Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Ett Lagerbäcklandslag som ännu inte är Lagerbäckdrillat"

Sverige (herr)

Norge förlorade mot Spanien i den första EM-kvalmatchen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hansson med fem spaningar från den matchen.

Foto: Bildbyrån/TV4.

Se höjdpunkterna från matchen mellan Spanien och Norge.

FEM SPANINGAR – så ser Sveriges nästa EM-kvalmotståndare ut

Inlägg och testa mittbackarna – Sveriges bästa chans? 
Lars Lagerbäck har varit norsk förbundskapten i två års tid. Det är ett lag som håller ungefär lika många nollor bakåt som man förväntar sig, men det går också att se trenderna kring hur de släpper in sina mål.

Det händer egentligen bara på tre sätt. Vid ett par tillfällen har det varit rena misstag i den tidiga uppbyggnaden. Några gånger har motståndarna i kontringar testat mittbackarnas snabbhet. De flesta av de insläppta målen har dock kommit till efter att motståndarna byggt anfallsspel ute på kanten, och sedan antingen slagit högt eller lågt in mot straffområdet. Spanien slog ovanligt många inlägg, och flera av dem skapade målchanser där det kunde/borde ha blivit mål. 

Annons

Ett Lagerbäcklandslag som ännu inte är Lagerbäckdrillat
Landskampen inleddes nästan som en karikatyr. Spanien höll boll, boll, boll, och Norge låg linjalrakt med sin 4-4-2. Jag tror inte att Norge hade bollen på spansk planhalva de första tio minuterna? 

Däremot såg man att Lagerbäck ännu inte är där han vill vara med det här spelarmaterialet. Han har pratat om att det är ett lite yngre landslag än vad han vill ha, att han vill ha spelare som till hundra procent sätter grejerna som han vill ska sitta. Norge tappade lite för ofta markeringar, de gjorde för ofta räknefel, de hängde inte med i positionsskiften. 

Plan A i 55 minuter, plan B i 35 minuter
Ett dubbelbyte i minut 55, och det var som att Lars Lagerbäck hade tryckt på en knapp för att ändra anfallssätt. Ut med Martin Ödegaard (mest där för att hålla boll) och Tarik Elyounoussi (mest där för att springa), in med Björn Johnsen (mest där för att fånga långbollar) och Mohamed Elyounoussi (mest där för att fånga upp bollar från Johnsen).

Annons

Få landslag har en så targetextrem spelare som Johnsen, och få landslag har en så snabb anfallare som Joshua King. De två kan spela så enkelt, men så skadligt om bollarna bara kommer någorlunda rätt. 

Frågorna i startelvan
Norge försöker, så långt det bara går, att starta med spelare som får många minuter i sina klubblag. Det ska inte få finnas för många ”kalla kroppar”. Nu var inte heller Birger Meling (vänsterback) och Sander Berge (central mittfältare) med på grund av skador, två spelare som växlat mellan startplats och bänk i landslaget, vilket gjorde valen färre. 

Det fanns dock några frågor, bland annat till ena kantplatsen. Lagerbäck valde Martin Ödegaard, i sin första start i en tävlingslandskamp sedan november 2015, före egentligen ordinarie Mohamed Elyounoussi (som knappt får spela i Southampton). Där kan det dock vara en fråga till elvan mot Sverige – blir det Ödegaard (utbytt efter 55 minuter), Mohamed Elyounoussi, eller kanske Iver Fossum (en annan som knappt får spela i sin klubb)? 

Annons

I anfallet valdes King och Tarik Elyounoussi, men mot Sverige kan det bli Johnsen eller Ola Kamara bredvid King. Dessutom har både Even Hovland och Sigurd Rosted startat som mittbackar tidigare, men den positionen kanske inte ändras mot Sverige? 

Jarstein kan stjäla mål
När Kicker summerade hösten i Bundesliga så var Rune Jarstein den spelaren i hela ligan som hade näst högst snittbetyg (efter Dortmunds Roman Bürki). Han blev också vald till årets spelare i Norge. 34-åringen har steppat upp en nivå sent i sin karriär. Han har pratat om att han har ändrat sina beteenden utanför planen för att sova ännu bättre, ha ännu bättre vanor, ha ännu bättre kost. 

Han visar gång på gång att han kan avvärja avslut som kan/bör bli mål. Han visade det några gånger mot Spanien. Han är inte perfekt, det blir något misstag ibland och våren i Bundesliga har ännu inte varit lika skarp som hösten, men han är verkligen en av de spelarna som Norge lyfts av. De norska medierna var efter matchen mot Spanien helt överens - han var lagets bästa spelare, med ganska god marginal till tvåan.  

Annons

Norge-Sverige sänds på TV4 och kan streamas på cmore.se. Sändningen startar klockan 20.00 under tisdagen.

Publicerad 2019-03-26 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto