Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Låt oss dra på oss målvaktsglasögonen och rädda en straff

Zecira Musovic

VM är i full gång och vilket mästerskap vi har fått följa än så länge. Gårdagens två matcher var riktiga nagelbitare och fyllda med nästan allt jag önskar mig i mästerskapsmatcher. Det var intensitet, känslor, mål och såklart toppades matcherna med straffavgörande efter två oavgjorda resultat. Målvakterna i respektive lag fick kliva fram och bli hjältar. Är det här målvakternas mästerskap so far?

Straffar. En “win win“-situation för en målvakt. Med nio meter avstånd ställs du mot din motståndare, som har ett helt mål att skjuta mot. Förväntningarna på att straffskytten ska göra mål är rätt så mycket högre än att målvakten ska rädda. Som målvakt själv älskar jag situationen. Möjligheten att bli hjälte är stor, samtidigt som risken kring att bli syndabock helt suddas ut. Let´s go, låt oss dra på oss målvaktsglasögonen.

Förberedelserna börjar inför matchen. Om det blir så att det blir en straff under matchens gång alternativt straffavgörande efter matchen så behöver du vara förberedd. Av vårt analys-team får du data på hur dina motståndare skjutit sina tidigare straffar. Ibland får du ett helt häfte med papper på hur det sett ut. Högerskytt kontra vänsterskytt. Hur lång ansats tar spelaren? Vilken sida väljer skytten oftast? Väntar den ut dig eller väljer de sin placering oberoende av målvakt? Det är frågor som du får svar på inför matchen. Svar som grundas på det som redan har hänt såklart och som inte garanterar framtida utfall.

Annons

Det blev straff. Motståndaren plockar upp bollen och går mot straffpunkten. Domaren kommer fram till dig för att än en gång påpeka att du inte får kliva över linjen och att VAR granskar dig. Det finns inget utrymme för att inte följa reglerna. Du vet att spelaren placerat bollen hårt åt målvaktens högra hörn de senaste fem gångerna, men missat sin straff den sista, femte gången. Ansatsen till bollen stämmer väl överens med den information som du redan känner till. Publiken hejar vilt. Det står 1-0 till er och ni går mot slutsignal. Kanske är det här motståndarens sista möjlighet att jämna ut i matchen.

Straffar är väldigt enkelt men ändå så komplext. Du vet att din motståndare vet att du vet vart motståndaren skjutit tidigare. Straffar är mer än att bara placera en boll från nio meters avstånd. Det är ett psykologiskt spel. Hur tänker motståndaren? Hur tänker målvakten? Det är mycket som ska tas i beaktning. Som målvakter har vi historik att tillgå som vi pluggar in. Men när väl straffen ska räddas så behöver addera ytterligare parametrar för att ta ett nytt beslut. Hur ser kroppsställningen ut och hur mycket vinklar spelaren sin kropp? Det är tecken som kan tyda på att spelaren väljer ett visst hörn. Hur lång är ansatsen? Hur ser matchen ut och vilket resultat har vi? Då är vi mer inne på det psykologiska, det som händer i huvudet på motståndaren som vi inte kan se på kroppen men som vi kan räkna ut beroende på vår omgivning.

Annons

Du går åt rätt håll och räddar. Du är lagets hjälte och det känns som om att du svävar på moln, nästan så att du känner dig odödlig. Du lyckades med det som de flesta andra inte förväntade sig av dig. “Win win“-situationen blev plötsligt en stor vinst.

Publicerad 2022-12-10 19:50

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto