Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Kampen om pengar och överlevnad har bara börjat - och det blir inte vackert

Lundhs Krönika

Karl-Heinz Rummenigge var åtminstone ärlig.
Det handlar om pengar.
Även om det är givet att ställa in och skjuta upp matcher, turneringar och ligor finns det en nota som få vill eller kan betala.

Coronavirusets framfart har onekligen skakat om världen. Inte nog med att människor dör och blir sjuka och att det sätter ett oerhört tryck på sjukvården i en del länder. Även världsekonomin har fått några rejäla smällar och det blir följder som kommer att vara i många år framöver.

Inte så att jag ifrågasätter vad man gör eller hur man handlar för att försöka rädda liv, men det är bara att inse att det får enorma konsekvenser på världens ekonomier. Något som i förlängningen lär slå hårt mot många människor och där väldigt få går säkra.

Sportens värld är också drabbad rakt över och det går knappt att hålla reda på allt som ställs in, skjuts upp och ifrågasätts. OS I Tokyo? EM i sommar? Det virvlar av spekulationer och rykten och det är givet att den mångmiljardindustrin som idrott blivit så kommer det att skördas en hel del offer.

Annons

Har också tagit del av L’Equipes uppgifter om att EM flyttas till 2021. Det är givetvis ett möjligt alternativ som man tar beslut kring på tisdag, men jag tror inte på att det redan skulle vara bestämt. Även om det är logiskt för att prioritera ligaspel och cupspel under sommaren så att det blir färdigspelat och inte avblåst.

Samtidigt är det svårt att flytta EM med tanke på att Uefa och Fifa redan är ovänner i en smutsig kamp om inflytande, makt och pengar. I juni 2021 ligger VM-kval och direkt efter det följer nya klubblags-VM i Kina med åtta lag från Europa. Även om man ännu inte tagit in full finansiering till klubblags-VM så är det osäkert om Fifa vill hjälpa till.

Ska man skjuta på ett klubblags-VM med ett VM i Qatar 2022… Ja, det blir i varje fall inte lätt. Fifa har redan fått den afrikanska konfederationen att flytta Afrikanska mästerskapen från sommaren 2021 till januari samma år. Frågan är om Uefa klarar av att utmana Fifa och vinna kampen om det

Annons

Dessutom hamnar EM för damer 2021 i fokus. Det ska enligt planerna gå i England. Nu talas det om att man skjuter fram det till 2022. Det blir ett rejält ruckande, men den sommaren är i varje fall hyfsat ledig då VM för herrar först är i november det året.

Uefa är i sin tur under tryck från nationsförbund och klubbar för att se till att ligorna kan bli färdigspelade och det finns ingen tid. Vad ska offras? Det är inga lätta frågor för Uefa:s ledning och nationsförbund. För utan EM så blir det inte samma pengar till det svenska fotbollsförbundet och de andra 54 medlemmarna.

Pengar som inte sällan går ner i en del av fotbollen som är långt från miljarderna som snurrar bland de stora klubbarna. Där man får resurser till att utbilda nya tränare och nya spelare och ser till att fotbollen fortsätter att ta kliv och ge unga människor möjligheter.

Annons

Men det är förståeligt att ligor och förbund lyssnar på regeringar och andra organ och agerar därefter. Det är på något sätt givet att följa det, men det blir komplicerat i en genomkommersiell verksamhet och numera även hårt späckad kalender där man krigar om sina rättigheter och sin yta.

Det är mer än bara ligor, föreningar och förbund som drabbas. Det handlar om allt runt om kring som arenor (hur klarar Stockholm Lives ägare AEG detta?), researrangörer, restauranger, hotell, flygbolag och så vidare i en lång rad där uteblivna arrangemang slår rakt mot intäkterna. Även spelbolag, tv-bolag och medier lär känna av det.

Det är läskigt att dra ut linjerna och ännu läskigare är att ingen vet när det tar slut eller hur det ska gå. Det enda som är riktigt säkert är att ingen vet hur svåra följderna blir. Dessutom finns det något darwinistiskt över det hela där de svaga i sportens värld kommer få svårast att överleva.

Annons

Får världen en rejäl recession vilket är troligt då kommer idrotten känna av det i många år. Då tvingas folk som mister arbeten att prioritera kring utgifterna och det är långt ifrån givet att säsongskort och abonnemang för att se sitt lag kommer att överleva.

Länge var det bara tyska Bundesliga som skulle spela matcher i Europa, även om det skulle ske utan publik. I större delen av Europa har man annars fryst ligaspelet och bland de sista ombord var Uefa som agerade kring Champions League och Europa League samt England där Premier League och Championship är avblåst fram till i början av april.

Bayern München-höjdaren Karl-Heinz Rummenigge fick skit för sin rakhet kring de nu sent ändrade planerna att lagen skulle spela matcher även i helgen: ”I slutändan handlar det om pengar och de stora tv-pengarna klubbarna får. Jag tycker att det är rätt att spela matcherna.”

Annons

Förstår dem som reagerar men samtidigt kommer det en dag när notan kommer. Ingen ska inbilla mig att alla som varit med och pumpat in pengar i det här bygget inte vill ha rätt till vad man köpt. Oavsett om man är sponsor, partner och rättighetsinnehavare.

Det kommer att bli många jobbiga diskussioner när de som exempelvis har betalat miljarder för att visa Premier League och inte har några matcher att visa. För de kommer att bli utsatta för tryck från abonnemangsköpare som vill kompenseras för att matcherna inte går att se.

Nej, det är inte den vackra delen av idrotten men den förekommer också. Det kommer givetvis att bli så i Sverige också. Att det blir en diskussion (väljer ett snällt ord) kring vem som betalat vad och att man kanske inte fått matcher som man kommit överens om. Oavsett om det handlar om spelobjekt eller direktsända matcher.

Annons

Tyvärr är inte idrottsföreningar kända för att ha mycket utrymme i budgetar. Snarare tvärtom och likviditeten är oftast hårt pressad. I allsvenskan kommer var fjärde krona från publiken och det är naturligtvis omöjligt att överleva utan de pengarna när kostnaderna är desamma.

Det är en närmast olöslig ekvation. Samhällets hjälpinsatser kommer gå till andra viktiga aktörer och då får idrotten klara sig självt. Det är rörande att se hur supportrar sluter upp och smsar och köper biljetter för att stötta sina föreningar och ge dem assistans.

Om det stödet räcker? Knappast, och det kan bli svåra följder för idrotten. En verksamhet som egentligen är ett grundfundament i ett välfungerande samhälle kommer att få ta några hårda smällar. Alla kommer inte att fixa det. Sedan finns det tyvärr inga andra alternativ.

Annons

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Ingenting, tyvärr. Coronavirusets framfart gör att allt försvinner. Även Svenska cupens kvartsfinaler föll bort. 

Helgens avstå
Stora folksamlingar. 

Veckans rullande huvud
Carlos Cordeiro var fram till i torsdags ordförande för USA:s fotbollsförbund men fick lämna posten efter att förbundets strategi inför den kommande rättsprocessen kring diskriminering av landslaget för damer blev känd. Det visade sig att förbundet i sin inlaga skrivit att damlandslaget inte borde tjäna lika mycket som herrarna eftersom att ”det enligt odiskutabel vetenskap kräver större skicklighet” att spela för herrlaget, vars spelare också ”bär ett större ansvar”. När det kom ut så valde landslaget att spela matchen mot Japan i träningsturneringen SheBelives Cup med tröjorna in och ut så att förbundets märke inte syntes, men däremot kunde man se de tre stjärnorna som symboliserar vad man vunnit. Kolla in tröjorna här. Trycket på Cordeiro som påstod att han inte granskat allt blev för stort och han klev till slut av då situationen var ohållbar trots att han försökt be om ursäkt. Händelserna lär stärka landslagets möjligheter att faktiskt få skadestånd av förbundet för de år då man anser sig ha fått för lite betalt sett till intäkterna som man genererat. Nu kliver Cindy Parlow Cone in och tar över på kort sikt. Återstår att se om förbundet vill få en snabbare lösning eller om det trots allt blir en rättsprocess.

Veckans turnénytt
Med tanke på det rådande läget skjuter vi upp följande livepoddar till i höst: 

13 mars: Scalateatern, Stockholm – Jonas Olsson, Janne Andersson

14 mars: Frimis salonger, Örebro – Pelle Blohm, Nordin Gerzic

Troligen blir det nya datum i september. Tråkigt att inte köra men givet att göra skiftet. Köpta biljetter gäller nya datum. Frågor? Då finns svar via länkar i denna artikel.

Vi avvaktar och återkommer kring följande planerade livepoddar i nästa vecka:

19 mars: Landskrona teater, Landskrona – Claes Cronqvist och Daniel Nannskog

20 mars: Kalmar teater, Kalmar – Petter Wastå

21 mars: Malmö live, Malmö – Yksel Osmanovski, Jonnie Fedel, Zećira Mušović

Veckans genomförda turnéstopp
Det hann bli fyra framträdande: Göteborg, Uppsala, Lund och Norrköping. Det var väldigt roligt och jag är mycket tacksam gentemot alla som kom och lyssnade och givetvis glad över alla generösa gäster som bjöd på både anekdoter och skratt men även en hel del allvar. Vill ni få en känsla så kan ni se detta från premiären i Göteborg.

Veckans tröjaktör
Craft har flyttat fram positionerna kring fotbollsdräkter och det är mycket med filmen om Blåvitts nya tröja som är riktigt bra. Gillar att även damlaget är med i filmen.

Veckans gästspel
Var med i Värvet i veckan och pratade om allt från journalistisk och bokskrivande till att göra en VM-låt och varför restaurangkarriären dog. 

Veckans läsarmejl kring ÖFK
Obegripligt att du inte har något viktigare att blogga om i dessa tider. Öfk och förbundet är ganska uttjatat. Rolf 

Svar: Det blogginlägg du hänvisar till publicerades 24 februari. Så det är knappast vad jag bloggar om i dessa tider. Kämpa.

Veckans läsarbrev
Hejsan Olof, En tanke nu när säsongen kommer skjutas upp etc, vore det inte ett gyllene tillfälle att man inför höst/vår nu på prov under 1 säsong? Mvh Ola 

Tack för underhållningen i alla mot alla. Vilket utomordentligt tillfälle att införa höst-vår i svensk fotboll  Leif

Svar: Det lustiga är att svensk klubbfotboll fortfarande spelar vår-höst på prov efter att fotbollsförbundet övertygade klubbarna om att gå med på det inför VM på hemmaplan 1958.

 Den så kallade ”Maratonallsvenskan spelades över 33 omgångar istället för över 22 som brukligt och man spelade hösten 1957, våren 1958 och hösten 1958. Man tog beslut på årsmötet i mars 1957 där 112 röstade för förslaget och 95 emot och det hette att man skulle återgå, men det har aldrig hänt utan man har kört på med vår-höst därefter. Även om det gynnar svenska lag i Europa har jag svårt att se att det sker, men inget går att utesluta efter coronavirusets framfart.

Veckans jobbiga insikt
Sociala medier har givetvis sina fördelar men efter att ha tagit del av dem de senaste veckorna och hur en del har alla svar kring coronaviruset och vad man ska göra och inte göra. Rätt deppigt. 

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Läste det du skrev om ÖFK, HIF och ÖSK:s tvångsnedflyttning och skulle vilja reda ut ett vanligt missförstånd – det att ÖSK redovisade ett underskott och därför blev nedflyttade. Det gjorde inte klubben. ÖSK redovisade ett överskott vilket styrktes av klubbens revisorer. Och för att det inte skulle vara några som helst tveksamheter togs även en second opinion in från ytterligare en auktoriserad revisor. ÖSK degraderades när förbundet valde att gå in i räkenskaperna och göra en annan värdering än klubben och de två revisionsbolagen. Till sist handlade allt om en värdering av spelartruppen som man menade var felaktig trots att de aldrig kunde hänvisa till några bestämmelser för hur den skulle gå till. En av ÖSK:s revisorer sa däremot ”Förbundet kan ha vilka idéer som helst men vi är revisorer och måste följa svensk lagstiftning”. Även efter degraderingen fortsatte men att redovisa spelartruppen efter samma principer eftersom man menade att det var det enda riktiga sättet (vilket man också fick stöd för från ledande experter under processens gång). Så det där med att ÖSK bröt mot reglerna köper jag inte. Föreningen var däremot misskött i minst ett par år innan degraderingen, vilket förbundet var hjärtligt trött på. När så ett gäng rika finansiärer klev in fem i tolv (det hade gått in med mer pengar om de anat att förbundet skulle ha en annan tolkning) var det redan för sent för förbundet. De hade redan bestämt sig och vill nog också visa för alla den där elitlicensen som folk sa inte var på allvar, ändå gällde. Med vänlig hälsning, Mats

Svar: Tack för mejl, och det finns ju olika syn på det här men intressant. Det man lätt glömmer bort är att både klubbarna och distrikten där klubbarna finns utgör SvFF. Det vill säga om förbundet bestämt sig för något så var det en process där även ÖSK varit med och utformat regler.

Veckans föreningsdemokrati, eller?

Intressant motion kring ägarfrågan i Hammarby. Det slutade dock med att de tre medlemmarna fick nobben och att det blir svårt att få insyn i aktieägaravtalet. Vilket går att läsa mer om här.  

Veckans sponsring
Nent går in i Helsingborgs IF:s damsatsning och ska synas på herrlagets tröjor med varumärket Viaplay. Om nu Sef och Discovery tillåter det. Ändå udda av Nent att bara sponsra Helsingborg. Eller kommer det fler klubbar? Eller hänger det ihop med att Nents koncernchef Anders Jensen bor norr om stan och att HIF uppvaktat honom.

Veckans läsning
Max von Sydow gick i veckan bort och det var tydligt att han avslutat Sverige sedan många år. Var ju fransk medborgare. Gillade Vi-artikeln där Anna Hedelius på olika sätt försökte nå fram till honom. Fint porträtt av Julian Nagelsmann som nu basar över RB Leipzig. Även en bra skildring av Marcelo Bielsa i Guardian.

Hade glömt bort Christian Daum som skulle bli tysk förbundskapten men föll på sin expansiva livsstil med bland annat kokain.

Veckans SvFF-offensiv mot ÖFK
Bra att förbundet åtminstone ställde frågorna till klubben om sponsoravtalet.

Veckans tecken på att polisen inte vill ha dialog
Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer skildrar i en tråd på Twitter hur svårt det är för klubbarna att få besked och förklaringar kring polisens agerande kring inskränkningar.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof! Svenska klubbars ekonomi. Det känns ständigt aktuellt med klubbarnas egna kapital, skulder och i förlängningen även klubbarnas elitlicens och konkurrenskraft. Jag har några funderingar kring detta. Jag förstår att detta är stora frågor som kanske inte har några korta svar men vore tacksam om det är möjligt. Och som du kommer förstå har jag noll koll.Får en svensk klubb ta emot obegränsat med bidrag/gåvor (från t ex kommunen/företagare/supportrar/insamlingar) eller är det på något sätt begränsat till klubbarnas omsättning? Jag tänker lite i jämförelse med UEFA:s regler för Fair Play (FFP). Jag förstår att det kanske inte är helt jämförbart p.g.a. 51-procentsregeln. Och sedan har vi skulderna. Får en klubb ha obegränsat med skulder (till t ex kommunen/sponsorer/företag) så länge det inte finns ett aktiverat återbetalningskrav från långivarna och ärendet kanske gått vidare till kronofogden? Jag tänker på att vissa skulder kanske saknar uttalad avbetalningsplan. Eller är alla slags skulder lika illa när det kommer till elitlicensen? Bästa hälsningar Mats 

Svar: Första frågan är intressant och det är klart att om någon skulle skänka en halv miljard till en svensk klubb så hade det varit spännande att se om FFP gick i gång. Reglerna är att man får göra en begränsad förlust över varje treårsperiod och att ägaren får inte täcka upp förluster större än runt 300 miljoner. Dessutom får man satsa pengar på akademi, damer, arena och träningsanläggning utan att det räknas till förlusten. Hittar inte fakta om hur en gåva fungerar, men med tanke på att uppblåsta sponsoravtal är fel så är det möjligen att en gåva är fel om den täcker en förlust som är större än vad reglerna slår fast. De enda ”skulder” som är okej är sådana som är villkorslösa, dvs att man inte behöver betala dem. Det var så HIF hade det med Helsingborgs kommun.

Veckans låt
”Lick the Bag” – Viagra Boys.

Veckans Leeds United
Rädslan över följderna när coronaviruset hotar ligaspelet när Leeds nu leder Championship och är närmare Premier League än på många år är given. Vore typiskt om man inte kan spela klart och räknar bort säsongen. Det är lite ”Groundhog Day” över Leeds.

Veckans poddintervju

Malmös Arnór Ingvi Traustason är gäst. Talar om Malmö under nye tränaren, om att bli var i allsvenskan, EM-hopp med Island och skillnaderna mellan Lagerbäck och Hamrén. Sedan tidigare finns närmare 260 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2020-03-13 kl 20:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto