Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Goitoms tuffa tid efter AIK, Blåvitt får se upp för Sirius, futsallag hetast i Uddevalla

AIK spänner musklerna och tar in två nya anfallare. Henok Goitom och Sulejman Krpic. Har varit inne på det flera gånger tidigare att det har behövts två nya anfallare i AIK:s trupp, dels för att få in kvalitet om man ska ha chans på guldet, dels för att Denni Avdic och Eero Markkanen måste få konkurrens.

ANNONS

Med bara Avdic och Markkanen har AIK saknat djupledsspel. Nu kommer Krpic in och han är inte heller någon djupledsspelare vilket betyder att tanken lär vara att han ska flytta på Avdic och Markkanen och bilda anfall med Goitom.

Goitom var väldigt bra säsongen 2015 då han gjorde 18 mål och fyra assist i allsvenskan. Men sedan sista matchen i AIK som var den 31 oktober 2015 har Goitom bara spelat tio matcher (fyra från start) utan att ha gjort något mål vilket gör att det är svårt att veta var han står nu.

Det blev bara två matcher i Getafe. En från start och ett inhopp. Sammanlagt 124 minuter. Och laget åkte ur La Liga.

Sedan flytt till MLS och SJ Earthquakes. Där blev det tre matcher från start och fem inhopp. Sammanlagt 415 minuter. Laget slutade näst sist i sin serie.

Goitom är en bra värvning men det är tveksamt om 32-åringen är lika vass nu som han var säsongen 2015. Men med tiden kanske han kan bli? För han har fina egenskaper och framför allt är det spelförståelsen som sticker ut och tillsammans med spelskickliga mittfältare som bland annat Kristoffer Olsson, Simon Thern och Amin Affane kan det mycket väl bli succé.

ANNONS

AIK har sökt efter en anfallare som är bra i djupet. Pratade med en bosnisk reporter som berättade att Krpic inte är den typen av spelare. Då ställs allt AIK:s hopp till Goitom. Är han den spelaren i dag? Tror inte att klubben vet svaret utan chansar.

***

I helgen avgörs gruppspelet i svenska cupen och det blir en rysare i flera grupper. Här är matcherna jag kommer ha extra koll på.

I grupp 1 möter AIK Dalkurd och vinnaren går vidare. Dalkurd kan mycket väl bli en tuff nöt att knäcka och AIK måste växla upp. Varning för Dalkurd som har visat upp en bra offensiv. 3-1 mot Kristianstad som AIK besegrade med 3-0. AIK besegrade Gais med 1-0. Dalkurd ledde med 2-0 i halvtid mot Gais men tappade och i den 90:e minuten kom 2-2-kvitteringen. Men fördel AIK, speciellt med tanke på att det räcker med oavgjort och att man har hemmamatch.

ANNONS

I grupp 3 har Sirius sett bra ut. Efter två omgångar har inte laget släppt in något mål. Två segrar och 7-0 i målskillnad. Nu blir det en avgörande match mot IFK Göteborg om vem som går vidare. Blåvitt har också två segrar men en målskillnad på 9-2. IFK Göteborg är favorit men måste se upp för Kingsley Sarfo och Stefano Vecchia som har gjort mål i båda Sirius matcher.

I grupp 7 möter Östersund Hammarby. ÖFK leder gruppen två poäng före Bajen som är piskat att vinna. Hammarby har inte imponerat utan fått kämpa sig till en poäng mot Varberg och tre mot Nyköping. Nu blir det en tuffare uppgift borta mot spelskickliga Östersund. Bajen måste utnyttja Östersunds svajiga försvar och såra genom snabba omställningar.

I grupp 8 har Häcken sett väldigt fina ut, men motståndet har varit Norrtälje och Åtvidaberg. Nu är det tuffare motstånd mot Örebro. Häcken toppar gruppen med två poäng före just ÖSK. Håller Häcken som favorit.

ANNONS

Sedan blir det spännande att se om Vänersborg fortsätter att skrälla och tar sig vidare från grupp 2. Laget möter Örgryte på bortaplan. Men se upp för favoriten IFK Norrköping. Vid seger hemma mot Halmstad har ”Peking” en fin chans att ta sig vidare.

***

Inför den sista cupomgången lever alla åtta grupperna. Djurgården är det enda laget från allsvenskan som inte har en chans att gå vidare och är den största besvikelsen i cupen. I den gruppen gör Degerfors och BP upp om förstaplatsen.

***

Växte upp i Uddevalla och när det kom till fotboll var det bara Oddevold som gällde. En av mina första matcher som åskådare var när Roy Hodgson var tränare, borde ha varit 1982. Innan dess hade skeppsredaren Gustaf B Thordéns engagemang gjort klubben till omtyckt i staden. När man innan min tid började att spela på Rimnersvallen och avancerade upp i trean så kom 18 229 för att kolla på ett möte med Häcken och 18 000 på en match mot Örgryte. Under 70-talet var Gunnar Gren tränare men det dröjde till 1986 innan Peter Engelbrektsson förde upp laget till division 1 där man sedan etablerade sig (då fanns inte superettan så div 1 var näst högsta serien). Det var vid den tiden jag själv började spela i ett av föreningens knattelag.

ANNONS

A-laget var bra i söderettan och ungdomsverksamheten var i en egen klass i Bohuslän då alla ålderslag alltid var i toppen av sina serier och det var också alltid pojkallsvenskan och juniorallsvenskan och talangerna från Bohuslän och Dalsland ville spela för Oddevold. Var junior när seniorlaget (med Torbjörn Nilsson som tränare) 1995 tog sig upp i allsvenskan.

Division 3, söderettan, allsvenskan. På den tiden gick man och kollade när Oddevold spelade på “Vallen”. Farfar hade sin plats som han alltid satt på. Pappa och hans brorsa hade sina platser.

Så är det inte längre. Nu är det inte så många som bryr sig på samma sätt.

Säsongen 1996 slutade Oddevold sist i allsvenskan. Efter det tappade man det helt och hållet.

Med Nanne Bergstrand som tränare åkte laget direkt ur ettan 1997 vilket innebar spel i division 2 säsongen 1998. Där klarade man hänga kvar i ett år innan man säsongen 1999 åkte ner i division 3.

ANNONS

Det blev fem säsonger i trean innan laget 2003 gick upp i tvåan.

Nu, 21 år efter att man var i allsvenskan, spelar Oddevold i division 1 södra. Där slutade man sjua 2016. Ungdomsverksamheten är inte längre i en egen klass i Bohuslän, alla ålderslag är inte längre i toppen av sina serier, det är inte alltid pojkallsvenskan och juniorallsvenskan och talangerna från Bohuslän och Dalsland tycker inte längre att det är lika attraktivt att spela för Oddevold.

Folket i Uddevalla går inte längre och tittar på Oddevolds matcher och det var dit jag ville komma med det här inlägget, inte att IFK Uddevalla, Ljungskile och andra lag har gett Oddevold en rejäl kamp på ungdomssidan, talangbiten och seniorsidan. Nej tanken med det här inlägget var att berätta att det populäraste laget i Uddevalla just nu är ett futsallag.

ANNONS

På lördag spelar IFK Uddevalla Futsal SM-final. Den här säsongen hade laget ett publiksnitt på 643 och i semifinalen mot Örebro satte man publikrekord för futsal när 1754 personer tog sig till Agnebergshallen. Det går att jämföras med Oddevolds publiksnitt som förra säsongen var 449, bästa siffran var 1119 mot grannen FC Trollhättan.

Ljungskile, som ligger i Uddevalla Kommun, spelade i superettan förra året och hade 897 i publiksnitt. Bästa siffran var i premiären mot Örgryte då 2832 personer var på plats. Premiär. Lag från Göteborg som är ganska nära Ljungskile. Om man tar bort den matchen var Ljungskiles snitt 758 vilket inte är så stor skillnad mot IFK Uddevalla Futsals 643.

Där väl så enkelt att folk vill ha underhållning och se på ett framgångsrikt lag. Helt plötsligt har ett gäng futsallirare blivit idoler och får skriva autografer för många i Uddevalla. Det är ganska häftigt och tror att futsal kommer att fortsätta växa.

ANNONS

På lördag är det SM-final i Helsingborg. IFK Uddevalla-Borås AIK på herrsidan och Lindahls FF-IFK Göteborg på damsidan. Matcherna sänds i C More med start 15:00.

Publicerad 2017-03-03 kl 11:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto