POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Antonsson hade passat bra i AIK och Bajen hade äldsta startelvan

Det är lätt att luras. Det fina vädret gör att man kan få vårkänslor men ändå är det trots allt bara mitten av februari, en och en halv månad kvar till allsvensk premiär.

Då är det klart att lagen inte ska ha någon formtopp nu. Men man vill ändå se mönster och ett spel.

Elva allsvenska lag spelade i Svenska Cupen i helgen. Häcken och Sirius imponerade mest.

Visst, Häcken spelade mot Division 2-laget Norrtälje och Sirius mot Division 1-laget Arameiska-Syrianska. Men fyra mål framåt för Häcken, fem för Sirius och noll insläppta för båda lagen var mycket bättre än vad de andra allsvenska lagen klarade av i helgen.

IFK Göteborg spelade jämnt mot Division 1-laget Ljungskile och det borde oroa Blåvitt att man fortsätter att läcka. I årets fem träningsmatcher har man inte hållit nollan någon gång. Försvarsspelet var ett problem under förra året och på 30 allsvenska matcher släppte man in 47 mål, att jämföras med 22 stycken 2015. Gustav Svensson och Lasse Vibe var otroligt viktiga för försvarsspelet med sitt fina press- och duellspel och båda lämnade ett stort tomrum efter sig.

Hammarby, som hade den äldsta startelvan av de allsvenska lagen som spelade i helgen med en snittålder på 29,18 år, höll, precis som Blåvitt, på att tappa en 3-0-ledning mot ett Division 1-lag. Men fler än två mål klarade inte Nyköping av att göra. Bajen var bra i den första halvleken men i den andra ställde Mats Solheim till det för sitt lag med två gula kort på tre minuter.

Östersund visade upp ett svagt försvarsspel men räddades av målvakten Andreas Andersson och Saman Ghoddos som avgjorde med matchens sista spark mot Varberg.

Värre var det för Halmstad som med nöd och näppe fick 2-2 tack vare en straff i 86:e minuten mot Division 2-laget Vänersborg, IFK Norrköping som spelade 1-1 mot Örgryte, Kalmar FF som fick 1-1 mot Trelleborg och Elfsborg som spelade 2-2 mot Värnamo.

Så förutom Häcken och Sirius så blev det uddamålsseger eller oavgjort för övriga nio allsvenska lag. Nu har det bara gått en omgång av cupen men det ska bli intressant att se om det fortsätter att vara jämnt mellan lagen från olika divisioner och om det är så att det inte skiljer jättemycket från mitten-botten av allsvenskan till Division 1.

Var på plats och bevakade AIK-Gais. Skrev i Dubai att AIK måste värva en eller två anfallare för att kunna ta SM-guld (som lär vara målet) och mot Gais förstärktes den åsikten. I dagsläget finns det ingen anfallare i laget som kan hota i djupet.

Denni Avdic gjorde mål efter en fast situation. Amin Affane visade i Dubai, med sitt frisparksmål mot IFK Göteborg, att han har en fin vänsterfot som är ett farligt vapen på fasta situationer. Det fick han även visa mot Gais. Frisparken till 1-0 gick över hela Gais försvar och målvakten Damir Mehic missbedömde vilket Avdic tackade för och nickade in matchens enda mål.

Det var ungefär det vi såg av Avdic och anfallskollegan Eero Markkanen var inte bättre. Båda hade svårt att skapa chanser och Markkanen hade till och med problem att ställa sig framför sin motståndare, hålla undan och suga in bollar, något han borde klarat av med sin fysik.

Förra året startade Avdic i åtta matcher och gjorde två mål, Markkanen startade i nio och gjorde åtta mål. I dagsläget är båda givna i startelvan eftersom det inte finns så mycket annat att välja på. När Avdic lämnade planen i den andra halvleken gick Stefan Ishizaki upp i anfallet. Anfallssituationen är inte bra och det hade varit intressant att veta om det är panik eller om klubben har några nyförvärv på gång.

Det är ingen vågad gissning att Marcus Antonsson är en spelare man jobbar på att få in i laget. Antonsson som gjorde tio mål och två assist på tolv allsvenska matcher förra året innan han flyttade till Leeds. Där har han haft det väldigt tufft och var i helgen inte ens på bänken. Det ryktas att klubben vill göra sig av med honom och han kanske gör som Kristoffer Olsson och vänder till allsvenskan för att starta om? Antonsson hade passat in väldigt bra i AIK då han är bra i djupledsspelet och under förra vårsäsongen var han även bra som bollmottagare.

Tillbaka till matchen mot Gais. Affane och Stefan Ishizaki var bäst i AIK. Nyförvärvet Stipe Vrdoljak imponerade inte i sin debut men kanske kommer han in i det? Inläggen hamnade lite var som helst och det var just det som var intrycket, att han blandade och gav alldeles för mycket.

***

Det var kul att se Dusan Djuric. Senast jag såg honom i en match var för flera år sedan. Han var okej i första halvlek. Gillade även Damir Mehic (trots misstaget på målet), Niclas Andersén, Erik Westermark, Alexander Leksell och Malkolm Moenza.

***

Hammarbys startelva var alltså 29,18 år. AIK: 27,73, Kalmar FF: 27,55, IFK Göteborg: 27,36, Elfsborg: 27,27, Örebro: 26,82, Sirius: 26,45, Häcken: 26,36, Östersund: 25,64, IFK Norrköping: 25,55, Halmstad: 24,45.

***

I morgon blir det Djurgården-Degerfors där Kim Källström lär göra comeback.

Publicerad 2017-02-19 kl 19:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå