Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tror det är två öppna platser i Sveriges startelva

Sundbergs blogg

Janne Anderssons landslag har samlats för andra gången och efter 1-1 mot Holland så är det nu upp till bevis. Luxemburg borta och Bulgarien hemma är två matcher som Sverige borde vinna.

Luxemburg ligger på plats 145 på världsrankingen och slutade näst sist i sin EM-kvalgrupp efter en seger (Makedonien 1-0), en oavgjord (Vitryssland 1-1) och åtta förluster med målskillnaden 6-27. VM-kvalet inledde man med att förlora med 3-4 mot Bulgarien.

Bulgarien är på plats 74 på världsrankingen (Sverige är på 41:a plats) och slutade fyra av sex lag i sin EM-kvalgrupp, tretton poäng efter Italien, nio efter Kroatien och åtta efter Norge. VM-kvalet inleddes alltså med 4-3 hemma mot Luxemburg.

Gillar att Janne Andersson ser på vilket lag man möter och sedan anpassar uttagning av vissa spelare beroende på hur han tror att matchbilden kommer att se ut. Därför kom Sam Larsson med till den här samlingen och därför är det trist att han nu har lämnat återbud på grund av skada.

Annons

Viktor Claesson har kallats in som ersättare och det är synd att andra kreativa spelare som Rasmus Elm inte vill vara med och att Arber Zeneli, som har gått bra i Holland, har valt att spela för Kosovo.

Men nu är det som det är och det blir ingen Elm eller Zeneli som ersättare för Larsson. Och om man ska gå på allsvenska spelare, förutom Elm, så är valet av 24-årige Claesson bra då han är en poängspelare vilket behövs mot Luxemburg och Bulgarien.

***

Sverige gjorde en okej insats mot Holland. Något man vill se en förbättring av nu är det offensiva spelet. Någon och några som kan hålla i bollen och vara kreativ. Det behövs om Sverige ska föra spelet i två matcher.

Emil Forsberg var den ende som klarade av att hålla i bollen mot Holland och här har Janne Andersson en utmaning i att få med ”Foppa” mer i spelet. Mot Luxemburg och Bulgarien borde han få en lite mer friare roll för att kunna komma in mer centralt i banan och att på så sätt bli mer involverad och kunna utmana och hota. I Bundesliga har Forsberg varit inblandad i sju av Leipzigs elva mål.

Annons

Albin Ekdal saknades senast och lär ta en startplats nu och han behövs på det centrala mittfältet då han har lite mer erfarenhet och kreativitet än de andra. Han är också en spelare som kan hålla i bollen och fördela, lite som en motor.

***

Det blir spännande att se hur Janne Andersson tänker kring startelvan.

Robin Olsen är given i mål efter hans insats mot Holland där han räddade sitt lag flera gånger och visade att han är Sveriges bästa målvakt. Efter det har målvakten gått bra i den danska ligan och i Champions League.

Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andres Granqvist, Martin Olsson är en trolig backlinje.

Olsson som var en av Sveriges bästa spelare i EM var skadad senast och nu när han är tillbaka har Janne Andersson sagt att Wendt, som startade på den positionen mot Holland, nu är med som yttermittfältare. I klubblaget spelar Wendt oftast på vänsterkanten i ett 3-5-2-system men var i helgen bänkad.

Annons

Emil Krafth är ordinarie i Bologna men är en bra bit ifrån Lustig. Filip Helander har inte fått spela något i Bologna och har varit fjärdevalet som mittback och Pontus Jansson går bra men det i ett mittenlag i The Championship och har en bit kvar till Granqvist och Lindelöf. Men väldigt kul att Jansson äntligen får speltid och att det går bra efter en tung tid i Torino.

På mittfältet är Forsberg och Ekdal givna. Sedan är det mer öppet. Tror att Jimmy Durmaz äntligen kan få sin chans mot sämre motstånd där Sverige vill föra spelet. Och bredvid Ekdal är det jämnt mellan Oscar Hiljemark och Alexander Fransson. Ingen av duon gjorde någon bra match mot Holland. I helgen startade båda i sina klubblag (Palermo och Basel) och blev utbytta tidigt i den andra halvleken.

I anfallet känns Marcus Berg och John Guidetti givna. Christoffer Nyman imponerade på den senaste landslagssamlingen men har inte gått jättebra i den tyska andraligan och blev i helgen utbytt i halvtid. Ola Toivonen har haft en bra start på säsongen i Toulouse men tror ändå inte att han går från att ha varit utanför truppen till en startplats.

Annons
Publicerad 2016-10-03 21:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto