Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Har ni kris, eller – svensk fotboll måste få en gemensam bild

Lundhs Krönika

Speglar VM-bronset och Häckens två segrar i Champions League svensk fotboll? Eller är det herrarnas kollapser både bland landslag och klubblag? Klart att det är komplext – men nog finns fog att oroa sig.

Det är någon månad sedan Erik Edman hörde av sig till Fotbollskanalen. Den tidigare landslagsbacken som tillbringade många år utomlands som spelare var orolig. För svensk fotboll. Numera bor Edman i Helsingborg och har jobbat både inom HIF, Hittarp och Landskrona Bois innan han är tillbaka i Hittarp.

Man kan inte påstå att Edman är långt från fotbollsverksamheten. Han hade ett ärende när han kontaktade oss och han har ju jobbat för både TV4 och C More genom åren. Han ville på något sätt belysa olika delar av svensk fotbolls utmaningar. Allt från hur vi tränar till anläggningsfrågan och så vidare.

Annons

I veckan rullade tre avsnitt ut av vår poddserie Blågul Framtid – krisen i svensk fotboll. I första delen lyssnade Edman och jag på tre personer som ser svensk herrfotboll utifrån. andra delen hade vi med gäster som gav synpunkter på svensk damfotboll. Och i fredagens del handlade det om hur svensk fotboll måste jobba för att öka intäkterna. Det är inget revolutionerande men ändå talande att höra hur många som pekar på brister. Hur man inte tränar nog. Hur man saknar utbildade tränare. Hur man inte prioriterar vad man satsar pengar på. Hur man knappt vågar tala om elitfotbollens betydelse. Gemensamt är att alla vill ha mer resurser.

Frågan är bara hur man definierar en kris. Om det ens är en kris? Nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg var i en intervju med TT inne på att ”experterna är väl snabba med att domedagen är här”.  Hon var snarare inne på att det mest är en dipp och små marginaler.

Annons

Kanske har hon rätt? Sveriges damer är världsettor – vilket är bra för lottningar och annat men är ingen titel – och tog VM-brons i sommar. Häcken har vunnit två raka i Champions Leagues gruppspel. Kanske ska de definiera vad svensk fotboll är 2023? Inte herrarna som går svagt både som landslag och klubblag.

Nu kan man konstatera att de som varit med i våra poddavsnitt är sådana som jobbar i verksamheten och knappast experter i media, utan experter ute i fotbollen. Alfred Johansson som lämnade klubbar i Stockholm för att nu drilla äss i FC Köpenhamn. Eller gamle backen Pelle Nilsson som tidigare letade spelare till RB Leipzig och nu jobbar som agent och inte ser många svenska löften.

EFD-sportchefen Stefan Alvén var tydlig med att svensk fotboll befinner sig i ett vägskäl och måste steppa upp för att hänga med i konkurrensen. Han påpekade också att det är fult att prata om elitfotboll. Tidigare Kristianstad-tränaren Elisabet Gunnarsdottir jämförde med Island och att man där vågade dela på spelare så att de bäste mötte de bästa och så vidare. Eller att allsvenskan måste vässa arrangemangen och klubbarna måste satsa på egna produkter.

Annons

Nej, det är få som skriker KRIS. Det är något med det ordet som får de flesta att väja och det är förståeligt. Svensk fotboll har aldrig heller haft högt i tak och tillåtit många olika röster. Snarare har man jagat de som brutit mot den svenska fotbollfamiljens Omerta. Vilket tyvärr gett ett dött debattklimat kring svensk fotboll.

Fotbollen är stor och komplex i Sverige och det går att hitta många olika sidor, men det är uppenbart när man talar med många som jobbar i den att Sverige halkat efter på en del områden. Vi kommer med fler avsnitt nästa vecka och där framgår det tydligt. Men även om man ser brister är det en hel del som även ser möjligheter i detta bistra läge.

Givetvis finns det en hel del som varnat för den här utvecklingen tidigare. Att svensk fotboll är ute på en farlig väg både för herrar och damer. Det är inte heller svårt att hitta resultat som pekar åt krishållet. På herrsidan är U21-landslaget ur spel från en direktplats till EM och senaste mästerskapet man deltog i var 2017. Detta trots stjärnor som Nanasi, Bardghji och Swedberg.

Annons

Vi kan givetvis lägga all tid på att leta resultat som bygger tesen att det går bra eller dåligt. Kanske inte så givande. Generalsekreterare Andrea Möllerbergs viktigaste jobb blir att få ihop de stora delarna av svensk fotboll. Bredd och elit. Sef, EFD, distrikt och SvFF. Man måste jobba ihop för att få ännu mer utväxling av de resurser man besitter.

Att försöka få till en definition av läget vore också gynnsamt. Utredning? Status? Sätta ord på situationen. Det är naturligtvis okej om man kör som de flesta arbetsgivare och talar om utmaningar och transformation snarare är kris, sparpaket och svårigheter. Allt för att få ut en gemensam riktning för svensk fotboll som kan samla fler än vad som är fallet i dag när det är en splittrad fotbollsrörelse.

Först om svensk fotboll klarar av att samla sig och tar till sig av vad närstående länder likt Norge och Danmark samt en del andra gjort för att ta kliv kan man vända på detta. Nej, det är inget lätt arbete och det är uppenbart att bara våra närmsta grannländer (som definitivt inte gör allt rätt) trots allt vidtagit en del åtgärder som lyft deras verksamheter.

Annons

Att Andrea Möllerberg trots allt kanske se mer än en dipp tyder veckans skifte på. Uppenbarligen upplever hon att exempelvis Per Widén, som är förbundets utvecklings- och utbildningschef, inte räcker till och han har meddelats att han får lämna posten. Även om det är locket på inom SvFF har flera källor bekräftat det.

Klart att det är en stormig tid i svensk fotboll, både på kansliet i Solna och ute på planer runt om i Sverige. Å andra sidan är det en möjlighet för en ny ledning att staka ut en annan riktning. Förändringar är ofta smärtsamma för många, men de flesta inser att svensk fotboll måste göra något för att ändra på verksamheten. Allt för att bli bättre.

Andrea Möllerberg anser inte att man först måste rekrytera någon som ska leda fotbollens utveckling på fotbollsförbundet – det är hon som talat om teknisk direktör – och sedan låta den personen leda jakten på en förbundskapten för herrarna. Utan processerna kan pågå parallellt, enligt den nya generalsekreteraren, och nu vispar det runt en hel del namn till bägge posterna.

Annons

Kim Källström pekas ut som aktuell för rollen som teknisk direktör. Klart att det är ett intressant namn med en rejäl erfarenhet som spelare och utbildning i Uefas regi. Han saknar ledarerfarenheter och det är givetvis en brist, men han kanske mer ska vara en fotbollsideolog för svensk fotboll och inte vara någon ledare av människor? Förstår att man sneglar på den generationen.

För min del hade det varit viktigast att först sätta en organisation och en struktur för att ta fram en strategi i nästa steg. Först därefter borde man leta efter personer för olika roller, likt en förbundskapten för herrlandslaget, men det är uppenbart att den nya ledningen inte jobbar så. Åtminstone framstår det inte så när alla olika namn far runt i olika medier. 

Fredrik Reinfeldt och Andrea Möllerberg är de högst ansvariga men deras erfarenhet att rekrytera fotbollsfolk går att ifrågasätta. Faller allt på herrlandslagschef Stefan Pettersson då? Tungt ansvar på en person med noll ledarerfarenhet innan Håkan Sjöstrand handplockade honom till att ersätta Lasse Richt som landslagschef. Ska Pettersson med hjälp av en rekryteringsfirma jaga rätt person?

Annons

Naturligtvis finns fler fotbollskompetenta på förbundet. Vilka har man med i den här processen? Finns det några veteraner som tidigare jobbat inom svensk fotboll som man bolla med? Kopplat till någon eller några som har koll på utvecklingen i fotbollsvärlden? Allt kanske finns på plats i kansliet i Solna även om intrycket är något annat.

Klart att det går att förbli orolig för utvecklingen för svensk fotboll. Och det oavsett vad man väljer att kalla läget just nu.

Helgens måste
Manchester City-Liverpool lördag. Vara med vid lottningen av Svenska cupens gruppspel för herrar. Vid 17:00 i samband med Fotbollslördag Europa drar man grupperna inför våren.

Helgens avstå
Vintersport.

Veckans spanska TV-strid
Real Madrid bråkar med La Liga kring fördelningen av TV-intäkter. Ligan ska ändra på kriterierna för hur man fördelar en fjärdedel av intäkterna. Man ska gå från att basera det på hur många tittare man når (vilket gynnade Real Madrid och Barcelona) till at basera det på hur klubbarna öppnar sig för sändande TV-bolag. La Liga har sålt in kameror i omklädningsrum och när spelare samlas i ring på planen samt mikrofoner när spelarna går av och dricker plus intervjuer med spelare både före och efter matcher. Real Madrid accepterar inte det och har stoppat intervjuer med spelare och ledare plus att man inlett en rättslig strid. Nu gick domstolen på La Ligas linje ännu en gång. Återstår att se om Real Madrid ger sig eller inte.

Veckans Fifa-ersättare i TV-spelsvärlden
Fifa och EA Sports kunde inte komma överens kring betalningen för namnet på det klassiska TV-spelet som man gett ut sedan 1993. Fifa ville dubbla intäkten på 1,6 miljarder kronor om året, men det nobbade EA Sports. Numera heter spelet EA Sports FC 24 och nuverkar EA Sports få till samarbeten med Uefa i stället. Bland annat kommer det finnas möjliga uppdateringar av spelet i samband med EM 2024 i Tyskland. Plus att Uefa och EA Sports ska lansera e-sportturneringen eEuro. EA Sports har även klivit in som sponsor för damernas Champions League.

Veckans kvalsmocka
Brommapojkarna knockade Utsikten direkt i första matchen. 0-7. Förnedring. Blir allsvenskt herrspel på Grimsta även 2024.

Veckans dokument
Min kollega Andreas Sundberg har gjort ett rejält dokument på sex delar över hur agentfirman Universal blev en maktspelare i svensk fotboll. Från tiden när man tog över Alexander Isak efter budgivning mellan olika agenter fram till den senaste tidens händelser. Del 1 finns här. Sedan är det bara att läsa del för del.

Veckan nya VAR-varv
VAR var uppe på fotbollsförbundets Representantskapsmöte under fredagen. Juristen Tobias Tibell hade en dragning för att putsa på VAR-bilden. Tveksamt om det går hur man än hänvisar till allt från domslut till att många i svenska folket är positiva i en undersökning. Det är en kamp som lär pågå framöver.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Jag har en spännande kandidat som man inte hört ett ord om. Det är dansken Jon Dahl Tomasson. Tog Malmö till 2 raka sm guld, jag tror det var 2020 och 2021. Står för dansk offensiv fotboll, som skiljer sig från vårat förlegade 4-4-2. Han bör ju inte kosta skjortan som Potter, men är minst lika bra. Nu vet inte jag hur kontraktet med Blackburn ser ut. Sedan var han assisterande med Harieide i danska landslaget under 4-5 år. Jäkligt spännande, tycker. Kommer väl nån avdankad från allsvenskan, tyvärr, tror jag. Enkelt och billigt tycker dom säkert. Mvh Ulf.

Svar: Jon Dahl Tomassons namn har dykt upp då och då och sett till hur många SvFF verkar kontakta finns han säkert på listan av möjliga förbundskaptener. Jag tror dock att han är lika ointresserade som Potter med tanke på att han gjort det bra i Blackburn och att han är nära ett ännu bättre jobb. Avdankad från allsvenskan? Min tro är att du fick upp ögonen för Tomasson efter jobbet i allsvenskan.

Veckans moderna fotboll
Paris SG öppnar inom kort sin tionde butik utanför Frankrike. Denna gång i Toronto. Sedan tidigare finns PSG-butiker i New York, Los Angeles, Miami, Las Vegas, London, Tokyo, Nagoya och Seoul. Verksamheten att sälja PSG-prylar är mycket framgångsrik och man passerade en miljard kronor i intäkter senaste året.  Givetvis finns det flera PSG-butiker i Frankrike också och även de genererade en vinst. Paris SG tar inga stora riskera med expansionen utan det handlar om amerikanska företag som Lids och Fanatics som ser till att få fart på verksamheten som både handlar om e-handel och butiker. En faktor är också att PSG jobbar med Nike och framför allt undermärket Jordan. Paris SG har avtal med Nike till 2032 men bara garanterade två år till med Jordan. Ännu har inte PSG släppt helårsresultatet men det lutar åt en rekordomsättning på närmare nio miljarder kronor.

Veckans varning
Kunde tyvärr inte gå på heldagskonferensen om matchfixning i veckan, men noterar att polisens ”satsning” i spåret av den nedlagda Aktionsgrupp Idrott ifrågasätts i Expressen. Dan Korhonen på Svenska Spel är snäll när han ser risker och inte vill såga den vid fotknölarna.  Klart att det är ett problem att idrotten inte får hjälp. Oavsett att det finns allvarligare brott att syssla med för polisen är det givetvis negativt att idrotten lämnas och man inte samlar kunskap.

Veckans fotbollsledare som gillar makten
Javier Tebas har sagt sig kliva av som ordförande för La Liga för att kunna väljas om igen. Han har suttit sedan 2013 och aldrig riktigt utmanas och kan omväljas efter 23 december för fyra nya år. Då ska Tebas leda La Liga till december 2027.

Veckans blivande League 1-manager
Pep Guardiola säger att han stannar i Manchester City om klubben blir nerflyttad till League 1. Onekligen en spännande tanke med Guardiola i League 1. Han säger att det är större möjlighet att han blir kvar om det blir spel i League 1 snarare än om det blir spel i Champions League. Han förlängde kontraktet med City för ett år sedan och det sträcker sig över 2024-25.

Veckans Fifa-förstärkning av kassan
Qatar Airways har förlängt sitt avtal med Fifa och blir en av de främsta sponsorerna fram till 2030. Därmed ingår VM för herrar 2026 och 2030 samt för damer 2027 plus ungdomsturneringar. Qatars flygjätte har sponsrat Fifa sedan 2017 och var den sponsor som betalade mest till Fifa i senaste fyraårscykeln, enligt Sportbusiness. Qatar Airways gjorde en vinst på 13 miljarder kronor senaste året, och det mycket tack vare VM i Qatar.

Veckans läsarbrev II
Hej, Säg den arbetsgivare som är bra på att tömma en person som slutar på erfarenheter? De flesta lägger 100 000-tals kronor på konsulter och tester vid rekrytering men är urkassa på avtackningar och "avrustningssamtal" där den anställde också kan vara helt ärlig. Men rätt. Janne o Peter har lärt sig massor på vägen. Pb

Svar: Bara för att fler arbetsgivare gör samma misstag som SvFF betyder inte att det är rätt. Apropå krönika häromdagen. Det finns naturligtvis fortfarande tid för SvFF att lära sig mer om jobbet och vad som går att förbättra.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof En grej kan vara att kopiera upplägget för Tvpucken. Så kallad Tvbollen för ungdomar under 16 år Mvh Gunnar

Svar: Det var SVT som drog i gång TV-pucken 1959 och den har levt vidare även om man visar färre matcher nu för tiden. Fotboll är definitivt en möjlighet.

Veckans e-mejlutbyten
Flera gånger har det framkommit att den brittiska staten gjorde allt för att Saudiarabien skulle få köpa Newcastle United. Premier League höll emot, inte minst på grund av den saudiska piratsändaren BeoutQ som kapade qatariska Bein Sports sändningar. Bein Sports pumpade in miljarder till Premier League och låg på ligan om att inte låta Saudiarabien köpa den engelska klubben så länge piratsändaren fick fortsätta. Nu har The Athletic kommit över nya e-mejl som visar att den brittiska staten hade kontakt med Premier League och satte tryck på ligan att låta affären ske. Något som Premier League hela tiden har förnekat. Dessutom framgår i materialet som man kommit över att det var viktigt för Storbritannien att affären blev av. Varför kan man undra? Ja, det är uppenbart att handeln mellan länderna (som ökade med 68 procent senaste året och nådde 235 miljarder kronor) spelar en stor roll. Då vill man inte ha något som stör.

Veckans stökiga diplomatik
En tidigare butler till PSG-basen Nasser Al-Khelaifi är dömd till döden i Qatar, enligt Le Monde.  Det är en invecklad historia där butlern anklagat Al-Khelaifi för brott och motanklagelser följt. Nu befinner sig butlern långt från Qatar men domen gör väl knappast att han vill ta sig till Doha.

Veckans Leeds United
Usla 1-1 borta mot Rotherham. Premier League känns långt borta.

Veckans låt
”Your Mind Is Not Your Friend” – The National, Phoebe Bridges.

Veckans amerikanska fotboll
Philadelphia Eagles har fått upp farten och slog Kansas City Chiefs i måndags. Står på 9-1 och Super Bowl LVIII i Las Vegas hägrar.

Veckans poddgäst
Tottenhams svenska tränare Robert Vilahamn är gäst och talar om målet att ta klubben till toppen, om varför han skiftade från att träna herrar till damer, om det missade SM-guldet med Häcken och om varför han slarvade bort sin spelarkarriär. Sedan tidigare finns över 415 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2023-11-25 kl 13:12
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto