Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gör om, gör rätt, UEFA

Pinthorp

Jag blev obeskrivligt less när jag såg Europa League-lottningen i går. Två spanska lag är kvar i turneringen, de lottades mot varandra. I åttondelsfinalen.

Villarreal-tränaren Marcelino förklarade allt väldigt bra efteråt.

– Det här är inte optimalt. Det som Europa-spelet handlar om är att spelarna blir extra motiverade för att möta spelare och lag från andra ligor.

Det går inte annat än att skriva under på vartenda ord. Villarreal-Sevilla kommer – precis som Fiorentina-Roma – bli mer som ett vanligt liga- eller cupmöte. Hade UEFA tänkt till hade det här inte varit något bekymmer.

Reglerna är precis som i Champions League: Två lag från samma land får varken i gruppspelet eller i första slutspelsrundan ställas öga mot öga. Förståeligt. Logiskt. Men det man måste ta med i hela ekvationen är att det finns en stor skillnad när vi pratar om Europa League. Fler lag deltar i turneringen, dubbelt så många går in för räkning i slutspelsfasen. Varför måste principen i sådana fall vara exakt likadan som i CL?

Annons

Just nu är 16 lag kvar i EL. Två av dessa är spanska. Och de ställs mot varandra i nästa runda. Det är ingen som tycker det är kul.

UEFA borde göra om och göra rätt. Ett system där två inhemska lag inte kan möta varandra förrän i kvartsfinalen hade gynnat alla parter.

***

Lottningen i sig? En nitlott, både för Sevilla och Villarreal. Det är på pappret två lag som de flesta hade velat undvika. Sevilla har en större och bredare trupp sett till kvalité än på många år. Villarreal har, åtminstone sett till potential, kanske den bästa truppen i klubbens historia. Båda lagen har imponerat på vägen fram till åttondelsfinalen, och har dessutom en historik av framgång i turneringen.

Sevilla är regerande mästare. Villarreal var i semifinal 2011. Det är uppdukat för en rysare, för ett dubbelmöte som kan innehålla allt och lite till. Tyvärr sker det redan i åttondelsfinalen.

Annons
Publicerad 2015-02-28 16:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto