Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Snart är vi spelare inget annat än radiostyrda bilar

Zecira Musovic

Fotbollen på herrsidan har länge gått mot en riktning som jag inte riktigt gillar. Pengar tar allt fler beslut och snart är vi spelare inget annat än radiostyrda bilar. Nu börjar damfotbollen ta efter och gå i herrfotbollens fotspår, en del av fotbollen som tidigare till större del varit skonade från pengafällan. FIFA:s Infantino vill få sporten att växa men det enda jag ser är allt för spridda skurar. Pengarna däremot, de rullar in enligt plan.

Häromdagen under en presskonferens presenterade FIFA:presidenten Gianni Infantino idéen om att klubblags-VM på herrsidan ska utökas till 32 lag och att konceptet även ska införas på damsidan. Medans vi spelare bönar och ber om att vi ska tas i beaktning, att vår hälsa ska ligga högre upp i prioriteringslistan, så häller alltså FIFA på ytterligare bränsle till den redan starka branden. Ett alltmer intensivt matchande har lett till begränsade perioder för återhämtning, vilket redan ger och kommer att ge ytterligare förödande konsekvenser för spelare runtom i världen. Fysisk förslitning av kroppar och mental ohälsa är starkt växande trender. De röda flaggorna har sedan länge flaggat högt. Ändå tycks beslutsfattarna vara färgblinda.

Annons

Att ökat matchande påverkar herrspelarna negativt är något vi redan har fått svar på. Att det kommer att påverka damspelarna ännu värre, kommer vi att få ännu fler svar på. Varför då? I damfotbollsvärlden är utvecklingen inte tillräckligt långt kommen så att samtliga inblandade lag har tillräckligt med resurser för att ge sina spelare de bästa, möjliga förutsättningarna för att kunna prestera match efter match. Bland de absoluta topplagen är förutsättningarna bra, men därefter har lagen det tufft redan som det är. Begränsat antal sjukgymnaster, hur laget reser, hur planen där matcherna spelas och där det tränas ser ut, eller hur stor spelartruppen är. Några enstaka exempel där det skiljer sig extremt bland lagen. Några exempel som gör att det inte är hållbart att spela flera matcher i veckan, vecka in och vecka ut. Fler och fler kommer att gå sönder, mentalt såväl som fysiskt.

Annons

Fotbollen är något som för extremt många människor samman, det är en glädje som vi länge har delat tillsammans med varandra. Som spelare är kärleken till sporten den största anledningen för många varför vi håller på med det vi gör. Det är anledningen till varför vi utsätter oss för så otroligt mycket påfrestningar varje dag – för att vi älskar det. Det Infantino med gänget sysslar med är att skapa en fotbollsvärld som bara handlar om pengar, vilket den redan gör på en hel del håll. Kvantitet istället för kvalité verkar vara mottot. Hur pengar tjänas in snabbt verkar vara frågeställningen. För gemene man ser det mest ut som spridda skurar.

Jag hade önskat att FIFA, UEFA och alla de här stora pamparna satt sig ned och börjat styra skutan mot något som är hållbart på sikt. Att de börjat i änden kring hur de kan utveckla det som redan finns till något bättre, utan att addera en massa som bara kommer att förstöra. Hur kan vi utveckla damernas Champions League så att det blir ännu bättre? Hur kan vi göra klubblags-VM på herrsidan ännu mer attraktivt för hela världen? Hållbarhet är framgång och det är något som kommer att gynna alla parter. Jag är helt övertygad om att pengarna fortfarande kommer att kunna komma in till dem, men där sunt förnuft också finns med som ingrediens. Ett sunt förnuft som undviker att spelarna förstörs. Men kanske är jag naiv i mitt tankesätt. Kanske önskas det bara snabbjästa bullar uppe i toppen. Jag är ju trots allt bara en av de där radiostyrda bilarna.

Annons

Publicerad 2022-12-19 21:02

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto