Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Miljön viktig för spelarna - därför borde flera fundera på att lämna sina klubbar

Sverige slutade trea i VM. En fantastisk prestation som man på förhand inte trodde var möjlig.

 Nu är det viktigt att försöka hålla fast vid nivån och hänga med när utvecklingen går i en rasande fart i länder som USA, Spanien och Italien, samtidigt som allsvenskans kurva pekar neråt (om man ser till Fifas poäng på rankningen).

I VM var de äldre spelarna med Nilla Fischer, Caroline Seger och Hedvig Lindahl väldigt bra. Men snart har trion gjort sitt i landslaget och då måste andra kliva fram.

Frågade Peter Gerhardsson om han tror att det i framtiden blir svårare för Sverige att ta sig så här långt i mästerskap och vad han tycker är viktigt för att Sverige ska hänga på länder som satsar hårt.

ANNONS

Mycket av svaret handlade om att han tror att spelare som inte var med i VM-truppen har blivit inspirerade efter VM-succén.

Ungefär så här var svaret:

– Jag tror att nu när vi är bland de bästa i världen här så tror jag att det är en stor inspiration för alla. Tittar jag kortsiktigt på truppen så har vi haft med 50 spelare i landslaget och jag tror att alla är inspirerade. Det är där det börjar.

– Jag hoppas att landslaget är en motivationsfaktor, för spelarna som inte var med och för spelarna som var med. Det är OS nästa år. Det inspirerar många. U23-landslaget har gjort det bra. Där har man ett spelsätt som påminner om vårt, spelarna som har kommit upp därifrån har känts bekväma och den delen är viktig. Det är viktigt att spelarna hittar sin absolut bästa miljö, en utvecklande miljö viktigt. Men framför allt inspirationsmässiga delen är viktigt för att vi ska kunna behålla en bra nivå.

Det är så klart också givet att det är oerhört viktigt att hitta sponsorer som vill satsa och pumpar in resurser i damfotbollen.

Men om vi håller oss till miljö så finns det ett par spelare som har tänkt till och några som borde tänka till.

ANNONS

Amanda Ilestedt står och stampar bakom Nilla Fischer. Ilestedt var bra i VM-genrepet mot Sydkorea och stod även för en bra insats mot USA i gruppen. Att hon nu har bytt upp sig till Bayern München är bra för landslaget.

Anna Anvegård kan bryta sitt avtal efter säsongen och hon behöver nog lämna Växjö som har ekonomiska problem och kämpar i botten av allsvenskan. Anfallaren kommer att spela en viktig roll i landslaget i många år framöver och för hennes egen skull behöver hon spela i ett bättre klubblag.

Mimmi Larsson har varit anfallare i landslaget men ibland använts på en kant i Linköping. Vill hon spela på en kant?

Från VM-truppen är Nathalie Björn en av spelarna som har störst potential. Hon kan spela högerback, mittback och central mittfältare. Har stora möjligheter att bli en världsspelare som central mittfältare och i landslaget kan hon ta över efter Caroline Seger. Att allsvenskans kanske bästa lag, Rosengård, använder henne som försvarare känns som slöseri av talang. Björn har ett avtal som går ut och borde tänka på vilken position hon ser sig själv på nu och i framtiden.

ANNONS

Madelen Janogy har också ett kontrakt som går ut och borde spela där hon får den bästa träningen. Janogy är fantastisk i offensiven, men har lite taktiskt att slipa på. Får hon bäst träning i Piteå så stanna, finns det chans att spela i ett annat lag där det går att få bättre träning så byt.

Fridolina Rolfö är redan en världsspelare och har gjort helt rätt som har bytt klubb till Wolfsburg.
Sofia Jakobsson ska byta klubb och det ska bli väldigt spännande att se var hon hamnar. Jakobsson satte avtryck i VM med viktiga mål mot Tyskland och England, något som borde bana väg till en bättre klubb än Montpellier. 

Stina Blackstenius har fått positiv effekt efter att hon vände hem till Linköping för att starta om. Anfallaren borde spela kvar där året ut. En bra höst borde göra att utländska klubbar visar intresse. Då kanske det är läge att sticka ut igen. Men viktigt att tänka på är vilken typ av spelare hon är och försöka hitta rätt miljö för att hennes egenskaper ska komma till rätta.

Julia Zigiotti Olme har, som många andra från VM-truppen, ett utgående kontakt. Tror att det är smart att förlänga och stanna i någon mer säsong och fortsätta utvecklingen i Kopparbergs/Göteborg. Men där har hon spelat på en kant och i landslaget verkar det som att Peter Gerhardsson mer ser henne som en central mittfältare. Så det viktigaste blir att hitta sin bästa position.

ANNONS

Det är lite samma sak med Magdalena Eriksson. En av de bästa mittbackarna i den engelska ligan, men vänsterback i landslaget. Fortsätter hon att göra det lika bra i England så borde chansen som mittback komma i landslaget, speciellt när Fischer slutar.

Något man verkligen vill se är en målvakt som verkligen kliver fram och visar att hon är det givna valet efter Lindahl. Zecira Musovic och Jennifer Falk var med i VM-truppen och sedan finns också Piteås Cajsa Andersson och Linköpings Emma Holmgren.

Peter Gerhardsson pratade också om att han hoppas att spelare som inte var med i VM-truppen har blivit inspirerade efter succén i Frankrike.

I de U23-landslaget finns ett gäng spännande spelare som knackar på dörren till A-landslaget. Som Kopparbergs/Göteborgs anfallsduo Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund, Vittsjös Michelle de Jongh och Rosengårds Hanna Bennison.

Publicerad 2019-07-07 kl 13:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto