Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Domaren bestämmer och domaren är en kvinna

Zecira Musovic

I kvällens match mellan Costa Rica och Tyskland så skapas historia. För första gången i ett herr-VM så har vi en domartrio som samtliga är kvinnor. Den duktiga Stéphanie Frappart sätter tonen ikväll, en prestation som är mer än “bara” en herrmatch dömd av kvinnor. Vi vet alla vad domarens roll är i en fotbollsmatch. Det är domaren som bestämmer och domaren är en kvinna.

Jag har själv haft Frappart som domare i mina matcher vid ett par tillfällen. Det är en domare som är skicklig och som med sin pondus, tydlighet och bestämdhet snabbt sätter sin prägel på matchen. Att det är just hon som är domaren som skapar historia ikväll förvånar mig inte och med hennes kvalitéer så är det inte ett fall där FIFA kvoterat in kvinnor i domaruppställningen. Det hade inte varit något som hade accepterats av spelarna heller.

Jag tycker att det är coolt att vi har tre kvinnor som bestämmer i kvällens match och jag anser att det skickar så otroligt viktiga signaler. I ett mästerskap i Qatar där många, viktiga samhällsproblem har undvikits och ignorerats, så är det här en fråga som väger tungt. Domarens roll är att bestämma i en match. Historiskt sett så är det en roll som bäst och oftast lämpats för en man – det dominanta könet, enligt samhällets normer. Han som allt som oftast styr skutan och som har det sista ordet, i alla fall utåt sett. Nu har vi alltså tre kvinnor som styr 22 män i världens största sport och det tas emot med respekt från samtliga inblandade. Det i Qatar.

Annons

FIFA må ha tagit en hel del omdiskuterade beslut, men det här beslutet måste jag hylla. Historia har skapats ikväll och det har skapats med all rätt. Det har skapats för att poletten har trillat ner kring att det inte handlar om vilket kön en har. Det handlar om kvalité och vilket arbete som faktiskt utförs. Frappart har gjort det bra och därför dömer hon. Inte för att hon är man, inte för att hon är kvinna utan för att hon är riktigt bra. Sedan att hon genom sina prestationer fostrar världen i att det inte enbart är män som har kunskapen till att kunna bestämma i världens största sport är en bra mycket större fråga.

Publicerad 2022-12-01 21:02

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto