POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Det enda som kan rädda Mats Grens snedsteg är guld

Kopparbergs/Göteborg vill snuva Rosengård på guldet.
Nye tränaren Mats Gren har fått det mesta han har pekat på, och därför vore det ett misslyckande om han inte vinner ligan direkt.
Och med tanke på att han tre dagar innan premiären sökte nytt jobb så är guld det enda som kan rädda snedsteget.

På förhand ser det ut som att det blir ett titelrace mellan två lag. Rosengård och Kopparbergs/Göteborg.

Förra året vann Rosengård med fyra poäng före just Göteborg, och även den här säsongen är startelvan urstark med landslagsspelare som Zecira Musovic, Nathalie Björn, Jessica Samuelsson, Caroline Seger, Hanna Bennison, Anna Anvegård och Mimmi Larsson.

Men med tanke på coronakrisen så kommer det att bli en speciell säsong med ett tufft spelschema, och det är där som det blir ett litet, litet frågetecken över Rosengård.

Även om det inte hade varit en coronakris så hade det varit ett frågetecken för bredden. Det finns ett par spelare som inte får missa för många matcher.

Caroline Seger är en. Anna Anvegård en annan.

Orkar 35-åriga Seger anpassa sig till det tuffa spelschemat och köra match efter match efter match? Ett tecken på hur viktig hon är: förra säsongen startade mittfältaren i 16 av 22 matcher, och då blev det inte en enda förlust.

I Anvegård har laget en pålitlig målskytt. Hon kom till klubben i somras och gjorde nio mål på nio matcher, och innan dess hann hon med fem fullträffar i Växjö och vann skytteligan.

Inför säsongen har klubben värvat Mimmi Larsson som också är kapabel att göra mål, och det blir intressant att se om hon kan leverera i nya laget.

Kopparbergs/Göteborg har skaffat sig en bredare trupp, vilket kan bli guld värt just den här säsongen.

Klubben har gjort allt i sin makt för att få en så bred och spetsig trupp som möjligt, för att kunna ta guldet.

På vägen fick Linköping ta emot tre slag rakt i solarplexus.

Först lockade man över landslagsmittfältaren Filippa Angeldahl. Sedan krigade man i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd för att få landslagsanfallaren Stina Blackstenius – men det var inte tillräckligt utan man kuppade också till sig Brianne Folds under hennes provspel i Linköping som hon fick betalt av.

Rosengård räknar med att Anvegård gör målen och hoppas på Mimmi Larsson. Göteborg har tre pålitliga målskyttar i Pauline Hammarlund och landslagsduon Stina Blackstenius och Rebecka Blomqvist.

Förra året skiljde det alltså bara fyra poäng mellan lagen och när nye tränaren Mats Gren nu har fått det mesta han har pekat på så ökar förväntningarna och det vore faktiskt ett misslyckade om klubben inte tar sitt första SM-guld.

Klubben har alltså gjort allt i sin makt för att ta guldet och lagt upp det bra för Gren. Men när allt såg så upplagt och fint ut så gick Mats Gren, tre dagar innan premiären, ut och sökte ett nytt jobb, som tränare för Al Jazira.

Otroligt.

Det enda som kan rädda snedsteget är att ta SM-guld. Om han inte gör det så blir han tränaren som dels misslyckades med klubbens målsättning, dels tränaren som tre dagar innan premiären sökte ett annat jobb.

En gissning är att Mats Gren såg chansen att tjäna bra med pengar i Abu Dhabi. Priset blir nu att spelarna lär känna att deras tränare inte vill vara kvar och när en tränare har sagt eller visat att en inte vill vara kvar så blir det tuffare att hålla omklädningsrummet. Det där med förtroende blir svårare.

Nu får Gren jobba stenhårt och bevisa att han vill vara kvar i Kopparbergs/Göteborg.  För att få spelarnas förtroende. Spelarna lägger ner sin själ och då måste han också visa att han gör det.

Om Gren får spelarna på sin sida så har laget stor chans att ta guld. Truppen ser som sagt stark ut. Göteborg har värvat landslagstrion – tillika en centrallinje – Stina Blackstenius, Emma Kullberg och Filippa Angeldahl. Man har ersatt skadade Beata Kollmats med Annika Schmidt, tagit in lovande ungerskan Anna Csiki, förlängt med norska landslagsspelaren Vilde Böe Risa, och kuppat till sig Brianne Folds. Dessutom är tidigare landslagsspelaren Emma Berglund tillbaka på allvar efter skada.

Det ser bra ut, trots att Elin Rubensson missar hela säsongen, men truppen är ändå väldigt spetsig och bred.

Sen då?

Förra säsongen slutade Vittsjö trea med åtta poäng efter Rosengård. Det är en placering man har chans att sluta på igen, men med tanke på att truppen har blivit tunnare och att Rosengård och Göteborg har starkare ekonomiska muskler så blir det tufft att rå på toppduon.

Nyligen kom beskedet att mittfältsstjärnan Tove Almqvist missar säsongen på grund av en korsbandsskada. Mittbacken Alexandra Benediktsson är också långtidsskadad, och dessutom har landslagsmeriterade försvararen Sandra Adolfsson precis kommit tillbaka från skada.

Vittsjö får lägga mycket av sitt hopp på offensiva duon Clara Markstedt och Michelle de Jongh, samt på nyförvärvet från Rosengård Ebba Wieder.

Laget har en av seriens bästa målvakter i Sabrina D’Angelo som spikade igen hela 13 gånger i fjol. Kan hon upprepa den fina bedriften?

Kristianstad slutade sjua förra året, men kan bli lite av en skräll i år och ta en högre placering. Truppen ser vass och bred ut, och man har gjort flera fina värvningar i mittfältarna Elise Kellond-Knight (kan också spela back) och Eveliina Summanen, samt anfallaren Jutta Rantala.

Eskilstuna kom fyra förra året, och med tanke på att man inte har slutat sämre än sexa de senaste fem åren så finns det absolut en chans till att hamna på övre halvan igen. Men att utmana den riktiga toppen blir svårt.

I Loreta Kullashi och Felicia Rogic har laget en väldigt vass offensiv. Anna Oscarsson lämnade Linköping och svingade hårt mot Olof Unogård, så det är lite upp till bevis nu. Sedan ska det bli spännande att följa den lovande duon Emma Engström och Linn Vickius. Engström har värvats från AIK och kan bli en outsider. Hon är en stor, stark och snabb forward.

Linköping är det laget som är mest svårbedömt av alla. Skulle förra året utmana om guldet, men tappade Kosovare Asllani, fick skador på Nilla Fischer och Lina Hurtig, och laget slutade hela 13 poäng efter Rosengård.

Nu har man tappat anfallsduon Stina Blackstenius och Mimmi Larsson, mittfältaren Filippa Angeldahl, försvararen Anna Oscarsson och målvakten Emma Holmgren. Det är en del spets och en del bredd.

Men man har också plockat in några spännande spelare, som mittfältaren Petra Johansson från Eskilstuna, målvakten Cajsa Andersson från Piteå och försvararen Ronja Aronsson som också kommer från Piteå.

Frågan är: vem ska göra målen och hur klarar Nilla Fischer och Lina Hurtig av det tuffa spelschemat?

Piteå tog guld 2018 men har efter det haft stor spelaromsättning. Från förra årets trupp har laget nu tappat Madelen Janogy, Cajsa Andersson, June Pedersen och Ronja Aronsson. Det blir en utmaning att ta en bättre placering än sexa som laget slutade 2019. Dels på grund av tappen, dels på grund av att många och långa bussresor väntar.

Försvararen Faith Ikidi och mittfältaren Julia Karlernäs blir oerhört viktiga.

I år hoppas laget att 20-åriga Cajsa Hedlund från Infjärden ska leverera. Förra året gjorde hon 26 mål på 22 matcher i norrettan.

Örebro har tappat mittfältaren Eveliina Summanen, anfallaren Heather Williams mittbacken Emma Kullberg. En viktig spelare i varje lagdel och det är så klart tungt.

Williams var lagets bästa målskytt med åtta fullträffar förra säsongen.

Men det kryllar av unga och lovande spelare som har kapacitet att slå igenom i år. Mittbacken Emma Östlund, vassa djupledsanfallaren Sara Lilja Vidlund och smarta mittfältaren Emilia Pelgander, som bara är 16 år, är tre spelare som ska bli väldigt spännande att följa.

Då har vi fyra lag kvar. Växjö, Djurgården och nykomlingarna Umeå och Uppsala. Känslan är att det blir lagen som gör upp i botten.

Förra säsongen var ett turbulent år för Växjö.

Det var ekonomiska problem, tränaren Henrik Larsson avgick och under sommaren lämnade nyckelspelarna Anna Anvegård och Jelena Cankovic för Rosengård.

Nu blir det en utmaning att hänga kvar. Spelare måste kliva fram och ta ansvar och leverera.

Både Signe Holt Andersen och Ria Öling gjorde fem mål och tre assist och kan kanske kliva fram och leverera ännu fler poäng i år?

Djurgården trodde nog många skulle göra en jättesatsning och ta kliv när Olivia Schough och Hanna Folkesson värvades in. Men det blev inget av det och laget var nära att åka ur (hamnade på samma poäng men bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo som åkte ur).

Inför den här säsongen har laget tappat kapten Mia Jalkerud som gjorde elva mål. Som ersättare har man tagit in nyzeeländska landslagsanfallaren Hannah Wilkinson.

Det blir en utmaning att hänga kvar i år igen. Anfallarna Schough och Wilkinson måste leverera.

Umeå vann Elitettan och släppte bara in 17 mål. Nu har man värvat rutin i form av tidigare landslagsspelaren Lisa Dahlkvist.

Att en nykomling hänger kvar är ingen omöjlighet, kolla på Örebro och Växjö. Umeå har ett bra lag och är inte beroende av vissa spelare på samma sätt som till exempel Djurgården är. Men om man ska hitta en nyckelspelare så blir det 21-åriga mittfältaren Sarah Mellouk.

Uppsala kom tvåa i Elitettan med fem poäng efter Umeå och gör nu sin allra första säsong i damallsvenskan. För att stärka upp defensiven har laget värvat in duktiga målvakten Emma Holmgren från Linköping. Det blir oerhört viktigt för Uppsala att Cassandra Korhonen klarar av steget och levererar även i i den högsta serien. Förra året gjorde hon imponerande 25 mål på 26 matcher.

Här är mitt tips:
1. Kopparbergs/Göteborg
2. Rosengård
3. Kristianstad
4. Vittsjö
5. Eskilstuna
6. Linköping
7. Örebro
8. Piteå
9. Umeå
10. Djurgården
11. Växjö
12. Uppsala

Publicerad 2020-06-26 kl 13:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto