Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Två öppna platser i elvan mot Frankrike och tveksam uttagning av Wahlqvist

Sundbergs blogg

På plats i Marbella där landslaget ska ladda upp inför fredagens VM-kval mot Frankrike.

Marcus Berg, Mikael Lustig och Martin Olsson har lämnat återbud och det är tre tunga smällar. Där tappar laget skicklighet och erfarenhet. Inte bra mot ett så bra lag som Frankrike på bortaplan.

Inte mycket rutin kvar i en startelva som borde bli: Olsen – Krafth, Lindelöf, Granqvist, ?, ?, Ekdal, Hiljemark, Forsberg – Guidetti, Toivonen

Två platser som känns öppna. Som vänsterback är det jämnt mellan Oscar Wendt och Ludwig Augustinsson och som högerytter tror jag att Janne Andersson kan välja mellan Marcus Rohdén och Jakob Johansson, lite som mot Holland. Jimmy Durmaz är så klart med i diskussionen med tanke på att han startade där mot Luxemburg och Bulgarien men matchbilden lär bli annorlunda nu och det kan göra att valet faller på en mer defensiv spelare än Durmaz.

Annons

På Arlanda satt IFK Norrköpings högerback Linus Wahlqvist tillsammans med landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal, psykolog Daniel Ekvall och Dale Reese som är fysioterapeut och kontaktperson för spelarna, som alla har jobbat i IFK Norrköping innan Janne Andersson tog med trion till landslaget. Och det blir ju faktiskt lite så att man gör IFK Norrköping-kopplingen när Wahlqvist blir uttagen i A-landslaget.

Tre landslagstrupper har Janne Andersson och Peter Wettergren tagit ut och av spelarna som de haft i IFK Norrköping, Halmstad, Elfsborg och FC Köpenhamn hittar vi:

Andersson: Karl-Johan Johnsson, Linus Wahlqvist, Alexander Fransson, Emir Kujovic, Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin, samt ledarna Jonas Thern, Maths Elfvendal, Daniel Ekvall, Tom Prahl, Lasse Jacobsson och Dale Reese.

Wettergren: Robin Olsen, Ludwig Augustinsson, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Victor Claesson och Niklas Hult.

Annons

Tolv spelare och sex ledare.

På ledarsidan är det normalt att man tar in folk man tidigare har jobbat med. Bland spelarna då? En del har varit och är givna, men inte alla. Nu kom Wahlqvist med och det är ingen given uttagning. Om någon frågat vem som gjort en bäst säsong av Wahlqvist och Gif Sundsvalls Eric Larsson (ett mål och sju assist) så skulle jag fundera en, två och tre gånger innan ett svar. Båda gjorde det bra och svaret är inte givet.

Gillar Wahlqvist och det är inget snack om att han är framtiden, men tycker att Frankrike borta är fel tillfälle att slussa in yngre och att Mattias Johansson i AZ, Johan Larsson i Bröndby och IFK Göteborgs Emil Salomonsson har gjort en bättre säsong.

Frågade Janne Andersson på presskonferensen om vad som gör att Wahlqvist kom är med i landslaget, vad han har som till exempel Mattias Johansson saknar. Svaret blev:

Annons

– Mattias har gjort det jättebra och det finns flera alternativ på spelare som har gjort det bra. Linus avslutade precis sin tredje hela allsvenska säsong trots att han fyller 20 år på fredag. Han är en talang till sin ålder men har redan skaffat sig stor erfarenhet. Så jag tycker att Linus har väldigt mycket som en bra ytterback ska ha så därför är han med och är uttagen den här gången, sa Andersson något avvikande.

Tycker Wahlqvist visade fina offensiva egenskaper även om det bara blev ett mål och två assist i offensiva IFK Norrköping, men defensiven var inte lika bra och han missade på en del av lagets insläppta mål.

Johansson har gjort det bra i fyra år i AZ som är ett topplag i Holland och som spelar i Europa League. Styrkan är offensiven men han har utvecklat defensiven. AZ hade varit ett bra nästa steg för Wahlqvist och där har Johansson gjort över 150 matcher.

Annons

Larsson är kapten i det danska topplaget Bröndby, är ligans bästa högerback (han utsågs för två år sedan till allsvenskans bästa försvarare) och har det senaste fått beröm i Danmark för att ha blivit bättre i defensiven.

Salomonsson har precis som de andra offensiven som styrka. Men han gjorde sju mål och sju assist mot Wahlqvists två mål och en assist i IFK Norrköping som var offensivare och bättre än IFK Göteborg.

Anton Tinnerholm har inte varit lika vass som tidigare år i Malmö FF, men sett till den förväntade matchbilden mot Frankrike på bortaplan undrar jag om inte hans egenskaper och erfarenhet från stora matcher i Champions League hade passat bättre på en bänk bakom Emil Krafth än Wahlqvists?

Publicerad 2016-11-07 17:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto