Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så många år sedan Frankrike förlorade på hemmaplan - kan Guidetti knäcka Varane

Sundbergs blogg

VM-kvalmatch mot Frankrike. På bortaplan. EM-finalisten som inte har förlorat en kvalmatch på tre år.

Senast man förlorade en kvalmatch var den 15 november 2013, 0-2 borta mot Ukraina i VM-kval och innan det den 26 mars 2013, vilket är deras senaste kvalförlust på hemmaplan, då blev det 0-1 mot Spanien.

Frankrike har förlorat två kvalmatcher på hemmaplan på sex år – då var alltså en 2013 mot Spanien som var väldigt bra just då och innan det den 20 september 2010, 0-1 hemma mot Vitryssland.

Det säger sig själv att det här är en otroligt tuff uppgift som Sverige har framför sig.

Om Sverige startar så som uppgifterna gäller så är det tunga smällar för Oscar Hiljemark och Oscar Wendt.

Hiljemark har startat i samtliga VM-kvalmatcher och blir nu i så fall omkörd av Jakob Johansson som är med i en landslagstrupp för första gången. Snacka om en omkörning som heter duga då Johansson inte ens har varit med i truppen innan och nu i så fall och plötsligt anses så bra att han får starta.

Annons

Anledningen är att Frankrike har ett fysiskt centralt mittfält med Paul Pogba och Blaise Matuidi och det har Sverige respekt för och då ska Johansson ligga tätt och försöka förstöra och då anses han vara ett bättre alternativ än Hiljemark.

Wendt var Janne Anderssons val när Martin Olsson var skadad mot Holland men om det nu blir Ludwig Augustinsson så blir Wendt plötsligt nummer tre på sin position.

Även om det är jämnt mellan Wendt och Augustinsson och Johansson och Hiljemark så är det ändå en ganska vågad laguttagning av Janne Andersson med tanke på hur han har tagit ut laget tidigare, och om Augustinsson eller Johansson faller ur ramen så öppnar det för kritik. Samtidigt kan förbundskaptenen bli geniförklarad om någon eller båda gör en stormatch.

Till höger på mittfältet ser Andersson ut att fortsätta med Jimmy Durmaz och jag förstår att man vill ha en spelare som kan hålla i bollen och skapa något offensivt – alternativet som är Marcus Rohdén är ingen ytter – men av det som Durmaz har visat i sin defensiv så kan det bli problem mot Dimitri Payet. Mot Frankrike ställs verkligen Durmaz defensiva egenskaper på sin spets. Vill att han värderar rätt och att han inte försöker att dribbla i fel lägen, tappar bollen och laget åker på jobbiga kontringar, för där är Frankrike skickliga.

Annons

I anfallet får John Guidetti chansen när Marcus Berg är skadad. Skrev ett kritiskt blogginlägg om Guidetti efter matchen mot Luxemburg där han själv sa att han gjorde sin bästa landskamp, vilket var ett löjligt uttalande eftersom det inte var sant.

Vad har hänt efter det?

Guidetti bänkades mot Bulgarien, hoppade in och missade ett jätteläge.

I klubblaget:
Startade och blev utbytt i 2-2-mötet med Ajax.
Inte med i truppen mot Deportivo La Coruna.
Fast på bänken i ligamatchen mot Las Palmas som slutade 3-3.
Inhopp i 78:e minuten när det stod 0-3 mot Ajax och så gjorde han mål en minut senare och matchen slutade 2-3.
Startade och avgjorde ligamatchen mot Valencia med sitt 2-1-mål.

Härligt att Guidetti ser ut att ha vaknat till liv med två mål för Celta Vigo. Nu väntar vi på att han ska göra sitt första tävlingsmål för landslaget. Hittills har det blivit ett mål för Sverige och det var i träningslandskampen mot Wales där han hoppade in och fastställde slutresultatet till 3-0 i den 87:e minuten.

Annons

Om vi återgår till Frankrike så är det stora spelare på varje position.

Emil Krafth ska stoppa Dimitri Payet. Ludwig Augustinsson ska stoppa Moussa Sissoko. Ola Toivonen och John Guidetti ska försöka knäcka Raphael Varane i djupet. Jakob Johansson och Albin Ekdal ska ta kampen mot Paul Pogba och Blaise Matuidi. Och vem som ska plocka bort Antoine Griezmann, ja det är oklart.

Sverige måste försvara lågt, ligga tätt och spela fysiskt och på gränsen till vad som tillåts. Man måste försöka hålla nollan, för om det går ett tag utan ett hemmamål så riskerar Frankrike att få publiken mot sig och då kan det bli stress och frustration.

Sverige får hoppas att Emil Forsberg kan slå ut Djibril Sidebé och att Jimmy Durmaz kan skaka om Patrice Evra. För det är på kanterna och bakom Frankrikes ytterbackar som det finns chans att hota.

Annons

Sverige ställer upp med den mest orutinerade startelvan någonsin, eller i modern tid. 236 landskamper har spelarna tillsammans och det kan jämföras med den startelvan som spelade i EM-premiären mot Irland för fem månader sedan som då hade 646 landskamper tillsammans.

De mest rutinerade är Andreas Granqvist (58) och Ola Toivonen (47) men sedan är det bara Albin Ekdal, Jimmy Durmaz och Emil Forsberg som har gjort fler än 20 landskamper.

De mest orutinerade spelarna är Jakob Johansson som aldrig har gjort en tävlingslandskamp, Emil Krafth med en tävlingslandskamp och Ludwig Augustinsson som har hoppat in i en tävlingslandskamp.

I backlinjen ställer Sverige upp med Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth och Ludwig Augustinsson som alla kan spela i U21-landslaget.

Krafth, Augustinsson och Johansson har tillsammans två tävlingslandskamper från start.

Annons

Det finns en risk att Frankrike krossar Sverige. På pappret ska det vara så, men tur då att matcher inte avgörs där utan på planen.

Publicerad 2016-11-11 10:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto