Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapinoe var inte bäst - så här röstade Fotbollskanalen i Ballon d’Or

Sundbergs blogg

Det är en ära att vara Sveriges representant i juryn för Ballon d’Or. Men tyvärr vann fel spelare. Hon som borde ha vunnit var inte ens nominerad.

Fick en lista på de 20 spelarna som var nominerade och uppdraget var att koka ner till vilka som varit de fem bästa under 2019.

“Criteria for the selection are: 1. individual and collective performances (honors) in 2019; 2. player’s class (skills and fair-play); 3. player’s career.

Each player will receive six points (for first place), four points (second place), three points (third place), two points (fourth place) and one point (fifth place).”

Tänkte först att jag inte behövde kolla på listan med de 20 nominerade. Skrev ner mina fem spelare, med Julie Ertz som etta, och skickade in.

Annons

Svaret kom snabbt:

Hi Andreas
Sorry but Julie Ertz is not in the list of nominees.
All the players must be selected in the list of 20 nominees attached.
Thanks.
France Football.

Att Julie Ertz inte fick plats på en lista över vilka 20 som varit bäst i världen under 2019 är märkligt.

I VM höll Ertz hela tiden världsklass på det centrala mittfältet och var en stor anledning till guldet. En krigare som hela tiden gav exakt allt. Lagets hjärta och lungor som var en nyckelspelare i Frankrike.

I ligan var hon lagkapten och förde sitt Chicago Red Stars till deras första ligafinal någonsin.

Ertz kom med i världslaget och också i den amerikanska ligans bästa elva.

Klart att det fanns andra i det amerikanska landslaget som också var väldigt bra i VM, men Megan Rapinoe gjorde inget poäng i ligan och startade bara i fyra matcher för sitt Reign, och Alex Morgan gjorde inget mål och startade bara fem matcher för Orlando. För att ta ettan och trean i Ballon d’Or.

Annons

Men ingen Ertz bland de nominerade alltså.

Då blev mina röster så här:

1. Ada Hegerberg
2. Rose Lavelle
3. Vivianne Miedema
4. Megan Rapinoe
5. Lucy Bronze

Ada Hegerberg vann allt hon var med i. Svårt att göra det bättre än så. Hon vann Champions League där hon avgjorde finalen med sina tre mål, och hon vann också ligan och franska cupen med Lyon.
Under 2019: 16 ligamål på 14 matcher. 12 Champions League-mål på fem matcher.

Rose Lavelle var fantastisk i VM och låg bakom väldigt mycket i USA:s offensiv. Teknisk, finurlig, bra fart och tillslag. Hon gjorde tre mål och en assist och kom med i världslaget. Hon kom också med i den amerikanska ligans bästa elva.

Vivianne Miedema var med och skrällde och tog sitt Nederländerna till VM-silver. Tre mål blev det i turneringen. Hon vann ligan med Arsenal och utsågs till ligans bästa spelare.

Annons

För sitt Arsenal har det blivit 18 ligamål på 13 matcher under 2019. I Champions League har det blivit tio mål på fyra matcher. Under året har anfallaren gjort 23 mål på 25 landskamper från start.

Under 2019 blev Miedema den bästa målskytten genom tiderna i Nederländerna. Målet mot Kamerun i juni betydde att hon bara 22 år gammal hade gjort 60 mål på 77 landskamper.

Megan Rapinoe gjorde ett väldigt fint VM när USA tog guld. Med sina sex mål slutade hon delad etta i skytteligan. Tre av målen var på straff, ett mål kom i 13-0-segern mot Thailand och två spelmål mot Frankrike.

Rapinoe vilade i gruppen mot Sverige och hon var heller inte med i semifinalen mot England.

Den amerikanska stjärnan kom med i världselvan och utsågs till turneringens spelare.

Men i ligan spelade hon knappt och gjorde bara fyra starter och det blev inga poäng.

Annons

Lucy Bronze vann Champions League, ligan och franska cupen med Lyon. Högerbacken imponerade också när England slutade fyra i VM och där kom hon med i världslaget. Hon vann också SheBelieves Cup med landslaget, och utsågs till Europas bästa spelare.

Publicerad 2019-12-02 22:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto