som saknade nyckelspelare för Häcken saknade Paulinho, Nasiru Mohammed, Martin Ericsson samt båda mittbackarna Rasmus Lindgren och Emil Wahlström. Inte nog med det så blev Rasmus Schüller utvisad tidigt i den andra halvleken och Malmö kunde vända och vinna.

Någon dag innan det hade IFK Norrköping slarvat bort det fina läget efter en svag första halvlek mot Djurgården. Därför var “Peking” piskat att besegra AIK för att hänga på i guldracet. Men då fick inte en av lagets bästa spelare vara med.

Annons

Niclas Eliasson har spelat i två och ett halvt år i AIK. Han har gjort nio matcher från start i AIK och sju i IFK Norrköping. Han har gjort två poäng i båda klubbarna och gick till “Peking” eftersom han under två och ett halvt år var i Gnagets frysbox.

Nu är han i Norrköping och har chans att ta guld. Men då fick han inte spela mot AIK för att han inte hade klarat av att prestera. Om det stämmer måste det bli ett frågetecken för mittfältarens mentala styrka och det är ingen bra egenskap om man siktar på att komma ut i Europa och sedan klara av att spela tuffa matcher där.

Enligt tränaren Jens Gustafsson ville Eliasson spela. Och det är väl så att om man har varit i en klubb som inte trodde på en så vill man väl visa att den hade fel?

Som, för att ta två exempel, Pawel Cibicki gick till Malmö FF när han var 12 år och lånades inför den här säsongen ut till Jönköpings Södra. I år gjorde han mål och firade mot MFF.

Annons

Markus Rosenberg började spela fotboll i Malmö FF när han var 5 år. Hade senare svårt att ta en plats i A-laget och lånades ut till Halmstad som också var ett topplag. Där gjorde han en del bra matcher mot MFF.

Nyligen förlängde Malmö med Cibicki och förhållandet mellan Rosenberg och Malmö gick också ganska bra.

Tycker Eliasson-grejen är konstig och jag undrar vad hans lagkamrater som vill ta guld tycker? Högerbacken Linus Wahlqvist sa efteråt att det är klart att Eliasson är en viktig spelare och speciellt nu när man inte hade en full trupp så hade han varit ännu viktigare.

På Friends Arena satt Eliasson på läktaren tillsammans med AIK-spelare och såg inte ut att vara jätteledsen när hans Norrköping blev förnedrat av AIK.

Ja, det var verkligen en förnedring. Guldjagande IFK Norrköping vek ner sig totalt.

Annons

Med viktige Daniel Sjölund avstängd ställde “Peking” upp med 19-åringarna Eric Smith och Tesfaldet Tekie på det centrala mittfältet mot AIK:s trio bestående av Ebenezer Ofori, Stefan Ishaizaki och Johan Blomberg. Numerärt underläge för bortalaget och med två offensiva kantslickare i Nicklas Bärkroth och David Moberg Karlsson så fick det centrala mittfältet inte mycket till hjälp. Då gick det som det gick.

Ishizaki gjorde matchens första mål efter 31 minuter. Vänsterbacken Filip Dagerstål var passiv och feg när Ishizaki tog sig in i straffområdet och avslutade med vänstern. Bollen gick högt och rakt mot Michael Langer som dock inte hann reagera.

Sedan tog en 17-åring över showen.

Alexander Isak kom först inte med i U21-landslaget men blev inkallad som reserv när Helsingborgs Jordan Larsson lämnade återbud. Om förbundskapten Håkan Ericson såg AIK:s 2-0-mål mot IFK Norrköping ångrar han sig nog över att han inte tog ut Isak direkt.

Annons

Mottagningen inne i straffområdet, där U21-landslagets högerback Linus Wahlqvist inte hängde med, och avslutet var av hög klass och snett över AIK:s avbytarbänk satt sportchefen Björn Wesström och log. Inte undra på det. Om utländska klubbar var intresserade innan matchen lär inte deras intresse ha svalnat. Alexander Isaks utveckling är häftig att följa och det är bara att hoppas att han är klok i sitt val av nästa klubb, för 17-åringen har förutsättningar att bli väldigt bra.

I den andra halvleken ökade Ebenezer Ofori på ledningen efter ett skott utanför straffområdet och sex minuter senare gjorde Chinedu Obasi matchens snyggaste mål. Med ryggen mot mål, strax utanför straffområdet, klacktunnlade han Andreas Johansson, tog sig snabbt förbi, blev fri och placerade kallt in bollen med yttersidan.

Annons

Det var svårt att förstå att IFK Norrköping är ett lag som spelar för att ta guld. Som jagar det där det guldet. Som borde vilja göra allt i sin makt för att ta guldet. Ändå var det ingen vilja eller någon som försökte ta tag i det. I ett läge där det gällde som mest så vek man ner sig totalt.

En Alexander Isak-volley och en Eero Markkanen-tå senare så stod det 6-0 när domaren Jonas Eriksson blåste av matchen.

Förnedringen var över. MFF leder allsvenskan med fyra poäng och nu ska det till en total genomklappning för att inte guldet ska hamna i Malmö.

Publicerad 2016-10-02 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto