Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tänk att jag nu hejar på Superligan och hoppas att den vinner

Lundhs Krönika

Om en dryg vecka kommer domen i EU-domstolen.
Superligan vs Uefa. 
I ryggmärgen finns att stå upp mot alla som av egoistiska skäl vill krossa systemet - men Uefa och Fifa är tyvärr inte bättre.

Foto: Fotbollskanalen

I april 2021 försökte ett gäng av Europa största och rikaste fotbollsklubbar bryta sig ur systemet för att skapa en egen och närmast stängd liga, parallellt med att de skulle vara kvar i det inhemska ligasystemet. Ja, Real Madrid, Manchester United, Juventus och de andra ville inte bara äta kakan, ha den kvar utan även frysa in den.

Allt handlade om att 15 grundarklubbarna skulle slippa dela med sig av intäkter från publik, sponsorer och mediabolag till Uefa och därmed även Europas mindre klubbar. Ovanpå den egoismen handlade det om att även försöka jämna ut tävlingsbalansen mellan klubbarna (främst mellan Premier League på ena sidan och resten på andra) med lönetak och andra begränsningar.

Annons

Superligan stöp efter bara några dagar när framför allt supportrar i England men även spelare, ledare och medier protesterat. De flesta av klubbarna drog sig ur projektet även det går att diskutera om de släppt ägande och medlemskap i ett gemensamt bolag.  Framför allt har Barcelona och Real Madrid hållit projektet vid liv, men då rättsligt.

Förra sommaren drog Real Madrid, Barcelona och Juventus motståndaren Uefa inför EU-domstolen i Luxemburg. Även om det inte fått mycket uppmärksamhet var det förhandlingar i juli det året och sedan kom ett förhandsbesked för ett år sedan. Det var en seger för Uefa och dess sportsliga monopol. Vilket superligan utmanar.

Nu heter det att EU-domstolen ska komma med en slutgiltig och bindande dom vid 9:30 den 21 december i fallet med superligan. Är det rätt att Uefa har monopol på att organisera sporten eller inte? Kan den europeiska sportmodellen överleva? Historiskt gick EU-domstolen emot Uefa via Bosman-domen 1995 som innebar att spelare vars kontrakt löpt ut var fria att flytta.

Annons

Det handlar i grunden om Fifa och Uefa ska kunna styra fotbollen. Det är där jag gjort en resa från att ha varit för strukturen och organisationen som kommer från fotbollens styrande organ till att undra om det inte är rätt att deras monopol utmanas och kanske till och med krossas. Vilket inte betyder att jag gillar superligan, men det är någon som vågar ta sig an Uefa och Fifa.

Makten som Fifa och Uefa och dess ledare innehar är tyvärr inte bara till godo för sporten. Snarare tvärtom. Det finns ingen riktig öppenhet. Det är en tystnadskultur. Det är omöjligt att ställa Gianni Infantino eller Alexander Ceferin till svars för olika beslut som organisationerna tar eller undra var pengarna tar vägen.

Att Fifa och Uefa förklarar hur bra man är och att man står för en god styrning och hänvisar till medlemmarna är knappast bevis nog. Snarare är det ett bevis på att systemet som bygger på att organisationer ser till att göda medlemmar som följer partilinjen och håller käften om resten knappast fungerar. Det är ett slutet system där den som går emot åker ut eller blir utfrusen.

Annons

Tidigare i höst delade Uefa och Fifa ut EM och VM för herrar i en stängd process där man bytte tjänster med varandra och det var talande för hur det går till. Trots att Fifa ska låta kongressen rösta om det är det redan bestämt att VM 2030 går över tre kontinenter och i fem länder och att Saudiarabien får VM 2034. Tänk att saudierna kan få VM trots Fifas statuter om mänskliga rättigheter.

Uefa tryckte ner Storbritannien och Irland från en VM-dröm 2030 för att inte störa Portugal-Spaniens bud och gav EM 2028 som en kompensation till britter och irländare. Turkiet som återigen ville ha EM, denna gång 2028, tröstades med att få gå ihop med Italien för EM 2032. Trots att det gemensamma budet gick emot statuter om grannländer kan få arrangera mästerskap.

Efter att Fifa släppt nyheterna om VM 2030 och 2034 var det ingen presskonferens. Ingen pressträff. Ingen möjlighet att åtminstone få in någon fråga till Gianni Infantino. Det gick inte att förgäves vifta med handen för att i teorin stå för något ansvarsutkrävande. I stället släppte Fifa en Q&A där man hyllade sig själv för besluten.

Annons

De här organisationerna äger fotbollen. Ledarna i spetsen för Fifa och Uefa inte bara berikar sig själva med höga löner, fina hotell och bra traktamenten utan är även utan granskning. Att de tillåts köra på och alltmer distansera sig från ett ifrågasättande eller en möjlighet att granska dem talar emot deras monopol.

Man kan inte påstå att vare sig Fifa eller Uefa lyssnar mycket på spelare, ledare eller supportrar. För då hade inte matchkalendrarna sett ut som de gör. Då hade inte mästerskap och turneringar svällt. Då hade inte heller Saudiarabien med automatik haft klubblags-VM i Saudiarabien i december eller herr-VM 2034.

Det är i den frustrationen som fler borde landa i det goda att Uefas och Fifas monopol måste ifrågasättas. SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har hittills varit en svag 2:a  knappt godkänd – när han kommenterat utvecklingen i både Uefa och Fifa. Om inte ens svensk fotbolls representanter vågar kalla en spade för en spade då är det ett beklämmande klimat.

Annons

Uefa och Fifa måste sättas under tryck, men det räcker att se förvandlingen av Karl-Erik Nilsson för att inse hur lätt man dras in i ett system som är svårt att lämna. Där man lojalt står upp för Uefa-basen Ceferins vilja att öppna för ryska ungdomslag och sedan hellre kliva av som RF-bas och behålla uppdraget i Uefa med allt som följer med det.

Klart att jag önskar att internationella organisationer likt IOK, Uefa och Fifa gick att reformera, men tyvärr verkar det omöjligt. Oavsett vilka skandaler som sker och med efterföljande löften och reformer så glider bara IOK, Uefa och Fifa tillbaka till ett liknande system. Och det är likadant i hela den internationella idrottsvärlden.

Plötsligt har jag landat i att jag vill att superligan krossar monopolen. Inte för att det efterföljande kaoset hade varit lockande, men det hade funnits möjligheter att skapa något nytt som verkligen kunde arbetat för idrottens bästa. Tyvärr tror jag Uefa och Fifa vinner även denna striden och att Infantino och Ceferin fortsätter att styra utan minsta ifrågasättande.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Blackburn-Leeds United.

Helgens avstå
Alla former av skidor på tv. Hur kan det vara så populärt?

Veckans sorgliga men givna krigsfråga
Israels herrar ska spela EM-playoff i vår och fortfarande har man två klubblag i Uefas cupturneringar. Med tanke på att många länder ansåg det självklart att kasta ut Ryssland och Belarus ur sportens värld måste man förstå att frågan kommer kring Israel gällande kriget man bedriver i Gaza där mängder av civila dör, skadas och existerar i något man måste klassa som ett helvete. Ska man då delta i idrott? Naturligtvis finns Hamas terrordåd den 7 oktober mot Israel som en grund till kriget, men det måste finnas en gräns på vad som är att försvara sig och den är passerad när det är så många civila som dödas och skadas. I det här fallet är förståeligt att en hel del ifrågasätter Sverige och andra länder i Europa som tydligt tog avstånd från Ryssland men nu är väldigt passiva.

Veckans deppiga OS-besked
IOK öppnar nu för idrottare från Ryssland och Belarus trots kriget mot Ukraina.  Visst, det kommer med begränsningar kring nationalsång, flagga och att ta avstånd från kriget men det är ändå beklagligt. Verkar förvisso vara en del interna fajter inom den internationella idrotten kring frågan. Ovanpå det måste alla OS-deltagare skriva på avtal där man står bakom IOK:s fredssträvan. 

Veckans gubbe i Sef-lådan
Uefas förste vice president Karl-Erik Nilsson lämnade uppdraget som RF-bas härom månaden. Det gjorde han utan att svara på frågor från medlemmarna som valt honom. Skälet var stöket som följde när han röstade för att öppna för ryska ungdomslag tvärt emot svensk idrotts linje. Nu har han fått ett utökat Uefa-uppdrag (enligt vad jag hört från personer nära honom) som tröst när han var lojal med organisationen. Lägg till det att IK Oddevolds styrelsesuppleant Karl-Erik Nilsson var en av klubbens representanter när man gästade Svensk elitfotboll i veckan. Klubben skulle få information om återkomsten i elitfotbollen och då fanns Nilsson med på ett hörn.

Veckans värvning
Mattias Svanberg byter agent och går från Martin Dahlin till Hasan Cetinkaya som tidigare i år plockade in Hugo Larsson i stallet. Ingen tvekan om att Cetinkaya och hans nätverk nu dominerar den svenska marknaden, även om han också jobbar internationellt.

Veckans löneetta
Viaplays tidigare vd Anders Jensen var bäst betald i mediebranschen 2022.  Han tog hem 32 miljoner kronor. Även tidigare Viaplay-höjdaren Filippa Wallestam tog sig in på prispallen och blev trea med 9 650 000.

Veckans uppumpade Premier League-avtal
88 miljarder kronor på fyra år. En sanslös summa som väntar för Premier League när man sålde de inhemska rättigheterna till framför allt Sky från 2025 till 2029. BBC tar hand om magasinet likt SVT kör Fotbollsstudion och sedan har TNT Sports (tidigare BT som bildat ett gemensamt bolag med Warner Discovery) 52 matcher. Det lanseras som ett otroligt avtal men fakta är att varje match blir billigare då Premier League lösgjort fler matcher och nu visas alla matcher utom de som har avspark 16:00 (svensk tid) på lördagar. Visst, det är 4 procent mer i pengar per säsong, men många fler matcher. Lägg till att i de två senaste perioderna som Premier League sålt gällande Storbritannien så har priset legat fast och sjunkit lite. Det vill säga att det blir närmast att det står stilla över tio år. Och då har vi inte ens nämnt inflationen. Klart att det är viktigt att de internationella rättigheterna fortsätter att leverera miljarder och det är förståeligt att Premier League absolut inte vill se att Viaplay går under.

Veckans bok
Eldkvarn : dö med stövlarna på av Håkan Lahger. Författaren är en favorit och även i skildringen av Eldkvarns karriär och sönderfall är det fascinerande läsning. Kul att Eldkvarn kör en sista (?) turné nästa sommar och denna gång ska jag försöka se Plura & Co.

Veckans trista
Kunde inte Caroline Seger ha fått några minuter mot Spanien? Tråkigt. Lite som att bröderna Ekdal inte fick några minuter ihop. Typiskt svenskt på något sätt. Apropå Caroline Segers avslutade landslagskarriär kom denna krönika i veckan. Intressant om svensk fotboll inom något eller några år tar in Seger och ger henne en roll.

Veckans avsnitt i poddserien Blågul framtid – krisen i svensk fotboll
Erik Edman och jag kör vidare med nya avsnitt i vår poddserie. Avsnitt 7 var en lång intervju med Lars Lagerbäck med hans tankar kring hur svensk fotboll bör agera och hans förslag på förbundskapten Uppenbart att han har tydliga idéer. Avsnitt 8 gick in på styrkan i supportrar och baksidan med påverkan på föreningarna. Tony Ernst, Håkan Mild och Fredrik Söderberg hade alla inspel kring allt från att be om ursäkt till supportrar efter förluster till nyckeln för att ha bästa möjliga relation. Avsnitt 9 gick inte på vad som är en förenings syfte och hur man ser till att det finns en tydlig strategi.  Therese Sjögran, Marcus Jodin och Niclas Carlnén har olika förutsättningar men pekade på vikten av att en förening hänger ihop från styrelsen ner till planen och att långsiktigheten är lättare att hantera om man har ett tydligt mål.

Veckans spelning
Hurula på Orionteatern. Första gången jag såg honom live och det var oerhört bra. Älskar larmet och energin. Lägg till att det inte bara var musiken utan att det var en snygg konsert med många visuella grepp.

Veckans omstöpning
Fotbollsförbundet går igenom en rejäl ommöblering. Ut åker flera från den tidigare ledningen som strategichefen Daniel Johnson och kommunikationschefen Andreas Jansson och in kommer en ny och tajtare organisation. Kim Källström blir övergripande fotbollschef och skrev följande krönika om utnämningen.  Nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg är uppenbarligen inte rädd för att göra om. Återstår att se om hon även kan lyfta taket på svensk fotboll så att fler vågar tala om fotbollens väg framåt.

Veckans pressattack
Manchester United portade fyra journalister i veckan. Skälet är att de skrivit eller rapporterat om att managerErik ten Hag tappat delar av omklädningsrummet. Ändå fascinerande att man kastar ut journalister. Räcker det inte att svara på deras frågor och säga att det inte är korrekt?

Veckans slutspel
Kvartsfinal väntar i Alla mot alla efter placering som grupptvåa. Viktigt att gå vidare en Allstar-säsong.

Veckans moderna fotboll I
Paris SG tar in kapital.Amerikanska riskkapitalbolaget Arctos köper 12,5 procent av klubben.

Veckans expertskatt
I Italien vill man locka hem landsmän som kan bidra med sitt kunnande. Därför ändrade man på skattesatserna för några år sedan, vilket the Athletic berättar om.Var tredje spelare i serie A utnyttjar lägre skatt och är en förklaring till att en del välbetalda Premier League-stjärnor valt att flytta till Italien.

Veckans läsarbrev
Man längtar tillbaka till Lars-Åke Lagrell tid! Då var det ordning och reda med en stab som höll samman. Nu spretar det rejält. Mvh Stefan med lång erfarenhet i rörelsen

Svar: Fattar, men tiderna förändras. Även Lars-Åke Lagrell hade behövt ändra på sig och på SvFF. Sedan är det givetvis en brist att rörelsen är splittrad men det ansvaret ligger på Reinfeldt och Möllerbergs föregångare.

Veckans journalistik
Imponerande att följa hur Sportbladets Johan Flinck tagit över handbollen i Sverige och gjort bevakningen till sin. Som under pågående VM för damer där man får en helhet, från krönikor kring VM-upplägget ner till nyhetsartiklar och klacksparkar.

Veckans sportsliga kris
FC Köpenhamn må excellera i Champions League men det blev stryk återigen i ligan och även i danska cupen där man föll hemma mot Silkeborg med 0-2 och måste ta lördagens retur.

Veckans citat
”Jag vill kunna ta mig själv på allvar.” Författaren och skribenten Lena Andersson till DN apropå att hon inte jobbar i mjukisbyxor.

Veckans moderna fotboll II
Milan letar kapital. I Mellanöstern.

Veckans läsarbrev II
Helt otroligt, Janne bör ha tjänat minst 25 miljoner (troligen mer med bonus från VM i Ryssland?) under de sex år han lett landslaget. Det torde vara minst 15 miljoner mer än om han varit kvar i Norrköping (troligen betydligt mer i skillnad). Han misslyckas totalt i 2 år och lämnar landslaget nedtryckt i gyttjan men har ändå mage att tycka att han skall kompenseras för att han missade EM och därmed måste sluta? En riktigt fin människa som älskar sin kokta korv och det enkla livet. Hur kan fotbollsförbundet gå med på det? Hade hellre sett honom tvingas städa i förbundets lokaler för att få ut sina sex månadslöner. Men de räknar väl med att likt Håkan S själva köpas ut till en bra summa så småningom så varför ändra en vinnande princip? Kan nämnas att Håkan Sjöstrands rapporterade årslön ligger i paritet med Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör som säkert har upp mot 10 000 anställda. Hur många är de på förbundet? De pengarna skulle kunna gå till fotbollen ute i landet och göra stor skillnad för många klubbar. Snacka om ruttet. Ola

 

Svar: Mejl som kom in efter att Sportbladet i veckan avslöjade att Janne Andersson köptes ut från sitt kontrakt. Vilket även gällde Håkan Sjöstrand och som också nämndes i artikeln. Man kan alltid undra vem som ville ha ut den uppgiften? Sedan har Janne Andersson varit bättre betald än någon tidigare förbundskapten och samtidigt spelat in mer pengar än någon tidigare förbundskapten. Dock fick han och Sjöstrand inte mer än vad de hade rätt till enligt sina respektive avtal. Skälet till att man köpte ut dem 2023 var för att SvFF har gjort ett bra ekonomiskt år och då är det bättre att göra det nu än att betala dem fram till sommaren där avtalen löpte ut siste juni och förste augusti. Det är svårt att klandra Andersson för att han fullföljer sitt kontrakt och han hade säkert alternativ som gjorde att han fick till ett sådant bra avtal. Det är få som hade avstått de pengarna och det är en spegel av samhället. Moraliskt går det alltid att diskutera, men i grunden är det styrelsen i SvFF som borde stå till svars.

Veckans Leeds United
En 17-årig supertalang som drömmer om att vinna Champions League med Leeds United.  Ja, det är kul att läsa första intervjun som Archie Gray gör och han har ett oerhört påbrå i form av pappa Andy, farfar Frank och farfars bror Eddie som alla spelade för Leeds United. Risken är väl överhängande att någon storklubb köper Archie Gray innan man ens kan tänka på spel i Europa, men det är något hoppfullt i att läsa om killens drömmar. För övrigt satte Leeds United rekord när FA-cupen lottades i veckan och blev den enda klubb i England som lottats till en bortamatch 13 gånger i rad. Om det späder på konspirationsteorierna kring att Leeds är förföljt? Nej, det befäster det.

Veckans låt
”Run for That Feeling” – Deportees.

Veckans statistikbrev från Carl-Johan Eelde:
Angående nu att Seger har gjort sin sista landskamp. Såg precis inslaget på Nyhetsmorgon där Kosse intervjuades angående Seger och 240 landskamper och minns inte ord för ord hur hon uttryckte sig. Men jag fick lusten att gräva i detta... Flest antal landskamper, aktiva 2023, de som är närmast Seger:

Seger, 240 st, karriär avslutad (ca 38 3/4 år)

Kosse, 182 st, ca 34 1/4 år

Sofia Jakobsson, 152 st, ca 33 1/2 år

Linda Sembrandt, 144 st, ca 36 1/2 år

(landskamper enligt SvFF:s web idag 6 dec 2023)

Seger spelade i landslaget 2005-2023: dvs 19 landslagssäsonger. Det är ett
snitt på 12,63 A-landskamper per år. Hon föddes 1985 och fyllde 20 år under
debutsäsongen 2005.

Kan Segers 240 landskamper slås i "närtid"?

* Kosse (4 1/2 år yngre än Seger. 58 landskamper bakom) Antaget 5 år till: krävs 11,6 landskamper/år. Realistiskt då hon ofta har spelat minst 11 landskamper per år.

* Sofia Jakobsson (5 år yngre än Seger. 88 landskamper bakom) Antaget 5 år till: krävs 17,6 landskamper/år. Orealistiskt då damspelare ytterst sällan spelar 17 eller fler landskamper under ett isolerat år.

* Linda Sembrandt (2 år yngre än Seger, 96 LK bakom) Antaget 3 år till: krävs 32 landskamper/år. Orealistiskt då damspelare ytterst sällan spelar 17 eller fler landskamper under ett isolerat år. Om hon spelar 12 landskamper per år i 8 kommande år till åldern 44 1/2 år når hon 240, men hur sannolikt är det?

Kan Segers 240 landskamper slås längre in i framtiden?

Bra fråga. Kollade på de aktuella spelarna i landslaget: vilka är ca 20 år och har redan hunnit med ett par landskamper.

Hanna Bennison, till vardags i Everton, är 21 år och 1-2 månader nu: 40 landskamper spelade. Hon kan tänkas spela fler än 240 landskamper under sin karriär, förutsatt att hon håller svensk toppklass och är skadefri. Hon är 200 landskamper bakom Seger. Antaget 18 år till i landslaget till 39 års ålder så krävs 10,53 landskamper per år i snitt. FULLT realistiskt. Men det är 17-18 år kvar till att Bennison har chansen att överträffa Segers 240 landskamper.

Segers rekord kommer sannolikt att stå sig: 2024, 2025, 2026, 2027 ...men det ryker kanske 2028 om Kosse håller sig skadefri, i bästa form och ifall landslaget går någorlunda långt i turneringarna. Nu blir det inget OS, men jag tänker på EM och VM. Kanske kan Sverige nå OS 2028. Kanske ryker det 2029 av Kosse OM hon spelar även då.

Veckans poddgäst
Sportbladets Patrik Brenning är gäst och talar om att granska ungdomsidrotter, om varför det lätt blir så hetsigt, om bokplanerna och vad forskningen verkligen pekar på när det handlar om talangutveckling. Sedan tidigare finns över 415 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2023-12-10 kl 13:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto