Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Isak kommer få chansen i Dortmund - nu är det upp till honom

Sundbergs blogg

Det blir inte en övergång till världens ledande fotbollsklubb. I stället flyttar Alexander Isak till Tyskland för att spela för Borussia Dortmund.

Klokt och bra, vilket jag pratade om i nyheternas livesändning precis efter att Dortmund presenterat Isak och som ni kan se i klippet här nedan.

Av alla klubbar som har nämnts kring Alexander Isak är Borussia Dortmund det bästa alternativet att välja. Visst, hade verkligen inte tyckt att det var dumt med en övergång till Ajax eller en annan toppklubb i Holland, men Dortmund är också ett bra steg och det är lätt att förstå om en ung talang vill just dit (har man varit på Signal Idun Park, tidigare Westfalenstadion, så förstår man).

Dortmund har många gånger visat att man är bra på att ta hand om unga spelare. Om klubben lägger pengarna det ryktas om och av det man tidigare har visat med andra talanger så betyder det att Isak kommer att få chansen att utvecklas i en bra miljö, att man har en tydlig plan, föreningen kommer att ha tålamod och han kommer att få chansen att spela.

Annons

I somras köpte Dortmund loss Emre Mor för ungefär 100 miljoner från danska Nordsjälland. Då var Mor 18 år och hade bara gjort 13 matcher i den danska högstaligan. Men trots att han var oerfaren fick han chansen. Under första halvan av Bundesliga har Emre Mor fått starta i tre matcher och hoppat in i fyra och i Champions League har det blivit fem inhopp.

I somras köpte Dortmund även loss Ousmane Dembele för ungefär 145 miljoner kronor från franska Rennes. Då hade Dembele precis fyllt 19 år och hade gjort 22 A-lagsmatcher från start. Under hösten har det blivit elva starter och fem inhopp i Bundesliga och sju starter i Champions League.

Julian Weigl var 19 år när han skrev på för Dortmund sommaren 2015. Då hade han spelat för 1860 München i 2. Bundesliga. Weigl tog en ordinarie plats direkt och har sedan inte släppt den och förlängde för några veckor sedan kontraktet till 2021.

Annons

Christian Pulisic, från USA, var 16 år när han skrev på för Dortmund. Det var 2015 och efter att ha startat upp i den tyska klubbens U17- och U19-lag med tio mål och åtta assist på 15 matcher lyftes han upp i A-truppen. Sedan tog det inte lång tid innan det blev debut i Bundesliga där han nu spelar regelbundet.

Felix Passlack är annan ung spelare i dagens Dortmund som får speltid i Bundesliga efter att ha imponerat i ungdomslagen.

Real Madrid hade varit ett väldigt stort steg där det hade blivit svårt att få spela A-lagsfotboll. I Dortmund är vägen till A-lagsfotboll kortare, chansen är mycket större att få spela och det i ett topplag i en av världens bästa ligor.

Dortmund har två anfallare, Pierre-Emerick Aubameyang och Adrian Ramos (mittfältarna Marco Reus och André Schürrle kan spela anfallare). Det är alternativen som finns. Nu är Adrian Ramos på väg att lämna Dortmund för att spela fotboll i Kina och det betyder att det blir ännu större chans för Alexander Isak att få speltid. Han lär ses som ett alternativ bakom Aubameyang.

Annons

Klart att det är viktigt att komma till en klubb som har tradition och förståelse för att ta hand om talanger. Men det är klart att det inte är helt givet att Isak kommer att lyckas i Dortmund. Det gäller att ta för sig. Att visa upp sin talang och sina egenskaper. Isak måste visa att han är eller kommer att vara värd pengarna som klubben nu lägger på honom.

Det finns så klart en hel drös med spelare som det inte har gått så bra för i Dortmund. Det är inte bara att handla, ge chansen och sedan blir allt succé. Det är givetvis många spelare som har kommit till Dortmund med stora förväntningar på sig men som inte har lyckats att ta chansen som man har fått och som sedan har lämnat.

Isak har tidigare visat att han kan ta chansen när den ges, både i AIK och i landslaget på januariturnén. Är det något som har imponerat med 17-åringen så är det just att han har levererat. Talang har han givetvis annars hade han inte slagit igenom i allsvenskan, fått chansen på landslagets januariturné och köpts för stora pengar av Dortmund. Nu blir det en högre nivå och om han klarar av steget är så klart skrivet i stjärnorna.

Annons

Men chansen, den lär Alexander Isak få. Sedan är det upp till honom vad han gör med den.

Publicerad 2017-01-23 12:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto