POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

En speciell värvning när Blåvitt värvar Farnerud

Idrottsklubbar och företag sliter med ekonomin i coronakrisen och därför är det inte många som har värvat spelare. Men IFK Göteborg har tydligen muskler att ro i land två meriterade spelare – och fler uppges vara på väg.

Först presenterades Jakob Johansson, sedan Alexander Farnerud och på Kamratgården är Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr med på lagets träningar.

Real Göteborg 2.0?

Det är spelare med fina meriter och alla har varit landslagsspelare (Berg är fortfarande).

Johansson och Farnerud är intressanta chansningar, och det kan bli lyckat.

Jakob Johansson och Alexander Farnerud har genom åren visat att man håller hög klass. Men nu var det ett tag sedan som formen var på topp och Johansson, snart 30, och Farnerud, 36, har haft flera knäskador. Och med många knäskador ställs frågetecken, framför allt för spelaren själv och ens prestationer och framtid.

I slutet av 2017 sköt Jakob Johansson Sverige till VM i Ryssland med sitt viktiga mål mot Italien. Men i playoff-mötet skadade mittfältaren korsbandet och missade mästerskapet.

I januari 2019 åkte han på en ny knäskada, denna gången var det ledbandet som höll honom borta ett tag.

I september 2019 drog Johansson av korsbandet igen.

Senaste ligamatchen var för ett år sedan och mellan november 2017 fram till nu blev det tre stycken 90-minutersmatcher i den franska ligan.

Nu kom chansen att återvända till IFK Göteborg och då är det klart att båda parter ska ta den. Jakob Johansson betyder mycket för IFK Göteborg. IFK Göteborg betyder mycket för Jakob Johansson.

Klubben får hem en profil som efter spel i Frankrike, Grekland och landslaget har samlat på sig värdefull erfarenhet. Kommer han upp i den nivån han hade 2017, i kval och playoff till VM, så blir det svårt att hitta en bättre spelare i allsvenskan. Men nu har det gått två och ett halvt år, några knäskador, och därför vet vi inte riktigt var mittfältaren står.

***

Farnerud då. I november 2017 stod det klart att Alexander Farnerud bröt kontraktet med Häcken, det efter att han åkt på sin tredje knäskada på fyra år. Innan den skadan gjorde han det riktigt bra och var en av seriens bästa spelare.

Men den nivån har han inte hittat tillbaka till. Än.

I oktober 2018 var Farnerud tillbaka efter skadan i Häcken. Nästa klubb Helsingborg. Där blev det förra säsongen 16 starter och tre inhopp, två mål och fyra assist.

Tyckte att han gjorde några starka insatser i HIF och var kreativ och ett hot. Men i november 2019 meddelade sportchefen Adil Kizil att Farnerud inte fick förlängt kontrakt, något som togs emot med besvikelse. Till Fotbolldirekt sa han:

– Jag var nöjd med min prestation. Mina stats var bra och jag tror alla såg att jag bidrog med mycket under ett svårt år. Tråkigt att de (HIF) inte kunde se det. Jag blev överraskad av Olof Mellbergs beslut. Jag kände ju att jag hade mycket att bidra med. Han ville uppenbarligen inte ha mig, men jag vet vad jag kan och det vill jag visa.

Nu får han chans att visa det i IFK Göteborg. Och det är klart att det är en jäkligt intressant värvning.

Om Alexander kommer upp i nivån han tidigare visat upp så kommer han att stärka IFK Göteborg. Inget snack om det. Det kan också vara bra att få in en erfaren spelare i ett lag som har många unga spelare.

Dessutom hamnar 36-åringen i en speciell situation.

För har allsvenskan tidigare haft en spelare som har sin brorsa som chef?

Pontus Farnerud är assisterande sportchef i Blåvitt och har enligt GT ”pushat” hårt för att klubben ska värva lillebrorsan. Själv säger han att han legat lågt:

– Jag har inte varit lika aktiv i processen som vid andra övergångar utan har tagit ett steg tillbaka. Det är en speciell situation men vi har alla varit med i fotbollsbranschen i många år och vet vad som krävs på den högsta professionella nivån.

Nu kanske allt blir frid och fröjd på Kamratgården, men det finns ju ett par saker som skulle kunna bli speciella.

Tränarens chef är bror med en spelare i laget. Hur blir det för Poya Asbaghi? Det kan ju bli så att han petar chefens lillebrorsa.

Nu tror jag att Poya är professionell. Men om vi tänker rent generellt och att det kommer till ett läge där en tränare är pressad och hänger löst, om det då står mellan chefens lillebror och en annan spelare i laguttagningen. Vågar tränaren då peta chefens brorsa eller kan det då bli så att man väljer brorsan för att ligga bättre till?

Och det finns en risk att det kan bli snack mellan spelarna om chefens brorsa går före en annan spelare, där den andre spelaren (och kanske några av hans lagkamrater) tycker han borde gå först (enligt Kennet Andersson konkurrerar Farnerud med Robin Söder, men han kan ju spela på flera olika offensiva positioner).

Många spekulationer, men det är en intressant och speciell värvning.

Publicerad 2020-05-14 kl 11:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto