Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Norge? Är det verkligen så?

Viktor Elm

Halkar vi efter?

Min känsla har varit att vi i allsvenskan har legat bra till i jämförelse med finska, danska och norska lag. I min värld har danskarna varit lite före oss men att vi sen har varit före de andra två länderna. På senare dagar på min kammare börjar jag så sakteligen förstå att vi nog är trea, men att även finnarna är på gång (kanske drar jag för stora slutsatser efter HJK:s vinst mot Bajen). Norska ligan har numera några starka lag men jag måste säga att Bodö:s 4-0 på Malmö hade jag inte riktigt förväntat mig. Utan att ha kollat upp alla resultat under försäsongen så kan jag enbart komma ihåg att det är IFK Göteborg som har slagit ett någorlunda kvalificerat motstånd från något av grannländerna. 3-1 mot Bröndby är ett riktigt starkt resultat och bör ge en ordentlig skjuts i övertygelsen om att IFK är på en stadig väg i rätt riktning.

Annons

Vad beror det då på att de svenska lagen just nu är aningen efter de danska och de norska? Förutsättningarna är relativt lika när det kommer till tillgänglighet och intresse. Dessutom är vi i Sverige ganska många fler människor än i de andra länderna, vilket bör leda till att urvalet av spelare är större och därmed också chansen till att vi får fram fler bättre spelare. De stora lagen i allsvenskan har just nu en relativt god ekonomi och kan betala både övergångssummor och löner som är rimliga i konkurrensen även om danskarna legat en bit framför oss även där historiskt sett. Med andra ord bör vi inte bli omsprungna.

Talangutveckling

Vi gör många bra saker i Sverige där både bredd och elit får ta plats. Ibland känner jag dock att akademiverksamhetens stjärnor kan vara viktigare än att få fram bra fotbollsspelare. För att hårdra det hela är det ibland viktigare att ha en iPad där spelarna kan fylla i hur de mår än att faktiskt se till att spelarna mår bra. Välmåendet är A och O för att kunna prestera. Men trots det tror jag inte riktigt att det är där skon klämmer.

Annons

När man lyssnar runt, läser och pratar med folk verkar det snarare vara så att framför allt norrmännen har en inställning till att träna som svenskar tappat en del av. Den inre motivationen är en avgörande faktor för att kunna driva sig själv hårt och en nödvändig faktor om du ska gå långt. Numera när allt mäts finns det liksom inga genvägar att ta. Talang är givetvis en viktig faktor i hur bra du kan bli men den ännu viktigare faktorn är vad du faktiskt gör med den talang du har begåvats med. Där verkar norrmännen ha sprungit om oss en aning. De klagar mindre och arbetar hårdare!

Om man tittar på resultaten på försäsongen så förlorar de svenska lagen oftare än de vinner mot norskt och danskt motstånd. Lite av förklaringen ligger nog i att de sistnämnda är mer villiga att göra det där grundjobbet. Inget ska lämnas åt slumpen. I det andetaget vill jag nämna att fler tränare i Sverige behöver gå mot att utbilda eller fortbilda sig internationellt. Vad är det de gör som vi kan lära oss av? Är det bara en ekonomisk fråga eller är det faktiskt så att vi skulle kunna närma oss många andra länder (och kanske passera Ungern på rankinglistan) rent sportsligt ändå. Jag tror på det senare och jag tror att vi kan göra det genom att ha en ännu högre kravställning blandat med vårt ganska timida svenska sätt. Ger man mycket uppmuntran och kärlek kan man även ställa otroligt höga krav. Inget får lämnas åt slumpen.

Annons

Rydström en föregångare

Jag känner ju Henrik Rydström väldigt bra efter alla år tillsammans. Personligen imponeras jag av hans tränarresa och är den sortens tränare som jag pratar om. Med en otrolig egen arbetsmoral, en pedagogisk och social förmåga, förmågan att få spelare att visa mod samt förmågan att kunna ge beröm samtidigt som han ställer otroligt höga krav på spelarna när det kommer till taktik och grunderna i spelet. Min övertygelse är att Rydström snart hittar en klubb utomlands där han verkligen får visa vilken potential han besitter. Först ska han bara öka takten ett snäpp till med ett redan oerhört bra Malmö. Men efter att Malmö fått några månader till på sig innan Champions League-äventyret drar igång är jag ganska säker på att de kommer att stå där och prestera på en internationell nivå. Så bra kan de vara. Mina misstankar är att Henke redan vet vad som behöver göras för att ta sig dit.

Annons

Spider

Jag tycker alltid det är roligt att läsa och försöka förstå en spelares kvaliteter när kollega “Playmaker AI” -Ola visar deras egenskaper i en spider. Det där nätet som visar olika fotbollsmässiga parametrar gör mig en aning hypnotiserad och jag vill bara fortsätta kolla. Senast såg jag analysen av IFK Göteborgs nyförvärv Andreas Pyndt och imponerades över vilka egenskaper han besitter (man hade gärna sett en jämförelse med de spelare IFK redan har i den positionen för att se skillnader). Kan Pyndt visa de egenskaper som analysen visar att han besitter är det verkligen ett klassförvärv. Även om han spelat mer i den danska andraligan är den absolut konkurrenskraftig och man byter ju inte spelstil trots att man byter miljö. Kan han på något vis nå upp till liknande statistik i allsvenskan kan man ju skönja att dansken blir ett fynd som Blåvitt väl behöver.

Annons

Inför svenska cupen

Kopplat till vad jag skrev i början om hur svenska lag mest förlorat mot grannländernas under försäsongen ska det nu bli spännande att se dem mot varandra i cupspelet. Lagen känner varandra väl och nästan alla lag har en resa att göra när det kommer till progression in mot den allsvenska starten. Första omgången i svenska cupen är den mest osäkra och där kan skrällar ske.De mest skrällbenägna matcherna anser jag vara:

Elfsborg – GAIS där bortalaget kommer med självförtroende från Superettan och har allt att vinna. Mitt tips är att Elfsborg vinner cupen men bli inte förvånad om GAIS lyckas knipa ett eller tre poäng här.

Västerås är lite i samma situation och har flyt i tankebanorna och därmed också ofta på planen. Hammarby är säkert lite för bra men en skrällchans finns här.

Annons

Det ska även bli kul att följa matchen mellan Nordic och Blåvitt samt den mellan Halmstad och Helsingborg. Jag tror att favoriterna vinner matcherna men bollen är rund som någon någongång har sagt. De andra lagen har toppar som kan överraska.

Det känns som att det var ett tag sen alla allsvenska lagen var med i cupens gruppspel. Även de bästa superettan-lagen har kvalat dit så med andra ord är det bästa möjliga uppställning vi ställer på benen. Dags för lagen att visa både publik och sig själva att de blir att räkna med 2024!

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2024-02-14 09:51

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto