Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Oron inför U21-EM: Vilka är ledarna i det här laget?

EM-succé 2009 och 2015. Båda gångerna var kollektivet starkt. Spelarna gav aldrig upp, hade en fantastisk moral och var lojala mot varandra. Årets U21-trupp måste ta efter det.

Vi är på plats i Polen. I den sydöstra staden Lublin. Det är här U21-landslaget har sin bas och det är här spelarna och ledarna ska göra allt som krävs för att det ska bli ett bra mästerskap.

Eller?

Anledningen till frågan är lördagens genrep mot Danmark. 0-2. Inga chanser skapade man. Passningsspelet var plottrigt och ofta i sidled. Man klarade inte av att flytta upp sina spelare. Det var håglöst.

Det är egentligen ingen stor sak att förlora ett genrep. Men sättet man gjorde det på oroade faktiskt. Är lite försiktig här eftersom det behöver spelas någon EM-match innan man slår fast saker och ting, men något jag kommer att hålla koll på är om den här U21-upplagan har det som tidigare upplagor har haft och som även A-landslaget har. Ett starkt kollektiv med spelare som är lojala och gör allt för varandra.

Minns EM-genrepet 2015. 2-2 mot Danmark trots att man hade en man mer i 75 minuter. Efteråt var John Guidetti tokig på att man inte fick spela med EM-bollarna och hade även synpunkter på lagets svaga insats. Sam Larsson gjorde ett fint inhopp och var tydlig med att han borde ha spelat till sig en plats i startelvan i premiären. Men efter lördagens 0-2-förlust var det ingen som var irriterad. Ingen som ställde krav eller tyckte något.

Vi får som sagt se i EM. Men det är bara att hoppas att spelarna reflekterar över vilka saker som tidigare har bäddat för framgång.

Under 2009 var det Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Mattias Bjärsmyr, Rasmus Bengtsson, Marcus Berg, Ola Toivonen och Rasmus Elm som tog Sverige till semifinal där man gjorde en stark upphämtning mot England men åkte ut efter straffar.

Under 2015 skapade spelarna en stark sammanhållning där det inte var några grupperingar. När Simon Tibbling blev hjälte var John Guidetti tårögd efter allt duon varit med om tillsammans i Brommapojkarna och i skolan.

Tror inte att John Guidetti, Alexander Milosevic och några till någon gång tidigare hade varit lika sugna på att vinna som man var i semifinalen mot Danmark. Ni kanske minns psykningarna inför matchen och alla andra kan gå hem-utspelet efteråt?

Guidetti, Milosevic, Oscar Lewicki (som kanske var bäst i hela turneringen), Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson. Bra fotbollsspelare. Stora vinnarskallar. Många ledare.

Nu är vi i Lublin. Nu börjar allvaret. Vilka är ledarna i det här laget? Nu är det dags att kliva fram om stjärnor ska tändas. På fredag spelar Sverige sin första match i gruppspelet och då väntar England.

Publicerad 2017-06-13 kl 16:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER