POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Om inte Claesson får starta nu, när får han det då?

På lördag spelar Sverige mot Vitryssland.
Tre poäng är ett måste.
En plats i startelvan borde vara öppen, möjligtvis två.

I måndags samlades den svenska landslagstruppen på Scandic Park i centrala Stockholm. Ute var det kallt och grått, ibland snöade det, ibland regnade det. Inne höll Janne Andersson presskonferens klockan 18:15 och meddelade att John Guidetti var knäskadad och fått åka tillbaka hem till Vigo, och några dagar tidigare stod det klart att Martin Olsson inte heller kan spela den här viktiga matchen mot Vitryssland.

Mörker?

Nej, det svenska landslaget har ändå anledning att se ljust på framtiden. EM-kvalmatchen mot Frankrike lovade, trots 1-2-förlust, gott och det är nu, mot ett på pappret sämre lag, man ska visa att man kan föra en match, spela bra och vinna.

Lördagens match har alla möjligheter att bli en fest. 28 500 biljetter är sålda och om landslaget bjuder till så kommer det att bli en fin stämning och tillställning. Sedan kan man kasta in tre poäng i bagaget, dagen efter vakna upp till sommartid innan det är dags att ta flyget till Madeira.

På tisdagen och onsdagen tränade Sverige på Friends Arena. På tisdagen gav Peter Wettergren instruktioner och manade på, Victor Nilsson Lindelöf osade som vanligt klass, Karl-Johan Johnsson rev ner applåder efter en trippelräddning och Ola Toivonen kämpade och slet.

På onsdagen tog Janne Andersson kommandot och var väldigt aktiv och tydlig med instruktioner. Emil Forsberg gjorde snygga mål och fick beröm men den som log mest var nog Oscar Hiljemark.

Hiljemark som har lämnat ett dårhus på Sicilien och flyttat till Ligurien och hamnstaden Genua i nordvästra Italien såg av onsdagens träning att döma ut att ta tillbaka sin startplats i landslaget.

Inte helt orimligt med tanke på motståndet som väntar, men ändå förvånande med tanke på Jakob Johanssons fina insats mot Frankrike.

En plats i startelvan borde vara öppen, möjligtvis två.

Om inte Viktor Claesson får starta nu, när får han det då? Ett piggt inhopp mot Ungern följdes upp av en bra januariturné och ett klubbyte till ryska Krasnodar som kan sammanfattas med ett ord: succé.

Claesson har presterat i såväl den ryska ligan som i Europa League och genast blivit en viktig spelare. På de sju första matcherna har det blivit sex poäng, fyra mål och två assist.

Här har Janne Andersson en spelare med kvalitet, självförtroende, bra form och som passar mot Vitryssland. Men det finns ett problem. Var ska han spela?

I Krasnodar håller Claesson till på vänsterkanten. Den platsen är upptagen i landslaget. Därför var det synd att inte Janne Andersson provade Claesson till höger på januariturnén. För det är på den platsen han har chans att slå sig in mot Vitryssland.

Jimmy Durmaz startade till höger mot Frankrike och gjorde det helt okej, visade framför allt upp en bättre defensiv än tidigare, och på onsdagens träning spelade han i det som såg ut som en startelva.

Men det är klart att det är ett stort frågetecken för formen med tanke på att Durmaz den senaste tiden har haft det tungt i Toulouse med bara tre starter under 2017 och att han i lagets förra match var utanför truppen.

Den andra platsen som ser ut att vara öppen är den bredvid Albin Ekdal på det centrala mittfältet. Hiljemark startade mot Holland, Luxemburg och Bulgarien men imponerade inte och var bänkad mot Frankrike. Då gick Jakob Johansson rakt in i startelvan och gjorde just det som Hiljemark misslyckats med och lite till. Johansson var en av Sveriges bästa spelare och var bra i positionsspelet, stark i närkamper, lugn med bollen och tog framför allt ett jättejobb.

Det är klart att Frankrike borta och Vitryssland hemma är två helt olika matcher, men det skulle ändå förvåna om Jakob Johansson blir av med sin plats, för det är inte så att Hiljemark har varit magisk i landslaget eller i Italien där hans lag har en seger på de 13 senaste matcherna.

I anfallet lär Ola Toivonen få fortsatt förtroende och det är klart att man kan sätta ett frågetecken för formen med tanke på att han inte har fått starta i någon match för Toulouse under 2017 och att även han var utanför truppen i lagets förra match. Men sett till att han gjort ett par fina landskamper, att John Guidetti är skadad och att varken Christoffer Nyman eller Isaac Kiese Thelin känns hetare så känns det ändå rimligt med Toivonen tillsammans med hans gamla vapendragare Marcus Berg.

Nu ska det bli tre poäng vem som än spelar av Durmaz, Claesson, Hiljemark, Johansson. Vitryssland har bara två poäng i gruppen och den senaste poängen kom efter 1-1 hemma mot Luxemburg.

Så tre poäng borde det bli om VM-drömmen ska leva. Samtidigt hade det suttit fint med en bulgarisk seger mot Holland i Sofia. Sedan svensk sommartid och Ronaldo-jippo på Madeira.

Publicerad 2017-03-22 kl 16:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå