Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lagen, spelarna och tränarna som var bäst i allsvenskan - sakerna som förgyllde 2016

Sundbergs blogg

Förra året tog mästarlaget IFK Norrköping allsvenskan med storm.
Den här säsongen var det nya ansikten som imponerade mest.
Östersund, Jönköpings Södra, Alexander Isak och Jesper Karlsson var några av sakerna som förgyllde 2016.

Det började på den allsvenska upptaktsträffen. När nykomlingarna Östersund och Jönköpings Södra var uppe på scenen pratades det om att de ville ha ett eget spel, gärna vara bollförande och utveckla. De hade en plan. En idé. Gillade det där och då och med facit hand kan vi slå fast att det inte var något tomt snack. De sa det, stod för det, gjorde det och gjorde det väldigt bra.

Östersund gick ut i den första omgången och spelade skiten ur HammarbyTele2 Arena och under säsongen besegrades bland annat Malmö FF med 3-0 på bortaplan, IFK Göteborg med 2-0 på hemmaplan och Örebro med 5-1 på bortaplan. Inte nog med det. Nykomlingen från Jämtland hade lägst snittålder på de använda spelarna, slog flest passningar, flest antal kortpassningar, minst antal rensningar, högst bollinnehav och flest dribblingar.

Annons

Östersund slutade åtta. Om man ser till spelsätt, utförandet, viljan att utveckla, nykomling, materialet och placering så gör helheten att Graham Potter är årets tränare.

Potter och Östersund fick ihop det genom värvningar av ett gäng spelare som ingen annan allsvensk klubb hade någon tanke på att ta in.

Curtis Edwards spelade i Division 3 i våras, Saman Ghoddos fick inte ens provspela med de lokala Division 1-klubbarna i Skåne under 2014, Douglas Bergqvist spelade i ett bottenlag i engelska femtedivisionen år 2013, Sam Mensiro hittades i ett mittenlag i engelska sjundedivisionen, Jamie Hopcutt i engelska niondedivisionen och Alex Dyer i engelska femtedivisionen.

Nanne Bergstrand har många gånger sagt att det är problematiskt att bli ett bra spelande lag i allsvenskan eftersom ”de här fem åren i superettan har kostat oss enormt mycket.”

Annons

Men Graham Potter visade att det visst går. Han tog Östersund från Division 2 till allsvenskan på fem år och väl där spelade de väldigt bra och kom före lag som Örebro, Häcken och just Hammarby.

Det är inget snack om att Östersund var den häftigaste allsvenska nykomlingen på många år och spelare som Brwa Nouri, Alex Dyer och Saman Ghoddos glänste.

Jönköpings Södra var också en trevlig bekantskap. Laget hade en trupp för att spela i superettan men slutade tolva i allsvenskan. Stor del i det hade tränaren Jimmy Thelin som visade fin taktisk förmåga. Han ville ha ett eget spel, precis som Potter även om det inte var lika extremt, och det var inget snack om att vara destruktiv bara för att kriga sig kvar.

Under säsongen besegrade laget bland annat Malmö FF, Elfsborg, Kalmar FF och Djurgården samt spelade oavgjort mot IFK Göteborg och två gånger mot AIK.

Annons

Målvakten Anton Cajtoft gick sönder redan i den tredje omgången men Damir Mehic ersatte med bravur och att en nykomling bara släppte in 39 mål är imponerande. Med den siffran var man femte bäst i serien, före lag som IFK Göteborg, Kalmar FF och Djurgården.

Pawel Cibicki och André Calisir gjorde det också väldigt bra och förtjänar att lyftas.

Men det var inte bara Östersund och Jönköpings Södra som var nya och trevliga bekantskaper.

Alexander Isak (1999), Jesper Karlsson (1998), Joseph Aidoo (1995), Michael Olunga (1994), Elias Omarsson (1995) och Mattias Svanberg (1999) var några av de nya unga spelarna som förgyllde allsvenskan 2016.

Anders Christiansen, Vidar Örn Kjartansson, Chinedu Obasi, Issam Jebali och Rasmus Lindgren är inte lika unga men precis som ungdomarna var de nya och trevliga bekantskaper i allsvenskan.

Annons

Förutom Potter och Thelin var Allan Kuhn en ny tränare i allsvenskan och trots att de flesta räknade med att storfavoriten Malmö FF skulle ta SM-guld så är det klart att det var bra gjort att klara av förväntningarna, palla trycket och få ihop det. Vi fick även se Mark Dempseys ansikte för första gången och han kom in och gav Djurgården ett lyft. Men inte heller det var någon jätteskräll med tanke på att engelsmannen kom in i ett bra läge då klubben under sommaren hade värvat spelare som Andreas Isaksson, Magnus Eriksson, Othman El Kabir, Kebba Ceesay och Niklas Gunnarsson.

Är med i juryn till Allsvenskans Stora Pris och där ska man lista topp fem i kategorierna: årets målvakt, försvarare, mittfältare, anfallare, tränare, nykomling och mest värdefulla spelare.

Inte helt enkelt och det är alltid lite ångest innan man skickar in det där mejlet med sina spelare och tränare. Men nu är det inskickat och det blev en hel del MFF.

Annons

Som årets målvakt hamnade Johan Wiland högst upp på min lista och efter honom kom Patrik Carlgren, Ole Söderberg, Jacob Rinne och Tommy Naurin. Tycker även att Damir Mehic och Kevin Stuhr-Ellegaard och Andreas Andersson gjorde det bra.

Som årets försvarare hamnade Andreas Johansson högst upp och efter honom kom Haitam Aleesami, Kari Arnason, Rasmus Bengtsson och Nils-Eric Johansson. Tycker även att Viktor Elm och Sauli Väisänen gjorde det bra som mittback och poängmässigt var det starkt av IFK Göteborgs högerback Emil Salomonsson att göra sju mål och sju assist. På tal om högerbackar förtjänar även Gif Sundsvalls Eric Larsson beröm då han gjorde en bra säsong.

Som årets mittfältare hamnade Anders Christiansen högst upp och efter honom kom Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Ismael och Rasmus Elm. Tycker även att Enoch Kofi AduViktor Claesson, Daniel Sjölund och Johan Bertilsson gjorde det väldigt bra.

Annons

Som årets anfallare hamnade Vidar Örn Kjartansson högst upp och efter honom kom Christoffer Nyman, Marcus Antonsson, Markus Rosenberg och Chinedu Obasi. Tycker även att Sebastian Andersson, John Owoeri  och Alexander Isak gjorde det bra.

Som årets tränare hamnade Graham Potter högst upp och efter honom kom Jimmy Thelin, Rikard Norling, Jens Gustafsson och Allan Kuhn.

Som årets nykomling är kriterierna att det endast får vara spelare födda 1993 eller senare och med maximalt 15 allsvenska matcher före årets säsong. Där var Alexander Isak (tio mål och en assist) bäst och efter honom Jesper Karlsson (sju mål och två assist), Saman Ghoddos (tio mål och fyra assist), Joseph Aidoo och Michael Olunga (tolv mål och tre assist). Tycker även att Tesfaldet Tekie, Filip Dagerstål, Jesper Manns och framför allt Franz Brorsson gjorde det bra.

Annons

Som årets MVP är kriterierna som följer: den spelare som genom säsongen hade störst betydelse för sitt lags framgångar. Behöver inte nödvändigtvis vara en spelare i det lag som vann Allsvenskan. Tänk störst positiv påverkan för sitt lag.

Högst upp Jo Inge Berget och efter honom Andreas Johansson, David Boo Wiklander, Rasmus Elm och Runar Mar Sigurjonsson.

Svårt så klart men valde Berget på grund av att han var otroligt viktig för MFF och levererade antingen som mittfältare eller anfallare. Han stod för en kraft och inställning i sitt spel som banade väg för flera andra spelare.

Andreas Johansson stod för rutin, skicklighet och lyfte (tillsammans med Daniel Sjölund) de unga och alla de nya spelarna som kom när viktiga pjäser försvann.

David Boo Wiklander fick chansen i ett utsatt läge då Hammarby låg på kval och nästan hade släppt in lika många mål som Falkenberg. Då lyfte Bajen och nyckeln till det var försvaret. Både Wiklander och mittbackskollegan Joseph Aidoo storspelade men det var Wiklander som styrde och ställde.

Annons

Rasmus Elm blev bättre och bättre och då blev även Kalmar FF det. I sina bästa stunder stack han ut ordentligt och dessutom var han en trygghet för lagkamraterna.

Runar Mar Sigurjonsson spelade bara tolv matcher men så länge han var med så var Gif Sundsvall ett av lagen som spelade bäst och när han lämnade låg man sexa. Utan mittfältaren blev det tufft för Sundsvall. Tycker att Sigurjonsson ska vara med på topp fem men det blir svårt att lyfta honom högre med tanke på att han bara var med i tolv matcher och att det inte blev fler än fem segrar (Östersund, Falkenberg, Häcken, Örebro och Malmö FF). Visst, det var tungt när Sigurjonsson flyttade men det var kanske ännu tyngre när man sålde Pa Dibba och inte hittade en anfallare som kunde löpa i djupet. Klubben tog in Joel Enarsson som tänkt ersättare men det blev inte lyckat.

Annons

Nästa år blir det trevligt att få bekanta sig med Sirius och AFC United.

Med tanke på vad årets nykomlingar Östersund och Jönköpings Södra uträttade under 2016 så har ribban höjts men jag är övertygad om att båda kommer att försöka imponera minst lika mycket.
Vinner serien 2017 gör ni inte för det gör Malmö FF.
Men välkommen till allsvenskan!

Publicerad 2016-11-06 17:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto