Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag lever mig in i tränarrollen - hur löser vi Ronaldo?

Zecira Musovic

I skrivande stund sitter jag och kollar på Chelsea – Manchester United. Bortalaget utan sin storstjärna Ronaldo ens med på bänken denna gång. Trist för oss som uppskattar honom som spelare, förståeligt däremot utifrån hur senaste veckan sett ut.

Igår genomförde jag den sista delen i UEFA B-utbildningen som jag har hållit på med nu senaste året. Jag skulle presentera min tränarfilosofi och vilka delar som kan komma att bli viktiga för mig om jag en dag väljer att bli tränare för ett lag. En del av presentationen handlade om vilka delar jag kan acceptera som tränare kontra vilka jag inte alls hade kunnat acceptera. Jag fick en följdfråga om just fallet med Ronaldo, hur jag hade skött fallet om jag varit tränare. Intressant diskussion.

Först och främst så saknar jag all information om vad som faktiskt pågår bakom kulisserna, det gör att mina åsikterna är styrda främst av vad media har skapat för bild. Men låt oss ändå diskutera, sätta oss in i fallet. För mig handlar det här mycket om förståelse, att släppa på stoltheten och att lyssna på varandra. Det är uppenbart att båda partnerna anser att den andre har agerat respektlöst.

Annons

Ronaldo är en av de största spelare som vi har haft inom fotbollen. Bara det är fakta som gör att jag tycker att han förtjänar viss respekt. Han är satt på bänken och ibland även totalpetad i Manchester United. Vi är ute på hal is om vi vill få med honom på tåget. Hans status sedan ett bra tag tillbaka har inte fostrat honom till hur det är att sitta på bänken och att inte vara i centrum. När han därför blir satt för att värma bänk, så kommer vissa oönskade beteende att förekomma. De oönskade beteenden är inte förlåtna oavsett vem det handlar om. Däremot är de inte förvånande, tycker jag.

Som tränare så tror jag inte att jag hade haft en spelare i Ronaldos kaliber på bänken ett längre tag. Antigen spelar han eller så är det inte rätt lag för honom. Om jag ändå väljer att ha honom där, då behöver jag förstå honom. Då behöver jag förstå att han kommer att agera konstigt i vissa fall. Han har ju faktiskt inte mycket erfarenhet av sådana lägen, frågan är om han själv vet vad han håller på med och om han kommer att vara nöjd över sina beslut om ett tag när allting lagt sig. Som tränare behöver jag släppa på min stolthet och beslutsamhet och lyssna. Jag behöver lyssna och utifrån det skapa något mer hållbart. För hur läget är nu, det gynnar varken spelaren i fråga eller laget.

Annons

Men vem vet, som vanligt är det mesta lättare sagt att gjort…

Publicerad 2022-10-22 19:06

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto