Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Häktade agenten i Belgien-härvan inblandad i svenskens övergång

Sundbergs blogg

För två veckor sedan gjorde belgisk polis 57 olika räder mot riggade matcher och korruption. Några som greps var agenterna Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, Karim Mejjati och Dragan Siljanoski, samt Brugges tränare Ivan Leko, en före detta ledare från Anderlecht och spelaren Fabien Camus (spelade senast i Mechelen och jobbar med agenten Bayat)
Dessutom 13 olika räder i Luxemburg, Cypern, Serbien, Montenegro och Makedonien och där alla handlade om spelaraffärer.

Blev nyfiken på personerna som arresterades och kollade upp om någon genom åren haft något samarbete med svenskar.

Mogi Bayat var inblandad i Isaac Kiese Thelins övergång till Anderlecht. Vid utlåningen från Bordeaux den 5 januari 2017 postade anfallarens agent Miro Jaganjac ett inlägg på Twitter på trion med texten: “Me and Isaac Kiese Thelin with the great Mogi Bayat” och när Anderlecht förlängde lånet den 24 maj 2017 postade Jaganjac ett nytt inlägg på Twitter med texten: “Congratulations Isaac Kiese Thelin! Merci for all the help my friend Mogi Bayat”

Mogi Bayat har också lagt ut bilder på sig själv tillsammans med Kiese Thelin och Jaganjac och postat flera inlägg med gratulationer, bland annat när Kiese Thelin kom med i VM-truppen (den 15 maj 2018, ett år efter förlängningen av lånet med Anderlecht och nio månader efter att han köptes loss) och även när anfallaren har haft andra framgångar, bland annat som målskytt.

ANNONS

Miro Jaganjac vill inte uttala sig om vilken roll Mogi Bayat har/har haft i Kiese Thelins övergångar.

Ingen har påstått att det är något som helst tvivelaktigt med att Bayat har/har haft någon roll i Kiese Thelin, inte heller jag, men det här är ett av väldigt många exempel på hur många affärer inom fotbollen som sker i det dolda och att det är svårt att få en inblick i hur saker och ting går till.

Inget säger att Mogi Bayats inblandning i Jaganjacs och Kiese Thelins affärer är skum men det är inte konstigt att en blir nyfiken på deras samarbete, med tanke på att Bayat är arresterad och misstänkt för ekonomisk bedrägeri och misstänkt matchfixing.

***

En av matcherna i Belgien som utreds för misstänkt matchfixning är mötet mellan KV Mechelen och Waasland-Beveren, där Kiese Thelin och en annan svensk, Erdin Demir spelade 90 minuter när deras Beveren föll med 0-2.

ANNONS

För 13 dagar sedan spelade Sverige mot Ryssland i Kaliningrad och strax innan avspark blev det känt att mötet mellan Mechelen och Waasland-Beveren utreds för misstänkt matchfixing. Efter landskampen fick Kiese Thelin frågor om hur han ser på det:

– Jag läste det och började direkt tänka vad det var för match, vad hände i den? Men det fanns inget konstigt med målen de gjorde och jag försökte göra mål på allt för att vinna skytteligan, sa Kiese Thelin.

– Om någon har blivit kontaktad så var det nog tur att de inte kontaktade mig för då hade jag gått till polisen direkt. Det är tråkigt sådant där, sådan skit som jag läst.

Blev du överraskad?
– Ja, såklart. Men det är bra att polisen gör sitt jobb. Jag hoppas att de får bort allt som det pratas om.

Det här är inget du hört om tidigare?

ANNONS
– Nej, ingenting. Inte alls. Det var i går jag läste om tillslag i Anderlecht. Jag hoppas att alla skurkar försvinner.

***

Mogi Bayats bror Mehdi Bayat är vd för den belgiska klubben Charleroi och sitter även i både förbundets och ligans styrelse. När Charleroi spelade sin förra ligamatch skanderade fansen att Mogi Bayat borde fängslas, ganska anmärkningsvärt när hans bror Mehdi alltså är chef för deras klubb.

***

I onsdags greps den första spelaren i den belgiska härvan. Det är tunisiske Fabien Camus, som har spelat i Charleroi, Genk, Antwerpen och KV Mechelen, som enligt belgisk media misstänks för penningtvätt och för att vara medlem i en kriminell organisation.

Gripandet ska vara en del av utredningen av agenten Mogi Bayat.

Enligt belgisk media ska Camus, som spelade i Mechelen förra säsongen, ha haft Bayat som agent, och också ha hjälpt honom med övergången av Anthony Limbombe från Club Brugge till franska Nantes i somras.

ANNONS

Limbombe ska ha varit på väg till engelska Huddersfield när Mogi Bayat plötsligt ska ha kommit in i bilden och med hjälp av Fabien Camus i stället tagit Limbombe till Nantes.

Enligt belgisk media är Camus misstänkt för att ha fått svarta pengar av Bayat, och därmed är han misstänkt för penningtvätt och är den första fotbollsspelaren som har arresterats i den belgiska härvan.

Under de senaste 16 dagarna har 22 personer från den belgiska fotbollsvärlden blivit misstänkta i det som i Belgien kallas för Operatie Propere Handen (Operation Clean Hands).

Tio av dem har arresterats. De andra släppts.

***

Hur det kan gå till när matcher fixas? BBC ger en bra inblick och har under tre år pratat med visselblåsare från Algeriet i form av domare, spelare, klubbar och två ”matchfixare” om hur det går till med matchfixing och hur enkelt det är. Här är en intressant film på sju minuter om detta.

ANNONS

***

Här i Sverige ska det bli intressant att se hur det blir med de nya agentreglerna. Efter att Svenska Fotbollförbundet 2015 valde att slopa agentlicensen har det blivit lite hela havet stormar och därför har man nu gjort ett nytt regelverk. Det innebär att agenter måste registreras och godkännas av SvFF.

Förbundsjuristen Tobias Tibell säger att ett 30-tal agenter deltog på det första utbildningstillfället för de agenter som vill bli “certifierade förmedlare”.

På SvFF:s hemsida, där både “certifierade förmedlare” och de som bara är “registrerade förmedlare” ska listas, finns det dock bara 19 namn under kategorin “certifierade förmedlare”. Under den andra kategorin finns 22 namn listade, vilket gör att det totalt sett är ett 40-tal agenter som finns i SvFF:s agentregister.

ANNONS

Så som det ser ut nu så är det uppenbart att det på listorna saknas en mängd personer som utger sig för att vara agenter i Sverige. Det blir intressant att se om några namn kommer att läggas till.

SvFF har haft svårt att ha koll på vilka agenter som varit verksamma i landet. Brister i rapportering från klubbar och spelare har gjort att agenter kunnat bedriva en verksamhet i Sverige utan att egentligen synas för förbundet.

Gillar att SvFF försöker styra upp saker och ting, men tror tyvärr att det blir svårt att få ordning på det här. Jag ser fortfarande en risk över att tvivelaktiga personer jobbar som agenter i det dolda och tar hjälp av någon som får vara ansiktet utåt, och det är ett problem för fotbollen att många affärer sker i det dolda.

En fin tanke är att klubbledare går ihop och inte gör affärer med tvivelaktiga personer. Men det stannar nog vid en fin tanke.

ANNONS
Publicerad 2018-10-26 09:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto